POMOC DLA UKRAINY

Na FB powstała grupa, gdzie można deklarować pomoc, np. jeśli ktoś chce przyjąć uchodźców, albo zorganizować transport, inne formy.
Nie każdy ma FB i pomyślałem, że nie każdy będzie chciał też tam się ujawniać, ale pomocy zdecydowany jest udzielić.
Piszcie zatem tutaj na forum lub wysyłajcie maila do mnie slawomir.siwy@celnicy.pl zawierającego gotowy tekst do wklejenia na tą grupę FB, do której link wklejam poniżej.
Ja skopiuję i wkleję jeśli nie chcecie swoich danych ujawniać, ale jakiś kontakt musicie w tym tekście podać. Wówczas go podam na tej grupie.
Dołączajcie do tej grupy i piszcie przede wszystkim tam sami jeśli chcecie pomagać. Moje pośrednictwo jest tylko dla tych, którzy nie chcą ujawniać swoich danych z różnych przyczyn.

Jestem funkcjonariuszem. Mogę pomóc na granicy w służbie policjantom, strażnikom granicznym czy naszym kolegom na przejściach. Czy szanowny MF pamięta, że ma pod sobą funkcjonariuszy, czy pamięta tylko o mandatach za brak paragonów wystawianych przez pracowników/urzędników/"funkcjonariuszy" KASu? Czy dla tych biednych ludzi, autentycznych uchodźców jest przewidziana pomoc instytucjonalna, w której zostaliśmy wzięci pod uwagę jako Służba Celno-Skarbowa?

Bardzo proszę Kolegów i Koleżanki z granicy o bieżące relacje z przejść granicznych.
Osoby, które organizują pomoc poszukują informacji.
Czy na wszystkich przejściach piesi mogą przekraczać granicę?
Gdzie znajdują się osoby oczekujące na transport.
Z kim mogą kontaktować się osoby oferujące miejsca noclegowe czy pracę? Ustalcie i wpiszcie kontakty do służb na przejściach- w miejscach pobytu osób z Ukrainy.
Napiszcie, jaka pomoc jest potrzebna. Tu wstawiajcie linki do przydatnych informacji.
Proszę o niewpisywanie tutaj żadnych zbędnych komentarzy. Tylko informacje.

Pomimo może gorzkiej reakcji popieram inicjatywę. Transportu nie zapewnię, odpowiednich warunków lokalowych nie mam. Nie ta granica... Mogę ewentualnie pomóc z żywnością, materiałami opatrunkowymi. Jestem aktywny w środowisku strzeleckim, mogę przekazać zapotrzebowanie na konkretne formy pomocy dalej. Niemniej chyba pomogłoby im, gdyby odprawy odbywały się sprawniej, czyli było więcej funkcjonariuszy na miejscu. Ale co ja tam wiem...

W jednym z północnych UCSów ukazuje się od niedawna biuletyn informacyjny. I czytam w nich dziś o sukcesach firmy w ostatnim tygodniu - głównie o nałożonych mandatach przez CKR za niemanie paragonów i brak spisów towarów akcyzowych. A jeden mandat był nawet za brak odpowiedniego wyposażenia w samochodzie zatrzymanym przez ekipę realizacji do kontroli. Nie no - super!!!

mf zrobi wszystko żeby w Polsce było gorzej. Zwróćcie uwagę, na Ukrainie wojna, a oni schowali się do mysiej dziury - pytanie czy polski syf nie był na zlecenie?

Ostatnia edycja:
1645855453234.png

Mam informację, że potrzeba głównie kocy do Dorohuska. Zbiórkę zorganizowała OSP Dorohusk. Koce tradycyjne i termiczne.
Szczegóły pod adresem: a.skurzewska@gmail.com

Można też ufundować posiłki, jedna z restauracji zobowiązała się je przygotować.

Ponadto Ochotnicze Straże Pożarne, organizują zbiórkę kocy, kołder, śpiworów (nowych), a także kasz, makaronu, mąki i cukru. Dowiedzcie się, co i gdzie jest zbierane w Waszych miejscowościach. Powiadomcie znajomych.

Attachments

• Screenshot_20220226-083619_Facebook.jpg
    Screenshot_20220226-083619_Facebook.jpg
    266 KB · Wyświetleń: 154
Na FB powstała grupa, gdzie można deklarować pomoc, np. jeśli ktoś chce przyjąć uchodźców, albo zorganizować transport, inne formy.
Nie każdy ma FB i pomyślałem, że nie każdy będzie chciał też tam się ujawniać, ale pomocy zdecydowany jest udzielić.
Piszcie zatem tutaj na forum lub wysyłajcie maila do mnie slawomir.siwy@celnicy.pl zawierającego gotowy tekst do wklejenia na tą grupę FB, do której link wklejam poniżej.
Ja skopiuję i wkleję jeśli nie chcecie swoich danych ujawniać, ale jakiś kontakt musicie w tym tekście podać. Wówczas go podam na tej grupie.
Dołączajcie do tej grupy i piszcie przede wszystkim tam sami jeśli chcecie pomagać. Moje pośrednictwo jest tylko dla tych, którzy nie chcą ujawniać swoich danych z różnych przyczyn.
Hotel kakadu Konin, przyjmuje i pomaga uchodźcom. Można do nich kierować potrzebujących

Czy jest tu funkcjonariusz, który pomagałby różnym organizacjom w zakresie informowania o przepisach celnych dot. przewozu do Ukrainy sprzętu (kamizelki, apteczki). Zgłaszają się do mnie różne osoby i pytają o kogoś takiego. Proszę na priv.

Back
Do góry