Spotkanie z Ministrem M. Banasiem - 20.02.2007r.

Cóż Petardo! To chyba ta sama instytucja ma "dwie twarze", czyli jest ... dwulicowa. Nie świadczy to bynamniej o niej dobrze. A Ty może nie wiesz, co mówisz, bo to np. Twoja pierwsza i jedyna dotąd praca ... i nie masz porównania. Tylko tym potrafię wytłumaczyć To idealistyczne podejście.

Pytanie Experta do PETARDY

Jakie pigułki łykasz? Niebieskie czy różowe?

Słuchajcie, tak naprawdę to wszystko zależy od punktu odniesienia. Jeśli postrzegasz SC przez pryzmat jej funkcjonowania przez ostatnie lata, to może faktycznie można się pokusić o pozytywną ocenę. Malutki postęp jest. Chociażby to, że ludzie dostali komputery i potrafią je obsługiwać> :D .
Natomiast jeśli patrzysz na SC przez pryzmat współczesnego świata, to niewątpliwie musi trawiać Cię codziennie szlag. Tutaj jakby czas stanął w miejscu, takie PRL-owskie muzeum.
Panuje zasada "czy się stoi, czy się lezy, 1500 sią należy" - tak ogólnie.
Jeden z foromowiczów napisał, że tym powinien zająć się prokurator, ponieważ odnosi wrażenie, że ktoś to tak zorganizował celowo, aby złodzieje mogli sobie do bólu grasować. Coś w tym może być.
Wracając do reformy. Strasznie się cieszę, że pojawiaja się głosy bardziej optymistyczne. Do tej pory panował skrajny pesymizm. Głowa do góry funkcjonariusze!!! Skoro jesteśmy taką dobrze zorganizowaną, wykształconą kadrą , to damy sobie radę w każdych warunkach. Uwierzcie we własne możliwości :wink:

Doprecyzuję:
My zole mamy swoją ustawę, która niedługo zniknie(zadania, stosunek pracy, postępowanie dyscyplinarne).
Skarbowcy, jako pracownicy, nie mają ustawy o służbie skarbowej(wszystko w jednym), tylko opierają się na ogólnej ustawie o słuzbie cywilnej(stosunek pracy), która będzie szkieletem (moim zdaniem) przyszłego KAS w odniesieniu do stosunku pracy dla cywili, a sama ustawa o KAS (chyba, że wszystko wrzucą do tej ustawy) w jednym z działów określi (tak jak to jest obecnie w naszej ustawie) zadania dla mundurowych z okresleniem warunków nawiązywania i rozwiązywnia stosunku pracy i innych "świadzczeń".

PS Zdaję sobie sprawę, że równie szybko obecna władza może ponownie wprowadzić zapisy o przejściu ze służby celnej do służby cywilnej bez okresu próbnego.

PSII Dodatkowe pytanie:
Jako, że izby i urzedy będą połączone, to którym zastępcą w izbie i urzędzie będzie "obecny" dyro izby celnej i urzędu celnego? Na pewno nie głównym 8)
Moje przypuszczenia:
1)Główny: cywil - obecny dyro Izby Skarbowej;
a) 1 v-ce cywil od vatu;
b) 2 v-ce cywil od akcyzy;
c) 3 v-ce cywil od...
d) 4 v-ce cywil/mundurowy od cła i mundurowych

zapomniałeś o jednym mundurowych już nie bedzie - na granicy i lotniskach KASowniki w ubranich służbowych tzw. mundurach i tyle

To było i jest tylko ubranie służbowe (tzw. mundur), więc niewiele się zmieni. Czyli w izbach zewnętrznych UE mamy szanse na wepchanie naszego dyra o jedną pozycję wyżej wśród vicków :lol:

Juz pogrzebalismy SC?

