PIKIETA 25 czerwca 2009r. godz. 12:00 - SEJM RP

Już na początku rozmów z min. Bonim nastąpiło właściwie rozstrzygnięcie. Potwierdził je SSC w wywiadzie dla GP, którego udzielił juz wcześniej, tj. przed spotkaniem z Bonim - ustawa musi wejść, może z drobną kosmetyką, natomaist emerytury kiedyś tam w przyszłości.
To sugeruje, że Panowie grają wspólnie, w sposób skoordynowany przeciwko nam. Jeżeli ktoś miał nadzieję, że jest inaczej to się mylił.

Dlatego ponowiłem już dzisiaj zapytanie do innych central co z naszą propozycją kontynuacji protestu, którą przesłaliśmy do konsultacji do nich już jakiś czas przed pikietą. Jeżeli coś uda się uzgodnić dam znać.
działaczy Zrzeszenia RSK Solidarność i ZZSNPiA proszę o to, aby pytali i naciskali swoje Zarządy w tym zakresie.
30.06. kolejne spotkanie z M.Bonim.
Obawiam się, że po tym dniu trzeba będzie szykować się do dalszych działań. Pamiętajmy - ja i inni związkowcy nic sami nie zrobimy. To jak będzie zależy od Nas wszystkich.

Cat ma rację za tydziń wszystko rozejdzie sie po kościach. Włoski strajk wschodu dałby do myślenia niektórym. Ale mimo wszystko mam nadzieję, że macie jakiś plan.

Pikieta była dobrze zorganizowana, przyjechało wielu funkcjonariuszy z całej Polski, w tym z Rzepina.

Zainteresowanie mediami było dużo większe niż przy poprzednich manifestacjach przed MF-em (Protest w 2008r. jednak dużo zmienił).

Gdy jechaliśmy na pikietę, to w Trójce SSC powiedział m.in., że rozumieją sytuację, dlatego jeszcze przyspieszą pracę nad ustawą, aby uruchomić środki na podwyżki (oczywiście po wartościowaniu)
SSC nie jest z pierwszej łapanki, więc nie można go lekceważyć.

Teraz podają info, że celnicy otrzymają podwyżki od 1 lipca, tylko znowu nie mówią, że po wejściu ustawy i po zwartościowaniu, czyli może to być grudzień z wyrównianiem od lipca, no chyba, że będzie 12 poprawka budżetu:)

Zajefajnie... poklepujmy się po plecach dalej .. bylo super! , wszyscy nas dostrzegli!, przyśpieszyli prace nad ustawą! a zainteresowanie pikietą przekroczyło wszelkie oczekiwania !!! :mad: GÓWNO PRAWDA!!! zejdźcie na ziemię , naszą przyszłość najlepiej przedstawią słowa wieszcza Kononowicza - nie będzie niczego!!! zgadzam się tylko z tym i w tym jeszcze pokładam nadzieję , że to dopiero wstęp i najzwyczajniej STAJEMY , czy to L4 czy UŻ , czy cokolwiek , ale wszyscy , wewnętrzne oddziały nie są wcale pod tym względem gorsze od wschodu , nie będzie zaświadczeń od samochodów przez tydzień , nie zwolnimy zabezpieczeń firmom , czy nie klepniemy w Celinie wywozu , zobaczycie od razu jaki będzie raban. Tylko szybka mobilizacja ludzie bo czasu mało!

Poparcie ...

Cat ma rację za tydziń wszystko rozejdzie sie po kościach. Włoski strajk wschodu dałby do myślenia niektórym. Ale mimo wszystko mam nadzieję, że macie jakiś plan.

Stanowczo PROTESTUJĘ ale NIGDY nie twierdziłem, że "Włoski strajk wschodu dałby do myślenia ..."!!!

C-d nastąpi ?

Byłem,uczestniczyłem aktywnie i na tej kanwie kilka spostrzeżeń.
W/g mojej szacunkowej oceny ilość uczestników zamyka się liczbą
ca/500-600 osób.Powinno być nas zdecydowanie więcej ?
Ale nie o liczby tu chodzi.Pozdrawiam Jerrego, cytat "...chyba więcej było tam Policji ...":mad: Komu chcesz wmówić, że byłeś uczestnikiem tej Pikiety:D
POZDRAWIAM WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW PIKIETY 2009.06.25.
Może już najwyższy czas lepszych klimatów w SC !
Generalnie tak wyobrażałem sobie w zarysach tą Pikietę.Dobre hasła, udany symbol w postaci trumny, widowiskowy pochód, bez żadnych prowokacyjnych "zadym".Napewno nadszedł czas kolejnych działań.By zaktywizować większą część SC, proponuję pójść drogą szczecińską.
Na stronie intranetowej IC w Szczecinie, w zakładce ZZ - zamieszczono zdjęcia ilustrujące atmosferę dnia wczorajszego.Może niektórych jeszcze
"niewierzących" przekonają obrazy nieruchome.Może, nawet żeby były to tylko jednostki, może stojący na uboczu zadadzą sobie pytanie :
dlaczego mnie tam nie było, dlaczego rzeczy istotne przechodzą do historii obok mnie?
P.S. doszły nie tylko do mnie sygnały, iż w IC Szczecin DYREKCJA sporządza czarne listy uczestników wczorajszej PIKIETY.Bez komentarza PANI DYREKTOR.Czyżby nadgorliwość, czy też polecenia Pana i Władcy.
Bez komentarza!​

