Wezwanie Ministra M.Banasia o zaprzestanie naruszania dóbr publicznych

Niniejszym – ja niżej podpisany Sławomir Siwy (Przewodniczący Związku Zawodowego Celnicy PL) – wzywam Pana Ministra na podstawie art. 23 i 24 Kodeksu Cywilnego (KC) do:

Po pierwsze, zaprzestania naruszeń moich dóbr osobistych poprzez zaprzestanie twierdzeń jakobym: zwołał bezzasadny protest celników w dniu 8 czerwca 2016 roku, naraził państwo i obywateli na zagrożenie wynikające z terroryzmu, był wielce nieodpowiedzialny, jakobym nie zasługiwał na mundur i nie dawał gwarancji (rękojmi) prawidłowego wykonywania obowiązków służbowych, jakobym był egoistą i stawiał na czele swój własny interes przed rację stanu i interes państwa, jakobym nie był patriotą, jakobym szantażował Rząd RP i jakobym mówił nieprawdę co do tego, iż w KAS jest duża i nieuzasadniona redukcja funkcjonariuszy i że bezzasadnie zwalniani są ludzie w wieku emerytalnym i działacze związkowi. Wskazane powyżej twierdzenia wygłosił Pan z mównicy Sejmowej w dniu 8 czerwca 2017 roku (vide: stenogram obrad Sejmu z tego dnia, str. 261). Powyższe Pana twierdzenia nie polegają na prawdzie, są dla mnie krzywdzące i bezzasadnie szkalujące i przez to naruszają moje dobre imię, godność i honor a także narażają na szwank moją reputację w oczach środowiska zawodowego KAS oraz ogólnie w oczach w społeczeństwa. Po drugie, wzywam Pana DO PRZEPROSIN za powyżej wskazane wypowiedzi z mównicy Sejmowej z dnia 8 czerwca 2017 roku i do wyraźnego wskazania, iż wszystkie Pana powyższe twierdzenia były nieprawdziwe. Z uwagi na fakt, iż wypowiedź Pana była medialnie donośna i miała charakter publiczny domagam się aby przeprosił mnie Pan również w formie medialnej i dostępnej dla szerszej publiczności poprzez alternatywnie: publiczny list otwarty, wypowiedź na publicznej konferencji prasowej (z rejestrowanym obrazem i dźwiękiem) ewentualnie wypowiedź z mównicy Sejmowej lub list do mnie z klauzulą zgody wyrażonej przez Pana zgody na jego powszechne upublicznienie.

Uzasadnienie
czytaj w zał. pliku
Pokaż załącznik: Siwy Sławomir wezwanie do Banasia dobra osobiste.doc

Back
Do góry