Jak tam nasze podwyżki!!!!!

Pięknie powiedziane, ale wiesz czasami nerwy człowiekowi puszczają jak to wszystko widzi..... Szkoda tylko, że ta operacja zostanie przeprowadzona na naszym żywym organizmie:eek:

Ponoć doświadczenia na ludziach są zakazane a przynajmniej objęte nadzorem Ministerstwa Zdrowia. Myślę, że autorów tego gniota należy skierować na badania - bynajmniej nie okresowe. Aquirre ma rację, że to ustawka. Pan "gienierał" z kolesimi ustawiają się na lata. Mamy przejeb...!

kubuś

... i tak i nie. koledzy "cmokacze" mają trochę bardziej przesr..... niż im się wydaje. łatwo jest klaskać, trudniej realizować. bez mojego i twojego "tak" trudno będzie klaskać do upadłego :)

Do: Thomas

do ocalonego

Pozwolisz, że nie będę prowadził z tobą jałowej dyskusji.

Mam tylko nadzieję, że nie jesteś celnikiem, bo nie wróżę ci przyszłości w tym fachu z takim podejściem do doświadczenia zawodowego/życiowego.

A skoro nie jesteś celnikiem to zechciej nie dokonywać wpisów na tym forum.

O mnie zaś możesz być spokojny, punktów ci u mnie dostatek.

Ja również, nie zamierzam prowadzić z tobą jałowej dyskusji.
Dla twojej wiadomości; jestem celnikiem.
Szanuje doświadczenie zarówno zawodowe jak i życiowe.
Nie rozumiem tylko jak osoba, która mieni się doświadczoną (życiowo/zawodowo) może obrażać innych celników; mgr i absolwentów prawa.
Ja nie polemizowałem, ze stwierdzeniem, że nie należy doceniać doświadczenia. (Uważam, że trzeba doceniać)
Pozwolę sobie nadal dokonywać wpisy na tym forum.
Mam nadzieje Thomas, że zmienisz swoje podejście do wagi wykształcenia bo nie wróże Ci przyszłości w tym fachu.
Radzę się mocno zastanowić w tej kwestii, chociaż by ze względu na własne dzieci. Mówiąc im, że wykształcenie nie jest ważne, robisz im wielką krzywdę.
Ciesze się, że jesteś zadowolony z ilości swoich punktów. Hmm, czyli mam rozumieć, że to wszystko przez zazdrość o punkty młodych wykształciuchów.

wyjaśnienie

czy może mi ktoś wytłumaczyć czy pod pojeciem 'zespoły organizowane przez MF" są szkolenia specjalistyczne organizowane przez MF??z góry dziekuję za odpowiedź.

A jeżeli jeden jest w służbie 3 lata(wyższe prawnicze) a drugi 12lat(średnie) i mają identyczne obowiązki i robią to samo, to co? jeden ma być szeregowy a drugi oficerem? bo co trochę dłużej pracuje?

Rozumiem ,że każdy chce dla siebie jak najlepiej- ale to zrozumiałe.
Nie pojmuję dlaczego dla kogoś chcemy żeby miał gorzej.
Zazdrościmy innym. Typowo polskie myslenie.
Ja nie miałbym nic przeciwko jeżeli młodszy stażem, ale z dużą wiedzą merytoryczną, lepszym wykształceniem, większą odpowiedzialnością na stanowisku miałby wyższy stopień.

Dawniej oficerem zostawała osoba o wysokiej kulturze, zasadach, dużej wiedzy, wykształceniu czy pochodzeniu, to zobowiązywało.
Niektórzy całe życie byli sierżantami. I to było nomalne.
A dzisiaj każdy chce być oficerem. Trochę pokory...

średnie czy wyższe czyli o wyższości świąt BożegoNarodzenia nad świętami WielkiejNocy

......................