spokojnie, od 1 lipca protest sam sie zrobi. ecs, ncts nie wytrzymaja zmian i wejdzie awaryjna. czyli 5x dluzej.:)

Serdecznie Wam współczuję, ale dobrych informatyków nawet w podrzędnej prywatnej firmie opłacają WIELOKROTNIE LEPIEJ !!!
DO POZBIERANIA TEGO BAJZLU TRZEBA WIELU BARDZO DOBRYCH. I MUSI IM SIĘ BARDZO RAZEM CHCIEĆ !!!
A tak nawiasem mówiąc, to same systemy informatyczne mają być DOBRE, a nie tańsze ...

przyśpieszyli prace nad ustawą!

napisałem, że nie wolno lekceważyć SSC, który potrafi podawać w mediach info, że aby NAM dać podwyżki to jeszcze przyspieszą pracę, nie mówiąc nic o tym, ze w tej formie ustawa jest nie do przyjęcia, a podwyżki dostanie nieliczna grupa.

Jeden z funkcjonariuszy (Ryszard z Wrocławia) pod koniec pikiety poruszył bardzo ważną kwestię, z którą się zgadzam.

Moim zdaniem Boni będzie grał na czas a jeżeli MF go utwierdzi, że nic nie może się stać, to nawet nie będzie się musiał wysilać na jakiekolwiek obietnice.

Mantra

Nie istnieje zło, którego nie można pokonać dobrem, nie istnieje imeprium, które nie może upaść.

Czas na zdecydowane działania celników.
Zmienić można wszystko choćby pod hasłem: służbom mającym zadbać o wpływy na funkcjonowanie Państwa szczególnie w dobie kryzysu, gdy wpływy Państwa należy ratować i należycie ich pilnować nie można obniżać pensji. Paradoksalnie tym służbom należy , poprawić warunki pracy aby przeznaczone na ten cel "miliony" mogły przynieść dodatkowe "miliardy" tracone obecnie z powodu braku motywacji do skutecznego nadzoru wpływów Państwa.
Starałem się to wyrazić na pikiecie. Czy dotarło? Nie wiem!
Obecnym na pikiecie nie mnie to oceniać.
Może potrzeba kogoś z większą charyzmą niż ja. Poprę taką osobę!
Ale póki co nie braknie mi energii i wytrwałości do przekonywania, że oszczędzony na nas "grosz" szczególnie w dobie kryzysu to możliwe niebezpieczeństwa i wielkie straty. Dla budżetu, przedsiębiorców, obywateli.
Można to zmienić - wspólnie: wolą i determinacją załogi.
Bez środków na dopilnowanie budżetu (w tym godziwe wynagrodzenia dla nas) nie zadbamy należycie o wpływy na wynagrodzenia dla całej sfery budżetowej i funkcjonowanie Państwa.
To prawdziwe stwierdzenia (choć oczwysite - nie dostrzegane przez władze) więc śmiało powtarzajmy je wszystkim i bez przerwy aż dotrze i zostanie zrozumiane!
Minister Finansów i Szef Służby Celnej są ślepi i głusi jeśli tego nie widzą. Są nierozważni jeśli tego nie dostrzegają.
Ich pozorne oszczędności wygenerują straty - poprzez brak uszczelnienia wpływów budżetowych i brak ochrony uczciwego przedsiębiorcy przed szarą strefą.
Rządzący - wykażcie wreszcie rozsądek i nie odbierajcie nam możliwości suitecznego działania.
Poprzyjcie nas abyśmy mogli zadbać także o wasze rządowe i poselskie pensje. Pozwólcie nam zabezpieczyć szkoły przed narkotykami, uczciwego przedsiębiorcę przed oszustem. Pozwólcie nam ratować budżet i bezpieczeństwo obwywateli Polski i UE.

http://www.youtube.com/watch?v=Jpz5eD9L4dA

Myślę,że zdjęcia oddają obraz sytuacji.Może i były ciekawsze ujęcia,ale chyba nie o to chodzi.Jak ktoś byłby dociekliwy, to niech skonfrontuje te fotki robione ad hoc z niektórymi opiniami na tym Forum odnośnie odbytej demonstracji na Wiejskiej.​

Back
Do góry