KONKURS

jeśli mowa o wynagrodzeniu, to mnie najbardziej wkurza to, że nie wiedzieć czemu (tzn. nieoficjalnine jak najbardziej wiedzieć) niektórym świeżo przyjętym do cła (z zerowym stażem dodam) za mkc i aplikanta celnego na dzień dobry oferuje się 1700zł netto. Pozostali o równorzędnym stopniu i stanowisku widzą na pasku 1200zł. Czy to jest normalne?rączka rączkę myje? znajomi i krewni królika? republika kolesiów? czy można to inaczej odczytać?tak dalej zarzadzający....

k.c./aplikant - 9 lat stażu pracy w tym 3 w cle (mgr ekonomii) - możnik 0,96 :!: ze stażem i śmiesznym funkcyjnym to daje jakieś 1350,00 na rękę :cry: i brak widoków na poprawę .......

kontroler celny/ młodszy rewident celny
Referat Kontroli Przedsiębiorców (specjalizacja akcyza - paliwa i te sprawy) - 1680 zł na łapke. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:

I co z tego wynika? Ooi nie narazają się mafii.
:shock: :lol: :D :?: :?: :roll:

Megalomania, niewtajemniczonym wyjaśnię, że pojęciem tym określa się potocznie zawyżoną nieprawidłową samoocenę, ale także system urojeń, tzw. urojenia wielkościowe w zaburzeniach o charakterze psychotycznym.

Jak dotąd Zosi nie widziałem oko w oko z mafiozem. Mirka i Zenka również. Na co dzień przebywają w archiwum i jakoś nie mieli okazji spotkać mafioza. A Renia? Ta z Pionierskiej. Klepiąc swoimi paluszkami po klawiaturze zwierzyła mi się nawet że tęskni za tym by w końcu trafić na mocnego i zdecydowanego (najlepiej łysego i umięśnionego) faceta.

Tak więc megalomania anonimie, megalomania.

Myślisz podobnie jak górnik, że jesteś pępkiem świata, a twoja praca jest najbardziej niebezpieczna. Porównaj sobie statystyki zagrożeń występujących w poszczególnych zawodach. Zapewniam cię, że rozczarujesz się i będzie ci co najmniej głupio. :wink:

Koledze j_a_nowi polecam lekture Słownika Wspólczesnego Języka Polskiego:
megalomania- patologiczne przecenianie własnej wartosci, mania wielkości.

Czy opisany powyzej przypadek wskazuje na takie zachowanie autora postu. Wątpie mocno. Co najwyzej stwierdza on fakt i szereg naszych kolezanek i kolegów na codzien wykonuje obowiązki (tak w kraju jak i na granicy) podczas których mają okazje narażac się różnym podejrzanym elementom co nieraz ma nieciekawy oddzwięk (znane sa powszechnie przypadki majstrowania przy pojazdach celników (czy ich wręcz dewastowanie, miały miejsce pobicia, zdarzały sie i bardziej głośne medialnie sprawy np. ostrzelanie pojazdu jednego z Naczelników UC podczas drogi do pracy) . Obawiam się ze zawody wskazane pod linkiem nie są narażone na takie rewelacje (albom ślepy albo górnika czy funkcjonariusza ABW i PG tam nie widze :P).

Dlatego kolego j_a_nek polecam ruszenie się z za ciepłego biurka w IC czy MF i przyjrzenie się jak wygląda praca w GM czy na szlabanach, zwykłego szarego zolla przed zaniżaniem wartosci codziennej pracy szeregu z nas. Nie filozofuj, nie mędrkuj i nie baw się w Jasiuna.

Wielokrotność kwoty bazowej, stanowiącą przeciętne uposażenie funkcjonariuszy celnych, ustala się na 1,919.
Komisja Europejska otrzymuje taką właśnie informację i myśli, że celnicy odpowiedzialni za wpływy z cła także do budżetu UE oraz odpowiedzialni za strzeżenie zewnętrznej granicy UE więc i bezpieczeństwo obywatela Niemiec, Belgii czy Francji - tyle właśnie w większości zarabiają.
My wiemy, że Ci co zarabiają powyżej tego mnożnika są w ogromnej mniejszości.
Uświadomcie o tym Komisję Europejską dokonując dalszych wpisów w tym wątku.
Przypominam wszystkim, że Min. Finansów określiło się już jakiś czas temu, że nie da ani grosza na wzrost wynagrodzeń, w tym roku ale i w następnym.

