ZASADY PODZIAŁU PODWYŻEK FUNKCJONARIUSZE SCS

Status
Zamknięty.

Proszę o wybaczenie ale wyjątkowo, mając takie prawo, niniejszy post umieszczam jednocześnie
w obydwu wątkach.

Hmm ... 150 postów u funkcjonariuszy i 97 u cywili w takim czasie - niby dużo. Jednak przy 5000
członków, to nawet nie jest kropla w morzu.

Muszę przyznać, że do szewskiej pasji doprowadza mnie "roszczeniowość", egoizm i brak szacunku
u "młodych" i głównie z tego powodu machnąłbym na nich ręką, zgadzając się na podwyżki, które
zostały przedstawione przez inne organizacje.

Jednak z drugiej strony, liczyłem na nieco inne "rozparcelowanie" kasy, w którym "widełki" byłyby
węższe, a na pewno wyżej w niskim przedziale stażowym. Wiem, że wiązałoby się to z mniejszą
podwyżką dla mnie, ale poczucie uczciwości wobec tych pyskatych "bachorów" byłoby pozbawione
wszelkich wątpliwości, które mam obecnie.

Nie, nie twierdzę, że SCHEMAT projektu jest zły! Jednak jak dotąd, nikomu nie udało się znaleźć
pomysłu na jego NAPRAWDĘ konkretną modyfikację. Nieśmiało myślę, że clou problemu stanowi
konieczność użycia DODATKOWEJ zmiennej, której jednak na razie nie przedstawię tu ogółowi,
oczekując wciąż na pomysły większej części środowiska ...

w OCD Dorohusk juz od marca 15 min na przygotowanie do służby nie będzie wliczane do czasu pracy - powód: brak pieniędzy. Jeśli dostanę jeszcze taką małą podwyżkę, jaką proponuje związek (mój staż do 5 lat) to w końcu podejmę decyzję o której myślę już od dłuższego czasu

co ty wypisujesz,
masz staż do 5 lat a na forum masz konto od 11 grudnia 2011 r., to jak jest z tobą, do 5 lat czy więcej...…….

11 Grudzień 2011

Ostatnia edycja:
Chcesz konkretnej propozycji, bez pieniactwa ? Ok.
Podwyższona wszystkim po równo, argument? Bo każdemu kto przychodzi do pracy, pracując, czy to młody, czy stary, kto wykonuje swoje obowiązki zasługuje na godziwe zarobki. Młody czy stary, musi zjeść, ubrać się, wyżywić rodzinę. Nie wiem z jakich regionów Polski piszą popierający ten skandaliczny podział ale w izbach granicznych, na przejściach pracuje bardzo dużo ludzi ze stażem 0-10 lat. Proponuję Panie Sławku przyjechać na granicę z Ukrainą, Bialorusia czy Rosja gdzie na zmianie z 20 osób będzie 16 właśnie z takim stażem, wyciągnąć ta tablice i przy nich rozpisać, że z 700 zł które mieli dostać nawet na połowę się nie załapia.
Modnym słowem na tym forum jest patologia płacowa, kominy placowe, a do czego prowadzi taki podział? Do jeszcze większej patologi i dzielenia ludzi.
Chętnie przyjadę i wytłumaczę, że już dwóch DIAS zaproponowało brak podwyżek ponad 98zł z Uchwały modernizacyjnej dla funkcjonariuszy ze stażem: jeden DIAS 0-5 lat, drugi DIAS 0-10 lat(to zależy jaka IAS).
Funkcjonariusz z granicy ze stażem 7 lat. Przypuszczam, że jego mnożnik jest poniżej 2,0.
A zatem proponujemy do dyskusji kwotę podwyżki z Uchwały modernizacyjnej 336zł
336 - 98 = 238zł.
Proponujemy 238zł więcej. To mało?

