ZASADY PODZIAŁU PODWYŻEK FUNKCJONARIUSZE SCS

Status
Zamknięty.
Nie zrozumiałeś bolo przeczytaj całość nie ma ekspertów specjalistów młodszych nie ma tego zarobki i ich wysokość generuje to gdzie pracujesz i co robisz normalność tak jak w korporacji i prywatnej firmie normalność ludzie. Im ktoś ma większą wiedzę i doświadczenie tym wykonuje trudniejsze zadania i więcej zarabia. Normalność nie komuna gospodarka wolnorynkowa im jesteś lepszy tym lepiej zarabiasz i nie ważne ile pracujesz.

Proponuje Admin. aby zamknąć ten temat bo to ''pisanie palcem po wodzie''....lepiej skupić się na rozmowy z DIAS-mi. Wygląda to tak, jakbyśmy negocjowali sami ze sobą kucać się o wirtualne podziały kwot, co prowadzi do rozbijania środowiska. Szkoda na to energii ZZ oraz całego środowiska...

Panie Sławku w pełni popieram ogólnie przedstawione przez Pana założenia podziału kwot na podwyżki. Uważam że to jest absolutnie najlepszy sposób podziału przedmiotowych kwot. Życzę wytrwałości. Na e-mail ZZ prześlę wyliczenia wg tych założeń bardziej uszczegółowione (propozycja). Pozdrawiam Pana i Wszystkich kolegów. I tak na marginesie - młodzi za moment będą "troszeczkę" mniej młodzi i wtedy, jak widzieliby te algorytmy przy podziale podwyżek- po równo, nic dla mniej młodych?.

Nie zrozumiałeś bolo przeczytaj całość nie ma ekspertów specjalistów młodszych nie ma tego zarobki i ich wysokość generuje to gdzie pracujesz i co robisz normalność tak jak w korporacji i prywatnej firmie normalność ludzie. Im ktoś ma większą wiedzę i doświadczenie tym wykonuje trudniejsze zadania i więcej zarabia. Normalność nie komuna gospodarka wolnorynkowa im jesteś lepszy tym lepiej zarabiasz i nie ważne ile pracujesz.

To ty nie rozumiesz

Dzień dobry wszystkim :)
Na początku chciałbym podziękować Panu Przewodniczącemu @slawomir.siwy za podjęcie się tego ciężkiego zadania jak podział podwyżek.
Jeżei będzie Pan mógł, to prosiłbym o odpowiedź na jedno moje pytanie - z innej beczki.
1. Dlaczego jako ZZ twardo nie reagujemy na propozycje przedstawiane przez dwóch dyrektorów IAS-ów, o których Pan wspominał? Negocjacje trwały wiele miesięcy, każdy wyczekiwał rozwiązania. Nie wierzę, że nie ma wpływu na tych dwóch.
Nie poddawajmy się tak łatwo, bo rykoszetem może być skłócone środowisko... Przecież jest zalecenie MF, że każdy DIAS ma się tego trzymać. Sam Pan SKAS zapewniał, że będzie nad tym czuwał. Mam wrażenie, że ZZ wyszedł przed szereg bez walki, bez sprzeciwu. Przepraszam, jeżeli moje odczucia są dla kogokolwiek krzywdzące.

Z drugiej strony skoro moc DIAS-ów jest taka mocna, to z tej propozycji ZZ też może nic nie wyjść oprócz głębokiego poróżnienia. Zachowajmy jakąś konsekwencję.

Pozdrawiam serdecznie
Nie było dotąd żadnych wielomiesięcznych negocjacji z DIAS. Jedynie początkowe spotkania w kilku IAS tylko się odbyły i z dwóch mam info, że ma być podwyżka minimalna dla funkcjonariuszy z krótkim stażem. Ta minimalna z tego komunikatu MF, czyli 98 zł o ile dobrze pamiętam. Jeden DIAS zaproponował te 98zł dla funkcjonariuszy do 10 lat stażu, drugi dał przedział do 5 lat. Tak mi przekazali przewodniczący ZOI.
Dlatego, nijako w reakcji na to, jest nasz algorytm do dyskusji, by wypracować propozycję środowiska. Jeżeli uda nam się coś uzgodnić, to będziemy silniejsi w tych negocjacjach, które są przed nami dopiero i poprawimy np. sytuację młodych także.
Jeszcze raz napiszę, że funkcjonariusz ze stażem np. 7 lat i z mnożnikiem poniżej 2,0 dostałby wg naszego algorytmu co najmniej o 238zł więcej niż 98zł, czyli 336zł. Piszę co najmniej, bo jeszcze powinni dostać z puli dyrektorskiej wg tego co piszemy i mówimy w video, czyli zaangażowanie, kompetencje, złożoność zadań i rozpoczęcie równania dysproporcji.
Propozycja MF jest od do i żadnych zasad poza ogólnikowymi.
Ps. Wyżej piszę tylko o UCHWALE MODERNIZACYJNEJ. Każdy dostaje 6% wzrost kwoty bazowej z ustawy budżetowej, a do tego DODATKOWO to o czym wyżej napisałem. To powinno być oczywiste, ale jest w postach niektórych powyżej przedstawiane to w sposób zmanipulowany, stąd powtarzam.

