Podwyżki 2019

Gdyby faktycznie była ta kasa na podwyżki, to ja oficjalnie ogłaszam, że "głęboko" mam owe 14,58 (brutto?!) złotych więcej.

Tylko dla ścisłości zwracam jednak uwagę, że pracownikom/funkcjonariuszom z dodatkiem stażowym poniżej 20/25%, automatycznie będzie on rósł każdego roku (aż do osiągnięcia 20/25%), a mnie (i posiadającym max) już nie.
DIAS oraz dwa ZZ uważają, iż jego opcja jest sprawiedliwa i teoretycznie (matematycznie) tak jest. Tyle, że w tym roku! Potem dodatek stażowy "młodych" - tak czy siak będzie rósł i niebawem przekroczy ewentualną, pierwotną różnicę.

Wszystkim nigdy się nie dogodzi i rozumiem spór pomiędzy związkowcami, bo należy wybrać którąś część ludzi.
Trzeba wydać salomonowy wyrok, który bez względu na wybór, znów będzie dzielił środowisko i faktycznie w żadnej opcji NIE BĘDZIE SPRAWIEDLIWY! Dlatego ponowię propozycję dla związkowców - chcecie SPRAWIEDLIWIE - przemyślcie formę "stałego dodatku urzędniczego" o którym pisałem wcześniej i "zakręćcie się" zdecydowanie wokół jego stworzenia (ogólno-krajowo), a będzie SPRAWIEDLIWIE - CO DO GROSZA!

Na wstępie zaznaczę dwie kwestie.
Pierwsza - że sprawiedliwość to pojęcie względne.
Druga - jak przedmówca mam maksymalny dodatek stażowy.
Zgodzę się, że przepychanki o 15 zł brutto nie mają sensu.
Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest taki sam podział jak w Policji.
Szybka kasa, ma podwójną wartość!

Na wstępie zaznaczę dwie kwestie.
Pierwsza - że sprawiedliwość to pojęcie względne.
Druga - jak przedmówca mam maksymalny dodatek stażowy.
Zgodzę się, że przepychanki o 15 zł brutto nie mają sensu.
Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest taki sam podział jak w Policji.

Rozmawiałem z Policjantami i nie dostali po równo.

...
...

W tym rzecz, misiu kolorowy, że tu nie ma szans na "szybką kasę"!
Co istotne - nie ma tu znaczenia podpisanie bądź nie, jakiegoś "izbowego porozumienia", nawet przez wszystkie związki.
Cofnij się nieco w postach tego tematu i przeczytaj uważnie co Sławek napisał o Opolu: drugi kwartał nie wchodzi w rachubę!
Trzeci kwartał, to już wybory i ... na prawdę - to trzeba tłumaczyć ?!

@rybka a ja wiem, że II kwartał jest realny do wypłaty podwyżek. Tylko trochę Panie i Panowie Związkowcy muszą szybciej prowadzić te rozmowy.

@rybka a ja wiem, że II kwartał jest realny do wypłaty podwyżek. Tylko trochę Panie i Panowie Związkowcy muszą szybciej prowadzić te rozmowy.

WIESZ?! Skądże taka wiedza?

Masz jakieś konkretne podstawy ku temu, by przekonać mnie (i nie tylko), że ta kasa jest realna, a jej nagłe pojawienie się "znikąd" nie polega wyłącznie na "chciejstwie" i to niekoniecznie związków zawodowych??
Chętnie się czegoś nowego dla mnie dowiem.

W tym rzecz, misiu kolorowy, że tu nie ma szans na "szybką kasę"!
Co istotne - nie ma tu znaczenia podpisanie bądź nie, jakiegoś "izbowego porozumienia", nawet przez wszystkie związki.
Cofnij się nieco w postach tego tematu i przeczytaj uważnie co Sławek napisał o Opolu: drugi kwartał nie wchodzi w rachubę!
Trzeci kwartał, to już wybory i ... na prawdę - to trzeba tłumaczyć ?!

Myślę, że się mylisz. Przemawiają za tym następujące argumenty:
Po pierwsze jest nas 65 tys. i nie sądzę, żeby sobie z nas żarty robili. Jesteśmy zbyt licznym elektoratem.
Po drugie we wszystkich służbach mundurowych z założenia są te same zasady. Weź pod uwagę chociażby uzasadnienie ustawy o emeryturach mundurowych. Wszyscy podwyżki dostali w tej samej wysokości. Kolej na nas, choć niestety zaczekamy z tym do 3 kwartału.
Po trzecie nie ma realnych szans na zmianę rządu po wyborach. Rządzący zdają sobie z tego sprawę. Poczytaj sondaże.
A teraz kolej na Twoje argumenty ...

Myślę, że się mylisz.
...
A teraz kolej na Twoje argumenty ...

