Spotkanie z Ministrem M. Banasiem - 20.02.2007r.

Gościu znudzony , mógłbyś wskazać , skąd wziąłeś moją wypowiedż, ponieważ nie mogę jej znależć. Po odpowiedzi odniosę się do zarzutów i udowodnię Ci, że należysz do tej grupy widzów, którzy nie rozumieją Wiadomości TVP1.
Pzdr

Nie wierzę w:
1. Pewność racji przedstawianych przez MF związanych z konsolidacją;
2. Rzetelną weryfikację kadr;
3. Podwyżki.
Ad1. Usilna sprzedaż kiełbasy wyborczej.
Ad2. Tylko instytucja zewnętrza (nie związana z MF-em, służbą i skarbówką) mogłaby rzetelnie i profesjonalnie przeprowadzić weryfikację kadr. Tylko, że stara gwardia na to nie zezwoli :lol: (tzn. dyrekcja, naczelnicy, TZW. wyższa kadra kierowicza.
Ad3. Mrówa Z nie da ani centa.

do Miś

Gościu Miś, kpisz czy o drogę pytasz?. Może znowu twój post cudownie zniknie, może go wykasowałem :) zjadłem :) :) zakopałem :) :) :) Ja nie zarządzam forum i nie ingeruję w posty.
A Ty dalej siedż i oględaj telewizję, samych sukcesów.
A tak na marginesie ilu znasz ludzi zarządzających I.C. i czy sądzisz że po jakiejkolwiek reformie, konsolidacji itp. znajdą się menagerowie z prawdziwego zdarzenia w każdej placówce. Ja ze swojego podwórka mogę dodać że moim dyrektorem jest człowiek który potrafi zarządzać.
żeby nie było wątpliwości nie jestem dytektorem , z-cą , itp.

Jesteś pewnie z Gdyni, Szczecina lub Poznania. Ale to wyjątki chciaż czasami brakuje im pewnie merytorycznego przygotowania.

Zgadzam się z Tobą Jabol. Nie wierzę w ani jedno zapewnienie MF-u.
Skoro przez ostatnie 1,5 roku tolerowano to co się dzieje w Służbie, to w nowych strukturach będzie tak samo. Zamiast likwidować nieprawidłowości, czyni sie pozory reform poprzez żonglerkę strukturami, nazwami etc.
"Prawdziwi managerowie" znajdą się na nowym, odpowiedzialnym odcinku frontu robót o nowe podatki, a szeregowi pracownicy na zieloną trawkę.
Dla entuzjastów KAS-y polecam publikacje RMf-u. Pamietajcie, to nas może czekać już za kilka miesięcy= całkowite zezłomowanie:
"Grupa cywilnych pracowników Wojskowych Służb Informacyjnych zwolniona po likwidacji WS domaga się wypłaty odpraw - czytamy w "Życiu Warszawy". Z pracy wyrzucono ich z dnia na dzień. Po prostu nas zezłomowano - mówią"
http://www.rmf.fm/fakty/?id=113816

Panowie przecież wy już macie swoją sprawdzoną teorię. Winien Banaś. Jednak radzę przyjrzeć sie tym co nas pod tę ściane przyprowadzili. Czy grzech zaniechania prawdziwej reformy w 2002 w kontekście zbliżającego się wejścia do UE to grzech Banasia. Z ręką na sercu ,który z waszych pryncypałów umiał przeforsować jakieś sensowne rozwiązania w GUC i MF. Aktywni byli tylko wtedy gdy ktoś dobierał się im do ich stołeczka. Wtedy to wyciągało się legitymacje czerwone partyjne i dyplomy WUML-u. Teraz nie płaczmy nad rozlanym mlekiem. Pogonić trzeba tę bolszewicką hołote co tylko umie prowadzić postępowania dyscyplinarne wobec własnych podwładnych. To oni maja najwięcej do stracenia bo przypominam, że do walki o stołeczki wejdzie ekipa z izb i urzędów skarbowych oraz to ,że naczelnikiem w urzędzie skarbowym może być prawnik lub ekonomista. rozpocznie się teraz walka o stołki w okrojonej służbie celnej. Panowie inżynierowie Anglia pachnąca funtami czeka. Dacie sobie radę.

