wysokość wyrównań !!!!!!!

Jesteś funkcjonariuszem publicznym i jeśli otrzymałeś na konto przelew, w stosunku do którego nie znasz podstawy prawnej, to grzej do Prokuratora i módl się, żeby nikt Cię nie uprzedził. A otrzymaną kasę zwróć jak najszybciej na konto nadawcy przelewu. Bo za parę groszy może zostać złamana Twoja kariera zawodowa

No to czekamy na kilka tysięcy zawieszonych funkcjonariuszy z zarzutami prokuratorskimi. Oj, się będzie działo!!
Czas pokaże który z nas ma rację. Złożyłes już zawiadomienie w prokuraturze ? ;)

Aquirre, nie byłem, nie jestem i nie zamierzam być członkiem jakiegokolwiek związku zawodowego, a przynajmniej nie w Służbie Celnej, także pudło.

jest powiedzenie- "gadaj zdrów".
zapisz się zatem do związków np. pieczeniarzy.
parafrazując klasyka - oto jest pytanie ?
czy to jest pudło czy istota Panie.

No to czekamy na kilka tysięcy zawieszonych funkcjonariuszy z zarzutami prokuratorskimi. Oj, się będzie działo!!
Czas pokaże który z nas ma rację. Złożyłes już zawiadomienie w prokuraturze ? ;)

Aquirre, nie byłem, nie jestem i nie zamierzam być członkiem jakiegokolwiek związku zawodowego, a przynajmniej nie w Służbie Celnej, także pudło.

są ludzie i taborety

...Mówimy o kasie przelanej najprawdopodobniej bez tytułu prawnego.
Która, w zw. z powyższym, nie podlega żadnej ochronie prawnej i może zostać w każdej chwili upubliczniona bez żadnych konsekwencji.
Jesteś funkcjonariuszem publicznym i jeśli otrzymałeś na konto przelew, w stosunku do którego nie znasz podstawy prawnej, to grzej do Prokuratora i módl się, żeby nikt Cię nie uprzedził...

To nie jest kasa przelana przez nieznanego darczyńcę, tylko środki przekazane przez Twojego Pracodawce, a podstawą prawną jest Ustawa o Służbie Celnej w powiązaniu z Uchwałą Modernizacyjną.

Ostatnia edycja:
Jabol

to taka swobodna refleksja czy taki krótki spicz ku pokrzepieniu serc.
brzmi zaj....cie.
czy ten pracodawca mógłby tak częściej i mniej wybiórczo zaszaleć np. raz na kwartał.
jeszcze ze dwa protesty i "dyrechtorstwo" w imię naszej przyszłości wygarnie z budżetu jeszcze kilka baniek.
ważne aby pensje i dadatki kierownicze proporcjonalnie do nakładów ciągle rosły i rosły.
to jest niezła myśl.
może dogadajmy się z elitą od rozdawnictwa publicznego grosza.
nawet bonim tego nie zatrzymasz :D

Jabol kłamiesz!

Ustawa o SC wraz z aktami wykonawczymi, precyzyjnie określające składniki uposażenia funkcjonariusza celnego, w którymkowiek przepisie nie stwarzają podstawy do wypłacenia środków publicznych finansowanych Uchwałą Modernizacyjną.

Także sama Uchwała Modernizacyjna nie wskazuje, że gwarantowane nią środki mają zostać wypłacone Szanownym Beneficjentom Jabolowi, Medze oraz Zbujowi, zaś pozostali funkcjonariusze mogą się tylko temu biernie przyglądać.

Wręcz przeciwnie, przepisy nakładają na Ciebie obowiązek aktywnego działania w przypadku łamania prawa, nawet jeśli jest to Twój przełożony (jak napisałeś Pracodawca).

Dowód z tytułem "Wyrównanie" masz na swiom koncie.

Co zrobiłeś z tą sprawą?

Tele Echo, powtarzasz się, jak to echo ma w zwyczaju. Specjalnie dla Ciebie odgrzebałem mój stary post z 10-12-2010 z tematu "wstrzymana wypłata wyrównań", który powinien rozwiązać Twoje wątpliwości odnośnie podstawy prawnej. Zaznaczę, że nawet Pan Przewodniczący nie odniósł się do poniższych wypowiedzi, więc nadal nie wiem, czy miałem rację, czy też żyję w błędzie.
Przypomina Pan Przewodniczący o art. 222 UoSC. Wnioskuję, że chodzi tutaj konkretnie o :
art. 222.2. W sprawach związanych z uposazeniem zasadniczym i stanowiskami słuzbowymi, do dnia 31 grudnia 2010 r. stosuje się przepisy dotychczasowe.

