Projekty o KAS. Także opinie na temat UKS w KAS.

Czy popierasz KAS?

• TAK

Votes: 0 0,0%
  • TAK, ALE JESZCZE MUSI BYĆ POPRAWIONY

• TAK POPIERAM W TEJ WERSJI, TYLKO BEZ OPCJI ZEROWEJ

• Total voters
    1
Zobaczysz jakie różnice będą w KAS !!! Np trafisz do grupy C tzw wykonawczej, a Twój kolega do B eksperckiej różnica będzie około 2000 tys zł minimum ..... ::: )) ..

Nic nowego. Obecnie są takie różnice, że czerwone khmery to niby "grupa B ekspercka" patrząc na szarże i pagony, a ręce i głowy mają do roboty powywijane co najmniej cztery razy przez chorobe Heine Medina :lol:

3xTAK

Dobrze powiedziane "m.in. kryterium wykształcenia " ale przede wszystkim układy rodzinne....!!!!

3x TAK ..... TOWARZYSZE JAK W PRL !!!!!!

Dlaczego nikt nie komentuje doniesień wschodniocelnika (przeniesionych ze strony skarbowców)?

Ja tej osobie dziękuję za info, bo (nawet jeżeli to tylko plotki) słyszę, że coś się dzieje, a potrzebne nam są czyny, tzn. m.in. poprawa warunków pracy i płacy, gruntowna reforma systemu podatkowego (której ofiarą padnie nasza formacja) i poprawa wizerunku partii rządzącej.

Na moment konsolidacji, trzeba jednak założyć wydatki :
1) w związku z przewidywaniami przechodzenia na emeryturę (ostatni rok takiej możliwości dla mianowanych urzędników państwowych) ok. 10% pracowników należy przewidzieć w budżecie półroczne odprawy emerytalne:
a) w przypadku izb skarbowych (ok. 400 pracowników) wynosi ok. 9, 6 mln zł,
b) w przypadku urzędów skarbowych (ok. 4000 pracowników) wynosi ok. 83,8 mln zł.
2) w związku ze wzrostem minimalnego wynagrodzenia za pracę w Krajowej Służbie Skarbowej do kwoty trzykrotnego minimalnego wynagrodzenia za pracę, które od 1 stycznia 2007 roku zostało ustalone na kwot 936 zł (rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 września 2006
roku , Dz. U. z dnia 27 września 2006 roku):
a) w przypadku izb i urzędów skarbowych należy założyć:
i. ok. 5000 pracowników zarabiających poniżej 2000 zł implikuje wydatki w kwocie ok. 72 mln zł,
ii. ok. 27 000 pracowników zarabiających pomiędzy 2000 – 3000 będzie wymagało wydatków w kwocie ok. 155,5 mln. zł.
b) w przypadku izb i urzędów celnych należy założyć:
i. ok. 1500 pracowników zarabiających poniżej 2000 zł implikuje wydatki kwocie ok. 21 mln zł,
ii. ok. 7 000 pracowników zarabiających pomiędzy 2000 – 3000
będzie wymagało wydatków w kwocie ok. 40,3 mln. zł.

Oznaczałoby to, że na wydatki na podwyżki (tylko dla zarabiających poniżej 3min.pen. bez zaliczenia dodatków do pensji) równałyby się średniej miesięcznej kwocie 5470 zł brutto 4400 osób odchodzących ze skarbówki na emeryturę, co mogłoby :?: oznaczać, że:
4. Źródła finansowania.
Nie zakłada się, iż projektowane zmiany spowodują zasadnicze skutki dla
budżetu państwa. Należy założyć, że dokonywane zmiany będą
realizowane w ramach zasobów materialnych i środków finansowych
pozostających w dyspozycji właściwych organów i jednostek
organizacyjnych, których zmiany dotyczą.

Zakładam, że odchodzący na emeryturę nie mają takiej średniej i ta kwota może byc pomniejszona o odprawy dla nich przeznaczone, co oznaczałoby, że {[288800000 (kwota na podwyżki) - 93400000(kwota na odprawy emerytalne)] :4400:12=3700 brutto (po cóż się martwić budżetem na przyszły rok)

Nie wiem, która wersja jest bliższa prawdy,ale zakładając 6 miesięczną odprawę emerytalną, to 3700 jest bardziej realistyczna.
Niestety nie ma tutaj kasy na podwyżki na podwyżki dla innych :cry

Chcą wprowadzac 4 kategorie urzędnika KAS wygląda to w uproszczeniu A - dyrektorzy, naczelnicy B - eksperci z wyższym, C - pracownicy, D - reszta. W ramach kategorii sa jescze jakieś pod kategorie np B1 b2 B3 B4

poznałam zasady przydziału stanowisk , coś takiego powinno być od zawsze i nie należy tego łączyć ze stanowiskami , nic nie stoi na przeszkodzie aby obecny ekspert był zaszeregowany do stanowik wykonawczych a nie eksperckich , ma to związek z organizacją danej jednostki a nie stponiami czy stanowiskami służbowymi jakie są , to zupełnie coś nowego, dla nas celników przejrzystść i wiedza ze stron intarnetowych np. w jakiej izbie , uc czu oc jest wolne stanowisko w danej grupie stanowisk kierowniczych , eksperckich , wykonawczych czy obsługi , KAS to wszystko tylko przyśpieszy, ważne aby to samo zrobiono w US tak abyśmy razem zaczynali od tych samych kategorii

Im dłużej nad tym wszystkim myślę to jestem pewien że jak nam funkcjonariuszom celnym ta reforma coś da to na ręce mi taki kaktus wyrośnie jak z ziemi do księżyca.