Ps. Mam już wiele zgłoszeń od funkcjonariuszy po lekturze Waszych wpisów, by odstąpić i nie proponować poprawy sytuacji dla Was i zgodzić się na propozycje tych DIAS.
Apeluję zatem o opanowanie, zaprzestanie manipulacji i ataków na Związek, który chce dla Was poprawy sytuacji.

już chyba te propozycje DIAS są lepsze, niż propozycja związku nie biorąca pod uwagę zaangażowania, kompetencji, kwalifikacji

już chyba te propozycje DIAS są lepsze, niż propozycja związku nie biorąca pod uwagę zaangażowania, kompetencji, kwalifikacji

no nie dziwię się, ponawiam pytanie:
w OCD Dorohusk juz od marca 15 min na przygotowanie do służby nie będzie wliczane do czasu pracy - powód: brak pieniędzy. Jeśli dostanę jeszcze taką małą podwyżkę, jaką proponuje związek (mój staż do 5 lat) to w końcu podejmę decyzję o której myślę już od dłuższego czasu
co ty wypisujesz,
masz staż do 5 lat a na forum masz konto od 11 grudnia 2011 r., to jak jest z tobą, do 5 lat czy więcej...…….

11 Grudzień 2011

NA TYM PRZYKŁADZIE WYRAŹNIE WIDAĆ, ŻE MŁODZI FORUMOWICZE SĄ MŁODZI STAŻEM ALE TYLKO NA FORUM ...…………. a propozycje dyrektorów są lepsze, bo dotyczą nie młodych stażem, tylko z wieloletnim stażem,

Ostatnia edycja:
no to długo starałeś się, chyba prawie 5 lat...…………….. słabe tłumaczenie...…………….. i jeszcze lekką ręką rezygnujesz z wyższej podwyżki niż proponują dyrektorzy, no naprawdę ciekawy przypadek...………………………….

Nie słuchasz i nie czytasz ze zrozumieniem. Jest potężna pula dyrektorska zaproponowana przez nas na te kwestie.
Chcesz pełnej propozycji DIAS? Są już także takie głosy, by zgodzić się na propozycje DIAS, wobec tego z czym mamy do czynienia po opublikowaniu koncepcji do dyskusji. Chodzi o brak zrozumienia i ogrom manipulacji. Więc kto wie, jak to się skończy? Możemy to zrobić w każdej chwili. To żaden problem. Obawiam się jednak, że wtedy to dopiero będzie płacz. Z tą różnicą, że zarówno "młodych" jak i "starych". Pożyjemy zobaczymy. Ja nie mam żadnej presji, by cokolwiek na siłę forsować. Szczególnie, gdy chcemy dla kogoś dobrze(vide ww. przykład), a ten ktoś manipuluje i atakuje.

Ostatnia edycja:
Dlaczego kosztem niemniej zarabiających mają być zasypywane kominy płacowe. Podwyżki powinny być po równo dla wszystkich a następnie związek powinien zabrać się za reformę wartościowania. Likwidację stanowisk służbowych, ekspertów, specjalistów itd. To chore, że stanowisko służbowe jest przypisywane do człowieka a nie do miejsca, w którym pracuje. To przecież banalne proste, jesteś dyrektorem masz mnożnik dyrektora, z dyrektora spadasz na pasy masz mnożnik taki jak jest na pasach co w tym trudnego. Odprawiasz na wywozie masz mnożnik jak na tym stanowisku, zostajesz przeniesiony bo się nie nadajesz i słabo ci idzie twoje zarobki spadają. Zarobki powinny być za to co się konkretnie w danej chwili robi. Niestety przy władzy jest pokolenie, które doprowadziło tę służbę do takiego stanu co rządzi od lat im to pasuje, że niezależenie co zrobią włos im z głowy nie spadnie i nic nie stracą. To czysta komuna i nie ma w tym nic z nowoczesnego przedsiębiorstwa. W normalnej firmie liczy się przydatność w danej chwili dyspozycyjność wyniki tu i teraz nie przeszłość. Nie interesuje mnie to, że starzy byli alokowani, że kiedyś zarabiali mało, ilu z waszego pokolenia jeszcze służy jaki to procent? A ilu miało zarzuty bo rabowali ile wlezie i nie doczekało emerytury. I teraz nasz zawód jest tak postrzegany, że każdy celnik to złodziej. W 2020 roku podstawowym narzędziem kontroli zazwyczaj jedynym jest śrubokręt i latarka i to pokolenie ekspertów do tego doprowadziło, że granica wygląda tak jak wygląda. Niech się związek zastanowi bo to młodzi będą opłacać składki przez lata a nie ludzie przed emeryturą, którzy głównie liczą ile jej dostaną!!!