Proszę bardzo, zaczynam myśleć głową,a nie dupą i podsuwam SSC gotowe rozwiązanie, mimo że wcale się z nim nie zgadzam, ale potrafię myśleć :
zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem z dnia 10 września 2009r mnożniki wynagrodzeń maksymalne prezentują się następująco :
referent - 1,496 >> ok. 2.750zł
mkc - 2,244 >> ok. 4.150zł
kc - 2,525 >> ok. 4.650zł
skc - 2,805 >> ok. 5.150zł
Czy tzw. indywidualna regulacja uposażenia, leżąca w gestii Dyrektora IC, który będzie działał na podstawie sugestii SSC, powinna być każdorazowo uzgadniana z organizacjami związkowymi ? Coś mi się wydaje, że nie. A jeśli musi być uzgadniana, to czy z centralami, czy tylko z lokalnymi związkowcami ? Bo jeśli z lokalnymi, to sobie centrale mogą.....
I dochodzę teraz do meritum , być może nawet prorokuję :
- art. 222.3 - W terminie do dnia 31 grudnia 2010 r. kierownik urzędu przedstawi funkcjonariuszom celnym, o których mowa w ust. 1, pisemną propozycję określającą, zgodnie z przepisami rozdziału 8 i 10 ustawy, miejsce pełnienia słuzby, stanowisko i uposazenie (dopisek - od 1 stycznia 2011) - będzie to przeprowadzone na podstawie wartościowania i zaakceptowane przez SSC.

- Następnie, jeszcze przed 1 stycznia 2011r. , Dyrektor IC indywidualnie, każdemu funkjonariuszowi, przeprowadzi "regulację uposażenia", tzw awans poziomy, podniesie pensję w widełkach, czy jak by tego nie zwać. Wg mnie może to zrobić i nic związkom do tego. Przypadkiem podniesie poziom tej pensji do poziomu, jaki funkcjonariusz będzie miał od 1 stycznia 2011 - widełki na to pozwolą, prawo nie zostanie złamane.

- teraz krótka kalkulacja i w formie nagrody indywidualnej, np. za szczególne osiągnięcia, Dyrektor "wyrówna" każdemu funkcjonariuszowi pensję od 1 stycznia 2010.

To czy na przelewie tytuł brzmi "wyrównanie", "nagroda", "premia", "za szczególne osiągnięcia" , czy też "dla najgłupszego w całej izbie" nie ma najmniejszego znaczenia. Ważne jest pismo zlecające wypłatę powyższego dla danego funkcjonariusza, do którego żaden z nas dostępu nie ma i mieć pewnie nie będzie. Skoro Dyrektor dostał pulę pieniędzy do rozdysponowania, to jest to jego sprawa, jak to zrobi. Ewentualnie jeszcze ZZ, jeśli wypłata podpada pod obowiązek uzgodnień ze związkami. Ty, ja, Jabol, czy ktokolwiek inny nie ma tu nic do gadania. Kropka.

Ciągle pytasz NAS co z tą sprawą zrobiliśmy. Odpowiem CI - nic nie zrobiłem i nie zamierzam. W żartobliwym tonie dopowiem jeszcze, że chyba nie myślisz naiwnie, że będziemy podpindalali sami siebie do Prokuratury ? ;p

Natomiast Ty nie odpowiedziałeś jeszcze ani razu na zadane przeze mnie pytania. Tak ciężko ? Powtórzę :
A czy Ty potrafisz odpowiedzieć co sugerowałeś zwrotem "czego zażąda się w przyszłości za ich wypłacenie [wyrównań]" ?
Czy potwierdzisz chęć zawieszenia w czynnościach wszystkich, którzy otrzymali jakiekolwiek wyrównanie ?
Czy złożyłes już zawiadomienie w prokuraturze ?
Pamiętaj, kto wie o popełnionym przestępstwie i nie powiadamia odpowiedniego organu podlega karze.....
Ja i wszyscy, którzy otrzymali wyrównania już jesteśmy (wg Ciebie) przestępcami. Nas nie ukarzą dodatkowo za nie poinformowanie prokuratury, natomiast Ciebie, nieskazitelnego rycerza w białej zbroi, mogą.
Parafrazując Ciebie : biegnij szybciutko do Prokuratury, bo "może zostać złamana Twoja kariera zawodowa. Nie tylko na tym forum." ;p

Jabol kłamiesz!