Widziałem także, jakie było zaangażowanie ogółu funkcjonariuszy przy organizowanych (kiedy jeszcze było można coś załatwić) przez ZZ akcjach protestacyjnych, strajkach włoskich i pikietach. Większość (zwłaszcza wschód miała to w du...) a teraz niech nie narzekają.

Poświęciłem, tzn spędziłem (nie musiałem się poświęcać, gdyż lubię swoją pracę i niczego nie żałuję) większość swojego świadomego życia w mundurze i widzę także,że zmiany są konieczne, z naszego punktu widzenia to kasa, systematyczne awanse (co to jest, nie znam takiego pojęcia :lol: ) z punktu widzenia MF to zmiany organizacyjne, z patrząc od strony obsługiwanych podatników - odbiurokratyzownie i uproszczenie procedur (ale czy MF to widzi)?

Bardzo łądne kategorie stanowisk:
- B, czy w tej kategorii będzie również kadra kierownicza?, czy znajdzie się ona w C (może jest przeznaczona tylko dla obecnych ekspertów, ale tak naprawdę jakich eksertów, rozumiem, że w skarbówce jest grupa stanowisk Prawdziwych Ekspertów podpisujących kwity i ponoszących odpowiedzialność, a nasi :lol: :cry: )

Czy nas wyrolują?
Mnie nie :lol:
Najwyżej poszukam sobie innej pracy :!: Bo jeżeli nie będzie reformy, to więcej osób poszuka nowej pracy (cały czas odchodzą Ci, którzy nie wierzą w obietnice)

Anonymous napisał:
Ci co popierają KAS to chyba mają bielmo na oczach i poza jednym punktem w którym jest mowa o zarobkach (3 x minimalna płaca ) nic nie dostrzegają. A to że zostanie zlikwidowana Służba Celna, że dużo ludzi nie dostanie propozycji do KAS to im nie przeszkadza

Ja i koledzy chcemy likwidacji służby celnej i chcemy żeby dawni partyjniacy, pzprowcy i sbecy, wojskowi z emeryturami nie dostali propozycji od pełnomocnika!!!!!!!

Czyste mżonki, tylko tacy dostana propozycję od pełnomocnika powołanego przez TW Delegat

lukas00715 napisał:
witam!
tak od pewnego czasu śledzę dyskusję na temat KAS i oto moje spostrzeżenia:
1) osoby, które się wypowiadają przeciw ustawie według mnie potrafią tylko narzekać jak to źle jest w cle itd. nic same nie robią, żeby było lepiej a prawda w oczy kole - chodzi mi o fakt, że wreszcie po wejściu nowej ustawy ludzie naprawdę pracujący b ędą dostrzegani - te osoby, które śa przeciw KAS boją się nowych obowiązków i utraty stołków na rzecz ludzi, którze na to w pełni zasługują - KONIEC JUŻ Z TYM, ŻE O AWANSIE DECYDOWAŁA "POZYCJA" WYPRACOWANA PRZEZ LATA I PLECY!!! powtórze to za którymś forumowiczem :PRAWDA W OCZY KOLE CO??!!! przeciwnicy reformy tylko na swoim stołku siedzą bo tak im dobrze!! koniec z tym.
mam nadzieję, że ta reforma wejdzie jak najprędzej i zrobią się wreszcie porządki i skończy się kolesiostwo w urzędach!!!
2) uważam, że wprowadzenie KAS to dobre wyjście, ustawa uporządkuje pewne sprawy i każdy będzie wiedział co ma robić a nie co mu łaskawie ktos "życzliwy" zleci.

takie jest moje zdanie - a jak się ktoś z nim nie zgadza - a znajdzie mnóstwo takich osób - to trudno - w końcu każdy ma prawi do swojego zdania..... :wink:
pozdrawiam
,

Zwykłe mrzonki, teraz jak i potem awans będzie zależał od oceny okresowej (subiektywnej oceny bezpośredniego przełożonego) i widzi mi się przełożonych.

do jabola

... Sorki , ale Związki nigdy tak naprawde nie zorganizowały do końca , a teraz beda siedziec cicho gdyż trzeba sie przypodobac Pelnomocnikowi .... Przykład Pani I.F. czeka na styczeń , aby napisac ostatnie pismo ....:::)) Farsa .... ale prawdziwa .... Strony nas nie kochają , ale za co ??? .... za towary zajęte do postepowania !!!!! Góra uważa , że jesteśmy niepotrzebni, a Związki realizują swoje partykularne interesy !!!! Wszyscy mają nas w D.......... !!!