Tak, tych co mieli zarzuty były setki

Ale prawomocnie skazano poniżej 15% z tych, co dostali zarzuty

Dużo?

Zapewne, ale 85% postawiono zarzuty, w większości aresztowano i wykopano, a następnie odstąpiono od oskarżenia lub sąd uniwinnił

Ale napisz proszę jaki to ma związek z podwyżkami

Tak, tych co mieli zarzuty były setki

Ale prawomocnie skazano poniżej 15% z tych, co dostali zarzuty

Dużo?

Zapewne, ale 85% postawiono zarzuty, w większości aresztowano i wykopano, a następnie odstąpiono od oskarżenia lub sąd uniwinnił

Ale napisz proszę jaki to ma związek z podwyżkami

A jaki ma związek alokacja z podwyżkami? Bo kilka razy było to poruszane. To, że ktoś ma staż i został przeniesiony to oznacza, że trzeba mu wyrównać krzywdy kosztem najmniej zarabiających ? I młodzi stażem a nie wiekiem mają dostać 330 zł podwyżki w sumie na rękę owszem lepszy rydz niż nic ale nie o to chodzi, chodzi o to by nie pogłębiały się różnice bo już są bardzo duże.

Ostatnia edycja:
Wielu młodych straszy, że odejdą np do Policji gdzie ponoć płacą o 1000 zł więcej.

Dane z 2019 r ze strony policji

Tabela przeciętnych uposażeń policjantów na wybranych stanowiskach służbowych
LpStanowisko służboweGrupa zaszeregowaniaUposażenie netto
1Komendant Główny Policji1616.044
2Zastępca Komendanta Głównego Policji1513.902
3Komendant wojewódzki Policji14a10.354
4Komendant powiatowy (miejski, rejonowy) Policji127.920
5Kierownik referatu74.965
6Detektyw/asystent54.355
7Dzielnicowy/kontroler ruchu drogowego44.092
8Policjant23.445
9Kursant12.376

Początek myślę, że porównywalny. (W moim UCSie nie ma żadnego młodszego specjalisty, więc nie mam kogo zapytać)
Policjant po kursie ma już przyzwoite zarobki i powinniśmy dążyć, żeby nasz f-sz po ZKC (lub po przejściu do służby stałej) też tyle zarabiał).
Później wzrost już nie jest taki duży. Prawie 60% policjantów ma grupę od 1 do 4,
W 4 grupie jest wielu z dużym stażem i zarabiają 4092 zł (średnio) - czy to jest taki szał?
U nas f-sze z dużym stażem też przeważnie osiagają takie zarobki.

Porównajmy też średnie zarobki w SCS i Policji w 2019 r
Policja: wielokrotność kwoty bazowej 3,71 x kwota bazowa (1523,29) = 5651,40 zł
SC-S : wilokrotność kwoty bazowej 3,39 x kwota bazowa (1701,09) = 5766,70 zł
Wynika z tego, że w 2019 roku mieliśmy o około 100 zł wyższe średnie uposażenie.
Chętnie przyjadę i wytłumaczę, że już dwóch DIAS zaproponowało brak podwyżek ponad 98zł z Uchwały modernizacyjnej dla funkcjonariuszy ze stażem: jeden DIAS 0-5 lat, drugi DIAS 0-10 lat(to zależy jaka IAS).
Funkcjonariusz z granicy ze stażem 7 lat. Przypuszczam, że jego mnożnik jest poniżej 2,0.
A zatem proponujemy do dyskusji kwotę podwyżki z Uchwały modernizacyjnej 336zł
336 - 98 = 238zł.
Proponujemy 238zł więcej. To mało?