tax.uniforme napisał:
"Prawdziwi managerowie" znajdą się na nowym, odpowiedzialnym odcinku frontu robót
A Expert obawia się, że będzie to również dotyczyć "prawdziwych ogólnopolskich przewodniczących zwiazków zawodowych KAS". Tylko czekać, a lisy przefarbują się na FZZKAS, ZZZ KAS RP i ZZSNPiA KAS. Tacy zawsze są potrzebni każdej władzy, żeby było, wicie, rozumicie, leges artis :D

Gościu skoro uważasz że do wyjątków należą niekompetentni szefowie i ich zastępcy w IC,IS,UC i US po czystkach od 16.12.2005 to albo jesteś z marsa albo idż do okulisty i laryngologa.Znudzony niestety ma rację.

Na stronie wwsc napisano
"Czy wiernopoddańcza postawa dyrektorów izb celnych i kadry kierowniczej urzędów celnych związana z likwidacją Służb Celnych jest zgodna z Kodeksem Etyki ? Czy taka postawa to dbałość o pozytywny wizerunek i prestiż Służby Celnej ?"
Komentarz do tego jest jeden-ocena okresowa -Identyfikacja ze służbą-0 przypominam skala od 1 do 7
Przecież Ci goście nie noszą nawet mundurów no chyba że na mszę uroczystą , a na codzień cywilki