Ja już jestem stary, misiu kolorowy i mam pełną świadomość różnicy w mentalności ludzi z lat 80-tych ubiegłego wieku i obecnie. Dlatego wiem, że nie da się wnioskować na tamtych zasadach, o czym Ty zdajesz się zapominać.
Weź także pod uwagę, że ja raczej "prorokuję", a nie przekonuję, nie mam więc ochoty na tłumaczenie Ci, DLACZEGO myślę tak, a nie inaczej. Mam swoje powody, a ponieważ jeszcze mi wolno, to piszę, co myślę.
By jednak nie być "niegrzecznym" i odpowiedzieć na Twoją "merytorykę", przytoczę poniżej moje (subiektywne) "widzenie" Twoich przemyśleń - ważne - bez oceny ich znaczenia czy prawdopodobieństwa.

Po pierwsze jest nas 65 tys. - Polaków w kraju trzydzieści parę milionów.

Po drugie we wszystkich służbach mundurowych z założenia są te same zasady - "z założenia", to SC-S traktuje się absolutnie inaczej (vide - "porozumienie").

Wszyscy podwyżki dostali w tej samej wysokości - wiem, że to nieprawda (popytaj policjantów).

Po trzecie nie ma realnych szans na zmianę rządu po wyborach - nawet jeśli, to co z tego?
Rządzący zdają sobie sprawę także z tego, że na trzecią kadencję, to już raczej szans nie będzie, jeśli więc się utrzymają na drugą, nie będą mieli nic do stracenia.
Wtedy dopiero zrozumiesz, co oznacza powiedzenie - "hulaj dusza, piekła nie ma" ...

A ja wierzę że nie ma, z całą moją ogromną sympatią dla Rybki, ale zakładać się nie będę :-).

I własnie czytając posty Rybki stwierdzam że to są ludzie którym chyba dobrze jest jak jest ... więc wnioskuję że czas chyba na emeryturę... A czas dać szansę takim ludziom jak Yogi .... Bez urazu dla Ciebie Rybko .... Ale to co było w latach 80 to co innego a terazniejszość jest troszkę inna. I zgodzę się z Yogim że jeśli ci co są zostaną u władzy to 3 kwartał jest bardzo możliwy. Ale jak to się mówi ... czas Wilka w stadzie przemija i watahę przejmują młodsi .... Bez Urazy dla nikogo ale Młodzi są dobrej myśli i sami gdy startowaliśmy do naboru podpisywaliśmy się pod różnymi postulatami P. Sławka.

A co do tego pisma to ... może i "polecą" na mnie bluzgi ... czy inne kosmetyczne słowa ale myślę że dyrektor powinien zgłosić do MF że z mocy art. on da podwyżki. Tylko że dla funków powyżej tych 15 lat służby należy się więcej ( moim zdaniem powinna to być kwota w ok. 600 zł. a tych oniżej 15 lat ( + nowo przyjęci) od 500 do 530 zł na rękę. I Tyle w Temacie Podwyżek.

Ja już jestem stary, misiu kolorowy i mam pełną świadomość różnicy w mentalności ludzi z lat 80-tych ubiegłego wieku i obecnie. Dlatego wiem, że nie da się wnioskować na tamtych zasadach, o czym Ty zdajesz się zapominać.
Weź także pod uwagę, że ja raczej "prorokuję", a nie przekonuję, nie mam więc ochoty na tłumaczenie Ci, DLACZEGO myślę tak, a nie inaczej. Mam swoje powody, a ponieważ jeszcze mi wolno, to piszę, co myślę.
By jednak nie być "niegrzecznym" i odpowiedzieć na Twoją "merytorykę", przytoczę poniżej moje (subiektywne) "widzenie" Twoich przemyśleń - ważne - bez oceny ich znaczenia czy prawdopodobieństwa.

Po pierwsze jest nas 65 tys. - Polaków w kraju trzydzieści parę milionów.

Po drugie we wszystkich służbach mundurowych z założenia są te same zasady - "z założenia", to SC-S traktuje się absolutnie inaczej (vide - "porozumienie").

Wszyscy podwyżki dostali w tej samej wysokości - wiem, że to nieprawda (popytaj policjantów).

Po trzecie nie ma realnych szans na zmianę rządu po wyborach - nawet jeśli, to co z tego?
Rządzący zdają sobie sprawę także z tego, że na trzecią kadencję, to już raczej szans nie będzie, jeśli więc się utrzymają na drugą, nie będą mieli nic do stracenia.
Wtedy dopiero zrozumiesz, co oznacza powiedzenie - "hulaj dusza, piekła nie ma" ...

