Spotkanie z Ministrem M. Banasiem - 20.02.2007r.

Czemu się podczepiamy? Bo tylko w jednosci siła. Sami jesteśmy zbyt słabi i nieliczni. Ilu było celnków na pikiecie? Ja wiem bo byłem z kolegami i koleżankami celnikami. I pytam się gdzie była reszta????Gdzie był wschód - np. Przemyśl, Biała Podlaska. To pokażcie jaja i zorganizujcie protest TYLKO CELNIKÓW na wschodzie, a nie wypisujcie ANONIMOWO" a nie mówiłem że tak będzie". IC Katowice, IC Opole, IC Wrocław przyjadą tak jak byli w Warszawie albo i w wiekszej ilosci.

F E D E R A C J A
ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH SŁUŻBY CELNEJ
E-Mail S.C. : Iwona.Folta@kra.mofnet.gov.pl
Tel. komórkowy : 0-660-712-712; (012)629-05-82
FZZSC/28/MF-SC/5/2007/IF Warszawa, dnia 20-02-2007r.

ORGANIZACJE CZŁONKOWSKIE
FEDERACJI ZZSC
K O M U N I K A T

Uprzejmie zawiadamiam, że w dniu 20 lutego br. w Ministerstwie Finansów odbyło się cykliczne - kwartalne spotkanie Podsekretarza Stanu Pana Mariana Banasia z przedstawicielami Związków Zawodowych działających w Służbie Celnej jako realizacja wspólnego – 3 organizacji - wniosku z dnia 24 stycznia br.- nasz znak: FZZSC/9/MF-S.C./2007/ZZ.
Celem spotkania było omówienie problemów poruszanych w korespondencji kierowanej do Kierownictwa Ministerstwa Finansów - w załączeniu Agenda z 20.02.07r.
Poruszono następujące kwestie:
Część I) –problematyka dotycząca reformy Służby Celnej i administracji skarbowej.

Pan Minister Marian Banaś przekazał w formie bardzo ogólnej następujące informacje:
1/-decyzja o przeprowadzeniu reformy została podjęta przez kierownictwo MF w dniu 08 stycznia br.- zostanie powołana nowa struktura Krajowa Administracja Skarbowa z szefem jako zwierzchnikiem;
2/-nastąpi łączenie przedmiotowe-zadaniowe na poziomie MF i podmiotowe na poziomie izb i urzędów skarbowych i celnych;
3/-będzie odrębnie ukształtowany status pracownika skarbowego;
4/-stworzony zostanie własny zasób kadrowy Krajowej Administracji Skarbowej ze względu na odrębną specyfikę pracowniczą;
5/-kształceniem kadr i podnoszeniem poziomu wiedzy pracowników skarbowych zajmie się nowo utworzona Krajowa Szkoła Skarbowości;
6/-Polska Służba Celna zostanie zlikwidowana;
7/-umundurowanie otrzymają tylko ci pracownicy skarbowi, którzy będą wykonywać obowiązki służbowe na granicy i będą mieć bezpośredni kontakt z podmiotami, grupy mobilne;
8/-ilość osób nosząca mundury, wg planów MF to ok. 5000-6000;
9/-zakłada się przyznać tym osobom specjalne przywileje;
10/- planowana reforma, wg MF daje gwarancje zgodności z ustawodawstwem Unii Europejskiej;
11/- do planowanej reformy, na razie nie zostaną włączone Urzędy Kontroli Skarbowej;
12/- o tym, że Służba Celna ma być zreformowana decydują potrzeby państwa, a nie tej Służby;
13/- nowa struktura wprowadzi, wg MF nową, lepszą jakość, a na czym ona będzie polegać funkcjonariusze dowiedzą się z projektu ustawy o KAS;
14/- projekt ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej zostanie przedłożony do konsultacji stronie związkowej do dnia 15 marca 2007r. w formie elektronicznej;
15/- MF zna ogólne koszty przeprowadzenia planowanej reformy, a całościowe szacunki otrzymamy z projektem ww. ustawy;
16/- ilość pracowników skarbowych w KAS będzie dostosowana do zadań, MF zaklada, że wraz z wdrożeniem reformy odejdzie ok. 10% osób.

Pomimo bardzo szczegółowych pytań zadawanych Ministrowi M.Banasiowi przez przedstawicieli Związków Zawodowych dotyczących kwestii istotnych dla funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej pozostały one bez konkretnych i merytorycznych odpowiedzi. Wyjaśnienie prawnych rozwiązań dotyczących przyszłości funkcjonariuszy i pracowników oraz ich sytuacji prawnej ma zawierać projekt ww. ustawy.

