Projekty o KAS. Także opinie na temat UKS w KAS.

Czy popierasz KAS?

• TAK

Votes: 0 0,0%
  • TAK, ALE JESZCZE MUSI BYĆ POPRAWIONY

• TAK POPIERAM W TEJ WERSJI, TYLKO BEZ OPCJI ZEROWEJ

• Total voters
    1
Jak tak to czytam(te opinie)to upewniam sie,ze ta reforma być musi!!!!!! Wymóg to absolutnie konieczny. Jeśli te opinie odzwierciedlają jakis sredni poziom percepcji uśrednionego celnika Kowalskiego,to trzeba to rozwalić,z takimi kadrami nie bardzo dalej sie cokolwiek da..., szanowni koledzy. Trzeba to wszystko od nowa i chyba w dużej mierze z innmi juz kolegami.

Anonymous napisał:
Waż słowa synku !!! i nie siej popeliny.
Znając życie masz 2500 netto i boich się zmian bo stracisz na tym ... i tyle.

Dla twojej informacji pracuje w cle 2 lata i mam 1400zł netto z tego minimum 400zł wydaje miesięcznie na dojazd. Ja i ludzie z mojego otoczenia jak i ci których poznałem na ZKC nikt z nich nie chce tej reformy, która prowadzi do likwidacji Służby Celnej. Akurat ja jestem ostatnim który by stracił pewnie na tej reformie ale i tak nie chce takiej reformy, która prowadzi do całkowitego zlikwidowania SC. Jeśli nie wierzysz to twoja sprawa, ja przynajmniej nie boje się zalgować na tym forum i szczerze wypowiadać swoje poglądy( kilkanaście osób wie jednak kto to jest Poul..)

re-forma

ja ma sytuację podobną jak kolega wyżej. jednak co do młodych celników mam inne spostrzeżenia. nie tak dawno byłem na module i właśnie młodzi wiąża jakąś nadzieję z KASem. sorki ale jeśli widzę na codzień sytuacje że ktos po 11 latach nadal ma kc i rewidenta to cos nie jest tak, jak młodzi celnicy robia kilka spraw dziennie a mają 1,5 raza mniej niż 'dziadki' z belkami na pagonach, które nie potrafią obsługiwać worda (o brakach w zanjomości przepisów nie wspomnę).
Pozdr.

Poul - a ja pracuję w cle 5 razy dłużej od Ciebie i mam trzy stówki więcej !!!!! Dlatego chcę KAS a zawód - Celnik- już dawno umarł, została tylko historia, mundury i ........ nadzieja że lepiej będzie.

Ja wszystko rozumie, mało zarabiamy to prawda. Co stoi na przeszkodzie żebyśmy już dzisiaj mieli lepsze zarobki? Czy po to żeby mieć wyższe pensje trzeba aż likwidować Służbę Celną? A może 3x min to jest tylko chwyt żeby nas podzielić i skłócić żebyśmy nie protestowali jak będą likwidowali Służbę Celną a potem jak nas rozbiją i tak zrobią co będą chcieli.

Anonymous napisał:
Poul - a ja pracuję w cle 5 razy dłużej od Ciebie i mam trzy stówki więcej !!!!! Dlatego chcę KAS a zawód - Celnik- już dawno umarł, została tylko historia, mundury i ........ nadzieja że lepiej będzie.
Ale facet chrzanisz to na granicy niby kto stoi -krasnoludki? Odprawy pewnie też robią krasnoludki.

Jestem przeciwnikiem tej reformy pomimo tego że być może będę po jej wprowadzeniu zarabiał 2 lub 3 stówki więcej. Sama nazwa mnie już zniechęca Krajowa Administracja Skarbowa a czemu nie Skarbowo - Celna? Czemu będzie urzędnik skarbowy a nie funkcjonariusz skarbowo - celny? Na każdym kroku mowa tylko o skarbowości. A my co celnicy - nie ma nas tam, zostajemy wchłonięci przez urzędy skarbowe i koniec. Nie zgadzam sie na takie traktowanie celników i dziwię się tym którzy popierają tą reformę.

czy wy nie widzicie ze te slynne juz podwyżki to tylko pic na wode? żadnych podwyzek nie bedzie bo wszystko wyreguluja mnożnikiem i kazdy z nas bedzie zarabialtyle samo albo i nawet ,mniej;(((((

Jestem troche starszy stazem w administracji celnej i znam troche mentalnosc wladzy , bo tak naprawde ona sie nie zmienia tylko szyld ulega zmianie ale ciagle te same zasady obowiazuja. Podwyzka proponowana przy ustawie o KAS to tylko ma przekonac aby ona zostala wprowadzona , a czy ona bedzie, to zadecyduja przepisy wykonawcze a ich ciagle nie ma i nie bedzie przed jej akceptacja naszego srodowiska. Przepisy wykonawcze sa scisle strzezone i jak myslicie dlaczego , bo diabel jak to sie mowi tkwi w szczegolach.Zachlystujecie sie mlodzi ta podwyzka ale to jest tylko tania propaganda i moze nawet dobrze zeby ta ustawe wprowadzono , bo chyba co niektorzy musza sie przekonac na wslasnej skorze co sa warte zapewnienia decydentow. Tylko szkoda, ze inni ucierpia na tym. To moze byc kolejna gorzka lekcja historii.

