Projekty o KAS. Także opinie na temat UKS w KAS.

Czy popierasz KAS?

• TAK

Votes: 0 0,0%
  • TAK, ALE JESZCZE MUSI BYĆ POPRAWIONY

• TAK POPIERAM W TEJ WERSJI, TYLKO BEZ OPCJI ZEROWEJ

• Total voters
    1
Anonymous napisał:
slawomir.siwy napisał:
Przeważają chyba jednak głosy, które krytykują takie rozczłonkowanie, gdyż jeśli już mieliby przejść i zaakceptować reformę to jedynie wówczas gdy zostanie zachowana ich społeczność(wówczas z np. 3-ech UC powstaje 3-y UAS SPECJALISTYCZNE z wszystkimi zadaniami związanych z cłem i akcyzą a w pozostałych UAS jedynie fragmentaryczne wycinki z tych zadań, np. tylko przyjmowanie deklaracji AKC-U).
Oczywiście ogromna grupa krytykuje całkowicie powstanie KAS.

Przykro mi sławomirze, ale właśnie dlatego żeby wytępić takie myslenie należy zreformować służbę celną. Jaka specjalizacja ? Ludzie jak maja w swojej miejscowości jednostkę administracji np. KAS, to chcą załatwić wszelkie sprawy w tej jednostce. Nie tak jak jest teraz, to w Pszczynie to w Mławie a tamto w Koziej Wólce. To co jest teraz jest chore, takie zadania w Oddziale a tamte w Urzędzie - ludzie np. nie rozumieją, dlaczego durną sprawę, którą załatwia sie postanowieniem, musza przesyłać do Urzędu w innym mieście chociaz u siebie mają Oddział.
Zrozumcie, że powinno byc tak, że jak jest jednostka, to załatwia się tam wszystko z zakresu właściwości rzeczowej organu, którą ta jednostka reprezentuje. Koniec i kropka.
Człowieku Pszczyna od Mławy jest oddalona ok. 500 km. Co ma wspólnego urząd skarbowy ze Służbą Celną To co jest związane z cłem niech załatwia Służba Celna a to co związane z praca urzędów skarbowych, urzędy skarbowe i to jest logiczne. To co jest teraz jest zdrowe to co ma być jest chore.

Wg. mnie nie jest zdrowa sytuacja, w której przedsiębiorca rozlicza się z podatku dochodowego w miejscowym US, a z akcyzą jeździ do UC - 35 km dalej. I kto tu jest chory...?

Wysłany: Sob Maj 26, 2007 10:28 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Wg. mnie nie jest zdrowa sytuacja, w której przedsiębiorca rozlicza się z podatku dochodowego w miejscowym US, a z akcyzą jeździ do UC - 35 km dalej. I kto tu jest chory...?
A ja jestem przekonany że w tym kraju istnieje Poczta niebawem będą e-deklaracje. Nigdy nie bedzie takiej sytuacji że dogodzi się podatnikowi, bo 1 km też będzie za daleko, bo niepodoba mu się pani w urzędzie, bo musi zapłacić więcej niżby chciał, bo.... tak więc Miś nie koloryzuj.

Własnie nie jest tak jak piszesz bo grupa przedsiębiorców rozliczających się z akcyzy jest bardzo wąska, a dochodowy płaci każdy. Poza tym podmioty akcyzowe to w ogromnej większosci bardzo duże podmioty i płacą w DUS. Poza tym nie wyobrażam sobie jak zgłoszenie celne dotychczas składane na oddziale mogłoby być teraz składane w siedzibie urzędu skarbowego. Niby gdzie w okienku? Niestety są praca w uc i us w różnych miejscach rózni się. I jeszcze jedno jezeli w nieodległym czasie deklaracje akcyzowe i inne będa przesyłane drogą elektroniczną to przedsiębiorca nigdzie nie bedzie jeździł. A poza tym obecnie deklaracje i jakiekolwiek wnioski i tak są wysyłane pocztą i nikt nigdzie nie jeździ. A jak już tak koniecznie jak ty to piszesz przedsiębiorca jeździ to moze złożyć deklaracje na oddziale celnym i po sprawie.

