Powrót do Służby Celnej Przewodniczącego ZZ Celnicy PL

Witam serdecznie wszystkich w Nowym Roku.

Po dokładnie 2 latach zostałem przywrócony do Służby Celnej, a więc Nowy Rok zaczyna się bardzo dobrze, mimo iż po 19 latach służby startuję ponownie ze stanowiska młodszego specjalisty SC i rachmistrza celnego.
Stanowisko i stopień jaki posiadam mam wyłącznie z powodu prowadzenia działalności związkowej, gdyż w międzyczasie miałem już propozycje różnych stanowisk, w tym byłem także na stanowisku kierowniczym. Wszystkie jednak "oferty", także owe stanowisko kierownicze porzucałem dla działalności związkowej, nie godząc się na różnorakie malwersacje i sprzeniewierzanie publicznych środków przez część kierownictwa, czy też na zdradę interesów środowiska zawodowego.
Nie żałuję jednak decyzji o ukierunkowaniu swoich działań na pracę społeczną kosztem kariery zawodowej, gdyż dzięki Wam sprawia mi ona wiele satysfakcji.

Pragnę serdecznie podziękować wszystkim, którzy wspierali mnie w tym trudnym okresie.
W szczególności dziękuję Zarządowi Głównemu ZZ Celnicy PL, który mnie zatrudnił w tym czasie i wszystkim członkom ZZ Celnicy PL, bez których nie byłoby to możliwe.
Dzięki temu ja mogłem nadal zajmować się działalnością związkową - w przeciwnym razie musiałbym szukać innego zajęcia zarobkowego, a moja rodzina zyskała chociaż częściowy spokój zapewniający jej podstawowy byt, bo o spokoju w pełnym tego słowa znaczeniu mowy być nie mogło, z powodu ciągłych szykan eskalowanych wobec mnie przez poprzednie kierownictwo.

Drodzy Funkcjonariusze i Pracownicy.

Rok 2015 był cudownym rokiem, rokiem pełnym cudów.
Już w styczniu 2015 wygrałem w WSA W-wa sprawę mojego zwolnienia ze służby, niemniej poprzedni SSC postanowił złożyć kasację od tego wyroku, która następnie została wycofana przez jego następcę.

Następnie w dniu 3 marca 2015, po odprawieniu na wniosek funkcjonariuszy Mszy Św. o Światło Ducha Św. dla Sędziów TK, uzyskaliśmy wyrok, który jest wyrokiem historycznym dla SC. Reprezentowałem przed TK Służbę Celną i TK potwierdził to o co toczy się walka i o co walczę osobiście praktycznie od początku mojego zatrudnienia - potwierdził dyskryminację f.c. wobec funkcjonariuszy innych formacji mundurowych.
Ponieważ poprzedni Rząd zignorował ów wyrok, postanowiliśmy złożyć w tej sprawie projekt obywatelski. Startując z tym projektem nikt nie spodziewał się, że uzyskamy aż tak wielkie poparcie obywateli. Było ciężko, także dlatego, że część funkcjonariuszy celnych podczas akcji z niezrozumiałych względów robiła wszystko, aby środowisko zawodowe nie zebrało wymaganej liczby podpisów. Losy projektu decydowały się do ostatniej chwili. Kiedy brakowało Nam jeszcze bardzo dużo podpisów postanowiłem udać się na Pielgrzymkę do Częstochowy, aby także tam zbierać poparcie pod projektem, gdyż jego losy były już wtedy bardzo zagrożone, sytuacja była napięta, dla wielu beznadziejna - do końca akcji pozostawało niewiele czasu i chyba nawet większość traciła wiarę w sukces. Matka Boska zatroszczyła się jednak o wszystko wcześniej. Tam, na Jasnej Górze uzyskałem informację, że akcja zakończy się sukcesem. Od tego momentu akcja zbierania podpisów zdecydowanie przyspieszyła, mimo iż na Jasnej Górze zebraliśmy może tylko kilkanaście podpisów od Koleżanek i Kolegów z SOK. Nie musieliśmy już tam zbierać podpisów, mimo iż pierwotnie był taki zamysł. W sumie w kolejnych niewielu już dniach zebraliśmy kilkadziesiąt tysięcy podpisów, a łącznie blisko 200 000(parę tysięcy spłynęło jeszcze po dacie rejestracji projektu w Sejmie RP).

Aby podkreślić, jak wielkie jest to przedsięwzięcie i jak trudno jest zebrać wymagane 100 000 podpisów świadczy informacja, że nie tak dawno funkcjonariusze wszystkich służb mundurowych zbierali podpisy pod projektem obywatelskim w sprawie 80% płatnego L4 i zabrakło im kilka tysięcy podpisów. My jak wspomniałem zebraliśmy blisko 2 razy więcej, mimo iż Kolegów z innych formacji było nawet ponad 150 000 funkcjonariuszy a Nas dziesięć razy mniej. Pokazaliśmy niezwykłą determinację i wolę walki, za co Wam wszystkim dziękuję.

Kolejne historyczne wydarzenia w 2015 to udział Służby Celnej w pikietach ze służbami mundurowymi i miasteczku namiotowym przed Sejmem RP. Kto był to wie jak wspaniałe i wielkie to wydarzenia.

Projekt obywatelski został wniesiony do Sejmu w dniu 28 sierpnia i został nadany mu bieg jeszcze w starej kadencji. Przeszedł na nową kadencję i w dniu 2 grudnia odbyło się I czytanie. Po raz pierwszy w historii celnictwa, funkcjonariusz celny reprezentował projekt i Służbę Celną wobec całej Sali Plenarnej Sejmu RP. Przy pierwszym czytaniu poparł nas Klub Parlamentarny PiS, PO i PSL.
Wielu Parlamentarzystów komentowało następnie z uznaniem sprawozdanie projektu.

Następnie w dniu 22 grudnia uzyskaliśmy deklarację Szefa Służby Celnej o Jego poparciu dla projektu obywatelskiego. Szef SC powołał Zespół ds. projektu obywatelskiego i zapowiedział, że projekt ten powinien wejść w życie przed zapowiadaną reformą.

Piszę powyższe, aby życzyć Nam wszystkim, by Rok 2016 był równie dobry.

Ja jestem pełen wiary, że taki właśnie będzie, a skoro tak, to musimy wszyscy przygotować się na niezwykłe wręcz kolejne wydarzenia, równie wielkie, a może nawet jeszcze większe niż w Roku 2015.

MUSIMY JEDNAK WSZYSCY, PODOBNIE JAK W ROKU 2015, CZYNNIE W TYCHŻE WYDARZENIACH UCZESTNICZYĆ. TO JEST KLUCZ DO SUKCESU I PAMIĘTAJCIE PROSZĘ O TYM W ROKU 2016, KIEDY BĘDZIEMY WAS O TO PROSIĆ.

RAZ JESZCZE DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA WSPARCIE.

CELNIKU ZDEKLARUJ SIĘ!

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!

Z celniczym Pozdrowieniem:
Sławomir Siwy
Przewodniczący
ZZ Celnicy PL

Pokaż załącznik: przywrócenie do słuzby - Siwy.doc

Back
Do góry