PIKIETA 25 czerwca 2009r. godz. 12:00 - SEJM RP

Witam. Byłem dziś na tej pikiecie i przyznam sie Wam wstyd mi się zrobiło. Chyba więcej było tam Policji i dziennikarzy niż nas. Jeżeli to miała byc demonstracja siły lub determinacji środowiska to , moim zdaniem się nie udała. Było Nas około 300 osób a powinno być 1000. W mediach pikieta nie istnieje ani w TWP ani w portalach internetowych. O TVN nie wspomnę bo to tuba PO, więc nie dziwota. Jeżeli tak jak tę pikietę przygotujemy protest to nic nie osiągniemy. Media jak zwykle mówiły o tym , że chcemy kasę i taki oddźwięk został przekazany społeczeństwu. Przykre, ale uważam, że gdyby było nas tysiąc to ten pokaz możliwości zintegrowania celników byłby bardziej klarowny. Ja jednak jestem ciągle optymistą, choć powodów ku temu mam coraz mniej.

wypowiedzi w takim stylu (sianie defetyzmu) bardziej mi pasują na stronę MF...oczywiście szanuję wolność słowa i prawo do swobodnej wypowiedzi każdego forumowicza, ale kolego...chyba nie tędy droga

wracaj do poprzedniej profesji

warunek podstawowy to dymisja tego gładkiego lejwody. jedyne co go usprawiedliwia w dzisiejszej wypowiedzi to fakt, że nie miał czelności wystąpić w mundurze. ten facet promuje ustawę dla stopnia generalskiego i nic więcej. będzie miał piękny epizod w cv.
celnikiem nigdy nie był i mam nadzieję nie będzie.

Widziałem ten program
Kapica - Kłamlica tylko tyle mi się nasuwa na myśl po obejrzeniu
Gdyby jednak do tego programu zaproszono jeszcze np. S. Siwego to SSC nie poszło by tak gładko

PS. SSC nawet mundurka nie założył

A CO?!
Spodziewaliście się po pikiecie wora pokutnego i pielgrzymki rządu na kolanach do Częstochowy?! Nikt nie umie powiedzieć "miarka się przebrała"?
NIKT !!!
Może poczekamy do września na tak porządaną ustawę i wtedy napiszemy kilka listów, powiadomimy Brukselę, poskarżymy się Papieżowi i wyślemy premierowi guzik z pentelką?! Acha, na znak żałoby mężatki i żonaci przełożą obrączki na lewą rękę, panny uplotą wianki z jałowca a kawalerowie założą do munduru muszki !!!
Ja to chromolę, nie idę jutro do roboty tylko do lekarza i mam w d... WSZYSTKICH, którzy od jutra w pracy będą! Szczególnie tych, co nic nie zaryzykowali, a jęczą o celniczej niedoli najgłośniej!
SŁAWEK, ARTUR I INNI MOGĄ TERAZ NAWOŁYWAĆ DO NAJCUDOWNIEJSZYCH PROTESTÓW. MAM TO GDZIEŚ !!! BĘDĘ PROTESTOWAŁ PO SWOJEMU, A KAŻDY INACZEJ MYŚLĄCY TO D U P A WOŁOWA I W PEŁNI ZASŁUGUJE NA SWÓJ LOS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Daff'ie!
Wspominałem wcześniej, że idealnym rozwiązaniem byłaby pikieta części celnych oraz poparcie pozostałych (praca "po włosku", UŻ, L4...), ale jakoś nikt nie podjął tematu... :confused:

jeżeli ja dobrze zrozumiałem ( a z tym może być rzeczywiście kłopot) pisma wszelakie które przed pikietą przychodziły na e-maila ze ZZ, to w założeniu - dzisiejsza manifestacja ma być początkiem większej akcji i niejako próbnikiem poparcia takowej przez nasze środowisko...oczywiście biorę pod uwagę to co na wiecu powiedziała Pani Smolińska( chyba Ona)...że czekamy bo ze strony rządowej padła propozycja dialogu...oczywiście mi i podejrzewam - również Wam aż tak bardzo się nie śpieszy....możemy te 2-3 tygodnie poczekać...jezeli nie odniesie to efektu to wtedy "się pomyśli" o czymś bardziej spektakularnym :D:D...a przecież jak uczy ubiegłoroczna historia...POTRAFIMY !!! no nie ? ;)

Szanowny SSC

Z pewnością nie było Panu miło wysłuchiwać naszych haseł i czuł się Pan sfustrowany bo przecież ciężko Pan pracuje. Jednak w przeciwieństwie do nas otrzymuje Pan za swoją pracę godne wynagrodzenie. A my... niestety, dzień w dzień jesteśmy narażeni na obelgi, próby zastraszeń i za ile? :confused:
Powiedzmy sobie prawdę - nie wierzy Pan w SC, nie identyfikuje się Pan ze służbą a tym samym z nami.