Gościu znudzony, nie kpię, tylko pytam. To smutne, że ktoś usuwa niewygodne wypowiedzi...
Przejdźmy do rzeczy. Nie napisałem w tamtym poście, jak to będzie wyglądać, lecz jak powinno. Dlatego Twoje sugestie, że mam już przyszykowaną posadę, są więc cokolwiek nie na miejscu. Przypominam też, że to Ty skrytykowałeś takie rozwiązania, więc... Ale oczywiście wierzę w Twoje zapewnienia i skończmy z tym , bo to nie ma sensu. Tak na marginesie , kojarzy mi się ta sytuacja z grą Mafia, gdzie przeważnie bywa tak, że na początku ludzie z miasta (uczciwi) wybijają się nawzajem, a mafiozi siedzą cichutko. PAX.
Nie wierzę też, że ta reforma przyniesie nam wymierne korzyści i może to być początek końca dla wielu funkcjonariuszy.
Różnimy się zapewne, co do powodów tego procesu, to całkiem normalne. Otóż pragnę zwrócić uwagę, że jedną z funkcji zarządzania jest planowanie Otóż o konsolidacji S.C. z US wiedzieliśmy już dosyć dawno, bo dwie największe partie szły z takim hasłem do wyborów w 2005 roku. Należało się do tego przygotować i zaplanować działania. Przyszłość też nie wygląda ciekawie. UE zmierza w kierunku upraszczania wszystkich procedur (ECS-AES), zniknie WPR itd. Z punktu widzenia US za kilka lat pewnie wejdzie podatek liniowy.
Więc raczej będziemy mieli do czynienia ze zwolnieniami , a nie zatrudnianiem, choć może się mylę. Właśnie z tego powodu najlepsze co by nas mogło spotkać , to mądra kadra kierownicza, która takie procesy potrafiłaby zaplanować i prowadzić rozsądną politykę kadrową. Pozytywnych efektów byłoby oczywiście znacznie więcej, to chyba oczywiste.
Czasem jak patrzę na funkcjonowanie S.C. to odnoszę wrażenie, że jesteśmy strasznie bogatym krajem, skoro marnujemy tyle pieniędzy i kapitału ludzkiego.
Teraz bardziej optymistycznie. Ta konsolidacja ma jednak pozytywne elementy. Chociażby mająca powstać Szkoła Administracji Skarbowej. To jednak szansa, a nie zagrożenie. Inna sprawa, na jakich zasadach odbywać się będzie rekrutacja. Konsolidacja to jednak zawsze „nowe otwarcie” , co jest korzystne dla ludzi, którzy nie mają nic do stracenia. Ja nie mam. Daleki jestem też od paniki, że nie znajdziemy zatrudnienia w KAS.
Walka do upadłego, czy pragmatyzm? Na forum dominuje opinia, że powinniśmy podjąć wszelkie starania , aby jednak S.C. utrzymać przy życiu. Strajk, protesty, demonstracje itd. Wierzę oczywiście w szczere intencje tych wypowiedzi i się z nimi w pełni solidaryzuję. Czy jednak te działania mają szansę powodzenia? Przyznam szczerze (to moja opinia) mizerne. Po pierwsze dlatego, że nie jesteśmy dobrze zorganizowaną grupą, jak chociażby górnicy. Po drugie dlatego, że nie będziemy mieli żadnego wsparcia z zewnątrz (opinia publiczna , media, przedsiębiorcy itd.). Po trzecie w końcu obecna władza raczej nie należy do tych, co wycofuje się ze swoich działań, nie bacząc na rachunek zysków i strat. Zresztą, czy masz pewność , że za 3 lata nowa władza (PO) nie będzie chciała przeprowadzić podobnych działań? To może się okazać odroczeniem wyroku. S.C. albo śmierć?! To jest bardzo ryzykowna gra wskutek czego możemy stracić wszystko.
A może jednak można coś ugrać i jak to zrobić? Złotego środka pewnie nie ma i nie będzie pełnej zgody naszego środowiska na nieco inne działania, ale... Może należy przyjąć inną strategię. Uznać, że S.C. w obecnej strukturze funkcjonuje nienajlepiej i reformy są potrzebne. Zgodzić się na konsolidację ( to będzie największy problem, może nawet nie do pokonania ). W związku z przeprowadzana reformą domagać się rozwiązań , które spowodują, że KAS będzie bardziej efektywna, przyjazna itd. Przeprowadzić audyt zewnętrzny (to nie jest mój pomysł, ale niesamowicie mi się podoba). Może budową KAS powinna się zająć firma consultingowa? Ludzie, którzy będą przeprowadzać weryfikację powinni być ludźmi z zewnątrz, spoza środowiska, co spowoduje większą obiektywność (por. Beenhakker, Lozano). Jeśli będzie inaczej, to wszystko zostanie po staremu i tylko szyld się zmieni. Z korzyści płynących z PO KP skorzystają starzy znajomi, a reszta się będzie oblizywać. Pomysłów może być tutaj mnóstwo. Ważne jest, aby prowadziły do jakościowych rozwiązań. Zwracam uwagę, że w Programie Operacyjnym „Kapitał Ludzki”(PO KP, ten program jest już w zasadzie zatwierdzony przez KE) jest zapisany priorytet pt. Dobre rządzenie, który zakłada liczne kursy/szkolenia mające na celu podnoszenie kwalifikacji i umiejętności głównie w dziedzinie zarządzania administracją państwową. To są naprawdę duże pieniądze.
Co dzięki temu osiągamy? Przewagę! Robimy klasyczny szach! Dzięki takim postulatom (projakościowych, otwartych na podmioty gosp. itd.) łatwiej byłoby zyskać przychylną opinię mediów, które z pewnością w takiej sytuacji staną po naszej stronie. Nawiązać ścisłą współpracę z organizacjami zrzeszające pracodawców (może uda się ustalić wspólne stanowisko). Jednym słowem szukać środowisk, które poprą nasze postulaty. Może uda się rozpędzić debatę publiczną i właśnie wtedy będziemy bardziej słyszalni, niż mimo wszystko demonstrując. Myślę, że taka sytuacja będzie dla ”reformatorów” znacznie mniej korzystna. Więcej debaty publicznej , to większa przejrzystość działań, większa transparentność. Jeszcze jest trochę czasu, aby tym się zająć.
Wybór działania jest niezwykle trudną decyzją ( z pewnością ZZ mają jeszcze inne pomysły). Kilka dni temu rozmawialiśmy o tym z kolegami/koleżankami w pracy i zdania są podzielone, ale nikt nie miał 100% -wej pewności , co będzie lepsze. Jedna z koleżanek, stosując oczywiście odpowiednie proporcje, porównała naszą sytuację do osób odpowiedzialnych za podjęcie decyzji o wybuchu Powstania Warszawskiego. Walczyć do końca, czy pragmatyzm? Ja odpowiedzi nie znam... i dlatego nie zazdroszczę takiej sytuacji zarządowi ZZ. Właściwie czego by nie zrobili, to i tak napotkają na ostry opór z jednej bądź z drugiej strony.
Na koniec daję Wam moje słowo, że nie jestem osobą przeprowadzającą reformę i nie piszę tego tylko po to, aby uspokajać nastroje środowiska. Być może bujamy trochę w obłokach, ale każdy głos w dyskusji jest ważny , nawet najgłupszy, ponieważ takie są zasady „burzy mózgów”.
Pozdrawiam i życzę wszystkim, abyśmy spotkali się w pracy po 01.01.2008

