Stanowisko DIAS w sprawie zasad podziału środków na wynagrodzenia
Drukuj
Szanowni Państwo,
W związku z pojawiąjącymi się pytaniami dotyczącymi procesu uzgadniania zasad podziału środków na wynagrodzenia / uposażenia w Izbie Administracji Skarbowej w Katowicach przedstawiam Państwu moje stanowisko prezentowane w trakcie negocjacji z zakładowymi Organizacjami Związkowymi oraz przebieg tych negocjacji.
Propozycja zasad podziału środków na wynagrodzenia / uposażenia wynikająca z Porozumienia z dnia 21.11.2018 r.
W dniu 21.11.2018 r. Strona Społeczna zawarła Porozumienie z Szefem KAS. Porozumienie przewiduje podwyżkę wynagrodzenia / uposażenia w wysokości 655 zł brutto miesięcznie dla każdego zatrudnionego / pełniącego służbę (włączając wszystkie składniki wynagrodzenia / uposażenia, w tym dodatkowe wynagrodzenie roczne / nagrodę roczną). Po zabezpieczeniu środków na dodatkowe wynagrodzenie roczne / nagrodę roczną oraz 3%-wy fundusz nagród wynagrodzenie / uposażenie otrzymywane co miesiąc przez każdą osobę zatrudnioną powinno wzrosnąć o ok. 587 zł. W ramach uzgodnionej podwyżki realizowany jest również wzrost kwoty bazowej w 2019 r.
W pełni akceptuję rozwiązanie przewidziane w Porozumieniu zawartym przez organizacje związkowe z Szefem KAS z 21.11.2018 r. i jestem gotowy stosownie do art. 27 ust. 3 ustawy o związkach zawodowych do podpisania porozumienia, które gwarantuje każdej osobie zatrudnionej podwyżkę w przewidzianej w nim wysokości.
Natomiast moje zastrzeżenia budzą propozycje, które różnicują wysokość podwyżki w zależności od stażu pracy. Różnicowanie w ten sposób kwoty podwyżki jest niezgodne z brzmieniem Porozumienia z Szefem KAS z 21.11.2018 r.
Zgodnie z propozycją przedstawioną w dniu 28.01.2019 r. przez część organizacji związkowych, pracownicy ze stażem pracy przekraczającym 20 lat otrzymają podwyżkę jedynie 14,58 zł miesięcznie większą niż wynika to z porozumienia z Szefem KAS. Natomiast osoby ze stażem mniejszym niż 18 lat otrzymają podwyżkę niższą niż wynika z ww. Porozumienia. W przypadku osób, które nie uzyskały jeszcze dodatku stażowego podwyżka będzie o 85,70 zł niższa niż wynika z Porozumienia. Powyższe przedstawiono na wykresie poniżej.
Pragnę zwrócić Państwa uwagę, że zróżnicowanie wysokości podwyżki ze względu na doświadczenie zawodowe w skarbowości zostało zawarte w regulacji wynagrodzeń przeprowadzonej w oparciu o Porozumienie Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Katowicach z organizacjami związkowymi zawarte w dniu 6.10.2017 r. Wówczas podwyżka była zdecydowanie korzystniejsza dla osób o długim stażu pracy w skarbowości podnosząc minimalny mnożnik kwoty bazowej tych osób (do 1,65 dla stażu 7-9 lat, do 1,75 dla stażu 10-20 lat, do 1,85 dla stażu powyżej 20 lat).
Obawiam się, że wprowadzenie kolejnych rozwiązań płacowych niekorzystnych dla osób ze stażem krótszym niż 20 lat pogłębi różnice w wysokości otrzymywanych wynagrodzeń / uposażeń osób o różnym stażu wykonujących takie same zadania.
Podsumowanie przebiegu doczasowych negocjacji
Po spotkaniu w dniu 23.01.2019 r. część organizacji związkowych przedstawiła dokument zatytułowany âwspólne stanowiskoâ, jednakże nie uzyskał on akceptacji wszystkich zakładowych organizacji związkowych. Równocześnie na spotkaniach w dniach 28.01.2019 r., 31.01.2019 r. i 7.02.2019 r. część organizacji ustnie zasygnalizowała brak zgody na rozwiązania zawarte w prezentowanym stanowisku z 23.01.2019 r. Następnie 12.02.2019 r. wraz z organizacjami związkowymi drogą elektroniczną otrzymałem informację o wycofaniu się jednego ze związków zawodowych z uzgodnień zawartych w dniu 23.01.2019 r.
Dotychczas odbyło się pięć spotkań z organizacjami związkowymi w sprawie podwyżek wynagrodzeń (12.12.2018 r., 23.01.2019 r., 28.01.2019 r., 31.01.2019 r. i 07.02.2019 r.). Protokoły ze spotkań zostaną udostępnione w Intranecie IAS.
W trakcie spotkań informowałem zakładowe organizacje związkowe, że wzrost wynagrodzeń / uposażeń nastąpi po uzgodnieniu zasad podziału środków stosownie do zapisu art. 27 ust. 3 ustawy o związkach zawodowych.
Tak jak poinformowałem Państwa komunikatem z dnia 11.02.2019 r., w związku z wejściem ustawy budżetowej na rok 2019, wynagrodzenia/uposażenia za miesiąc luty zostaną wypłacone w wysokości uwzględniającej wzrost kwoty bazowej.
Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia stanowią odpowiedź na Państwa pytania i wątpliwości.