Ustawa o SC wraz z aktami wykonawczymi, precyzyjnie określające składniki uposażenia funkcjonariusza celnego, w którymkowiek przepisie nie stwarzają podstawy do wypłacenia środków publicznych finansowanych Uchwałą Modernizacyjną.

Uchwała Modernizacyjna zabezpieczyła w Budżecie Państwa pieniądze ale tylko na ściśle określone cele i MF jest zobowiązane wydatkować je zgodnie z jej zapisami.

ZbujMadej bardzo klarownie przedstawił możliwy scenariusz.
W niektórych IC przedstawiono angaże od 01.01.2010... o ile mnie pamięć nie myli większość inspektorów (nie tylko) w połowie roku również otrzymała podwyżki z wyrównaniem od 01.01.2010, czy tu też nie było podstawy do wypłacenia, ich tez zawiesić itp? (jeżeli Ktoś miałby być zawieszony za tamto i teraz, to może zsumować przewinienie i przewiesić:))

PS Kłamstwo/półprawda powtarzane wielokrotnie staje się dla niektórych "prawdą", a każda inna ewentualność jest od razu napiętnowana:(

Przykładem tego może być stwierdzenie, że nie można wydatkować środków z uchwały modernizacyjnej w 2010 pod kątem nowej siatki płac. Ja uważam, że jak najbardziej można, ale większość radykalnych forumowiczów jest innego zdania, a opinie te są zapewne zdeterminowane tylko tym, czy Ktoś otrzymał lub nie podwyżkę.

Ostatnia edycja:
Proponuję Wam wydatkować kasę z Uchwały Modernizacyjnej pod siatkę płac w roku 2156. Albo z roku 3578. Dlaczego nie?

W sensie prawnym Wasze argumenty to oczywista bzdura, siatka płac z 2011 r. jest bytem, który dla Uchwały Modernizacyjnej w 2010 r. nie istnieje.

Koniec i kropka. Uchwała Modernizacyjna w 2010 r ma być wykonana pod byty istniejące w sensie prawnym tu i teraz, do końca 2010 r.

I piszcie krócej, z sensem.

Odnoszę wrażenie, że im dłuższe wywody czynicie, to chyba zaczynacie wierzyć, w to, co piszecie.

Wskażcie mi tytuł prawny do otrzymanych pieniędzy, tzw. wyrównań. Teraz.

Nie wskażecie go, bo nie istnieje.

A zatem dlaczego i za co otrzymaliście tzw. wyrównania?

Ostatnia edycja:
Napisał Zbuj Madej:

"... Ważne jest pismo zlecające wypłatę powyższego dla danego funkcjonariusza, do którego żaden z nas dostępu nie ma i mieć pewnie nie będzie. ...."

A to ci dopiero, prywatny folwark Pana Dyrektora?

Wystarczy tej polemiki z Wami.

Udowadniajcie dalej, że koło jest kwadratowe.

Ostatnia edycja:
Uchwała Modernizacyjna zabezpiecza środki na lata 2009-2011 i stopniowo dochodzimy do ustalonych w niej celów (ich realizacja budzi kontrowersje, ale są one wywołane prawdopodobnie tylko brakiem podwyżek dla określonych grup funkcjonariuszy)

Ostatnia edycja:
Sprawa wygląda tak, że beneficjentami podwyżek jest ok. 40% - dane z niektórych izb.

Z tym, że jeżeli odejmiemy od tych 40% tą część kadry kierowniczej, która otrzymała podwyżki i jest zadowolona niezależnie od ich wysokości oraz tych spośród funkcjonariszy, którzy otrzymali od paru złotych do powiedzmy 150zł i jeśli cenią choć trochę siebie i swoje kwalifikacje nie mają przy takiej wysokości podwyżek z czego się cieszyć, kiedy inni bez doświadczenia dostali 1500 zł a nawet lepiej, pozostaje jakieś dwadzieścia może dwadzieścia parę procent zadowolonych.