Część II) –problematyka dotycząca zmiany ustawy o Służbie Celnej.

1/- Ministerstwo Finansów przygotowało pakiet zmian do ustawy o Służbie Celnej, które zostaną wprowadzone do projektu ustawy o KAS, aby dwa razy nie angażować Parlamentu w proces legislacyjny.
2/- Ma nastąpić weryfikacja funkcjonariuszy i pracowników S.C., która polegać ma na sprawdzaniu kwestii zawodowych np. długotrwałych zwolnień lekarskich.

Część III) –problematyka dotycząca spraw płacowych i organizacyjnych.

1/- podniesienie wysokości uposażeń funkcjonariuszy i wynagrodzeń pracowników ma zostać uwzględnione w nowej ustawie o KAS , ma zostać zrealizowany od 01.01.2008r.;
2/-trwa w MF przygotowywanie opisu stanowisk w S.C. aby określić jednakowy zakres obowiązków na tych samych stanowiskach, ma wejść w życie od 01.01.2008r.;
3/- bezpieczeństwo funkcjonariuszy celnych i pracowników przy wykonywaniu obowiązków służbowych, w tym szczególnie na granicy i przy wszystkich innych czynnościach kontrolnych – wg MF problem jest skomplikowany, gdyż brak jest jasnych procedur dotyczących zgłaszania zdarzeń niebezpiecznych dla funkcjonariuszy na służbie. Sprawa została podjęta dwutorowo :
a/- współpraca ze Strażą Graniczną w tym zakresie na mocy porozumień podpisywanych przez dyrektorów IC,
b/- szkolenia funkcjonariuszy, aby wiedzieli jak się zachować w sytuacjach zagrożenia zdrowia i życia oraz jakie kroki prawne mogą podjąć.
Na zapytanie MF skierowane do dyrektorów IC o zdarzenia niebezpieczne dla funkcjonariuszy podczas służby, uzyskano odpowiedź, że było ich 8.
4/- weryfikacja w Służbie Celnej będzie przeprowadzona, na następnym spotkaniu Pan Minister M.Banaś przedstawi założenia dotyczące trybu i procedur weryfikacyjnych.
5/- wyznaczenie dnia wolnego dla funkcjonariuszy celnych za dzień 11 listopada 2006r., wg opinii prawnej wydanej przez Departament Prawny MF, w tym stanie prawnym nie ma podstawy by takiego dnia wolnego udzielić funkcjonariuszom.
Strona związkowa przedstawiła swoje argumenty, wskazując przepisy prawa, które zezwalają na udzielenie dnia wolnego za 11.11.06r. Ustalono, że w marcu br. nastąpi spotkanie z przedstawicielami MF aby uzgodnić ostateczny tryb rozwiązania tego problemu.
Przewodnicząca
Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej
Iwona Fołta
/-podpisano na oryginale-/

ZZ w SC są po to ja pokazały do tej pory by trwać i coś złupić dla siebie z pańskiego stołu i zgodzą się na wszytko byle przetrwac jak każdy pasożyt, umiesz liczyć to licz na siebie

Mam nadziej ze takich jak ty złupią w pierwszej kolejnosci

W grudniu była pikieta US a nie SC. Takie jest moje zdanie. Ja nie mam nic wspólnego z US. Poza tym ta pikieta nic nam nie dała. Nawet nikt się nią nie przęjął z naszych władz. Niech związki pokżą teraz czy są w stanie zrobić cokolwiek nie stojąc za plecami innych. Niech ogłoszą akcje protestacyjną. Czy ta śmieszna pikieta to była jedyna rzecz na jaką było stać nasze związki? Co będzie z alokowanymi jak zabiorą im rozłąkę i dodatek mieszkaniowy, czy wogle ktoś się nimi przejmuje?

jabol napisał:
Na zapytanie MF skierowane do dyrektorów IC o zdarzenia niebezpieczne dla funkcjonariuszy podczas służby, uzyskano odpowiedź, że było ich 8.

Tutaj nie chodzi o to ile takich zdarzeń było w rzeczywistości, ale o to aby takich zdarzeń nie było wogóle!!! Co z tego że dyrektorzy powiedzieli że było ich 8!! :evil: :evil: Nie tędy droga!!!

Pomoc od SG??? Nie chce pracować na takiej granicy gdzie mam liczyć tylko na ich pomoc bo to już sa kpiny!!!