Ps. Mam już wiele zgłoszeń od funkcjonariuszy po lekturze Waszych wpisów, by odstąpić i nie proponować poprawy sytuacji dla Was i zgodzić się na propozycje tych DIAS.
Apeluję zatem o opanowanie, zaprzestanie manipulacji i ataków na Związek, który chce dla Was poprawy sytuacji.
Sławku to takie trochę straszenie młodych. Cieszcie sie co macie i ciacho sza inaczej będziecie mieli jeszcze mnej...
Nie gniewaj się ale tak to brzmi.

Sławku to takie trochę straszenie młodych. Cieszcie sie co macie i ciacho sza inaczej będziecie mieli jeszcze mnej...
Nie gniewaj się ale tak to brzmi.
Przepraszam jeśli tak zabrzmiało. Nie to było moim celem.
Piszę tylko to, co do mnie piszą ludzie, którzy widzą brak zrozumienia młodych i atak na Związek, który chce o młodych zawalczyć. Piszą bardzo dobitnie. Piszą po prostu bym odpuścił i pozwolił dać młodym to co chce dać im strona służbowa.

... to chyba poczatek... konca srodowiska... przed nami... zalazki armii bezwolnych.... bezperspektywicznych... banknotowcow... Sorki za okreslenie, ale jakby tworzy sie nowa formacja+... Totalny brak odpowiedzialnosci za przyszlosc srodowiska... Dobry material do urabiania przez pracodawce... Brawo....

Ludzie zrozumcie o co chodzi młodym najważniejsza sprawa to zrównać wartościowanie z ziemią wprowadzić normalność i sprawiedliwość. Starych pracowników od młodych powinien rozróżniać stopień służbowy i dodatek stażowy tyle. Niech stopień będzie lepiej płatny wtedy młodzi też będą mieli szansę go kiedyś dostać!!! Tej podwyżki w takim wymiarze jak starsi stażem młodzi nie dostaną za 5 lat- 10 lat bo jest tu i teraz. Niech starzy pracownicy zarabiają nawet 10 tyś jak na to zasługują jak wykonują trudne zadania wymagające wiedzy. Nie mam nic przeciwko. Ale dajcie szansę dojść młodym do tego w przyszłości. Nie może być tak, że ludzie robią jednakowe czynności a jeden zarabia o 1000 zł więcej a to podwyżka jeszcze to powiększy. O to chodzi i nie mam pretensji do związku wiem, że to trudne rozbić ten beton pytanie jest jedno czy związek chce go rozbić!

Ostatnia edycja:
Czyli uposazenie zasadnicze po roku sluzby i 25 latach sluzby takie same... Awans co 5 lat... Genialne... Nie wpadlem na taki pomysl... To czekamy na propozycje mlodych... 🤔

Ludzie zrozumcie o co chodzi młodym i tu mam na myśli większość granicy bo tam przedział stażu to 0-15 lat w większości najważniejszy postulat to zrównać wartościowanie z ziemią wprowadzić normalność i sprawiedliwość. Starych pracowników od młodych powinien rozróżniać stopień służbowy i dodatek stażowy tyle. Niech stopień będzie lepiej płatny wtedy młodzi też będą mieli szansę go kiedyś dostać!!!
No to "tłuste koty" już siė cieszą
6% - dostaną najwięcej,
równo - ok, po zabezpieczeniu stażowego!!!!
Bedzie równo?
Sławek próbuje przeforsować, że dostaniecie wiecej niż to co planują
Czy to do Was nie dociera?
Potraficie liczyć?

Czyli uposazenie zasadnicze po roku sluzby i 25 latach sluzby takie same... Awans co 5 lat... Genialne... Nie wpadlem na taki pomysl... To czekamy na propozycje mlodych... 🤔
Tak dokładnie jeśli stary celny pracuje na pasach to powinien mieć dokładnie taką sama zasadniczą!!! Co w tym dziwnego to normalne. W każdym innym przypadku to dyskryminacja ze względu na wiek te same czynności takie same pieniądze !!! A awans powinien być dawany tym co na niego zasługują nie co pięć lat bo co pięć to dostają młodzi teraz. Proste

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty.
Back
Do góry