Jak tam nasze podwyżki!!!!!

W izbach finanse razem z kadrami zbierają dane do kupy. Trwa to "trochę" długo, ale kasa na ten cel jest w izbach i zostanie wypłacona z wyrównaniem od lipca (prawdopodobnie w październiku).
Nie nazwałbym tego podwyżką, ale regulacją najniższych wynagrodzeń do minimum określonego w rozporządzeniu. Nikt nie może mieć niższego mnożnika niż określony minimalny z rozporządzenia.
Do końca roku uposażenie zasadnicze będzie wypłacane wg. tych stawek, a od stycznia otrzymamy propozycje nowych stanowisk z nowym uposażeniem (nie niższym od obecnego)
Jeśli komuś do minimalnego mnożnika brakuje niewiele, może krótko cieszyć się podwyżką. W październiku może sie okazać, po otrzymaniu nowego stopnia, że dodatek za nowy stopień bedzie niższy od dodatku otrzymywanego dzisiaj. Np. mł dyspozytor, żeby nie stracic na dodatku za stopień musiałby zostać po nowemu minimum rachmistrzem, co przy proponowanej punktacji będzie możliwe tylko dla nielicznych.

Czy Szanowny Przedmówca jest tak całkowicie pewien tego, co napisał ? Odnoszę wrażenie, że chyba trochę się poplątał stopień ze stanowiskiem :rolleyes:
Zgodnie z nową ustawą o służbie celnej:

Art. 222.
1. Funkcjonariusze celni, którzy w dniu wejścia w życie ustawy pełnili służbę w Służbie Celnej stają się funkcjonariuszami w rozumieniu ustawy.

2. W sprawach związanych z uposażeniem zasadniczym i stanowiskami służbowymi, do dnia 31 grudnia 2010 r. stosuje się przepisy dotychczasowe.

3. W terminie do dnia 31 grudnia 2010 r. kierownik urzędu przedstawia funkcjonariuszom celnym, o których mowa w ust. 1, pisemną propozycję określającą, zgodnie z przepisami rozdziału 8 i 10 ustawy, miejsce pełnienia służby, stanowisko i uposażenie.

4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, jeżeli zaproponowane uposażenie jest niższe od dotychczas przysługującego, funkcjonariusz celny zachowuje prawo do dotychczasowego uposażenia.

Art. 223.
1. W terminie miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy kierownik urzędu dokona mianowań funkcjonariuszy na stopnie służbowe.

Z powyższego (art. 222 ust. 4) jednoznacznie wynika, że najbardziej zyskały osoby, które dostały awans na stanowisku i zarabiały poniżej minimalnych widełek podanych w rozporządzeniu - tych pieniędzy nie stracą, niezależnie od stanowiska, które będą zajmowały od 1 stycznia 2011. Ci, którzy dostali awans na stopniu faktycznie mogą się cieszyć miesiąc wyższym dodatkiem, ale proszę nie zapominać, że awans na stopniu to również większe szanse na wyższy stopień według nowej ustawy.

W art. 222 ust. 4 nie chodzi o osoby, ktore zarabiały ponizej minimalnych wiedełek podanych w rozporządzeniu ....jak podaje dziubdzius, tylko o spadochroniarzy. Kiedys byl naczelnikiem (z duzą pensją zasadniczą i szlifami komisarza), a dzisiaj pomimo stanowiska eksperta robi robotę zwyklego kontrolera celnego. To tym gwarantuje się pozostawienie uposażenia.

W art. 222 ust. 4 nie chodzi o osoby, ktore zarabiały ponizej minimalnych wiedełek podanych w rozporządzeniu ....jak podaje dziubdzius, tylko o spadochroniarzy. Kiedys byl naczelnikiem (z duzą pensją zasadniczą i szlifami komisarza), a dzisiaj pomimo stanowiska eksperta robi robotę zwyklego kontrolera celnego. To tym gwarantuje się pozostawienie uposażenia.

Chyba trochę źle zrozumiałeś moją wypowiedź - art. 222 ust. 4 nowej ustawy przywołałem tylko i wyłącznie w kontekście ostatnich podwyżek na stopniach i stanowiskach. Konkretnie chodziło mi o to, kto z finansowego punktu widzenia więcej na tym zyskał - czy ten, który dostał awans na stanowisku, czy ten, kto dostał awans na stopniu.

Bo niezależnie od powyższego oczywiście masz rację, że i tak i tak najwięcej zyskają byli naczelnicy chodzący obecnie na rewizje :rolleyes: Ale oni awansów chyba w tej turze nie dostali, przynajmniej w naszej IC :D

Ostatnia edycja:
do dziubdzusia

Czy Szanowny Przedmówca jest tak całkowicie pewien tego, co napisał ? Odnoszę wrażenie, że chyba trochę się poplątał stopień ze stanowiskiem :rolleyes:
Zgodnie z nową ustawą o służbie celnej:

Art. 222.
1. Funkcjonariusze celni, którzy w dniu wejścia w życie ustawy pełnili służbę w Służbie Celnej stają się funkcjonariuszami w rozumieniu ustawy.

