Spotkanie z Ministrem M. Banasiem - 20.02.2007r.

UKS podlega pod Pawła Banasia i tam należy kierować pytania. Była tylko mowa, że UKS utworzy tzw. POLICJĘ FINANSOWĄ.
W UKS pracuje dzisiaj około 7 tys osób - jeżeli się mylę proszę mnie poprawić.
Dla porównania w 52 milionowym kraju we Włoszech policja celno - akcyzowa, tzw. Guardia di Finanza liczy około 96 tys. funkcjonariuszy.

RA i BS całkiem konkretnie wypadli, choć niektóre pytania były aż nazbyt błahe, widocznie nikła liczba spotkań z MF zmusza do ich zadawania. Moim zdaniem niepotrzebnie tez tracili czas na przekonywanie Ministra do odstapienia od wdrozenia tych zmian. To naprawde na tego typu spotkaniu jest zupelna strata czasu.
czy Iwona jak zwykle obraziła ministra? Moze napisze tylko tyle, ze po pytaniu Iwony Minister opuscil sale bo mial kolejne spotkanie :wink:
cos stalo sie z klawiatura dlatego taki styl, przepraszam.

co dalej ???

CO DALEJ SŁAWKU ??? MASZ JAKIES PROPOZYCJE ??? JEST TO OSTATECZNA ROZGRYWKA !!! USTAWA DOTYCZACA KAS STAWIA W UPRZYWILEJOWANEJ POZYCJI PRACOWNIKÓW SKARBOWYCH, A OPCJA ZEROWA BEDZIE TYLKO NARZEDZIEM ABY POZBYĆ SIE CELNIKÓW !!! WOBEC SYTUACJI LIKWIDACJI ZADNE ZWIAZKI W CYWILIZOWANYM SWIECIE NIE ODPUSCILYBY !!! NASZE ZWIAZKI DO DZISIAJ NIE ZROBILY ZBYT WIELE !!! I TO JEST PRZYKRE !!!

Szanowny Panie Sławku,
uważam, że należy mocno walczyć o przywileje dla mobilnych i pracujących na granicy. Jeśli SSC nie da się przekonać merytorycznie, to powinniśmy uzyć innych form protestu. Dodam, że nie pracuję w w/w formacjach i jestem przeciwnikiem wcześniejszych emerytur dla całej SC. Natomiast im to się po prostu należy. Może przynajmniej tyle uda sie Wam wywalczyć.
Druga sprawa. Czy będzie przeprowadzona weryfikacja stopni i uposazenia w momencie opcji zerowej? Czy zapoznał się Pan z tą scieżką kariery, zapisaną w ustawie o KAS i co Pan o niej ewentualnie sądzi?
I tak na marginesie. Czy ZZ w czasie rozmów ze SSC, na jakimkolwiek etapie, korzystały z pomocy ekspertów ds. technik negocjacyjnych?

STRAJK i JESZCZE RAZ STRAJK
TYLKO NIE WŁOSKI
W DUPIE Z TYMI PRZEPISAMI.
JAK WSZYSTKO STANIE TO WTEDY MOGA NAM SKOCZYĆ.

O tym co dalej zdecyduje Rada Federacji. Ja oczywiście mam pewne propozycje, które zostaną zaprezentowane na posiedzeniu.
Cytat foromowicza:
USTAWA DOTYCZACA KAS STAWIA W UPRZYWILEJOWANEJ POZYCJI PRACOWNIKÓW SKARBOWYCH, A OPCJA ZEROWA BEDZIE TYLKO NARZEDZIEM ABY POZBYĆ SIE CELNIKÓW !!!
Na dzień wdrożenia reformy nie mam aż takich obaw. Etatyzacja wykazała braki kadrowe w AS w wys. 3-4 tys. etatów, w SC również wykazano niemało braków kadrowych. W samej AS pracuje 10 % osób z uprawnieniami emerytalnymi. Poza tym jest nasz postulat nr 11, który mam nadzieję w razie potrzeby zostanie uwzględniony.