Tort do podziału jest ustalony. I więcej w tym roku nie będzie. .. Jednym słowem każdy z dyrektorów zamknie wszystkie związki na sali konferencyjnej i jak między sobą nie ustalą zasad podziału, to zrobią po swojemu.
A nie ustalą, bo przecież każdy związek patrzy li tylko na sytuację swoich regionalnych członków zarządu. W konsekwencji, żadne współczynniki nie będą brane pod uwagę jeśli to będzie wbrew interesom wierchuszki związkowej.

Hmm wam jest dobrze tak jak jest i potrafię to zrozumieć niestety ale czasy się zmieniły i tego nie da się przeskoczyć owszem teraz przegramy wszytko na to wskazuje ale uporządkujemy kiedyś ten bałagan taką mam nadzieje. Pozdrawiam

Post z 2016, ale nadal na czasie, siatka niemiecka dla mnie to wzór

a jeszcze lepiej na tym - wystarczy zależnie od kwalifikacji ( wykształcenie, język, doświadczenie, umiejętności ) przypisać do konkretnej grupy, w zależności od stażu wpisać do właściwej stufe, dla ułatwienia stawki niemieckie w euro wystarczy określić w zł i pomnożyć przez dwa i siatka płac gotowa:

ew można stawek nie mnożyć a zachować dodatki za stopień, warunki służby i funkcyjne

Dlaczego w Niemczech widełki zarobków celników to 1668 – 4294 euro ( 100% - 257,4% ) – czyli najlepiej zarabiający zarabiają 2,5 raza więcej od najniżej zarabiających świeżaków, a u nas ( z uwzględnieniem dodatku funkcyjnego ) to 2299 – 13 399 zł ( 8550 zasadn + 4849 dod funkc DIC - SSC i jego zastępców pomijam) – czyli DIC ( bez dodatku za stopień i stażowego ) ma 5,83 raza tyle co mkc ( 100% - 582,8 % ) !!!

Stufe pomijam – u nas zastępuje je dodatek stażowy i awans w stopniu ( o ile następuje – u nich zmiana stufe jest obligatoryjna ), pomijam też A16 – grupę specjalnie wyróżnionych za osiągnięcia ( a nie za znajomości)
Popatrzcie sami:

Celników dotyczą jedynie kategorie „A”. Inne kategorie np. „B” to wyżsi urzędnicy
A2-16:
A2-A6- PO SZKOLE („BEZ specjalistycznego WYKSZTAŁCENIA”)
A6-A10-PO SZKOLE CELNEJ (ŚREDNIEJ)
A11-A15 – PO STUDIACH CELNYCH 2,5 ROCZNYCH
A16 – „WYRÓZNIENIE”

Stufe (1-8):

Stufe 1-3 – celnik przechodzi obligatoryjnie od Stufe 1 do Stufe 3 co 2 lata
Stufe 3-4 – celnik przechodzi obligatoryjnie od Stufe 3 do Stufe 4 co 3 lata
Stufe 4-8 – celnik przechodzi obligatoryjnie od Stufe 4 do Stufe 8 co 4 lata

nie satysfakcjonuje mnie ten podział i proszę to zrozumieć od ponad pięciu lat udowadniam, że jestem dobry w tym co robię mam wyniki staram się zawszę jestem na stanowisku. Przez ponad pięć lat dostałem jedną belkę i awans na specjalistę w podwyżce za Baniasia. Jedną nagrodę kwartalną. Proszę bądźcie sprawiedliwi zliczając średnią tego co w miesiącu jest z tylko moich wyników pozytywnych to daje kwotę średnio 4-10 tyś zł. A teraz znowu dostaje w pysk i należy mi się najniższa stawka.