Podsumowując pikietę napiszę tylko tyle, że wypaliła. Gdyby uwzględnić procentowo udział do liczebności innych formacji np. Policji, oznaczałoby to demonstrację ok. 4 tys. Policjantów - ja takiej nie pamiętam.

Po rozmowach z Min. Bonim, mimo kilku zachwycających deklaracji/obietnic na przyszłość uważam, że czas szykować się do kolejnego ruchu. Tak więc nie zakopujcie toporów i przekażcie u siebie w IC, że teraz dopiero trzeba będzie brać się do roboty.

SSC w ww. wywiadzie dla TVP INFO powiedział, że to tylko część środowiska jest niezadowolona - zgadza się, jest jakieś naście procent popierających "potworka"

Jako współorganizator pikiety, dziekuję wszystkim obecnym.

Kapica powiedział kilka ciekawych rzeczy.np.że wstrzymanie podwyżek uzgodniono juz ok. początku roku w resorcie jak się budżet zaczął jeb..ć,a co do emerytur to warto walczyć bo już widze że nie bardzo śmią powiedzieć nie, dlatego takie pikiety mają sens,strajki mają sens.
Mamy duzo czasu sama gotowość strajkowa jest cenna.

Z panem Bonim proszę nie rozmawiać bez magnetofonu z premierem zresztą też.
Bo pan Szef zapomniał dzisiaj przy pani redaktor co gadał w maju czy kwietniu ,to by chłopu puścić bączka i uszy by mu opadły na ramiączka.

Siwy

1. Siwy-: jakie kilkanaście procent? - w mojej opinii poparcie ustawy w środowisku celniczym mieści się w granicach błędu statystycznego.(Nawet już wśród kadry)(Inaczej trzeba by sądzić, że celnicy czytać nie umieją a tak nie jest) :D
2.Minister Boni stwierdził między innymi , że nie może wiele gwarantować... ale jedno "gwarantuje" i "obiecuje": cyt: "da się pokroić na tym stole" że... NIE BĘDZIE ŻADNYCH EMERYTUR CELNYCH, ŻADNEGO ODRĘBNEGO UPOSAŻENIA EMERYTALNEGO DLA CELNIKÓW"
3. Dziś dowiedziałem się, że władze nie zamierzają włączać nowych grup (celników) i mają w tym poparcie związków mundurowych , które się boją aby nie zmniejszyła się pula dla nich.

kontroler celny 2800 wg Kapicy.....chyba brutto i na 2 miesiące

Granico-- nie masz się co łudzić....kasa jest ale dla dobrze zwartościowanych stanowisk...niekoniecznie waszego C3!

Przedstawiciele którzy spotykają sie z SSC celem jego uwiarygodnienia na noc przed pikietą ..........
.... jak nazwać tak bezczelną osobę która kosztem pozostałych buduje swoją karierę???

digital

Tu się myslisz - SSC potrafi do dykatafonu powiedzieć, potem mieć to w... głebokim poważaniu.
Co z tego że mu to puścisz ? Co on nie wie, że manipuluje i mataczy?
Dlaczego miałyby mu opaść uszy ? :D
29 października ubiegłogo roku złożył obietnice w swym gabinecie.
Poprosiłem kolegę bo byliśmy we dwóch aby wyjął dyktafon i a SSC żeby tę obietnicę powótrzył i nasepnie przesłał nam ją na piśmie.
Powótrzył, przesłał na piśmie - do dziś nie dotrzymał !
Może jak by taki dyktafon miał "w sobie" paralizator rażący prądem za kłamstwa to kto wie...:D

Sedzia

Nie sądź a nie będziesz sądzony - spotkanie z Bonim nie jest przyjmnością dla nikogo jak sądzę - manipulator pierwszej wody przy, którym Kapica to cienki bolek.
Ale jeśli związki nie stawiłyby się na spotkaniu o 19ej to 19.15 usłyszałbyś w mediach " mieliśmy dla celników satysfakacjonujące propozycje ale ich związki nie chciały wziąć". Jechać było źle i niejechać też niedobrze.
Jak nazwać osobę która kłamie :w ogólności poprostu niegodziwym kłamcą ale...
powiedzieć, że polityk kłamie to jak stwierdzić że kot miauczy, pies szczeka a kura gdacze.:D
Jak kot zacznie gdakać - trzeba się zastanowić jak to nazwać :)

...