do Miś

Gościu Miś, zacząłeś gadać jak człowiek, a nawet zoll.
1.przyznajesz jednak że Twój post był zamieszczony. Nie podobało mi sie w nim to (przynajmiej ja to tak odczułem) że powodem konsolidacji ma być między innymi nieudolność kadry zarządzającej. W takiej sytuacji przeprowadza się inne działania w organizacji niż tzw.konsolidacja. To tyle odnośnie Twojego pierwszego postu.
2.W ostatnim poście bardzo obrazowo opisujesz teraźniejszość i przyszłość. Absolutnie przyznaję Ci słuszność w temacie uproszczeń podatkowych i obsługi podatników. Myślę też podobnie w kwestii reform przeprowadzonych przez inne , kolejne ugrupowania rządowe. W końcu jesteśmy łatwym łupem a społeczeństwo(WYBORCY) będą klaskać i mieć dobrą zabawę. Jednak wiem także o przekroczeniu cienkiej czerownej linii między rozsądkiem a szaleństwem w kwestii bycia przyjaznym podatnikowi. tego tematu nie będę rozwijał bo to....i koniec.
3.Nie wiem co będzie oferowała ustawa o KAS, od tego wiele zależy. Czy będziemy traktowania wszyscy tzn.pracownicy i funkcjonariusze urzędów celnych i skarbowych jednakowo, Czy po prostu wchłonie nas skarbówka. Czy nawiązanie stosunku pracy będzie wiązało się z weryfikacją jeśli tak to jaką, czy będą egzaminy , kwalifikacje, czy funkcjonariusze z kilkunastoletnim stażem(np.ja) będą rozpoczynąć pracę "od początku" .jest wiele pytań, jest wiele niewiadomych. Obawiam się jednego. Ustawa o KAS będzie dla nas jako zolli niekorzystna. Zostanie przedstawiona do konsultacji związkowych 15 marca a 17 marca przegłosuje ją parlament.To tyle.Życzę spokojnego weekendu.

Czarna dupo piszą pseudoeksperci pokroju tych co to SSC powołał do zespołów w 2006r , pewno część nazwisk jest ta sama. Rozsądnych i merytorycznie dobrych ludzi z cła nie wezmą bo pseudoreforma by nie ujrzała światła dziennego.Jakie zespoły takie projekty.Cóż Polska to dziwna kraj.