2. W sprawach związanych z uposażeniem zasadniczym i stanowiskami służbowymi, do dnia 31 grudnia 2010 r. stosuje się przepisy dotychczasowe.

3. W terminie do dnia 31 grudnia 2010 r. kierownik urzędu przedstawia funkcjonariuszom celnym, o których mowa w ust. 1, pisemną propozycję określającą, zgodnie z przepisami rozdziału 8 i 10 ustawy, miejsce pełnienia służby, stanowisko i uposażenie.

4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, jeżeli zaproponowane uposażenie jest niższe od dotychczas przysługującego, funkcjonariusz celny zachowuje prawo do dotychczasowego uposażenia.

Art. 223.
1. W terminie miesiąca od dnia wejścia w życie ustawy kierownik urzędu dokona mianowań funkcjonariuszy na stopnie służbowe.

Z powyższego (art. 222 ust. 4) jednoznacznie wynika, że najbardziej zyskały osoby, które dostały awans na stanowisku i zarabiały poniżej minimalnych widełek podanych w rozporządzeniu - tych pieniędzy nie stracą, niezależnie od stanowiska, które będą zajmowały od 1 stycznia 2011. Ci, którzy dostali awans na stopniu faktycznie mogą się cieszyć miesiąc wyższym dodatkiem, ale proszę nie zapominać, że awans na stopniu to również większe szanse na wyższy stopień według nowej ustawy.

Nie mylę stopni ze stanowiskami. Opisałem sytuację, która może mieć miejsce. Postaram się wytłumaczyć to prościej. Zgodnie z nowymi stawkami uposażenia zasadniczego dla danych stanowisk f-sz otrzyma lada dzień podwyżkę np. 40 zł, ale po wejściu w życie nowej ustawy otrzyma stopień dla którego dodatek za stopień może być o 50 zł niższy niż dodatek jaki otrzymuje za stopień obecny, więc w sumie traci 10 zł.
Dopiero taka pensja jest punktem odniesienia do propozycji jaka f-sz otrzyma w styczniu, więc w tym przypadku dostanie propozycję nie niższą niż obecna pensja minus 10 zł., tzn w sumie można stracić.

Nie mylę stopni ze stanowiskami. Opisałem sytuację, która może mieć miejsce. Postaram się wytłumaczyć to prościej. Zgodnie z nowymi stawkami uposażenia zasadniczego dla danych stanowisk f-sz otrzyma lada dzień podwyżkę np. 40 zł, ale po wejściu w życie nowej ustawy otrzyma stopień dla którego dodatek za stopień może być o 50 zł niższy niż dodatek jaki otrzymuje za stopień obecny, więc w sumie traci 10 zł.
Dopiero taka pensja jest punktem odniesienia do propozycji jaka f-sz otrzyma w styczniu, więc w tym przypadku dostanie propozycję nie niższą niż obecna pensja minus 10 zł., tzn w sumie można stracić.

Spójrz na to z innego punktu widzenia - w rozważanym przypadku teraz w/w funkcjonariusz straci 10 zł. na dodatku za stopień, ale i tak i tak by te kasę stracił, nie ma zmiłuj się. Natomiast jeżeli dostał podwyżkę za awans na stanowisku, przykładowo te 40 zł., to 40 zł. x 15 miesięcy = 600 zł. czyli ogólnie jednak zyska. Dodatkowo od tej kwoty leci jeszcze wysługa. Gdyby nie dostał awansu na stanowisku straciłby 750 zł.; z awansem straci tylko 150 zł.
Jeżeli ktoś dostał awans na stanowisku to zyska przez miesiąc te ok. 50 zł., a dalej juz zależy jaki stopień dostanie - wtedy albo zyska albo straci.
P.S. A skąd ta pewność, że nowe propozycje mamy dostać w styczniu, a nie na przykład w listopadzie 2010 ? Przecież do końca 2010 roku zgodnie z ustawą w sprawach dotyczących uposażenia zasadniczego i stanowisk stosuje sie przepisy dotychczasowe, no chyba ze ja czegoś nie wiem albo nie rozumiem :confused:

Mówimy trochę o innych sprawach. Jasne, że lepiej podwyżkę dostać niż nie. Pisałem tylko o tym, że może się dla niektórych okazać, że po podwyżce zasadniczej mogą stracić na stopniu, tzn., podwyżkę może pochłonąć zmniejszenie dodatku za stopień, co w przypadku podoficerów będących teraz mł. dysp lub st.rewidentami nie będzie zjawiskiem odosobnionym.
A ze stycznową propozycję to się oczywiście delikatnie rozminąłem z prawdą (nie celowo), chodziło mi o propozycję jaka kierownik urzedu ma złozyc do 31 grudnia 2010 (zgodnie z art 222), ale ta data w moich rozważaniach nie jest istotna.
PS. Nie pisałem o podwyżce za awans, tylko o wynikającym z rozporządzenia z 10 września podwyższeniu minimalnych mnożników dla obecnych stanowisk.

