Do kopałem się do tekstów źródłowych z sierpnia/września 2020. Faktycznie, informacja o reprezentatywności tego związku była rozesłana przez przewodniczącego RM, dodał, że w związku z tym tylko ustalenia z tym związkiem w sprawie podwyżek są wiążące. Podał też liczbę członków w mojej IAS. Jego związek _970, celnicy_307, i inne. Po kilku dniach w intranecie pojawiło się sprostowanie, wytykające RM, że podał nieprawdę, ale tylko w kwestii tego z kim dias musi negocjować podwyżki. Negocjuje ze wszystkimi zz, w tym celnicy.pl, a nie tylko z reprezentatywnymi. Nikt nie podważył informacji, że to jedyny reprezentatywny związek. W pewnych sprawach reprezentatywność ma znaczenie. Nie wiem czy 307 członków w mojej IAS daje reprezentatywność, nie znam się na tym
Pocztę od celnicy. Pl w mojej izbie dostaję, zwykle to samo co wcześniej przeczytam tutaj. Z nowości to ostatnio podano kontakt do zgłaszania chęci udziału w proteście. Nie twierdziłem, że nic nie dostaję, ale w okresach negocjacji, ustaleń, spotkań z dias, więcej się dowiadywałem z informacji od tego drugiego związku. Tylko tyle. Po spotkaniach ludzie chcą od razu wiedzieć o czym była mowa. Kto pierwszy udostępni infotmację, tworzy swój przekaz, który się utrwala i trudno później o ewentualne sprostowania.
Przykładem jest poruszona kwestia reprezentatywności, sprostowanie, że nie tylko z reprezentatywnym związkiem ustala się podwyżki jakoś mi uleciała. Podobnie jest w mediach, najważniejszy jest pierwszy przekaz, późniejsze są często traktowane bardziej jak komentarze