Odnośnie przyszłości to trudniej ustosunkować się do kwestii określonych na dziś dzień braków etetowych. Obawy budzi, choć jest oczywiście uzasadniony proces wdrażania pełnej informatyzacji, elektroniczne zgłoszenia, e-deklaracje no i chyba nieuchronny w przyszłości podatek liniowy. Choć jeśli mądrze i w pełnych uzgodnieniach miedzyresortowych decydenci zastanowią się nad wyżej cyt. POLICJĄ FINANSOWĄ i będą wzorować się np. na Italii to ich jest aż 96 tys. funkcjonariuszy i ponad to oczywiście zwykli urzędnicy skarbowi i pewnie celni też(choć tego nie wiem).
Napiszę dzisiaj maila do kumpla pracującego od przeszło 20 lat we Włoszech, może założymy nowy wątek o tej formacji i podpowiemy co nieco GIKS Panu Ministrowi Pawłowi Banasiowi, który za to odpowiada.

Odnośnie opuszczenia spotkania przez SSC wyjaśnić należy, że Iwona F. zadała pytanie. Minister odpowiedział zadając pytanie. Iwona F. odpowiedziała sama sobie NIE po czym Pan Minister przeprosił zebranych, poinformował, że ma kolejne ważne spotkanie, podziękował za przybycie i odbyte spotkanie i opuścił salę informujac, że przedstawiciele MF są do naszej dyspozycji. Trudno mi oszacować ile był obecny, ale było to około godziny może półtorej. Po wyjściu Ministra na sali pozostało aż pięcioro przedstawicieli MF w tym z-ca SSC i trzech Dyrektorów Departamentów, którzy byli do dyspozycji związkowców praktycznie bez ograniczeń czasowych.
Pytanie przewodniczącej dotyczyło ogłoszonych konkursów na dyrektorów i zawierało sugestię aby wzorować się na tym co było rzekomo za kadencji profesora, tzn. czy zostanie zapewniony udział czynnika społecznego w procesie wyłaniania dyrektorów IC.

Foromowicz zapytał:
Czy będzie przeprowadzona weryfikacja stopni i uposazenia w momencie opcji zerowej? Czy zapoznał się Pan z tą scieżką kariery, zapisaną w ustawie o KAS i co Pan o niej ewentualnie sądzi? NIE PRZEDSTAWIONO ŻADNYCH ZAPISÓW Z PROJEKTU USTAWY O KAS i przedstawiciele MF nie chcieli powiedzieć nic konkretnego na temat ścieżki kariery zawodowej wytyczonej w ustawie o KAS. O UPOSAŻENIU BYŁA MOWA, ŻE NIE PRZEWIDUJĄ POGORSZENIA WARUNKÓW PŁACY.
I tak na marginesie. Czy ZZ w czasie rozmów ze SSC, na jakimkolwiek etapie, korzystały z pomocy ekspertów ds. technik negocjacyjnych? JA TEGO NIE WIEM CO BYŁO WCZEŚNIEJ, ALE NIE SĄDZĘ.

Idzie nowe! Pierwszy komunikat za spotkania publikuje MF...

Ministerialny komunikat.

W dniu 20 lutego 2007 r. odbyło się spotkanie SSC z przedstawicielami związków zawodowych działających w Służbie Celnej . Spotkanie dotyczyło demontażu Służby Celnej. W komunikacie MF czytamy :

KOMUNIKAT
ze spotkania Podsekretarza Stanu, Szefa Służby Celnej Pana Mariana Banasia z przedstawicielami związków zawodowych działających w Służbie Celnej .

W dniu 20 lutego 2007 r. odbyło się spotkanie, któremu przewodniczył Podsekretarz Stanu, Szefa Służby Celnej Pan Marian Banaś.
W spotkaniu udział wzięli również: Zastępca Szefa Służby Celnej oraz dyrektorzy departamentów celnych w Ministerstwie Finansów.
Stronę związkową reprezentowali:
Iwona Fołta – Przewodnicząca Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej,
Barbara Smolińska – Przewodnicząca Zrzeszenia Związków Zawodowych Służby Celnej RP,
Ryszard Adam – Przewodniczący Zarządu Krajowego Związku Zawodowego Szczególnego Nadzoru Podatkowego,
Artur Ciesielski – Pełnomocnik Rady Sekcji Krajowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Skarbowych ds. Celnych i Akcyzy
oraz wyznaczeni przez przewodniczących upoważnieni przedstawiciele.