Pierwszy raz od dawna Federacja wydała tak szczegółowy komunikat (nawet dyktafon Ciesia nie jest potrzebny :wink: ).
Zmiany w SC musza nastąpić.
Jeżeli alokersi utracą świadczenia związane z przeniesieniem to znajdą się wśród tych 10% którzy odejdą (świetnie sformułowane, nie zostaną zwolnieni, tylko sami nie przyjma nowych warunków pracy), tylko, że jest ich około 1000 (ci, którzy nie przeprowadzili się z rodzinami-tak strzeliłem),a do 6000-7000 tyś, którzy odejdą z KAS (po połączeniu będzie razem ok.70.0000 -10% :cry: ) oby to nie byli tylko nasi?
Ja też... :evil: (ekonomia jest bezwzględna)

Dziwi mnie, że UKS ma pozostać autonomiczny?
Inspektor UKS (jako jednoosobowa instytucja) jedną decyzją może zniszczyć każdą firmę opłacająca nawet najlepsze kancelerie prawne? Dlaczego? To jest właśnie relikt przeszłości :oops: (znowu niedoskonałość prawa)

TO WSZYSTKO TO JEDNA WIELKA BZDURA . PRZECIERZ PAN MINISTER WRAZ Z CAŁĄ RESZTA URZĘDASÓW MA SŁIUZBĘ CELNĄ GŁEBOKO W DUPIE.
I PO CO TO SPOTKANIE SKORO ZADNYCH KONKRETÓW NIE BYLO.
NIE POTRZEBNA STRATA CZASU.
TYLKO STRAJK MOŻE NAS URATOWAĆ

Anonymous napisał:
Ja to widze jasno 4-5 tysiecy w mundurach zostanie zeby granicy nie drażnić czy 6 tys do zwolnienia i reszta moze załapie się do kas. Przeciez nie zmuszą ludzi w wieku przedemerytalnym kiedy jest ochrona z mocy ustawy do tego aby się zwolnili tym bardziej sami ich nie zwolnią
zwolnić mogą bo przeciez będzie likwidacja zakładu pracy i nie ma ochrony

Do Poul:
Nie padła odpowiedź na konkretne pytanie co to za przywileje dla tej 5000-6000 grupy umundurowanej.
Dla tej grupy jest szanasa na ŚPB, ale to niestety też było bardzo enigmatycznie przedstawiane przez Dyrektora.
O Sławomirze P. słyszałem, że będzie koordynatorem na Warszawę, to że na całą Polskę to nie wiem(może źle zrozumiałem z tą Warszawą)
Kwestie mundurówki, zwrotu za bilet, dodatkowego urlopu, 100% chorobowego są przez nas poruszane i będą stawiane przy odnoszeniu się do projektu.
Sprawa równoważników i rozłąkowego dla alokowanych funkcjonariuszy - zadałem to pytanie i odpowiedź była taka, że powinno być zachowane, choć odniosłem wyraźnie, że niebardzo się rozumiemy i zagadnienie jest mało znane stronie ministerialnej.

Dzięki Sławku za odpowiedzi na postawione proste pytanie , chciałem zauważyć że skoro opcja zerowa to może zdarzyć się tak /jestem tego prawie pewien/ że obecny np inspektor z 20 letnim stażem mający full w widełkach dostanie propozycję na stanowisko które będzie niżej w widełkach, nie przyjmiesz do pola.To jedna sprawa , druga -czegoś tu nie rozumiem likwidacja, opcja zerowa to jak do tego ma się ochrona związkowa.Likwidując zakład pracy a takim jest ic stosuje się przepisy kp.Bynajmniej w praworządnym kraju.

Anonymous napisał:
W grudniu była pikieta US a nie SC. Takie jest moje zdanie. Ja nie mam nic wspólnego z US. Poza tym ta pikieta nic nam nie dała. Nawet nikt się nią nie przęjął z naszych władz. Niech związki pokżą teraz czy są w stanie zrobić cokolwiek nie stojąc za plecami innych. Niech ogłoszą akcje protestacyjną. Czy ta śmieszna pikieta to była jedyna rzecz na jaką było stać nasze związki? Co będzie z alokowanymi jak zabiorą im rozłąkę i dodatek mieszkaniowy, czy wogle ktoś się nimi przejmuje?
Smieszna pikieta? Gdyby przyjechało więcej ludzi nie byłaby śmieszna, ale jak się liczy że ktoś załatwi za pracownikow problem (na przykład związki0 to tak jest.