Proszę mi wyjasnić jak to niby zrealizowano cele Uchwały Modernizacyjnej Rządu?

Tele Echo, specjalnie dla Ciebie napiszę ponownie obowiązującą SIATKĘ PŁAC. Określa ona tylko minimalne i maksymalne wynagrodzenie na danym stanowisku. Wszelkie regulacje płac , które będą mieściły się w widełkach są zatem zgodne z prawem.

art. 222.2. UoSC : W sprawach związanych z uposazeniem zasadniczym i stanowiskami słuzbowymi, do dnia 31 grudnia 2010 r. stosuje się przepisy dotychczasowe.

zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem z dnia 10 września 2009r mnożniki wynagrodzeń maksymalne prezentują się następująco :
referent - 1,496 >> ok. 2.750zł
mkc - 2,244 >> ok. 4.150zł
kc - 2,525 >> ok. 4.650zł
skc - 2,805 >> ok. 5.150zł

Ustawa zostala opublikowana w Dz.U.09.168.1323 z dnia 9 października 2009 ; rozporządzenie Dziennik Ustaw z 2009 r. Nr 153 poz. 1224 z dnia 18 września 2009r. Oto Twoja podstawa prawna. Jeśli to do Ciebie nie przemówi, to ja już nie poradzę.

Nadal , jak widzę, nie rozumiesz, że konkretne wynagrodzenie konkretnego funkcjonariusza stanowi tajemnicę finansową, do której dostęp mogą mieć tylko osoby upoważnione. Trudno, niektórym od demokracji się w głowach przewraca i chcieliby wiedzieć wszystko.

A, nawiasem mówiąc, znowu pominąłeś odpowiedzi na pytania. Ciężko , prawda ? Najlepiej powiedzieć, że zabierasz swoje zabawki, idziesz do swojej piaskownicy, i już z nami nie będziesz rozmawiał, bo nas nie lubisz.....chlip....chlip.....buuuuuu...... ;p

jest jeszcze art.242.1 ustawy o Służbie Celnej (odnośnie art.51 starej i art.147 nowej)

Sprawa wygląda tak, że beneficjentami podwyżek jest ok. 40% - dane z niektórych izb.?

30-40% załogi dostało wcześniej podwyżki z wyrównaniem od 01.01.2010 z tzw. pierwszej transzy i tez nie były to małe kwoty, obecnych danych nie znam, ale zapewne MF je udostępni.

Ostatnia edycja:
Panie Przewodniczący, czy zrealizowano cele Uchwały Modernizacyjnej ? Częściowo na pewno tak. W dużej części nie. Czy szklanka jest w 1/3 pełna , czy w 2/3 pusta ? Która odpowiedź jest prawidłowa ?
Czy zrobiono to zgodnie z zasadami sprawiedliwości społecznej ? Zdecydowanie NIE.
Czy zrobiono to zgodnie z obowiązującym prawem ? Wg mnie, tak.

To, że coś nie jest sprawiedliwe, nie oznacza, że jest niezgodne z prawem. Co najwyżej moralnym.
Doczytałem właśnie na głownej stronie, że ZZ CelnicyPL złożył pismo do dyrektorów o udzielenie informacji o podstawie prawnej wyrównań. Popieram inicjatywę. Odpowiedź zakończy definitywnie rozgorzałą tutaj dyskusję.

P.S. Aquirre napisał bardzo dobry komentarz do wzorów odwołań od propozycji stanowisk. Pozwolę go sobie zacytować, bo uważam, że jak nic pasuje on do całego wartościowania i wyrównań z nim związanych. A w szczególności ostatnia część zdania :
zawiłość materii jest na tym poziomie, że nasze sądownictwo może poczuć się wobec "jakości legislacyjnej" wartościowania bezradne.
trzeba będzie czasu aby mędrcy z Trybunału Konstytucyjnego znaleźli właściwe alibi dla pieczeniarzy z MF-u ... lub uświadomili poddanych, że co się stało to się nie odstanie ale akt jest niezgodny z prawem i dadzą dwa lata na zmianę zapisu. ku pokrzepieniu serc. bęcwałów, którzy na codzień nie potrafią zadbać w czas o swoje własne sprawy.

Back
Do góry