Brawo - samo sedno

A ja podobnie jak rybka czekam aż mały wyjaśni skąd on wie i wyprowadzi nas z błędnej oceny

I własnie czytając posty Rybki stwierdzam że to są ludzie którym chyba dobrze jest jak jest ... więc wnioskuję że czas chyba na emeryturę... A czas dać szansę takim ludziom jak Yogi .... Bez urazu dla Ciebie Rybko .... Ale to co było w latach 80 to co innego a terazniejszość jest troszkę inna. I zgodzę się z Yogim że jeśli ci co są zostaną u władzy to 3 kwartał jest bardzo możliwy. Ale jak to się mówi ... czas Wilka w stadzie przemija i watahę przejmują młodsi .... Bez Urazy dla nikogo ale Młodzi są dobrej myśli i sami gdy startowaliśmy do naboru podpisywaliśmy się pod różnymi postulatami P. Sławka.

A co do tego pisma to ... może i "polecą" na mnie bluzgi ... czy inne kosmetyczne słowa ale myślę że dyrektor powinien zgłosić do MF że z mocy art. on da podwyżki. Tylko że dla funków powyżej tych 15 lat służby należy się więcej ( moim zdaniem powinna to być kwota w ok. 600 zł. a tych oniżej 15 lat ( + nowo przyjęci) od 500 do 530 zł na rękę. I Tyle w Temacie Podwyżek.

Jeśli byłbyś jeszcze łaskawy podpowiedzieć dyrektorowi z mocy którego artykułu i której ustawy ma zgłosić do MF, że da podwyżki. Jeżeli podpowiesz jesteś mistrzem i przejmuj młody watahę. Problem jest taki, że inne służby mają zapisane podwyżki jako poprawki do budżetu, nasze mają być wygospodarowane w ramach przesunięć wewnątrz budżetu MF. Oni mieli realne pieniądze do wydania po podpisaniu ustawy budżetowej i je wypłacili. U nas muszą je "wygospodarować", tzn. zaoszczędzić np. na dodatkach kontrolerskich, remontach, papierze, wodzie itd. To musi potrwać i niestety nie ma na to artykułu. Jest rok wyborczy i min. Walczak obiecał, że będzie można powiedzieć "sprawdzam" więc miejmy nadzieję że uda się wygospodarować.

Jeśli byłbyś jeszcze łaskawy podpowiedzieć dyrektorowi z mocy którego artykułu i której ustawy ma zgłosić do MF, że da podwyżki. Jeżeli podpowiesz jesteś mistrzem i przejmuj młody watahę. .
Dokładnie i szacun dla Ciebie i przyjdź na spotkanie zz z dyrektorem :-)

Że jestem pesymistą? Zgoda, o ile pesymista, to człowiek bazujący na doświadczeniu.
Przez dwadzieścia-kilka lat służby, przy KAŻDEJ "ruchawce" miałem nadzieję na to, co najlepsze.
To wystarczający czas, by znienawidzić polityków, gdyż ZAWSZE i WSZYSCY nas okłamywali. Doświadczyłem już, do czego potrafią się posunąć, w którym momencie oszukują i z dużym prawdopodobieństwem potrafię zgadnąć co oznacza ich dany ruch i do jakiego dążą. Dla mnie, to coś na zasadzie wielowymiarowych szachów, w których istnieją wprawdzie już wypracowane zagrywki i gambity, ale cała "sztuka" polega na tym, by zmylić wytrawnego gracza, wykonać ruch, którego się nie spodziewa, skupić jego uwagę w miejscu zupełnie innym, niż planowana "zagrywka".
Tak więc droga @bing jestem pesymistą.

@Yogi - misiu kolorowy, przez te wszystkie lata służby zawsze, przy każdej okazji, stawałem w pierwszym szeregu przeciw niesprawiedliwości. I choć bestialsko mnie poniżono odzierając z munduru, to w zeszłym roku również podjąłem protest jako jeden z pierwszych, namawiając do tego innych.

Już nie musi mi zależeć, już "koledzy" mnie nie poznają przechodząc obok, choć to w ich interesie "zawalczyłem". M.in. dlatego ja straciłem mundur, a oni spacerują umundurowani, pusząc się z pogardą przed głupkiem, poświęcającym siebie. Lecz jeśli znów się coś "wykluje", to mimo obecnie braku munduru, nie odpuszczę sobie w tym udziału, namawiając innych - tak mundurowych, jak i cywili.

Ja na prawdę - CHCĘ się mylić, CHCĘ nie mieć racji, CHCĘ być fałszywym "prorokiem" i oby tak właśnie było.

optymista vs pesymista.jpg

Stary, młody, młody, stary. Wciąż to teraz słyszę. Wszyscy młodzi jesteśmy i tyle.

Dokładnie i szacun dla Ciebie i przyjdź na spotkanie zz z dyrektorem :-)

A niby w jakim celu. Wszelkie dyskusje w stylu +14 zł dla starych -30 zł dla młodych (albo odwrotnie) uważam za szkodnictwo i stratę czasu. Bez względu na sztandar związków, które to podnoszą. Nawet jeśli jest to mój ZZ. W interesie nas wszystkich jest jak najszybciej powiedzieć "sprawdzam", nawet przyjmując że DIAS obetnie 14 zł.

Back
Do góry