Spotkanie II

W dniu 14 czerwca 2007 roku w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli ogólnopolskich związków zawodowych pracowników i funkcjonariuszy zatrudnionych w służbach podległych Ministrowi Finansów poświęcone projektom reformy administracji skarbowej i celnej.

KOMUNIKAT

W dniu 14 czerwca 2007 roku w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli ogólnopolskich związków zawodowych pracowników i funkcjonariuszy zatrudnionych w służbach podległych Ministrowi Finansów poświęcone projektom reformy administracji skarbowej i celnej. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele:

• Federacji Związków Zawodowych Pracowników Skarbowych
• Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej
• NSZZ SOLIDARNOŚĆ 80 REGION Środkowo-Wschodni
• Ogólnopolskiej Federacji ZZ działających przy Wyspecjalizowanych US
• Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność”
• Związku Zawodowego Pracowników Egzekucji Administracyjnej
• Związku Zawodowego Szczególnego Nadzoru Podatkowego i Akcyzy

W trakcie spotkania przedstawione zostały stanowiska poszczególnych organizacji w sprawie projektów ustaw dotyczących Krajowej Administracji Skarbowej.
Stanowiska poszczególnych organizacji nie we wszystkich kwestiach – również zasadniczych – są zbieżne, ale w toku konstruktywnej i otwartej dyskusji opracowano wspólne postulaty, które zostaną przedstawione w najbliższych dniach Kierownictwu Ministerstwa Finansów.
Biorący udział w spotkaniu Minister Marian Banaś ze zrozumieniem i zainteresowaniem przyjął stanowisko wspólne związków zawodowych i zadeklarował kontynuowanie prac nad reformą z udziałem przedstawicieli obecnych central związkowych.
Strony spotkania ustaliły procedury mające doprowadzić do realizacji wstępnych uzgodnień.
O podejmowanych działaniach i przyjętych postulatach wspólnych będziemy informować.
---------------------
Jeśli dobrze zrozumiałem to związki zawodowe zamierzają rozmawiać na temat reformy. To skandal, przecież sami mówili że ta reforma tzn. likwidacja Służby Celnej jest nie do przyjęcia. Należy nie dopuścić wszelkimi możliwymi środkami do powstania KAS. I związki od tego są !!!!!

bo chyba co niektorzy musza sie przekonac na wslasnej skorze co sa warte zapewnienia decydentow. Tylko szkoda, ze inni ucierpia na tym. To moze byc kolejna gorzka lekcja historii.

Jak ucierpi jeden czy drugi lewus z wysokimi tytułami to ja chcę się przekonać na własnej skórze.

Niestety związki zawodowe kolejny raz nas zdradziły. Jestem załamany. Nie widziałem w komunikacie ze spotkania nic na temat braku zgody na likwidacje Służby Celnej. Panie Sławku proszę powiedzieć czemu tak jest? Czy los Służby Celnej został już przesądzony? Czy w Polsce od nowego roku nie będzie już celników.

Związki zawodowe już pokazały co potrafią, przy alokacji-pilnować swojego i swoich. I tak samo jest teraz, walczą o siebie i swoich kolesi, żeby czasami nie spadli że stołków.I nadal mydlą oczy jacy oni są dobrzy i walczą o dobro wszystkich.

Panie Sławku proszę powiedzieć czemu tak jest? Czy los Służby Celnej został już przesądzony? Czy w Polsce od nowego roku nie będzie już celników.

Panie Sławku,apeluję o rozsądek. Związki muszą poprzeć KAS ale pod warunkiem 3 razy najniższe bo juz mówiu się że najniższa penskja będzie 1000. KAS nie popierają tylko dawni własciciele SC ze starego układu.

Człowieku co Ty piszesz, zastanów się jak związki mogą poprzeć kas przecież ta reforma jest do dupy. Związki muszą walczyć o pozostanie Służby Celnej. Jak będziemy się wzajemnie popierali i walczyli o Służbę Celną to może coś osiągniemy, bo jak wejdzie kas to wszyscy na tym stracimy. Panie Sławku czemu związki nic nie robią?

Nie będę odpowiadał na żadne pytania w tym przedmiocie. Odpowiem tylko, że taka jest decyzja Rady Federacji, takie są wytyczne z ostatniego posiedzenia, aby starać się wspólnie z ZZ skarbowości zgłaszać postulaty do KAS.
Mimo destrukcji Fołty udało się zbudować taki front.
Minister Banaś zadeklarował chęć do rzeczowego i konstruktywnego dialogu.
Wygladało na to, że była to szczera deklaracja. Niebawem okaże się jak jest ostatecznie.

Panie Sławku przecież wszyscy wiemy że pomysł likwidacji Służby Celnej nie jest dobrym rozwiązaniem, Pan też się z tym zgadza to czemu nic nie robicie żeby nie doszło do likwidacji Służby Celnej?

Zgadzacie sie na likwidację Służby Celnej bez jasno określonych kryteriów przyjmowania funkcjonariuszy do kas, bez określenia nawet w przybliżeniu ilości urzędów a co za tym idzie nawet nie wiadomo ilu ludzi będzie zatrudnionych. Jakie będą zwolnienia i ile funkcjonariuszy straci pracę? Jakie będą odprawy dla zwalnianych funkcjonariuszy? Przecież ta reforma jest robiona na kolanie bez żadnego przygotowania. Jestem załamany!!!!

Back
Do góry