Generalnie źle stanie się jak celników porozpieprzają po urzędach skarbowych w ramach tej reformy. Tam celnik zawsze będzie gorszy.

Niezależnie od stanowiska Federacji na temat reformy chciałbym o tym podyskutować.
Spotkałem bowiem paru celników, którzy cieszą się że tak miałoby być gdyż mają szansę powrócić do swoich miejscowości lub w ich bezpośrednie sąsiedztwo a dzisiaj dojeżdżają po kilkadziesiąt kilometrów.

Jeżeli są tacy celnicy którzy chcieliby dojeżdźac blizej to jaki problem przy okazji reformy, żeby dostali pracę w najbliższym UAS. Pójda do jakiejś komórki UAS i będa robić coś innego ale będa mieć bliższy dojazd. Proste.

Powyższe oznacza totalne rozczłonkowanie celników a pracownicy US nawet nie poczują reformy, co najwyżej te US które zostaną ośrodkami zamiejscowymi lub znikną całkiem(wówczas jedynie kadry, logistyka i finanse będą przekwalifikowane lub zatrudnieni w tych działach pracownicy będą musieli zmienić siedzibę)
Jeżeli w danym województwie jest 3 UC to celnicy zatrudnieni w tych UC zostaną rozdzieleni na kilkadziesiąt UAS.
U nas np. w Woj. opolskim z jednego UC zrobi się od 6 do 8 UAS.
Jedynie GM i OC oraz granica mogą liczyć na przetrwanie w ich szeregach tzw. społecznosci celniczej. Pozostali zostaną rozsiani po całym województwie i podoklejani do obecnych US.

W związku z powyższym mam pytanie do wszystkich. Co tak naprawde celnicy zyskują na tej reformie? 3 x minimum zyskują i celnicy i skarbowcy. Natmiast wszystkie pozostałe przywileje przewidziane w projektach zyskują Skarbowcy bo oni dotychczas tego nie mieli, a nas na dodatek rozpierdolą!!!

Nie ma co mówić cwane żuczki są z tych naszych władz. Po co dali zapis o wynagrodzeniu 3 x min? Wiedzieli że część braci celniczej napali się na te pieniądze jak szczerbaty na suchary i już niczego innego nie będą widzieli. A władza zlikwiduje wtedy SC bez jakichkolwiek protestów. Gdyby nie ten zapis sytuacja pewnie wyglądałaby nie tak różowo dla władz.

odległosc od pracy

cyt:"Jeżeli są tacy celnicy którzy chcieliby dojeżdźac blizej to jaki problem przy okazji reformy, żeby dostali pracę w najbliższym UAS. Pójda do jakiejś komórki UAS i będa robić coś innego ale będa mieć bliższy dojazd. Proste"
No cóż żeby to było takie proste, dlaczego teraz dojezdzam do pracy 2 ha, a mogłąbym 30 min, bo Dyrektor Izby nie zgadza się na moje przeniesienie i żadne prosby ani podania nie skutkują mimo, ze jestem zwykłym zastepowalnym pracownikiem. Wystarczy czysta złośliwośc, by maksymalnie somplikowac komus zycie. Dlatego bardzo bym chciała by ten burak zakonczył swoja karierę.
.

No cóż żeby to było takie proste, dlaczego teraz dojezdzam do pracy 2 ha, a mogłąbym 30 min, bo Dyrektor Izby nie zgadza się na moje przeniesienie i żadne prosby ani podania nie skutkują

To pewnie w nowym UAS bedziesz dojeźsżać do jakiegos pobliskiego urzędu skarbowego i poznasz nowe koleżanki i kolegów.

Własnie nie jest tak jak piszesz bo grupa przedsiębiorców rozliczających się z akcyzy jest bardzo wąska, a dochodowy płaci każdy. Poza tym podmioty akcyzowe to w ogromnej większosci bardzo duże podmioty i płacą w DUS. Poza tym nie wyobrażam sobie jak zgłoszenie celne dotychczas składane na oddziale mogłoby być teraz składane w siedzibie urzędu skarbowego. Niby gdzie w okienku? Niestety są praca w uc i us w różnych miejscach rózni się. I jeszcze jedno jezeli w nieodległym czasie deklaracje akcyzowe i inne będa przesyłane drogą elektroniczną to przedsiębiorca nigdzie nie bedzie jeździł.