No cóż - jak w 2002 rozwalany był GUC to większość się cieszyła że autonomia, brak patrzących na ręce. Nikt z dołów celnucych nie wystąpił przeciwko likwidacji wierchuszki. Słuszałem wtedy jak jeden ze zwalnianych wtedy pracowników stwierdził "cieszą się że zdejmują im dach ale nie minie krótka chwila i roz.. im ściany, ale wtedy będzie za późno". Tak więc trzeba było myśleć wtedy a nie teraz rozpaczać.

Emeryt

Ja nie rozpaczam, olalem juz ta sluzbe, czekam do konca roku zeby zobaczyc na wlasne oczy bajzel pod nazwa KAS i spadam ..........bez zalu , pracy jest dosc.

Anonymous napisał:
lukas00715 napisał:
witam!
tak od pewnego czasu śledzę dyskusję na temat KAS i oto moje spostrzeżenia:
1) osoby, które się wypowiadają przeciw ustawie według mnie potrafią tylko narzekać jak to źle jest w cle itd. nic same nie robią, żeby było lepiej a prawda w oczy kole - chodzi mi o fakt, że wreszcie po wejściu nowej ustawy ludzie naprawdę pracujący b ędą dostrzegani - te osoby, które śa przeciw KAS boją się nowych obowiązków i utraty stołków na rzecz ludzi, którze na to w pełni zasługują - KONIEC JUŻ Z TYM, ŻE O AWANSIE DECYDOWAŁA "POZYCJA" WYPRACOWANA PRZEZ LATA I PLECY!!! powtórze to za którymś forumowiczem :PRAWDA W OCZY KOLE CO??!!! przeciwnicy reformy tylko na swoim stołku siedzą bo tak im dobrze!! koniec z tym.
mam nadzieję, że ta reforma wejdzie jak najprędzej i zrobią się wreszcie porządki i skończy się kolesiostwo w urzędach!!!
2) uważam, że wprowadzenie KAS to dobre wyjście, ustawa uporządkuje pewne sprawy i każdy będzie wiedział co ma robić a nie co mu łaskawie ktos "życzliwy" zleci.

takie jest moje zdanie - a jak się ktoś z nim nie zgadza - a znajdzie mnóstwo takich osób - to trudno - w końcu każdy ma prawi do swojego zdania..... :wink:
pozdrawiam
,

Zwykłe mrzonki, teraz jak i potem awans będzie zależał od oceny okresowej (subiektywnej oceny bezpośredniego przełożonego) i widzi mi się przełożonych.

Alez oczywiscie zgadzam sie ... W Katowicach widac to najwyrazniej kolesiostwo , kumoterstwo i ogolnie rzecz biorac jedna wielka kicha !!! Pracowac sie nie chce ... Dyrektorstwo i ich kolesie skutecznie do tego zniechecaja normalnych ludzi .... Tego nigdzie jeszcze nie widzialem ... Ciekawe czy ktos w koncu polozy temu kres i wywali to towarzystwo wzajemnej adoracji ???!!!!

do croma

kolego powyżej- pewnej rzeczy nie rozumiem o co ci chodzi tak dobrze jak teraz w IC Katowice nie było do tej pory a pracuję tu już ponad 10 lat- wcale to nie jest jakieś wazeliniarstwo-to się widzi- za startreka, karolusa górala itp wszystkich za mordę trzymano kasiorą się podzielili widełki wywindowalii swoim poplecznikom i tyle to dopiero była banda kolesi o czym ty kolego mówisz???? :?: zastanów się!!!! i nie kompromituj!!!!bo to co piszesz żałosne jest :(

Re: do croma

zbych napisał:
kolego powyżej- pewnej rzeczy nie rozumiem o co ci chodzi tak dobrze jak teraz w IC Katowice nie było do tej pory a pracuję tu już ponad 10 lat- wcale to nie jest jakieś wazeliniarstwo-to się widzi- za startreka, karolusa górala itp wszystkich za mordę trzymano kasiorą się podzielili widełki wywindowalii swoim poplecznikom i tyle to dopiero była banda kolesi o czym ty kolego mówisz???? :?: zastanów się!!!! i nie kompromituj!!!!bo to co piszesz żałosne jest :(

Miales koles wypadek ???? Wspolczuje , bo widze ze wzroku nie odzyskasz ..... ale za przewodnika moze Ci byc biala laska ... Moze takich bzdur bys nie pisal .... A jak chcesz Przymrozkom i jemu podobnym wlazic w du.... to nie w tym portalu . Wyslij poprostu list pochwalny na imienna sluzbowa skrzynke ... Z pewnoscia bedzie to docenione . Oni uwielbiaja wazeliniarzy . I nie pisz tu o kompromitacji , bo to tacy jak Ty kompromituja Katowice . Ale trudno sie dziwic , pewnie pochodzisz z Wodzislawia . Ha ha ha ..

Back
Do góry