Projekty o KAS. Także opinie na temat UKS w KAS.

Czy popierasz KAS?

• TAK

Votes: 0 0,0%
  • TAK, ALE JESZCZE MUSI BYĆ POPRAWIONY

• TAK POPIERAM W TEJ WERSJI, TYLKO BEZ OPCJI ZEROWEJ

• Total voters
    1
A może boisz się o swój stołek. Doskonale wiesz,że prawdopodobnie karty będzie rozdawać skarbówka. Jest ich więcej. Dodatkowo na naszą niekorzyść działają dawne układy i w większości brak kierunkowego wykształcenia u szefów, broniących stołków jak niepodległości.. Może zdążą nadrobić zaległości. Mieliśmy już dwie możliwości w 2002 i 2004 . Można było dostosować służbe do potrzeb. Teraz wystarczy spojrzeć na statystykę w Corintii np. ilość odpraw w poszczególnych izbach i ilość osób w nich zatrudnionych. Trzeba było przyjąć jakieś jasne reguły. Przyjęto jedną regułę .Kto miał ochotę wejść w układy dostawał stołek. Zagubieni w tym wszystkim dostawali bilet alokacyjny na granicę. Dlatego rzygać mi się chce jak widzę te wszystkie imprezy integracyjne.

do poprzednika

co zabolało !!! Prawda zawsze boli !!!!!!! Jezeli chodzi o Skarbówkę zapraszam do statystyk ...ile tam jest ze średnim, a ile u nas !!! Nie wypadamy tak źle !!! Jeżeli chodzi o układy - są takie same jak u nas !!! I TO POWINNO BYĆ ZMIENIONE !!! ::))

Tu nie chodzi o wykształcenie ale o wielkość obrotu w cle i akcyzie. Dodatkowo hamulcowymi zawsze były osoby co kończyły egzotyczne kierunki studiów np. politechniczne. W dużej ilości zatrudniano takich fachowców. tracąc kontakt z zawodem robią wszystko aby wykazać ,że służba celna jestr bardzo potrzebna. Jeśli dojdzie do zmian to mogą pierwi iść pod ścianę. Podobno urzędy pracy mają sporo ofert dla technicznych. w sumie nasze państwo sporo pieniędzy wydało na ich kształcenie.

1) Jeżeli zostaną zlikwidowane Zamiejscowe Oddziały Izb Skarbowych, to czy w to miejsce powstanie nowa IAS, czy nie (łatwy dostęp dla podatnika :lol: )
2) Znowu się powtórzę:
-niepotrzebnie pośpiesznie zlikwidowano całą, przez wiele lat tworzoną infrastrukturę Służby Celnej (Oddziały Celne, Posterunki) w trakcie wchodzenia do UE,
- teraz ta struktura mogłaby być lepiej wykorzystana :cry:
- UAS specjalistyczne tylko w obecnych UC i OC (OC w miejscu, gdzie jest US), aby wykorzystać istniejącą infrastrukturę,
- W skład specjalistycznych UAS powinna wejść akcyza i SZNP (SzNP jeżeli na danym terenie jest taka potrezba, gdyż niekonomicznym byłoby tworzenie referatu bez jednego składu podatkowego, tylko dla kontroli doraźnych w sklepach)

kas

"Tu nie chodzi o wykształcenie ale o wielkość obrotu w cle i akcyzie... " Masz racje skarbówka po wprowadzeniu e-podatków bedzie potrzebowała nowych zadań !!!! :))

do gościa

.... co masz kompleksy na Polibudzie egzaminy oblałeś ??? Nie przejmuj sie nie każdy może być inteligentny!!!! :)