Podczas spotkania Minister M. Banaś omówił ogólne założenia przygotowywanego projektu ustawy o konsolidacji służb celnych i skarbowych, który to projekt zostanie przekazany do konsultacji wewnętrznych do dnia 15 marca br. Zgodnie z przyjętymi założeniami przewiduje się:

- konsolidację służb celnych i skarbowych,

- utworzenie Krajowej Administracji Skarbowej na bazie izb i urzędów celnych oraz izb i urzędów skarbowych,

- określenie jednolitego statusu urzędnika KAS,

- utworzenie szkoły administracji skarbowej i centrum informatyki,

- rozszerzenie zakresu działania Krajowej Informacji Podatkowej o informację celną,

- wzrost poziomu wynagrodzeń urzędników skarbowych.

Odnosząc się do zapytania o przyczyny odstąpienia od kontynuowania prac nad projektem ustawy o Służbie Celnej, Minister M. Banaś zapowiedział, iż zmiany zawarte w projekcie ww. ustawy zostaną uwzględnione w projekcie ustawy konsolidacyjnej.

Ponadto omówione zostały problemy dotyczące funkcjonowania Służby Celnej, poruszane w korespondencji przekazywanej przez organizacje związkowe kierownictwu Ministerstwa Finansów.
DYREKTOR DEPARTAMENTU SŁUŻBY CELNEJ
Anna Jędruszczak

źródło : corintia

Tak narodziła się nowa, świecka tradycja

Ale prosimy o szczegóły z rozmowy a nie jakieś zdawkowe informacje! Jakie dodatkowe przywileje mają być dla tych umundurowanych? Czy zostaną zapewnione jakieś środki wpływające na nasze bezpieczeństwo w pracy?

Sławek, czy możesz potwierdzić, że nad konsolidacją ze strony Służby Celnej ma pracować znany nam od ciemnej strony mocy, mistrz małodobry Sławomir P.?
Rozumiem, że obecna ekipa stawia na fachowców, ale od czego? Od konsolidacji czy... od mokrej roboty?

Panie Sławku. Pięknie to wszystko Marian B. obrazuje i świetlaną wizje roztacza ale co będzie jak znajdziemy się w KASach Federacja wszystko przyklepnie czytaj zgodzi się na reformę a tu stanie się niespodzianka w stylu alokacji. Specjalista od mokrej roboty Sławek P. zwolni 10% z 60 tysiecy połaczonych celników i skarbowców i wyjdzie mu ze to będzie około 6 tysięcy tyle, ze celników. Ja to widze jasno 4-5 tysiecy w mundurach zostanie zeby granicy nie drażnić czy 6 tys do zwolnienia i reszta moze załapie się do kas. Przeciez nie zmuszą ludzi w wieku przedemerytalnym kiedy jest ochrona z mocy ustawy do tego aby się zwolnili tym bardziej sami ich nie zwolnią. Mamy teraz mundurówkę, zwrot za bilet, dodatkowy urlop, 100% chorobowego. Jezeli stracimy to i nic w zamian nie dostaniemy to po cholere związki godza się na reforme?????Prosze o odpowiedź

Anonymous napisał:
Panie Sławku. Pięknie to wszystko Marian B. obrazuje i świetlaną wizje roztacza ale co będzie jak znajdziemy się w KASach Federacja wszystko przyklepnie czytaj zgodzi się na reformę a tu stanie się niespodzianka w stylu alokacji. Specjalista od mokrej roboty Sławek P. zwolni 10% z 60 tysiecy połaczonych celników i skarbowców i wyjdzie mu ze to będzie około 6 tysięcy tyle, ze celników. Ja to widze jasno 4-5 tysiecy w mundurach zostanie zeby granicy nie drażnić czy 6 tys do zwolnienia i reszta moze załapie się do kas. Przeciez nie zmuszą ludzi w wieku przedemerytalnym kiedy jest ochrona z mocy ustawy do tego aby się zwolnili tym bardziej sami ich nie zwolnią. Mamy teraz mundurówkę, zwrot za bilet, dodatkowy urlop, 100% chorobowego. Jezeli stracimy to i nic w zamian nie dostaniemy to po cholere związki godza się na reforme?????Prosze o odpowiedź

ZZ w SC są po to ja pokazały do tej pory by trwać i coś złupić dla siebie z pańskiego stołu i zgodzą się na wszytko byle przetrwac jak każdy pasożyt, umiesz liczyć to licz na siebie :mrgreen:

Polska bez celników?

