Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Premier nam się zmienił czy coś przespałem?
Prezes rm jest nadal ten sam mimo że w nowym rządzie, to czemu niby ad acta a nie do podpisu przez tego samego człowieka?
oszukany, również chciałbym, żeby okazało się, że ktoś coś źle sprawdził i przesłał mi błędną odpowiedź. Powiem nawet więcej, wolałbym nawet gdyby ten ktoś celowo mnie okłamał - bardzo chętnie i bardzo szybko bym mu wybaczył.Nie zdziwiłbym się gdyby się okazało, że odpowiedź jaką dostał "in spe", jest błędna, skoro oficjalna informacja mówi co innego. Albo ktoś coś źle sprawdził, albo miesza się w tym temacie celowo. To oczywiście jest przypuszczenie. Pewnikiem jest niestety to, że publikacji Rozporządzenia nie ma.
Sławku, chyba naprawdę czas najwyższy przejść na level wyżej. Ja jestem niespotykanie spokojny człowiek i popieram pokojowe drogi dochodzenia do oczekiwanych rezultatów, ale chyba doszliśmy w tym temacie do momentu, że teraz to już trzeba by walnąć pięścią w stół!
Odpowiedzi musisz szukać w temacie podwyżki 2020A kiedy wyjdzie kolejne rozporządzenie dotyczące przyszłorocznych podwyżek oto jest pytanie.
Od dwóch stron to piszę - brać przykład od lepszych, uczyć się i wcielać słowo w czynTrzeba brać przykład z ministerstwa i tak samo dokładnie pracować i analizować
"nie mamy Pana płaszcza i co Pan nam zrobisz" - a na nasze - nie wydamy rozporządzenia i w 2020 roku i co nam zrobicie.A kiedy wyjdzie kolejne rozporządzenie dotyczące przyszłorocznych podwyżek oto jest pytanie.
cała odpowiedź wkleiłem do treści posta #213 tego wątku. Muszę przyznać, że się nie wysilili, dlatego w kolejnym mailu zadałem więcej pytańCzy in spe może zamiešcić ska odpowiedzi
chcesz powiedzieć, że rząd dobrej zmiany, celowo zwodził i oszukiwał funkcjonariuszy SCS i zamieszczając na stronie RCL niezgodne z stanem rzeczywistym dokumenty, z premedytacją poświadczał nieprawdę? I tak postępując, chciał nam podziękować za nasz budżetowy wkład, umożliwiający rządowi przeprowadzenie programów socjalnych? Mamy uwierzyć, że tak można postępować z funkcjonariuszami z KAS, której Premier nie może się nachwalić? (to pytanie retoryczne). Może to nowe metody motywacyjne?A ja mam taką teorię, że taki sposób działania z rozporządzeniem jest celowe i przemyślane. Otóż średnie uposażenie funkcjonariusza określone w/w rozporządzeniem musi mieć odzwierciedlenie w ustawie budżetowej w środkach przeznaczonych na uposażenia dla danej służby. Jak wiemy takie środki na pełne podwyżki zostały zagwarantowane w ustawie budżetowej na rok 2019 dla innych służb, stąd bezzwłoczne ogłoszenie rozporządzeń bodajże w lutym 2019 roku. Natomiast my w budżecie na 2019 mieliśmy zagwarantowane środki tylko na wzrost kwoty bazowej o 2.3 procent. Resztę otrzymujemy z bliżej nieokreślonej rezerwy budżetowej i do dnia dzisiejszego dostajemy uposażenie w dwóch częściach: budżetowej i z rezerwy. Tak więc skoro nie ma określonych dla nas środków w budżecie na 2019 rok to rząd nie mógł podnieść mnożnika bo nie było pokrycia w ustawie budżetowej. Obawiam się więc, że na 2019 rok mnożnik nie zostanie już zmieniony co oczywiście uderzy mocno w fcs, którzy odeszli w tym roku na emeryturę. Środki, które dziś są otrzymywane z rezerwy budżetowej powinny już znaleźć się w budżecie na 2020 rok . Ewentualne podwyżki czy to z uchwały modernizacyjnej czy też ze wzrostu kwoty bazowej powinny znaleźć się w budżecie na 2020 rok , stąd też nie powinno być problemu z wydaniem rozporządzenia na rok 2020 uwzględniającego podwyżki z 2019 i 2020. Ale nauczeni doświadczeniem tego roku należy naciskać MF aby takie rozporządzenie wydać na początku 2020.
A co na to prawnicy ZZ, i może ktoś ze związków wypowie się co dalej.
Z tego co Sławek wcześniej pisał, poszło pismo do premiera z prośbą o ogłoszenie rozporządzenia, nie wiemy tylko czy była jakaś odpowiedź.
no właśnie, czekamy - chowanie głowy w piasek korzyść przynosi tylko strusiom (choć i tu naukowcy mają rozbieżne zdania). Kiedyś już to pisałem - brak informacji jest gorszy niż najgorsza informacjaChyba wszyscy czekamy na oficjalne stanowisko ZZ