Nic ani nikt nam już nie pomoże, a to że związki coś robią to tylko pozory. Z góry już jest przyjęte jak to będzie wyglądało i napewno nie będzie to pozytywne dla celników. Będzie tak samo jak przy alokacji, związki pomogą ale kolesiom. Stowarzyszenie Wzajemnej Adoracji. Pozdrawiam

Dlaczego konsolidacja musi nastąpić?
Słuzby celne i skarbowe mają "złą prasę". Celnicy uważani sa za łapówkrzy (czy nasi przełożeni nas za takich uważają?). Skarbowcy za krwiopijców bez serca i uczuć.
Nowy KAS będzie inny :lol: Nowoczesny, efektywny i przyjazny :wink:
Czy chodzi tu także o public relations?
To dlatego koalicja wszystko konsoliduje (tzn. zmienia nazwy), likwiduje i buduje?

Sami sobie zgotowaliście ten los! Mieliście szansę 12 grudnia powiedzieć NIE! Ilu was przyjechało pod MF? To była szansa wyrazic własne zdanie bez ogladanie sie na oficjalne stanowisko skundlonych zwiazków zawodowych. Drugiej szansy nie będzie. Cały trud Siwego poszedł na marne.

Do pikietera

A może by tak spróbować jeszcze raz. Pikieta i strajk. I nie włoski, ale taki prawdziwy. Jak mają wywalić 10 % z KAS to mi wszystko jedno. Mogę zabarykadować cały OC. Pozdrawiam

do poprzednika

pikieta była wielkim niewypałem,.... ale to już historia !!! Dzisiaj jest potrzebny PROTEST bardziej niż kiedykolwiek !!!! W przyszłym roku nie bedzie potrzebny !!! Ponadto to dzisiaj celnicy wiedzą, że będzie likwidacja Służby Celnej i dzisiaj 90% osób jest zdecydowana na WSZYSTKO !!!!!!!!! SŁAWKU WYKORZYSTAJ TO, A BEDZIESZ WIELKI !!!!!!!!!!!!!!!!

związkowiec napisał:
ZZ w SC są po to ja pokazały do tej pory by trwać i coś złupić dla siebie z pańskiego stołu i zgodzą się na wszytko byle przetrwac jak każdy pasożyt, umiesz liczyć to licz na siebie

Mam nadziej ze takich jak ty złupią w pierwszej kolejnosci
Związkowiec prawda w oczy kole, przypominam jedną z najbardziej trafnych wypowiedzi dotyczą działania związków zawodowych wypowiedzianą na tym forum.
[/quote]przez te wszystkie lata mialem okazje przygladac sie jak sie zmienia clo , Prezesi , Szefowie , dyrektorzy, a ,jak zwiazki zawodowe.o ile rzadzacy oprocz nazwisk i tytulow "reformuja" clo oczywiscie w wiadomym kierunku tak w"wasze-nasze" zwiazki kolejne lata tocza dyskusje wewnatrz srodowiskowe szukajac uzasadnienia dla swojego bytu w cle.nie jestem czlonkiem zadnego zwiazku , patrze na was i na wasze dokonania z obojetnoscia .wasza skutecznosc na przykladzie kwesti emerytur mundurowych , alokacji a obecnie reformy sluzby jest zadna i taka zostanie , ludzicie ludzi swoja sila , demagogia wystapien adresowanych do szefa sluzby celnej i innych osob w RP , z gruntu stoicie na straconej pozycji. kiedy to sobie uswiadomicie ??????ile musi sie jeszcze wydarzyc zebyscie zrozumieli ze nie jestescie partnerem do negocjacji . nie pokazujecie sily , do czego jestescie (jestesmy ) zdolni jako grupa zawodowa , uswiadomcie sobie ze slowa trzeba wspierac czynami a nie bzdurnymi manifestacjami pod Min. Fianansow. Moze ktos powie jaki oprocz medialnego byl jej efekt?????. Zaraz odezwa sie glosy ze " sciana wschodnia " milczy i nic nie zrobi. A kto z nia rozmawia zeby uswiadomic celnikom ze ich tez moze dotknac "opcja zero".co robia dzialacze zwiazkowi??? kolejne lata dyskutuja o "pokojowym , negocjacyjnym sposobie rozwiazania problemu". Dosc juz jalowej dyskusji , spotkan, negocjacji!!!!!! jaka sile reprezentujecie w tych negocjacjach , kiedy wszyscy celnicy jak te " barany" od lat milcza i cichutko , grzecznie przychodza do pracy i skrupulatnie wykonuja to co do nich nalezy.
przegladam to forum od ok roku , to jest moj pierwszy post i pewnie ostatni , mam tylko jedna prosbe do dzialaczy zwiazkowych , nie ludzcie kolejny raz ludzi ze znowu uda wam sie wynegocjowac rozwiazania ktore ich zadowola , zacznijcie rozmawiac z ludzi , uswiadomcie im ze idziecie na"wojne" , o co walczymy , a nie jakie mamy postulaty.

slowa na wiatr , licza sie tylko fakty poki co przegadujecie kolejne miesiace , a czasu nie macie juz duzo.
FC nie dajcie się po raz kolejny omamić MF i działającymi wespółzespół pseudo zz !