Szkoda ze tak zrezygnowaliśmu z obrony niezależniści SC. Komu tak silnie przeszkadzała niezależna SC. Dlaczego nikt nie wpadł na pomysł połączenia SG z Policja tak jak to jest u naszych południowych sąsiadów (tam dzisiaj pracujesz w drogówce a w następnym miesiącu w na granicy wiem bo mam tam kilku kolegów). Podobno SG jest w podobnej sytuacji co nasza Słuzba ale tam nie ma pomysłów konsolidacji. Szkoda ze zrezygnowaliśmy juz (tak mi sie wydaje) z walki o utrzymanie Słuzby Celnej. Wiem conapiszecie: -a ty co zrobiłes dla SC?
wiec uprzedzam te pytania: nic nie zrobiłem ponieważ wybrałem swojego przedstawiciela w ZZ i liczyłem (juz przestałem) ze on (oni) będą wyrazicielami glosów większości celników i nie dadzą tak łatwo zniszczyć SC. Celnicze doły wcale nie chca do KAS.

Ilu wybierających tyle zdań. Ja wyraziłem two głos i głos twojego kolegi który był zupelnie inny.

j.23 znowu nadaje do "przedstawiciela"

"My jesteśmy przeciw reformie, ale jeśli pan minister uważa innaczej to możemy być za" to cytat z jednego z przewodniczących ZZ działajacych w SC. Zreszta to już klasyk cytowany na tym forum nie raz. Myślałem (i mój kolega też) ze "nowe twarze " w ZZ będą o nas walczyć ale chyba wszyscy pomylilismy się (nie pierwszy raz więc pwinniśmy "przywyc"). Czy juz wszystko stracone?

Sami sobie zgotowaliśmy ten los.
Ochrona przysługująca z razie pełninia funkcji związkowych nie przysługuje w przypdaku likwidacji zakłądu pracy 8)

PS To juz jest koniec i trzeba budować nowe.
Nie jesteśmy, nie potrafimy i tak skończymy :cry:
Tak naprawde tylko kilkadziesiąt-może kilkastet osób jest zainteresowanych losem słuzby, ale to zdecydowanie za mało.

I jeszcze jedno piszesz: wszyscy pomyliliśmy się tzn. ty i twój kolega

do Miś

Serio Wam powiem, że nie chce, aby nasi dyrektorzy zajmowali wysokie stanowiska w KAS. To na nich spoczywa odpowiedzialność za obecny stan rzeczy. To są wierne pieski, które pokochają każdego pana., a Was sprzedadzą za czapkę gruszek, jesli będzie taka potrzeba.
Przejrzyjcie w końcu na oczy!
W naszym interesie leży , aby przyszli Dyr. KAS byli sprawnymi menadżerami. Gwarantuję wam, ze bardzo szybko odczujemy wymierne korzyści jego działalności. Otóż struktura organizacyjna nie ma tak dużego wpływu na funkcjonowanie organizacji, jak efektywne zarządzanie (w szerokim tego słowa znaczeniu).

MIŚ płaca ci za takie wypowiedzi czy masz już posadę???

Kolego zbaczasz trochę z tematu a ja za tobą :lol:
Ale co tam ... Wiedz szanowny przedmówco że Dyrektorzy, Naczelnicy, w US, IC, IS, jak również w przyszłych tzw. KAS-ach również będą wiernymi... Ideologi "Góry". W tym temacie nic się nie zmieni!!!!!! Pracowałem w UKS-sie, teraz w IC - jeżeli chodzi o posłuszeństwo uwierz mi. Przed napisaniem postu wylogowałem się z wiadomych względów. Nagonka powolutku się rozkręca :lol:

pytanie

Pytanie do WSZYSTKICH rowniez TYCH Z MF , którzy mają za zadanie robić TŁUM :shock: ..... 1. JAKI JEST CEL TEJ REFORMY ? NAPEWNO NIE EKONOMICZNY !!! 2. CO MOZEMY ZROBIC W OBECNEJ SYTUACJI??? Ja myślę, że możemy wiele !!! Składajmy merytoryczne propozycje, a nie rozmawiajmy o pierodołach !!! Ocena S.C. nie może być dobra, ale w głównej mierze zawsze zależała od Decyzji MF !!! I jeszcze kiedyś wielu cieszyło się kiedy Służba Celna przechodziła z Ministerstwa Spraw Zagranicznych pod obecne MF..... mysleli bedzie KASA i co jest LIKWIDACJA !!! Dla WSZYSTKICH sympatyków KAS-y liczacej na poprawe warunkow placowych: KASA nie jest jednoznaczna z KASĄ !!!!!!!!![/list]