Rozrzucenie akcyzy i cła po wszystkich urzędach skarbowych będzie błędem bo niektóre urzędy skarbowe będa miały zaledwie kilku podatników, a niektóre wcale. Łatwiej jest zarządzać czymś co jest skonsolidowane ze względu na specyfike obrotu. Pokazały to lata 2003-2007. Poza tym koszt całej reformy? W 2003r wywalili pieniądze na reforme. Dzis brakuje na lekarzy 1 mld to po co wydawać niepotrzebnie na kolejną reformę jeżeli nie obejmie UKSów. Mowa jest o utworzeniu kilku nowych izb celnych (ślask, warszawa, wielkpolska, trójmiasto) No kto mi o wytłumaczy? Trzeba iśc do posłów z prawa i lewa zeby zapytali o to Mariana Banasia i Zyte. Tak po prostu dla lekarzy nie ma pieniedzy a urzędasom tworzycie nowe izby? Zmiana szyldów i pieczatek po 5.000zł od urzędu. Na pewno braknie i koszty będą wyższe. Czysty idiotyzm.

1) Jeżeli zostaną zlikwidowane Zamiejscowe Oddziały Izb Skarbowych, to czy w to miejsce powstanie nowa IAS, czy nie (łatwy dostęp dla podatnika )
2) Znowu się powtórzę:
-niepotrzebnie pośpiesznie zlikwidowano całą, przez wiele lat tworzoną infrastrukturę Służby Celnej (Oddziały Celne, Posterunki) w trakcie wchodzenia do UE,
zgadzam się w 100%, nawet, jeżeli sam to napisałem :lol:

Obawiam się, że (tak jak za poprzednich ekip- rządy) może to być zmniejszenie poprzez powiększenie administracyjnej machiny. Czy to dobrze? Nie. Oznaczać to może tylko, że na razie nie ma pomysłu, lub nie jest on upubliczniony.
Przecież nasza wierchuszka też kuma czaczę, więc musimy trochę poczekać i dopiero do ich popozycji będziemy mogli się ustosunkować.

Ja jestem za nie wprowadzeniem tej ustawy , bo przede wszystkim w takim ksztalcie reforma jest bez sensu, bo dlaczego nie zreformowac urzedy skarbowe i urzedy kontroli skarbowej , skoro sa zastrzezenia do ich pracy . Ponadto ta ustawa to bez watpienia bubel prawny , jak widac nie reformowalny , bo kolejne wersje malo sie roznia , a przynajmniej w istornych sprawach. A co najwazniejsze w kilku przynajmniej punktach nie jest ten projekt zgodny z konstytucja i ten fakt eleminuje wg mojej oceny ta ustawe i nie tylko wg mojej oceny, powinno sie eleminowac ta ustwe . To jest zenujace , ze w panstwie prawa moze cos takiego wyjsc z rzadu. Znow bedzie mial zajecie TK, jezeli zaklelepie , sej, senat i oczywiscie prezydent.Jakos nie bardzo dobrze wroze tej ustawie.

witam!
tak od pewnego czasu śledzę dyskusję na temat KAS i oto moje spostrzeżenia:
1) osoby, które się wypowiadają przeciw ustawie według mnie potrafią tylko narzekać jak to źle jest w cle itd. nic same nie robią, żeby było lepiej a prawda w oczy kole - chodzi mi o fakt, że wreszcie po wejściu nowej ustawy ludzie naprawdę pracujący b ędą dostrzegani - te osoby, które śa przeciw KAS boją się nowych obowiązków i utraty stołków na rzecz ludzi, którze na to w pełni zasługują - KONIEC JUŻ Z TYM, ŻE O AWANSIE DECYDOWAŁA "POZYCJA" WYPRACOWANA PRZEZ LATA I PLECY!!! powtórze to za którymś forumowiczem :PRAWDA W OCZY KOLE CO??!!! przeciwnicy reformy tylko na swoim stołku siedzą bo tak im dobrze!! koniec z tym.
mam nadzieję, że ta reforma wejdzie jak najprędzej i zrobią się wreszcie porządki i skończy się kolesiostwo w urzędach!!!
2) uważam, że wprowadzenie KAS to dobre wyjście, ustawa uporządkuje pewne sprawy i każdy będzie wiedział co ma robić a nie co mu łaskawie ktos "życzliwy" zleci.