Dla porównania z komunikatem Fołtowym, komunikat Ciesia
Komunikat

W dniu 20 stycznia odbyło się spotkanie Wiceministra Finansów Szefa Służby Celnej Mariana Banasia – z reprezentantami czterech ogólnopolskich ZZ działających w Służbie Celnej.

Agenda spotkania stanowiąca załącznik do komunikatu zawiera listę obecnych osób oraz poruszonych tematów. <LINK>

Na wstępie Minister M. Banaś poinformował, że decyzja o reformie administracji skarbowej i celnej już zapadła i w najbliższym czasie tj. do 15 marca br. związkom zawodowym zostanie przekazany do konsultacji projekt stosownej ustawy.

Łączenie obu służb ma nastąpić przedmiotowo – w oparciu o wykonywane zadania i podmiotowo czyli poprzez łączenie jednostek organizacyjnych – poinformował minister.

W związku ze specyfiką wykonywanych zadań planuje się dla nowopowstałej administracji utworzenie własnego zasobu kadrowego oraz utworzenie szkoły administracji skarbowej i centrum informatyki.

Na bazie Krajowej Informacji Podatkowej ma powstać Krajowa Informacja Skarbowa poszerzona o zagadnienia celne.

Planuje się zmniejszenie liczby funkcjonariuszy celnych do ok. 5-6 tysięcy osób, przy czym w związku ze zmianami organizacyjnymi możliwa jest alokacja pracowników i funkcjonariuszy pomiędzy poszczególnymi służbami i jednostkami. Zakres zmian zależny będzie od rozpoznania istniejących potrzeb na danym terenie i zakłada się, że służby mundurowe wykonywać będą jedynie zadania na granicach RP.

W tych ramach przewidziane jest zwiększenie liczby funkcjonariuszy grup mobilnych z obecnych ok. 900 osób do ok. 3 tysięcy.

Na pytania związkowców dotyczące gwarancji zatrudnienia osób już pracujących minister odpowiedział, że gwarancji takich udzielić nie może i zapewne nastąpi weryfikacja kadr po kątem przydatności do nowej służby. Nie podano jednak zasad ani kryteriów tej przewidzianej weryfikacji.

Minister Banaś zadeklarował, że bez wątpienia nastąpi poprawa w uposażeniach i uposażeniu powstającej Krajowej Administracji Skarbowej za czym optuje zarówno Premier jak i urzędujący Minister Finansów – wicepremier Zyta Gilowska

Przedstawiciele Sekcji Krajowej NSZZ „Solidarność” wyrazili w tym miejscu wątpliwości co do tych deklaracji zwłaszcza w kontekście braku indeksacji płac dla naszych służb za rok 2007.

Na wszelkie pytania dotyczące szczegółów planowanych zmian strona rządowa, nie udzieliła odpowiedzi informując, że znajdziemy je w przygotowanym projekcie ustawy.

Wiceprzewodniczący Rady Sekcji Krajowej

NSZZ „Solidarność” Pracowników Skarbowych

Artur Ciesielski

Z życia:
Kilka lat temu pewna grupa zawodowa kolejarzy ogłosiła akcję strajkową. Dlaczego się nie udała? Bo nikt nie zauważył, że była, gdyż z całego regionu ściągnieto kadrę kierowniczą do roboty.

Co my teraz możemy?
1) Celina- tak naprawdę to wszystkie odprawy moga być bez weryfikacji.
2) Mobilni - tylko kontrabanda będzie się cieszyć.
3) IC,UC- parę dni opóźnienia w postępowaniach nic nie zmieni.
4) Tylko granica zewnętrzna UE, ale zmobilizowane kadry kierownicze na to wystarczą, ale i tak to nic nie da.
5) Ludzie mają to w dupie i będą żyć złudzeniami do samego końca (może się uda, takie to krótkowzroczne myślenie)

PS Nie wolno nam strajkować :!: i samo namawianie do strajku jest postawą naganną.
Człowiekowi, któremu odebrano złudzenia i nadzieję jest wszystko jedno :!:

Dwa komunikaty z jednego spotkania. Czy Oni byli na tym samym spotkaniu?

PS Ciesiu zapewne miał dyktafon, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że wiernie przedstawił słowa SSC w swoim komunilkacie :cry:

Back
Do góry