Informacja po spotkaniu w Ministerstwie Finansów w dniu 28.03.2025 r.

Witamy,

Postulat nr 1 z naszego sporu zbiorowego w realizacji.

W dniu dzisiejszym w Ministerstwie Finansów odbyło się spotkanie Strony społecznej ze stroną rządową Ministerstwa Finansów.
W spotkaniu udział z strony naszego związku wzięli:
Przewodnicząca Jolanta Haron, Wiceprzewodnicząca Anna Jarocka, Wiceprzewodniczący Grzegorz Raczyński.
Ze strony Ministerstwa Finansowego Podsekretarz Stanu, Szef KAS Pan Marcin Łoboda. i Podsekretarz Stanu. Pan Jurand Drop. oraz przedstawiciele Departamentów MF.

W trakcie spotkania uzyskaliśmy wstępną deklarację ze strony Szefa KAS, że 16 kwietnia br. odbędzie się kolejne spotkanie w gronie Kierownictwa MF i ekspertów ze stroną społeczną w celu wypracowania rozwiązań związanych z postulatami, jakie zgłaszał związek zawodowy CELNICY PL tj. świadczenie mieszkaniowe, analogiczne jak w pozostałych służbach podlegających MSWiA , SW I MON.
Jednocześnie otrzymaliśmy informację, że w sprawie zmian ustawowych dot. zaliczenia czasookresu pauzowania i SZNP na dzień dzisiejszy dokonano wpisu do zmian legislacyjnych w RCL pod nr druk UD 216, sprawa kolejnej Uchwały Modernizacyjnej też będzie przedmiotem rozmów na kolejnym spotkaniu .

Projekt ustawy o zmianie ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Wywiadu Wojskowego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej, Straży Marszałkowskiej, Służby Ochrony Państwa, Państwowej Straży Pożarnej, Służby Celno-Skarbowej i Służby Więziennej oraz ich rodzin oraz ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej - Kancelaria Prezesa Rady Ministrów - Portal Gov.pl

Pozdrawiamy
Za Zarząd
ZZ CELNICY PL
Przewodnicząca
Jolanta Haron

1743187199251.png

mnie to zawsze rozbraja.
spotkaliśmy się, jest "wstępna deklaracja, że się spotkamy 16 kwietnia". WSTĘPNA!!!!
16 Kwietnia to Wielka Środa. Do Świąt Wielkiej Nocy... Właściwie to już Święta. I zaraz będzie: ze względu na czas okołoświąteczny rozmowy przesuńmy na dzień np. 28 kwietnia. Później będzie, że też nie wyjdzie i będziemy mieli majówkę. Obudzimy się, nie dajmy się.

PS. Igorze czy tam Grzegorzu z Puław. Wrzucasz "projekt ustawy". Kurde, jesteś w zarządzie ds. granicy wschodniej. Pracowałeś kiedyś na niej? Po kiego czorta to wrzucasz, takie pierdy. Funki na granicy mają tyle różnych rozporządzeń do obkminiania, że chcą jasnych, prostych poleceń a nie w stylu: zgodnie z rozp. nr 2487/2023 Rady (WE) i z zgodnie z par. 8 pkt. 7 lit. c zgodnie z art 4 rozp. 782/2009 Komisji (UE) można albo i nie, bo art. 128 ustawy o majówce z dnia 7 kwietnia 1954 r. o świętach bliźnich można coś albo nie można. Tak to ja mogę pisać do petenta.

Napisz wprost o co chodzi a nie odsyłaj do ustaw i rozporządzeń albo tym bardziej projektów rozporządzeń. Jak mnie się młodszy kolega z pasów pyta co z tematem zrobić, to też mam mu przez whatsapp wysłać rozporządzenie wykonawcze komisji europejskiej?
Nie czytałeś tego zapewne a to wrzucasz licząc, że ktoś to rozkmini?
Żenada.

Spoko. Czekajmy na rozwój zagadnienia ale bądźmy czujni i uważnie oraz czujnie trzymajmy rękę na pulsie. I dla wtajemniczonych zwłaszcza ze STANICY Wschodniej PaKa z w pełni należnym dla trudów Waszej Służby Szacucnkiem. Znam to z własnego doświadczenia z pasów a wcześniej z granicy zachodniej następnie alokacji i granicy wschodniej wiem kilka razy o tym pisałem🫡 naprawdę wiem o czym piszę.

Ostatnia edycja:
Ktoś tu przespał temat mieszkaniówki
W trakcie spotkania uzyskaliśmy wstępną deklarację ze strony Szefa KAS, że 16 kwietnia br. odbędzie się kolejne spotkanie w gronie Kierownictwa MF i ekspertów ze stroną społeczną w celu wypracowania rozwiązań związanych z postulatami, jakie zgłaszał związek zawodowy CELNICY PL tj. świadczenie mieszkaniowe, analogiczne jak w pozostałych służbach podlegających MSWiA , SW I MON.
Na szczęście nie przespano ;-)

Czy był poruszony temat uchwały modernizacyjnej na przyszłe lata?
Jednocześnie otrzymaliśmy informację, że w sprawie zmian ustawowych dot. zaliczenia czasookresu pauzowania i SZNP na dzień dzisiejszy dokonano wpisu do zmian legislacyjnych w RCL pod nr druk UD 216, sprawa kolejnej Uchwały Modernizacyjnej też będzie przedmiotem rozmów na kolejnym spotkaniu .

Dzięki Spinacz Apel ode mnie do Nas Wszystkich !!!! Dajmy sobie spokój z utarczkami na forum. MF też to czyta. Mamy być i wiem że jesteśmy JEDNOŚCIĄ. A że tam komuś czyjś wpis się nie podoba.... No samo życie do cholery 🙂 na kłócenie się przyjdzie czas po osiągnięciu zamierzonego celu. I obym się ..... mylił z tym kłóceniem 🙂 ludzie jesteście dorośli młodzi czy starzy to nie ma znaczenia. CEL JEST WSPÓLNY !!!!!!! CZOŁEM 🫡🫡🫡🫡

Back
Do góry