pytanie

Pytanie do WSZYSTKICH rowniez TYCH Z MF , którzy mają za zadanie robić TŁUM :shock: ..... 1. JAKI JEST CEL TEJ REFORMY ? NAPEWNO NIE EKONOMICZNY !!! 2. CO MOZEMY ZROBIC W OBECNEJ SYTUACJI??? Ja myślę, że możemy wiele !!! Składajmy merytoryczne propozycje, a nie rozmawiajmy o pierodołach !!! Ocena S.C. nie może być dobra, ale w głównej mierze zawsze zależała od Decyzji MF !!! I jeszcze kiedyś wielu cieszyło się kiedy Służba Celna przechodziła z Ministerstwa Spraw Zagranicznych pod obecne MF..... mysleli bedzie KASA i co jest LIKWIDACJA !!! Dla WSZYSTKICH sympatyków KAS-y liczacej na poprawe warunkow placowych: KASA nie jest jednoznaczna z KASĄ !!!!!!!!!

Każdemu nalezy się trochę wolnego. Niektórym wydaje się, ze decydujace starcie przed nami ale jest już po zawodach. Od pierwszego dnia piszę, ze celników będzie 2000. Może trochę prowokująco ale ta liczba dzisiaj jest bardziej realna niż 15500. Są tacy, którzy uważają, że to tylko kolejna reforma a my jesteśmy zaprawieni. Tylko czy ostatnia???
Osobiście mam dość bałaganu i niepewności jaki temu towarzyszy. Znowu za jakiś czas będziemy odrabiali zaległości, któe powastaną przy okazji reformy.

Kolego/nko/ Znudzony ani obecni w SC ani w IS i US nie powinni nami zarządzać w KASie bo poziom ich wiedzy merytorycznej jak i zarządzania każdy widzi.Ta reforma to kolejny niewypał po likwidacji GUCu , likwidacji kilku IC ale kto się tym przejmuje ? Lewica zaczęła reformę pod sztandarem odchudzania administracji centralnej/ oszczędności 0/ potem kolejny rząd lewicowy przebąkiwał o reformie aparatu skarbowego więc właściciele IV RP dokańczją dzieła znienawidzonych poprzedników a słynna dziewica PO też jest za.SSC zgasi światło 31.12.2007.
Mości Celnicy Larum Grają a wy co?????????

.......znacie kawal o smoku i rycerzach co mu mieli dac lupnia ????????
....zacytuje trzeciego rycerza po tym jak smok zjadl dwoch potrzednich.........."tu nie ma na co czekac , tu trzeba spier.............alac"
Powyzsze dedykuje szanownym przedmowcom, Sluzba celna jest juz faktem historycznym i trzeba sie zastanowic jak sie odnalezc w nowej rzeczywistosci czy w KASie, czy poza nia ,a w moim przypadku raczej poza ........nie pisze sie na kolejny experyment, po poprzednim pod nazwa alokacja mam serdecznie dosc ..........mam takze serdecznie dosc permanentnego burdelu organizacyjnego i decyzyjnego, zwiazanego z ciaglymi reformami i pomyslami coraz to nowych palantow co sie biora do rzadzenia i reformowania, a trwajacego juz chwala Bogu z 5 lat, jak nie lepiej, bo zycie sie ma jedno i szkoda je tracic zarabiajac "krocie" :twisted: i czekajac az sie zrobi "nomalnie " co kolwiek by to nie znaczylo.

Dekadent ma rację.
To, że powstanie KAS, nie oznacza końca reform, gdyż NIKT nie wie, jak to będzie funkcjonować (czy w ogóle) i czy za dwa, trzy lata nie będzie następnej reformy.
Podwyżki :lol: od 2008r. Następny makaron na uszy, aby ludzie mieli nadzieję (Ci, co się ostaną) i nie rzucili kłód pod nogi (bo wszystko się jeszcze może zdarzyć). Podwyżki z czego? Jeżeli nie będa przewidziane w ustawie budżetowej, to można o nich zapomnieć. (mrówa Z nie da ani złtówki więcej, jeszcze miały być cięcia 10%)
Jedyne podwyżki (tzn. wygospodarowana kasa) jakie Banasikowe nasienie może nam obiecać, to kasa ze zwolnionych :cry: , na nic innego nie można liczyć.

Back
Do góry