Ostatnia edycja:
Czy Wam to już kompletnie odje....ło z tym wykształceniem i doświadczeniem? Dajcie już spokój ze swoimi kompleksami. Przecież to jest żenujące czytać jak jeden pajac udowadnia, że jest mądrzejszy od drugiego. Reprezentujecie dno i wodorosty. Jeśli to czytają ludzie z MF-u to juz ich boki bolą ze śmiechu z jakimi głupolami mają do czynienia. Sprawa już wyjaśniona. MF na Wasze pyskówki wór kładzie. Zrobią, co bedą chcieli.
Masz rację Zygfryd to żenujące :(

A nie myslicie że o to własnie chodziło przecież stara maksyma mówi : "dziel i rządź", o wiele łatwiej bedzie zrobic z nami co sie zechce jeżeli bedziemy skłoceni i potrzący wilkiem jeden na drugiego.O to właśnie chodziło. Oczywiscie nie uważam iż proponowany przydział nowych stopni jest dobry, uwazam nawet że jest zły- dlaczego przedstawiciele zwiazków zamilkli. Podpisanie ustawy to nie koniec- teraz trzeba dopilnować aby nie skończyło się jak po wprowadzeniu poprzedniej ustawy- w moim referacie jak przydzielili wtedy stopnie to do dzisiaj wiekszość ma te same, awansowały może dwie trzy osoby.

"dno i siedem metrów mułu"

tylko to mi przychodzi do głowy po lekturze postów na tym forum
ciesze sie z jednej strony bo juz w cle nie pracuje, a z drugiej to zal mi zolli ze defacto sa tak bardzo podzielona grupa zawodowa i oprócz naskakiwania na siebie i udowadniania jaki to kazdy z was jest debeściak nic konstruktywnego nie jestescie w stanie spłodzić:(

po drugie jak komus przeszkadza ze swierzak z wyzszym wykształceniem bedzie oficerem a ktos z 15 letnim stazem bedzie mu buty polerował , ....no przeciez nikt tu w cle pucybutów na siłe nie trzyma....idzcie i szukajcie sobie szczęścia gdzie indziej
np: pomagier murarza :D

moja złosliwość jest celowa bo z doswiadczenia w cle wiem że ludzie sie przyzwyczaili ze przez zasiedzenie należa im sie awanse, a to ze nie potrafia w Word napoisac zwykłego protokołu to juz nie wazne , natomiast staz czyni go lepszym i mądrzejszym od świerzaka wykształciucha??
porażka:mad:

Racja!

Czy Wam to już kompletnie odje....ło z tym wykształceniem i doświadczeniem? Dajcie już spokój ze swoimi kompleksami. Przecież to jest żenujące czytać jak jeden pajac udowadnia, że jest mądrzejszy od drugiego. Reprezentujecie dno i wodorosty. Jeśli to czytają ludzie z MF-u to juz ich boki bolą ze śmiechu z jakimi głupolami mają do czynienia. Sprawa już wyjaśniona. MF na Wasze pyskówki wór kładzie. Zrobią, co bedą chcieli.

Biję się w piersi! Masz świętą rację, a ja głupio wziąłem udział w tej wyliczance.

Nic nie jest ważne?

Nie przeginajcie w 2 stronę!
Jeśli nic nie jest ważne to wszystkim należłoby dać aplikanta i już.

Jeśli chodzi o staż, to normalne, że np. w wojsku, żołnież z korpusu chorążych jest po 20 latach starszym chor sztabowym i żaden młody nie ma do niego pretensji że sam jest dopiero młodszym chorążym.

Chociaż przyznaję, że dyskusja na ten temat jest jałowa

A swoją drogą to był ktoś z naszych związków na tym spotkaniu w mf 16.09.2009 r.? Bo z tego co widzę to jest jedynie komunikat ZZ SNPiA, a jestem na urlopie i żadne informacje do mnie nie docierają

I rozpoczął sie wyścig........zdążyć awansować jeszcze kilku swoich -jeszcze punkcik, jeszcze dwa i załapią się do aspirantów, to nic że inni nie awansowali od 10lat.Przecież będzie nowa ustawa ,nowe szanse rozwoju kariery- uśmiech,uśniech,głowa do góry i usmiech.

stopnie

mam pytanie do przedstawicieli zwiazków zawodowych.
czy zwiazki wniosły,beda wnosic jakies uwagi do projektu zasad mianawonia funkcjonariuszy na stopnie słuzbowe???
bo jakos dziwnie cicho to wszystko sie odbywa.
kiedy nastepne spotkanie?///??/
dlaczego owe propozycje dotarły tylko do nielicznych????