Odnośnie odpraw celnych to oczywiście na pocz. reformy byłoby to możliwe jedynie w starych miejscach. Jednak założenia przekazane dyrektorom oznaczają, że docelowo miałoby to być w każdym UAS(dalsza informatyzacja i zgłoszenie elektroniczne).
Pytam tylko czy aby na pewno ma to sens. Będzie całkiem sporo UAS, które miesięcznie przyjmą kilkanaście do kilkadziesięciu zgłoszeń celnych i które będę obsługiwać tylko kilku podatników podatku akcyzowego.
Ucierpi na tym znacznie nadzór nad pod. akcyzowym. Podatek ten stanie się podatkiem jednym z wielu i będzie traktowany po macoszemu. Takie rozczłonkowanie będzie niewątpliwie sprzyjać szarej strefie - i nie chodzi mi tylko o komórki SNP.

.[/quote] Człowieku Pszczyna od Mławy jest oddalona ok. 500 km. Co ma wspólnego urząd skarbowy ze Służbą Celną To co jest związane z cłem niech załatwia Służba Celna a to co związane z praca urzędów skarbowych, urzędy skarbowe i to jest logiczne. To co jest teraz jest zdrowe to co ma być jest chore.[/quote] :D A ile tych spraw celnych jest żeby było to aż tak ważne? Jak przypadkiem Ukraina i zupełnie przypadkiem Białoruś staną się członkami UE to będzie to jeszcze mniej ważne.

Anonymous napisał:
Nie ma co mówić cwane żuczki są z tych naszych władz. Po co dali zapis o wynagrodzeniu 3 x min? Wiedzieli że część braci celniczej napali się na te pieniądze jak szczerbaty na suchary i już niczego innego nie będą widzieli. A władza zlikwiduje wtedy SC bez jakichkolwiek protestów. Gdyby nie ten zapis sytuacja pewnie wyglądałaby nie tak różowo dla władz.

A co to za różnica, czy część braci jest napalona czy nie? I tak niewiele możemy zrobić. Nasze związki zawodowe mają tyle do powiedzenia co Mongolia w ONZ-cie. Chłopcy z góry i tak nas poprzestawiają jak klocki lego. [/list]

baju baju napisał:
Generalnie źle stanie się jak celników porozpieprzają po urzędach skarbowych w ramach tej reformy. Tam celnik zawsze będzie gorszy.
Skąd taki wniosek?
Myśle, że niepotrzebnie jesteś tak negatywnie nastawiony, taka postawa z pewnością nie ułatwi Ci życia po konsolidacji. Nie budujmy niepotrzebnych murów.

Nasi projektodawcy zapominają o jednej, z punktu widzenia cła sprawie -dosyć ważnej, jeżeli nie podstawowej.
Cło, akcyza, Vat w każdym UAS -dobrze, ale:
- zapewninie pełnej infrastruktury przy UAS związanej z:
a) parking dla tirów;
b) ochrona;
c) magazyny celne;
d) miejsce dla Agencji Celnych;
e) rampa do rewizji;
f) magazyny - chłodnie, zamrażarki;
h) urządzenia do przeświatlania (takie marzenie :) )
i) wspólne systemy informatyczne (kiedy? za il lat?) pracujące w sieci.
gdyż cło to nie tylko papierkowa robota, ale także REWIZJA CELNA TOWARU, więc jedynym sensownym rozwiązanim są tzw. Specjalistyczne UAS dokonującę odprawy celne.

Poza tym uważam, że stworzenie możliwości odpraw celnych w każdym UAS będzie niepotrzebnym rozbudowywaniem biurokracji (odpowiednia ilość osób zajmujących się odprawami celnymi - bez ich optymalnego wykorzystania- mała liczba zgłoszń) a brak odpowidniej infrastruktury będznie uniemożliwiał prawidłowe wykonywanie obowiązków, co może doprowadzić do nadużyć itp.

fikcja czy reforma?