Do działaczy związkowych: pamiętajcie że historia zapamięta Was jako tych którzy zgodzili sie na likwidację Służby Celnej

Jeśli nad reformą pracuje Pan Sławomir P. i Anna J. , to IV RP ma gębe donosicieli. Mój kolega pracował w UC II Warszawa i twierdzi, że tam funkcjonowała normalna siatka wywiadowcza. Każdy na każdego donosił...
A o Panu Sławomirze P. nawet nie warto pisać. Przyznam szczerze. Sądziłem , że tacy ludzie polecą w pierwszej kolejności. Naiwny byłem...

Kurcze ja mam jedno pytanie, którego jak do tąd nikt nie poruszył. Co stanie się z ludzmi alokowanymi, teraz dostajemy rozłąkę i dodatek mieszkaniowy na podstawie ustawy o SC. Po wprowadzeniu KAS przestaniemy być mundurowymi i ustawa o SC przestanie obowiązywać. Wygląda mi na to że kolejny raz chcą nas oszukać. Zwracam się z apelem do ZZ zacznijcie coś robić by nas bronić. Najwyższy czas zacząć protestować bo za jakiś czas będzie za póżno, zacznijmy walczyć wszystkimi dostępnymi sposobami przeciw wprowadzaniu tej chorej reformy. Ja jestem za strajkiem, już i tak nie mamy nic do stracenia, nie wierzmy im, znowu nas oszukają tak jak już wiele razy. Czemu ZZ nic nie robią , na co czekacie, ludzie obudzćie się.

1.
...to po cholere związki godza się na reforme?????Prosze o odpowiedź

Smutne to, ale prawdziwe. Zwiazki Zawodowe, a właściwie Centrale Związkowe utworzone na polecanie poprzednich władz SC i obsadzone odpowiednimi ludźmi w celu stworzenia pozorów dialogu społecznego, nie maja nic do powiedzenia, a z ich opinią nikt się nie liczył przedtem, a tym bardziej teraz (-)

2.
Sławek, czy możesz potwierdzić, że nad konsolidacją ze strony Służby Celnej ma pracować znany nam od ciemnej strony mocy, mistrz małodobry Sławomir P.?

Boże chroń celników, jeśli to prawda. Znany z cynizmu i arogancji Ojciec Dyrektor IC Warszawa, jest idealną osobą do "ostatecznego rozwiązania kwestii celników w IV RP. Jeśli ktoś znający historię zrozumiał analogię. Dla pozostałych polecam poszukac w google: "Konferensja w Wannsee"

co na to granice?

Funkcjonariusze z granic nie łudzcie się ze długo tam zostaniecie na granicy będą tylko prawdziwi mundurowi i będzie to SG (a tam na pewno nas nie wezną bo ludzi to oni mają najlepszych). Ta umundurowana część KAS to będzie "przejściówka"

Zwracam się z apelem do ZZ zacznijcie coś robić by nas bronić. Najwyższy czas zacząć protestować bo za jakiś czas będzie za póżno, zacznijmy walczyć wszystkimi dostępnymi sposobami przeciw wprowadzaniu tej chorej reformy. Ja jestem za strajkiem, już i tak nie mamy nic do stracenia, nie wierzmy im, znowu nas oszukają tak jak już wiele razy. Czemu ZZ nic nie robią , na co czekacie, ludzie obudzćie się.

W grudniu była pikieta m.in. postulatem była sytuacja alokowanych. wtedy tak niewielu chciało protestować a teraz wszyscy lamentują

Back
Do góry