81243 podpisy - zakończenie akcji obywatelskiej urzędnika KAS

1687458347440.png

PRACOWNICY KAS, FUNKCJONARIUSZE SCS

Koleżanki i Koledzy!

Związek Zawodowy Celnicy PL informuje, że zakończyliśmy akcję zbierania podpisów pod projektem obywatelskim ustawy o zmianie ustawy o KAS, wprowadzającym status urzędnika KAS na 81.243 podpisach!

Nie wniesiemy zatem projektu do Sejmu jako projekt obywatelski, gdyż zabrakło nam około 20 tys. podpisów, jednak z uwagi na tak dużą liczbę pracowników i funkcjonariuszy, którzy podpisali projekt i zaangażowali się w zbiórkę podpisów obiecujemy, że projekt urzędnika KAS będzie wciąż forsowany przez Związek.

Złożymy go w Sejmie w przyszłej kadencji w innym trybie, gdyż w obecnej wszystkie projekty ulegają dezaktualizacji wraz z końcem kadencji(oprócz projektów obywatelskich, które przechodzą na nową kadencję).

Zapewniamy jednocześnie, że tak duża liczba podpisów została zauważona przez polityków i jeszcze w obecnej kadencji będziemy o projekcie rozmawiać w Parlamencie RP.

Obecny sukces i wielkie poparcie statusu urzędnika KAS, skończy się pełnym osiągnięciem celu, ponieważ stanowi analogię do projektu obywatelskiego modernizacji KAS, gdy w 2018 roku zbieraliśmy podpisy pod projektem ustawy o modernizacji KAS. Tak samo nie udało nam się wprowadzić projektu do Sejmu, jednak liczba głosów zaważyła finalnie o sukcesie i wprowadzeniu modernizacji w KAS, oczywiście jako jeden z elementów, obok innych działań ZZ Celnicy PL, dzięki którym pracownicy KAS i funkcjonariusze SCS rozpoczęli procesy modernizacji i wzrostu płac.

Podobnie będzie ze statusem urzędnika KAS, skoro tak licznie go poparliście, mimo hejtu i torpedowania inicjatywy w środowisku przez niektóre ZZ. Taka postawa części ZZ zdumiewa, w szczególności, że albo nie mają nic do zaproponowania, albo promują własny niekonstytucyjny projekt. Uważamy, że Związki powinny współpracować w interesie środowiska zawodowego.

Pragniemy podziękować dwóm organizacjom ogólnopolskim za pomoc w zbiórce podpisów. Są to ZZ Skarbowców oraz OZZ KAS, jak również organizacjom lokalnym, które także zaangażowały się w inicjatywę – nie sposób Ich wszystkich wymienić - dziękujemy.

Dziękujemy w szczególności wszystkim pracownikom i funkcjonariuszom, za tak duże zaangażowanie. Przed nami inicjatywa projektu obywatelskiego ustawy Służbie Celno – Skarbowej; wykaz w załączeniu.

Wszystko w naszych rękach!!!

Z pozdrowieniem:

Przewodniczący
ZZ Celnicy PL
Sławomir Siwy
1687458407078.png

Attachments

Jeżeli co drugi skarbowiec zebrałby podpisy swojej najbliższej rodziny (4), co piąty swojej i małżonka (10), a co dziesiąty swojej, małżonki i sąsiadów (20), to głosy by się zebrały. Najwidoczniej ich tam nie ma. To może jest wydmuszka, że jest ich 50.000 pracowników?

Szkoda, że się nieudało. Bardzo żałuję, że my urzędnicy nie jesteśmy tak zorganizowani jak wy celnicy. Wśród pracowników występują mocne i liczne podziały, nie wszyscy chcieli podpisać się pod projektem mówiąc, że są z innej opcji. Takie zachowania są dla mnie niezrozumiałe. Co do innych ZZ, które zniechęcały pracowników do złożenia podpisu pod projektem, niech się zastanowią za kim stoją i komu chcą pomagać bo jeden związek szczególnie mocno krzyczy i robi dużo szumu przypisując sobie wszystkie nawet najdrobniejsze zmiany jako sukces a tak naprawdę to robi sobie tylko reklamę i jeszcze w niczym nam nie pomógł. Dzięki celnicy za próbę pomocy i liczę, że nie dacie za wygraną i jeszcze będziemy walczyć o urzędnika KAS. Dziękuję i pozdrawiam.

Zabrakło podpisów, bo tak jak kilka razy pisałam akcja nie była nagłośniona w urzędach. Nie było żadnego e-maila w urzędach małopolskich. Nie wiem jak w innych. Na stronie intranatowej izby w zakładce "związki zawodowe" nie ma też ani słowa o całej akcji. Z ostatnich dwóch miesięcy jest tam tylko wklejona informacja o wyścigu Czudec oraz dużo o uroczystości związanej z rocznicą związku i fotki z nadania sztandaru. Więc jak pracownicy mieli zbierać podpisy, skoro nikt o niczym nie wiedział?? Nie wszyscy czytają Celnicy.pl. Nawet jak było coś wysłane do izby, to tam informacja musiała utknąć. Pisałam o tym wielokrotnie.

Zabrakło podpisów, bo tak jak kilka razy pisałam akcja nie była nagłośniona w urzędach. Nie było żadnego e-maila w urzędach małopolskich. Nie wiem jak w innych. Na stronie intranatowej izby w zakładce "związki zawodowe" nie ma też ani słowa o całej akcji. Z ostatnich dwóch miesięcy jest tam tylko wklejona informacja o wyścigu Czudec oraz dużo o uroczystości związanej z rocznicą związku i fotki z nadania sztandaru. Więc jak pracownicy mieli zbierać podpisy, skoro nikt o niczym nie wiedział?? Nie wszyscy czytają Celnicy.pl. Nawet jak było coś wysłane do izby, to tam informacja musiała utknąć. Pisałam o tym wielokrotnie.
Bo z nikim go nie poruszyłeś :-(
Wszystko jasne. Trzeba rozmawiać, a nie liczyć na cud z nieba. Starczyło, że @AnnaUS mogłaby kilka osób zachęcić, a nie czaekać na oficjalny komunikat. To są akcje oddolne!

AnnoUS
Kłania się to, co jest u Was charakterystyczne. Totalny marazm i tumiwisizm, i oczekiwanie, że ktoś, coś da... załatwi... pomoże... itd.
Nie dbam o to, czy Cię ten mój post oburzy.
Sami sobie jesteście winni.
Trzeba było u siebie rozmawiać, agitować do czytania forum. Podsyłać linki. Przecież zbieranie podpisów odbywa się poza przełożonymi, jeżeli się baliście.
Mogłaś to sama u siebie zapoczątkować, a nie tylko tutaj na forum narzekać, że się mail zgubił na poziomie Izby. Mogłaś sama zacząć działać u siebie...
I jeszcze jedno. Inicjatywy ZZ Celnicy PL raczej nie są publikowane w intranetowych zakładkach. Przełożeni raczej nas nie lubili, chociaż chętnie korzystają z wywalczonych przywilejów 🤣

Ponadto Obywatelski Komitet Inicjatywy Ustawodawczej nie jest tożsamy ze ZZ. W związku z tym te maile służbowe niekoniecznie byłyby mile widziane.

Back
Do góry