Jeżeli mają być jakieś Specjalistyczne UAS to po co ta cała reforma przecież SpecUAS to nic innego jak Oddziały Celne po co jakaś fikcja- jedno okienko. Zostawić jak jest podnieśc pensje (3x najniższa). Ewentualnie akcyzę całą(postępowanie , kontrola i SNP) przenieść z ludzmi do US i po całej reformie . Tak jak sie planuje to tylko zmiana szyldu na wcale nie lepszy i rozszerzenie naszych praw wywalczonych kiedyś (urlopy itp.) na skarbówkę

co ta cała reforma przecież SpecUAS to nic innego jak Oddziały Celne po co jakaś fikcja- jedno okienko.

Jak będziesz elektronicznie przesyłał dokumenty to nigdzie nie bedziesz chodził i obojetne ci bedzie czy będziesz przesyłał do UAs znajdujacego się 3 kilometry czy 30 dalej. Tyle ile urzędów celnych teraz tyle powinno być tzw specjalnych UAS ale te celne powinny byc połaczone z jednym wybranym skarbowym na danym terenie. np we wrocławiu są obecnie dwa celne i np. 6 skarbowych więc sensownie byłoby wybrac dwa skarbowe i połaczyć z celnymi to będa tzw. UAS specjalistyczne (oczywiście z podległymi oddziałami celnymi). Po co? Bo krąg podatników akcyzy jest wąski i specyficzny i akcyza taknaprawde dotyczy duzych podmiotów.

Jak sens robić taką reformę i rozwalać np. RSNy na wszystkie urzędy skarbowe? Jak chcą tak wszystko rozwalać to nich najpierw Urzędy Kontroli Skarbowej dokleją do urzędów skarbowych. To jest takie samo uzasadnienie jednolitych UAS. Ten model akcyza w każdym US był już przed 2003r i się nie sprawdził więc jaki sens po 4 latach znowu reformować w ten sposób. Zmarnowali w 2003r pieniądze podatników i teraz znowu chca zmarnować.

Przykro mi sławomirze, ale właśnie dlatego żeby wytępić takie myslenie należy zreformować służbę celną. Jaka specjalizacja ? Ludzie jak maja w swojej miejscowości jednostkę administracji np. KAS, to chcą załatwić wszelkie sprawy w tej jednostce. Nie tak jak jest teraz, to w Pszczynie to w Mławie a tamto w Koziej Wólce. To co jest teraz jest chore, takie zadania w Oddziale a tamte w Urzędzie - ludzie np. nie rozumieją, dlaczego durną sprawę, którą załatwia sie postanowieniem, musza przesyłać do Urzędu w innym mieście chociaz u siebie mają Oddział.

To dlaczego ci Urzędów Kontroli skarbowej nie zreformują. Ludzie załątwiający sprawy w UKSach też nie rozumieją i nie mogą wszystkiego załątwić w swojej miejscowości. To dopiero jest chore ale jakoś nikt tego nie widzi

cyt

"Przykro mi sławomirze, ale właśnie dlatego żeby wytępić takie myslenie należy zreformować służbę celną. Jaka specjalizacja ? Ludzie jak maja w swojej miejscowości jednostkę administracji np. KAS, to chcą załatwić wszelkie sprawy w tej jednostce. Nie tak jak jest teraz, to w Pszczynie to w Mławie a tamto w Koziej Wólce. To co jest teraz jest chore, takie zadania w Oddziale a tamte w Urzędzie - ludzie np. nie rozumieją, dlaczego durną sprawę, którą załatwia sie postanowieniem, musza przesyłać do Urzędu w innym mieście chociaz u siebie mają Oddział. "

Chyba kogoś pogieło !!! Albo urwał się z zapyziałej "Koziej Wólki" !!! KAS wprowadzi tylko zamieszanie zmianę szyldów, jak i również wyleci trochę ludzi, aby społeczności pokazać oszczędności !!! To nie jest reforma tylko polityczna kasacja S.C. I jak czytam te banialuki, to ............ !!! Może żyjemy w Ciemnogrodzie , ale już cfzytać potrafimy !!! UKS są mocno uwikłane politycznie, dlatego prędzej ZUS dorzucą do KAS niż UKS !!! I tak trzymać , ale będzie jazda !!!!!!!

Back
Do góry