Ulga dla seniorów nie obejmie funkcjonariuszy

Publikujemy pismo MF dot. ulgi dla seniorów. Ma nie obejmować funkcjonariuszy wg MF. Nie wiemy wciąż co z kwestią strat na wyższej składce zdrowotnej, którą płacą funkcjonariusze po wprowadzeniu PŁ. Premier deklarował publicznie, że to jest błąd PŁ.

Attachments

MF lubi interpretować przepisy na niekorzyść swoich funkcjonariuszy.
Skoro ulgą są objęte dochody między innymi ze stosunku służbowego to nasi "seniorzy" powinni móc z tej ulgi korzystać.
Ciekawa ilu osób dotyczy problem. Osobiście nie znam ani jednej takiej osoby. Znam tylko osoby które pobierają emeryturę z ZUS i nadal są w służbie. ⁶

Pan Soboń dzięki tej odpowiedzi otworzył kolejną furtkę do tysiąca skarg do wsa/nsa itp. Super jest ten nasz MF, ja jestem ciekawy gdyby dać ludziom z MF dobrze prosperującą światową firmę do poprowadzenia to w ile by ją rozłożyła.

Pan Soboń dzięki tej odpowiedzi otworzył kolejną furtkę do tysiąca skarg do wsa/nsa itp. Super jest ten nasz MF, ja jestem ciekawy gdyby dać ludziom z MF dobrze prosperującą światową firmę do poprowadzenia to w ile by ją rozłożyła.
Odpowiedź sama w sobie jest samą prawdą i tylko prawdą.
Może prościej byłoby iść w ślady Państwa Posłów i złożyć wniosek o interpretację do KIS :alien:, zdrowia 🍸

T
Odpowiedź sama w sobie jest samą prawdą i tylko prawdą.
Może prościej byłoby iść w ślady Państwa Posłów i złożyć wniosek o interpretację do KIS :alien:, zdrowia 🍸
Skandal. Jest to jawna dyskryminacja funkcjonariuszy. W innych służbach mundurowych pewnie ten problem nie występuje, ponieważ nie ma tak ,,wiekowych funkcjonariuszy,'' dlatego nie ma burzy medialnej i dlatego taka, nie inna odpowiedź MF.. U nas, ze względu na włączenie nas do zaopatrzenia emerytalnego służb mundurowych dopiero w 2018 r. funkcjonariuszki 60+ są w służbie. Funkcjonariuszy 65+ nie znam.
Ciekawe jaka byłaby odpowiedź MF w takim konkretnym przypadku : zainteresowana funkcjonariuszka odejdzie na emeryturę w 2023 roku , w wieku np. 62 lat i zadecyduje o pobieraniu świadczenia emerytalnego w całości z powszechnego systemu ubezpieczeń czyli ZUS. Wówczas pracodawca czyli Dyrektor IAS zobowiązany będzie uzupełnić jej składki na ubezpieczenia społeczne ( przekazać do ZUS) za okres od 2018 roku, czyli dochody tej funkcjonariuszki w całości podlegałyby składkom na ubezpieczenia społeczne. Czy ktoś odda jej nienależnie pobrany w 2022 roku podatek ???
Faktycznie zapytanie do KIS z takim konkretnym przypadkiem byłoby ciekawe.

Back
Do góry