Jak kot zacznie gdakać - trzeba się zastanowić jak to nazwać :)

Śmiem zauważyć, iż wprawdzie ten kot (SSC) nie gdacze tylko pieje, ale też nie jest to normalne!!!!!!!!!!!! W dodatku pieje tak głośno, że słychać tylko peany; kuku-ryku-jest-do-brze, kuku-rde-kry-zys-jest-wszę-dzie-lecz-nie-w-Pol-sce-ale-kuku-ryku-nie-do-ty-czy-cię-cel-niku ...
Moim zdaniem tego wcale nie trzeba nazywać!
I co Panowie, macie zamiar czekać?! Za tydzień wszystko rozejdzie się "po kościach", towarzycho zwątpi do reszty i nawet na pogrzeb nikt się nie ruszy!

No chyba że cała ta afera miała być jedynie chytrym uspokojeniem; związki zrobiły wszystko, :cool: ludzie skupili się na pikiecie, a teraz szybko sejm, senat, prezydent i ... lilipucik może ogłosić piejąc, iż mimo trudności udało mu się ukończyć tak pożadaną przez środowisko sprawę!

Gdybym był na miejscu Pana Kapicy po wczorajszym dniu ze wstydu chyba zakopałbym się pod ziemię a już na pewno podziękowałbym za zajmowane stanowisko. Nie rozumie jaki ma sens na siłę przepychać ustawę której nie chce i nie popiera 95% funkcjonariuszy. Moim zdaniem pikieta była wbrew temu co mówią nie którzy bardzo udana. Pamiętajmy że celników jest tylko około 15-tyś. Biorąc to pod uwagę ilość ludzi biorących udział pikiecie wcale nie była taka mała.

Przepraszam

A ja przepraszam za Izbę z Białej. Jak zwykle tchórze. Tylko Lublin i Puławy pokazały jaja. Byłem na pikiecie i szkoda, że nie było nas ciut więcej ale ostatecznie uważam pikietę za udaną. Poza tym dobitnie pokazała, że obecna władza nas olewa. Ale postawa innych izb (oprócz niestety mojej własnej) napawa optymizmem). Widać niektózy widzą tylko czubek własnego nosa i protestuję dopiero wtedy jak im ktoś zapuka o 6 rano do drzwi. Brawo Sławek za wyważone wypowiedzi (szkoda, że starszy człoweik z OPZZ gadał polityczne pierodoły).
Moim zdaniem warto było. Przynajmniej mam czyste sumienie.
Pozdrawiam odważnych.

:-|

Mam nieodparte wrażenie, że wszyscy na coś czekamy:confused:
A tu cisza, ciekawe do czego ona doprowadzi:rolleyes:
Panie Sławku, czy coś się dzieje?

http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/minela-dwudziesta
Przed chwilą zakończył się się program " Minęła dwudziesta " w TVP Info . Jeszcze nie ma programu w serwisie internetowym ale lada chwila powinien się ukazać , jednym słowem bez komentarza :confused:

Po obejrzeniu wystąpienia Jacka K. jestem przekonany ,że jego „twórcą” był stolarz Geppetto, pewnie jak teraz urośnie mu długi nos , to powie ,że to nie jego, a za jakiś czas,że to nie on mówił o podwyżkach od lipca.
Dobrze,że nie występuje w mundurze, mniejszy wstyd dla prawdziwych celników, nikt nie powinien kojarzyć nas z kłamstwami wygłaszanymi publicznie, no i jeszcze ta wazelina w stronę "Słoneczka Peru"....
Jak myślicie, czy prokuratura nie powinna postawić zarzutu "poświadczania nieprawdy" Panu J.K.? Wszak to nie polityk a urzędnik państwowy !!!

Back
Do góry