MF, w przeciwieństwie do naszych ZZ się uczy i starannie odrabia lekcje!!!

Dlaczego konsolidacja z nową ustwą, nową nazwą i nowymi (wcześniej wygaszonymi) umowami/aktami mianowania o pracę?

MF nie powieli błędów popełnionych przy alokacji.

Teraz nie będzie żadnych komisji,uzgodnień ze ZZ co do kryteriów weryfikacji 8) . Wszystko w rękach dyra (likwidacja/nie reorganizacja) i zgodnie z prawem.
Nie będzie także żadnych świadczeń związanych z przeniesieniem do innej jednostki.

Czyli wreszcie w MF-ie ktoś zaczął myśleć, jak bezkosztowo przeprowadzić reformę. Piękne jest także określenie "przewiduje się, że ok 10% nie przyjmie nowych warynków pracy" (jakoś pomija się aspekt płacy :wink: )

F E D E R A C J A
ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH SŁUŻBY CELNEJ
E-Mail S.C. : Iwona.Folta@kra.mofnet.gov.pl
Tel. komórkowy : 0-660-712-712; (012)629-05-82
FZZSC/28/MF-SC/5/2007/IF Warszawa, dnia 20-02-2007r.

ORGANIZACJE CZŁONKOWSKIE
FEDERACJI ZZSC
K O M U N I K A T

Uprzejmie zawiadamiam, że w dniu 20 lutego br. w Ministerstwie Finansów odbyło się cykliczne - kwartalne spotkanie Podsekretarza Stanu Pana Mariana Banasia z przedstawicielami Związków Zawodowych działających w Służbie Celnej jako realizacja wspólnego – 3 organizacji - wniosku z dnia 24 stycznia br.- nasz znak: FZZSC/9/MF-S.C./2007/ZZ.
Celem spotkania było omówienie problemów poruszanych w korespondencji kierowanej do Kierownictwa Ministerstwa Finansów - w załączeniu Agenda z 20.02.07r.
Poruszono następujące kwestie:
Część I) –problematyka dotycząca reformy Służby Celnej i administracji skarbowej.

Pan Minister Marian Banaś przekazał w formie bardzo ogólnej następujące informacje:
1/-decyzja o przeprowadzeniu reformy została podjęta przez kierownictwo MF w dniu 08 stycznia br.- zostanie powołana nowa struktura Krajowa Administracja Skarbowa z szefem jako zwierzchnikiem;
2/-nastąpi łączenie przedmiotowe-zadaniowe na poziomie MF i podmiotowe na poziomie izb i urzędów skarbowych i celnych;
3/-będzie odrębnie ukształtowany status pracownika skarbowego;
4/-stworzony zostanie własny zasób kadrowy Krajowej Administracji Skarbowej ze względu na odrębną specyfikę pracowniczą;
5/-kształceniem kadr i podnoszeniem poziomu wiedzy pracowników skarbowych zajmie się nowo utworzona Krajowa Szkoła Skarbowości;
6/-Polska Służba Celna zostanie zlikwidowana;
7/-umundurowanie otrzymają tylko ci pracownicy skarbowi, którzy będą wykonywać obowiązki służbowe na granicy i będą mieć bezpośredni kontakt z podmiotami, grupy mobilne;
8/-ilość osób nosząca mundury, wg planów MF to ok. 5000-6000;
9/-zakłada się przyznać tym osobom specjalne przywileje;
10/- planowana reforma, wg MF daje gwarancje zgodności z ustawodawstwem Unii Europejskiej;
11/- do planowanej reformy, na razie nie zostaną włączone Urzędy Kontroli Skarbowej;
12/- o tym, że Służba Celna ma być zreformowana decydują potrzeby państwa, a nie tej Służby;
13/- nowa struktura wprowadzi, wg MF nową, lepszą jakość, a na czym ona będzie polegać funkcjonariusze dowiedzą się z projektu ustawy o KAS;
14/- projekt ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej zostanie przedłożony do konsultacji stronie związkowej do dnia 15 marca 2007r. w formie elektronicznej;
15/- MF zna ogólne koszty przeprowadzenia planowanej reformy, a całościowe szacunki otrzymamy z projektem ww. ustawy;
16/- ilość pracowników skarbowych w KAS będzie dostosowana do zadań, MF zaklada, że wraz z wdrożeniem reformy odejdzie ok. 10% osób.

