Nie wiem nie znam się na tym, ale czy jest taka możliwość, że rozporządzenie dotyczące kwoty bazowej w Służbie Celnej za 2019 rok nie zostanie opublikowane w tym roku. Czym to będzie skutkowało? Czy w tej sytuacji data od kiedy powinno obowiązywać dalej będzie na 01.01.2019?
stefanie 123, człowieku małej wiary
, Polska to kraj wielkich możliwości. Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych. Będą tu się jeszcze działy takie rzeczy, że nie tylko my wstaniemy z kolan a cała Europa, co tam Europa, cały świat upadnie (przed nami) na kolana...
więc jak najbardziej rozporządzenie może nie zostać opublikowane w tym roku. Powiem Ci więcej, ono może nie zostać opublikowane i w 2020 r.
A może nawet jak zauważył lynx
W ogóle może nie być opublikowane. Nie wejdzie w życie...
przecież ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia i niebo
Dzisiaj obchodzimy 1 miesięcznicę podpisania rozporządzenia przez Premiera Rządu Najjaśniejszej Rzeczypospolitej (chyba powinniśmy ją godnie uczcić). Jeżeli Wy jesteście wkurzeni, że rozporządzenie nie zostało jeszcze opublikowane, to pomyślcie jak musi czuć się Pan Premier. Miesiąc temu - uznając potrzebę niezwłocznej zmiany wielokrotności kwoty bazowej - podpisał rozporządzenia a tu przez miesiąc nie tylko nie zostało opublikowane ale nawet nie zostało przekazane do publikacji. Nie jest to komfortowa dla niego sytuacja. Musi mieć jakiegoś sabotażystę w kancelarii
A teraz trochę poważniej, spróbuję odpowiedzieć na pytania "przedmówców", choć w czasach dzisiejszego rozumienia i wykładni prawa, to moje widzenie. jest obarczone sporym ryzykiem błędu:
1.jeżeli treść rozporządzenia nie ulegnie zmianie (a jest podpisane więc nie powinno), to niezależnie od dnia publikacji, zacznie obowiązywać w dniu następującym po dniu opublikowania a zgodnie z par. 2 przepis par. 1 (czyli ten o ustaleniu wysokości wielokrotności na 3,39) stosowany będzie od 1.01.2019 r. ;
2. czy podpisane rozporządzenie może być w ogóle nie opublikowane - nie znam takiego przypadku, ale dzisiaj - jak wyżej pisałem - nie ma rzeczy niemożliwych. Mając na względzie uregulowanie tej sytuacji w innych służbach, niemałej fantazji trzeba by dla znalezienia uzasadnienia takiego kroku (co nie oznacza, że dzisiejsi wirtuozi interpretacji prawa nie poradzą sobie z tym).
Musi być oficjalne pismo Związku do biura legislacji w tej sprawie...
Związek napisał do Premiera. Ja w poniedziałek wysłałem do kancelarii Premiera maila z zapytaniem, jako, że mnie olali, wczoraj ponowiłem pytanie.
Może gdyby takich maili pytających o publikację było więcej, łatwiej byłoby uzyskać odpowiedź a może nawet przyśpieszyć publikację (do sceptyków - nie spróbujemy, nie będziemy wiedzieli)