Najwieksza patologia to dyspropprcje w stopniach i stanowiskach ludzi o porównywalnym stazu w róznych Izbach. Przykład, zajmując sie obecnie akcyzą po 10 latach pracy jako celnik i każdorazowo wysokich opiniach przełozonych mam stanowisko kontrolera celnego i MŁODSZEGO REWIDENTA CELNEGO!!!

Ile czasu będzie musiało upłynąc zanim dostanę młodszego dyspozytora?? Wczesniej mnie zwolnią lub mnie emetytura zastanie. Bo licząc 10 lat na stopien trudno o pozytywne myśli.

Najwieksza patologia to dysproporcje w stopniach i stanowiskach ludzi o porównywalnym stazu w róznych Izbach. Przykład, zajmując sie obecnie akcyzą po 10 latach pracy jako celnik i każdorazowo wysokich opiniach przełozonych mam stanowisko kontrolera celnego i MŁODSZEGO REWIDENTA CELNEGO!!!

Ile czasu będzie musiało upłynąc zanim dostanę młodszego dyspozytora?? Wczesniej mnie zwolnią lub mnie emetytura zastanie. Bo licząc 10 lat na stopien trudno o pozytywne myśli.

Szanowny kolego. Dysproporcje w zaszczytach, awansach, stanowiskach biorą się z obiektywnych ograniczeń w dostępie do dup przełożonych. Pytasz, ile czasu będzie musiało upłynąc zanim dostaniesz młodszego dyspozytora. Wkomponuj się w układ, to zostaniesz nim już w przyszłym tygodniu. Powodzenia.

watermelon man napisał:
Sondaż wydaje się być mało miarodajny. Dlaczego? Piszą ci, którzy są niezadowoleni i słusznie, bo mają mało. W służbie jest rzesza takich co mają ok. 3000zł i więcej - oni nie piszą. Po co? Przecież im jest dobrze. I tu wcale nie chodzi o tych co piastują cały czas satanowiska funkcyjne, ani nawet nie o tych co byli funkcyjni i spadli w wyniku jakichś dziwnych uwarunkowań np:
tzw. politycznych (nie chcę wszystkich stawiać w jednym szeregu), ale o takich śmierdzieli co mieli i cały czas mają brud za pazurami i upadli bardzo miękko Nie mierz wszystkich jedną miarką! 17 lat służby-po reorganizacjach spadłem nisko -choć me łapki byly czyste i zero ukladow (wlaśnie dlatego spadłem)- pensja eksp. celny, podkomisarz celny 17 lat w cle 2.900 na reke-z czego ok 1200 to dodatek za wysluge i stopień, ale za to - zero nagród rocznych, półrocznych - i do końca świata zero awansów-bo mam max-i na max zasuwam. Nagrody i awanse dla opierdalaczy - bo JA I TAK MAM ZA DUŻO -wiec mi się nie daje-pomimo, iż nagrody są za pracę a nie dodatek - tyle- że ja wiem za co mam-a za co obecnie dostają?

pensja eksp. celny, podkomisarz celny 17 lat w cle 2.900 na reke-z czego ok 1200 to dodatek za wysluge i stopień, ale za to - zero nagród rocznych, półrocznych

Stary musiałeś w iście ekspresowym tempie awansować przez te 17 lat. Mam tylko nadzje, ze pracujesz w iście ekspresowym tempie i załatwiasz sprawy tak jak załatwiłby to ekspert celny i podkomisarz w jednym. Zero nagród? Ciekawe czemu i wktórej izbie bo z tego co wiem to w każdej przyznaja przynajmniej "ochłap" każdemu z wyjątkiem: tych co mają dysyplinarki, sa na wywochawcyzm itp. Czyżbys ciągle był na wychowawczym? :lol:

mkc, daj podkomisarzowi spokój (prawdop.były dyro lub nacz.). Dla niego przyjście do pracy na 7.00 to juz duże wyzwanie no i tak jak kiedyś (gdy piastował swoje stanowisko) wszystko jest na jego głowie i wszystko musi robić sam. 8) Wszystko=NIC. No i oczywiście podał, że dostaje 2900 :shock: netto w tym 1200 za wysługę i stopień (ale nie podał info, że to juz brutto :twisted: ). Czyli zasadnicze netto około 2100 (nieźle, nawet jak na upadłego anioła). Już wrzesień, czyli 2900 netto po odliczeniu wyższego podatku? :wink:

Back
Do góry