Pomimo bardzo szczegółowych pytań zadawanych Ministrowi M.Banasiowi przez przedstawicieli Związków Zawodowych dotyczących kwestii istotnych dla funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej pozostały one bez konkretnych i merytorycznych odpowiedzi. Wyjaśnienie prawnych rozwiązań dotyczących przyszłości funkcjonariuszy i pracowników oraz ich sytuacji prawnej ma zawierać projekt ww. ustawy.

Część II) –problematyka dotycząca zmiany ustawy o Służbie Celnej.

1/- Ministerstwo Finansów przygotowało pakiet zmian do ustawy o Służbie Celnej, które zostaną wprowadzone do projektu ustawy o KAS, aby dwa razy nie angażować Parlamentu w proces legislacyjny.
2/- Ma nastąpić weryfikacja funkcjonariuszy i pracowników S.C., która polegać ma na sprawdzaniu kwestii zawodowych np. długotrwałych zwolnień lekarskich.

Część III) –problematyka dotycząca spraw płacowych i organizacyjnych.

1/- podniesienie wysokości uposażeń funkcjonariuszy i wynagrodzeń pracowników ma zostać uwzględnione w nowej ustawie o KAS , ma zostać zrealizowany od 01.01.2008r.;
2/-trwa w MF przygotowywanie opisu stanowisk w S.C. aby określić jednakowy zakres obowiązków na tych samych stanowiskach, ma wejść w życie od 01.01.2008r.;
3/- bezpieczeństwo funkcjonariuszy celnych i pracowników przy wykonywaniu obowiązków służbowych, w tym szczególnie na granicy i przy wszystkich innych czynnościach kontrolnych – wg MF problem jest skomplikowany, gdyż brak jest jasnych procedur dotyczących zgłaszania zdarzeń niebezpiecznych dla funkcjonariuszy na służbie. Sprawa została podjęta dwutorowo :
a/- współpraca ze Strażą Graniczną w tym zakresie na mocy porozumień podpisywanych przez dyrektorów IC,
b/- szkolenia funkcjonariuszy, aby wiedzieli jak się zachować w sytuacjach zagrożenia zdrowia i życia oraz jakie kroki prawne mogą podjąć.
Na zapytanie MF skierowane do dyrektorów IC o zdarzenia niebezpieczne dla funkcjonariuszy podczas służby, uzyskano odpowiedź, że było ich 8.
4/- weryfikacja w Służbie Celnej będzie przeprowadzona, na następnym spotkaniu Pan Minister M.Banaś przedstawi założenia dotyczące trybu i procedur weryfikacyjnych.
5/- wyznaczenie dnia wolnego dla funkcjonariuszy celnych za dzień 11 listopada 2006r., wg opinii prawnej wydanej przez Departament Prawny MF, w tym stanie prawnym nie ma podstawy by takiego dnia wolnego udzielić funkcjonariuszom.
Strona związkowa przedstawiła swoje argumenty, wskazując przepisy prawa, które zezwalają na udzielenie dnia wolnego za 11.11.06r. Ustalono, że w marcu br. nastąpi spotkanie z przedstawicielami MF aby uzgodnić ostateczny tryb rozwiązania tego problemu.
Przewodnicząca
Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej
Iwona Fołta
/-podpisano na oryginale-/

Ludzie obudźcie się.

Back
Do góry