Wygrana odprawa dla ucywilnionych funkcjonariuszy w Sądzie Rejonowym w Gdyni

Koleżanki, Koledzy

Informujemy, że jesteśmy coraz bliżej ostatecznego rozstrzygnięcia przez sądy powszechne kwestii prawa ucywilnionych w maju 2017 r. funkcjonariuszy do otrzymania odprawy z związku ze zwolnieniem ze służby.

Informowaliśmy Was dwa lata temu, że będziemy przeprowadzać pilotaże w sądach w tej sprawie, a pozostałym osobom nasi prawnicy rekomendowali przeprowadzenie zawezwań do próby ugodowej przed sądami.

W sprawie pilotażowej, jaka odbyła się 27 maja 2022 r. sąd zasądził wypłatę odprawy wraz ze skapitalizowanymi odsetkami, a w uzasadnieniu szeroko uzasadnił motywy rozstrzygnięcia.

W wyroku została opisana idea wypłaty odprawy dla zwalnianego funkcjonariusza.

Odprawa dla zwolnionego ze służby funkcjonariusza – jest podziękowaniem za lata służby i taka idea przyświeca odprawom w każdej służbie mundurowej.

Serdecznie gratulujemy Kancelarii Pani Mecenas Moniki Ortman, z którą nasz związek współpracuje od 5 lat.

W załączeniu wyrok z 27.05.2022 r. sygn.. akt IV P 62/21.

W sprawie odprawy wypowiedział się (ale nie rozstrzygnął) również Sąd Najwyższy w wyroku z 27 kwietnia 2022 r. – sygn. akt I PSKP 64/21 – wyrok w załączeniu.

SN wskazał dwie ścieżki interpretacyjne, w tym jedną prokonstytucyjną. W tej sprawie czekamy na wyrok SO w Piotrkowie Trybunalskim.

Pozdrawiamy
Zespół ZZ CELNICY PL
ds. Ucywilnienia

Attachments

Kibicuję wszystkim ucywilnionym, ale przestrzegam przed przedwczesną euforią. Nie tak dawno mieliśmy sprawę wypłaty kwot przekazanych do ZUS od naszej nagrody rocznej za 2017r. Tam mieliśmy wyrok Sądu w Szczecinie, logiczny aż do bólu a i tak okazało się, że z tymi żądaniami to z haczyka się urwaliśmy. W tym przypadku chodzi o dużo większe kwoty. Pojawią się kolejne wyroki, po nich apelacje, aż wreszcie "któryś" Sąd zwróci się o zajęcie stanowiska do SN. Obym się mylił, ale skoro przegraliśmy w tamtej sprawie, która wydawała się "nieprzemakalna", to szanse w tej oceniam na mizerne. I z całą mocą pragnę podkreślić, że odprawa w takiej sytuacji jest dla mnie OCZYWISTA jako gratyfikacja za lata służby, którą funkcjonariusz opuszcza nie z własnej winy i wbrew jego woli.

Brawo ! ale czy wyrok jest prawomocny?Jako jedyna w mojej Izbie złożyłam pozew o sprostowanie świadectwa i odprawę . Czekam na termin rozprawy

Brawo ! ale czy wyrok jest prawomocny?Jako jedyna w mojej Izbie złożyłam pozew o sprostowanie świadectwa i odprawę . Czekam na termin rozprawy
Wyrok nie jest prawomocny. Czekamy na SO w Piotrkowie Trybunalskim, to będzie ważny wyrok, wydany po SN. Pozdrawiam. Będziemy informować na bieżąco :)

Back
Do góry