Ostatnia edycja:
Nie pisałem o podwyżce za awans, tylko o wynikającym z rozporządzenia z 10 września podwyższeniu minimalnych mnożników dla obecnych stanowisk.

To się rozumie samo przez się ;) bo jak się awansowało np. na inspektora to i minimalne widełki poszły w górę :D Tak więc w przypadku zarobków poniżej minimum podwyżka za awans = podwyższenie minimalnego mnożnika i to miałem na myśli pisząc o awansach na stanowisku

i chyba tym co "co rok prrok"- czytr awans. Kiedyś jak ktoś zostawał naczelnikiem - musiał mieć staż wiedzę doswiadczenie a nie plecy. Mysle ze te gwarancje w duzej mierze dotyczą tych mlodych gniewnych ktorzy od 2003 roku przeszli przez 7-9 awansów ( A SĄ TACY W SC) Bo dlaczego ktos ma ALE do eksperta? czy jego obecny szef nie mógl go powolac do bardziej zaszczytnych funkcji niż takie jakie mają fc w służbie przygotowawczej ? Otóż nie mogł - ponieważ na stanowisko ściąganego naczelnika był już KANDYDAT dlatego mamy tak liczne grono ekspertów (patrz również reorganizacje, alokacje, likwidacje IC) bez urazy - ale nie do konca mogę się zgodzić, Nie tu bym upatrywała zaniedbań - lecz w braku jednolitego kryterium awansów (patrz ostatnie awanse - i kto je dostał -czy to jest takie sprawiedliwe?oczywiste?słuszne? a co z inspektorami celnymi, aplikantami z 8-12 letnim stażem (zwlaszcza w przypadku kobiet które połowę zatrudnienia spędziły naurlopach wychowawczych)
nie ma co - gdzie chodzi o kasę - nie bedzie jednosci - mam przyklad poparcia dla dodatków ;-)

Coś chyba ta podwyżka to pic na wode bo na koncie identyczna suma jak miesiąc temu. O co w tym bajzlu chodzi?

Ta podwyzka to jedynie mydlenie nam oczu i odciaganie wielu waznych spraw w nieskonczonosc.Z wczesniejszych obietnic wynikazo iz pieniadze zostana wyplacone do konca wrzesnia z wyrownaniem od lipca.....i co? Dzis mamy ostatni dzien wrzesnia a na koncie jedynie debet wzrasta:(. O co tu chodzi? Brak slow!!!!

Ostatnia edycja:
pewnie niedlugo ogłoszą, że pieniądze zostaną wypłacone do końca października.. a potem, że wogóle z powodu kryzysu hehe:D

z komunikatu ZZZSC RP ze spotkania w dniu 01.10.2009r.
[FONT=&quot]Podczas spotkania Szef Służby Celnej Jacek Kapica poinformował, że po rozliczeniu z ogólnej kwoty środków przeznaczonych na regulację płac w Służbie Celnej w 2009 roku obciążeń wynikających z wprowadzonej zmiany rozporządzenia [/FONT][FONT=&quot]Ministra Finansów zmieniającego rozporządzenie w sprawie stawek uposażenia zasadniczego w Służbie Celnej, wysokości oraz szczegółowych zasad przyznawania i wypłacania dodatków do uposażenia zasadniczego, do[/FONT][FONT=&quot] rozdysponowania pozostała kwota 1185000,- zł,.[/FONT]
[FONT=&quot]:):):)

mam nadzieję, że rozliczyli się z wydatkowania "wykorzystanej" kwoty:) i nie ma czarnej dziury

[/FONT]

Ostatnia edycja:
z komunikatu ZZZSC RP ze spotkania w dniu 01.10.2009r.
[FONT=&quot]:):):)

mam nadzieję, że rozliczyli się z wydatkowania "wykorzystanej" kwoty:) i nie ma czarnej dziury

[/FONT]

Nie wiem czy dobrze liczę w pamięci - czy to nie wychodzi circa 84,62 PLN na "łba" ?!

Coś mi się wydaje,że robią nas w ch... z tymi podwyżkami,dodatkami itp. świadczeniami.Miały być we wrześniu, potem październiku a teraz okazuje się, że i w listopadzie nie wiadomo czy będą!Nie tak miało być...!

kto Tobie powiedział, że w listopadzie mają być?? słyszałem, że wogóle nie będzie... trzeba do pip podać, że nie wypłacają:cool:

Back
Do góry