takie jest moje zdanie - a jak się ktoś z nim nie zgadza - a znajdzie mnóstwo takich osób - to trudno - w końcu każdy ma prawi do swojego zdania..... :wink:
pozdrawiam

aha i jeszcze jedno (dot. osób nie będących za KAS):
narzekacie tylko jak to jest źle w cle itd. - tylko na to was stać a jak już się pojawia jakaś perspektywa, że może będzie lepiej to potraficie tylko narzekać!!! trzeba zaryzykować!!
boicie się utraty pracy??? przecież uważacie się za prawdziwych specjalistów to czego tu się bać?? no chyba,że tak nie jest.... zwykłych ludzi z ulicy nie zatrudnią...no chyba, że ich też się boicie....

W wyniku tej tej reformy,może się okazać, że będzie wielka niemiła niespodzianka. W świetle notatki ze świdra w każdej izbie ma być od 12-15 UAS wiec np. w izbie skarbowej we wrocławiu są około 33 urzędy skarbowe i 3 celne wiec skoro ma być jedna izba to pozostanie 15 UAS a reszta z obecnych urzędów celnych i skarbowych do likwidacji. Np: w katowicach jest 36 urzędów skarbowych i 4 celne skoro mają być dwie izby to 2 X 15 = 30 więc 10 urzędów do likwidacji. Czuje, że ta reforma wiecej szkody przyniesie niż pożytku.

Wszyscy już chyba przesiąknęli całą tą reformą na marginesie beznadziejną dającą Gosiewskiemu kolejną w statystykach ustawę ,którą może zaliczyć na siebie i oczywiście wspaniały pis. Koleżanki i koledzy wielu z Was nie ma szacunku do munduru jak tutaj jest to opisywane ,wnioskuję z tego, że nie będziedzie mieli również szacunku dla nowej konstalacji w postacji kas/ której żle wróżę/.Jeżeli takie metamorfozy przechodzą co niektórzy celnicy "wybitnie wykszałceni"że cło jest takim wielkim złem to chyba czytali literaturę polecaną przez giertycha to jeszcze większy "ferment" będą próbowali wzniecić Faryzeusze celnictwa. Projekt ustawy o kas zawiera bardzo dużo błędów trzy art. nadaja się do T.K. a co najmniej osiem jest paranoicznie beznadziejnych. Zespoły tworzące projekty pod taka presją działały,że nie zobaczały swoich poważych błedów i chyba żyją dalej w nieświadomości.Problem w tym, że jak wcześniej co niektórzy z kolegów wytyklali błędy ja ich nie wskaże, poniważ banasiowe popleczniki tylko czekają na to . Uważam że z pęłną premedytacją udostępniają projekty i czekaja nan reakcję i chcą spijać śmitankę!!!! Niedoczekanie jak znajdziecie błąd to wasza wygrana !!!!!!!!! Tyle już tutaj jadu wypluto ,że zostałem przyjęty jako celnik /w tym czasie żle czasami działo się w celnictwie/i nie zamierzam brać w tym udziału bawcie sie dobrze ja rezyguję ......z waszego kas i mogę być bezrobotnym ....pozdrawim wszytkich celników którzy maja swoją godność ale rozumiem tych którzy maja rozterki !!!

lukas00715

do lukas00715
Wyjadacz
TERAZ TO OCZYWIŚCIE JUŻ NIE MA KOLESIOW, TERAZ STAWIA SIE NA LUDZI NAJLEPSZYCH !!!! WIESZ MAM DUZE UZASADNIONE WATPLIWOSCI !!! MOWISZ JAKBYS REPREZENTOWAL SRODOWISKO POLITYCZNE A NIE MERYTORYCZNE !!! JEDNAK WG PRZYSZLYCH I OBECNYCH PRZEPISOW UTOZSAMIANIE SIE Z PARTIA JEST ZABRONIONE !!!!!!! POZDRAWIAM !!!!!!!!

teraz po 3 latach mam 1800 zl brutto, wg projektu reformu moge miec 2800 zl brutto. Czy jestem za KAS? 3xTAK. I to wszystko...

Back
Do góry