Pozwólcie proszę, że jeszcze raz i nieco szerzej wyjaśnię, bo widzę, że część środowiska łatwo poddaje się manipulacji strony służbowej.
Nie ma znaczenia mnogość ZZ dla uruchomienia podwyżek.
DIAS przedstawia bowiem swoją propozycję i jeśli nie ma wspólnego stanowiska ZZ, to DIAS nic nie ogranicza w uruchomieniu podwyżek. Odczekuje tylko 30 dni i wypłaca po swojemu.
Przyznam, że zarówno mnogość ZZ utrudnia działanie, jak również nie rozumiem uporu niektórych ZZ, ale jak wspomniałem nie ma to znaczenia.
Przykład podany przeze mnie z Opola pokazuje dobitnie, że na zwłokę gra strona służbowa i tam powinniśmy wszyscy, jako środowisko, skierować roszczenie.
Środowiska zawodowego, nie musi interesować to, że w porozumieniu zapisano III kwartał 2019r.
Jako środowisko zawodowe mamy pełne prawo upomnieć się o podwyżki już teraz. Wystarczy, że powołamy się na to, że Koleżanki i Koledzy z innych formacji już mają środki na swoich kontach. To jest wyznacznik dla środowiska.
Działajmy w tym kierunku. I proszę raz jeszcze, nie ulegajcie korytarzowym "agentom" strony służbowej, którzy celowo mącą i próbują wmówić Wam, że nie ma pieniędzy, bo nie ma porozumienia z ZZ. To jest nonsens.
Pieniędzy nie ma, bo MF ich nie uruchomił wciąż, a DIAS celowo przeciągają dyskusje z ZZ, gdyż mogliby zgodnie z prawem już dawno zakończyć tę procedurę w każdej IAS - vide wyżej.
Ps. To jak, działamy jednolicie przeciwko właściwemu adresatowi zwłoki czy ulegamy manipulacji strony służbowej? Jak wyżej wspomniałem, dla środowiska nie ma znaczenia zapis w porozumieniu o III kwartale i mamy pełne prawo upominać się o pilne uruchomienie środków.