Wst
epne zasady mianowania funkcjonariuszy na stopnie słubowe zgodnie z art. 223
ustawy.

Kryteria punktowe mianowania na stopien słubowy w poszczególnych korpusach:
1. okres słuby 1-5 lat – 1pkt
6-10 lat – 2 pkt
11-15 lat – 3 pkt
pow. 16 lat – 4 pkt
2. uprawnienie do prowadzenia szkolen - 1 pkt za kade uprawnienie
3. wykształcenie – wysze magisterskie – 1 pkt
- administracyjne, prawnicze, ekonomiczne lub inne specjalistyczne
zwiazane z realizacja zadan na stanowisku – 2 pkt
- studia podyplomowe zwiazane z zakresem działania SC – 1 pkt
4. uczestnictwo w misjach zagranicznych lub zespołach organizowanych przez MF – 2
pkt za poszczególne udziały
5. zajmowane stanowisko- mkc, kc, stc -1 pkt
inspektor celny, ekspert celny – 3 pkt
stanowisko kierownicze – 5 pkt
6. posiadany stopien Stray Granicznej, Policji, Wojskowy
- podoficerski -1 pkt
- oficerski – 3 pkt
Przedziały punktowe w korpusie podoficerów:

Posiadany dotychczasowy stopien (dodatkowe kryterium w korpusie)
młodszy rewident celny 1 pkt
rewident celny 2 pkt
starszy rewident celny 3 pkt
młodszy dyspozytor celny 4 pkt
Nowe stopnie
Młodszy rewident celny poniej 5 pkt
Rewident celny 5-7 pkt
Starszy rewident celny 8-9 pkt
Młodszy rachmistrz celny 10- 11 pkt
Rachmistrz celny 12-14 pkt
Starszy rachmistrz celny pow.14 pkt
Przedziały punktowe w korpusie aspirantów ( podobne przedziały powinny byc stosowane
w korpusie oficerów młodszych i starszych)
Posiadany dotychczasowy stopien ( dodatkowe kryterium w korpusie):
Dyspozytor celny 1 pkt
Starszy dyspozytor celny 2 pkt
Młodszy aspirant celny 3 pkt
Nowe stopnie
Młodszy aspirant celny poniej 6 pkt
Aspirant celny 6-13 pkt
Starszy aspirant celny pow. 13

a co z wyrównaniem?

sorki, przez nawał zajęć się już pogubiłem. czytam o punktach, a co z wyrównaniem pensji do zaproponowanych pułapów które miało być we wrześniu ze spłatą od lipca?? :confused:

Z całym szacunkiem dla tych którzy tą punktacje tworzyli:
-dlaczego dodatkowe punkt za uprawnienia do szkoleń, udział w misjch czy zespołach powołanych przez MF? Akurat te "rzeczy" nie były dostępne dla wszystkich funkcjonariuszy.
-dlaczego wykształcenie wyższe nie-magisterskie (inż, lic) zostało zrównane z wykształceniem średnim ( w tym śerdnim bez matury)
-może tak punkty za udział w specjalistycznych szkoleniach (ale pwenie za dużo ludzi dostałoby te punkciki - chociaz sa tez tacy co nigdy na szkolenia nie jeżdżą)
te same pytania do związków zawodowych -dlaczgo to przyklepali?

cywile maja rozbite wykształacenie
licencjat 10
mgr 15
specjalistyczne 20
dlaczego mundurowi mają mieć 1pkt tylko za mgr?

Back
Do góry