Nie było dotąd żadnych wielomiesięcznych negocjacji z DIAS. Jedynie początkowe spotkania w kilku IAS tylko się odbyły i z dwóch mam info, że ma być podwyżka minimalna dla funkcjonariuszy z krótkim stażem. Ta minimalna z tego komunikatu MF, czyli 98 zł o ile dobrze pamiętam. Jeden DIAS zaproponował te 98zł dla funkcjonariuszy do 10 lat stażu, drugi dał przedział do 5 lat. Tak mi przekazali przewodniczący ZOI.
Dlatego, nijako w reakcji na to, jest nasz algorytm do dyskusji, by wypracować propozycję środowiska. Jeżeli uda nam się coś uzgodnić, to będziemy silniejsi w tych negocjacjach, które są przed nami dopiero i poprawimy np. sytuację młodych także.
Jeszcze raz napiszę, że funkcjonariusz ze stażem np. 7 lat i z mnożnikiem poniżej 2,0 dostałby wg naszego algorytmu co najmniej o 238zł więcej niż 98zł, czyli 336zł. Piszę co najmniej, bo jeszcze powinni dostać z puli dyrektorskiej wg tego co piszemy i mówimy w video, czyli zaangażowanie, kompetencje, złożoność zadań i rozpoczęcie równania dysproporcji.
Propozycja MF jest od do i żadnych zasad poza ogólnikowymi.
Ps. Wyżej piszę tylko o UCHWALE MODERNIZACYJNEJ. Każdy dostaje 6% wzrost kwoty bazowej z ustawy budżetowej, a do tego DODATKOWO to o czym wyżej napisałem. To powinno być oczywiste, ale jest w postach niektórych powyżej przedstawiane to w sposób zmanipulowany, stąd powtarzam.
Rozumiem. Tylko cały ten plan może okazać się nieskuteczny. Tak duża pula w połączeniu z uznaniowością dla dyrektorów rodzi ryzyko, że ten kto ma dostać, to i tak dostanie. Wiemy jakie pięknę zakresy obowiązków mają kotki i jak łatwo to jest obronić w uzasadnieniu o dodatkowe środki na podwyżkę.
W ten sposób na końcu się okaże, że jedna grupa zawodowa zostanie i tak poszkodowana. Dla mnie propozycja jest ok, bo dostanę 588 zł + stażowe.

Powodem braku zrozumienia dla przedstawianej propozycji może być fakt, iż opracowywał ją Pan jak się domyślam w oparciu o daną izbę. Jak wiemy struktura wieku może być różna w izbach i te mnożniki mogą już nie pasować.

Pozdrawiam

nie satysfakcjonuje mnie ten podział i proszę to zrozumieć od ponad pięciu lat udowadniam, że jestem dobry w tym co robię mam wyniki staram się zawszę jestem na stanowisku. Przez ponad pięć lat dostałem jedną belkę i awans na specjalistę w podwyżce za Baniasia. Jedną nagrodę kwartalną. Proszę bądźcie sprawiedliwi zliczając średnią tego co w miesiącu jest z tylko moich wyników pozytywnych to daje kwotę średnio 4-10 tyś zł. A teraz znowu dostaje w pysk i należy mi się najniższa stawka.
Proszę zrozumieć, że o to trzeba zawalczyć. To jest propozycja kompromisowa, bo chcą Tobie dać tylko 98zł z Uchwały.
Ponadto napisane jest wyraźnie i zostało powiedziane także, że
"ZMIENNE SĄ PRZYKŁADOWE, POWYŻSZE WSKAŹNIKI TO TYLKO MECHANIZM DO DYSKUSJI".
Na pewno zatem będziemy to zmieniać, gdyż każda merytoryczna, podkreślam merytoryczna uwaga, zostanie szczegółowo przeanalizowana.

Ufam Panu od początku jestem w związku i mam nadzieje, że zmieni się to wartościowanie w przyszłości nie chodzi o 98 zł 200 czy 300 czy 700 czas skończyć z tą patologią i życzę powodzenia wiem, że to trudne ale proszę się postarać i dać młodym funkcjonariuszom szanse na rozwój bo teraz nie mają żadnej. Awans co pięć lat tyle :(

Ostatnia edycja:
Ufam Panu od początku jestem w związku i mam nadzieje, że zmieni się to wartościowanie w przyszłości nie chodzi o 98 zł 200 czy 300 czy 700 czas skończyć z tą patologią i życzę powodzenia wiem, że to trudne ale proszę się postarać i dać młodym funkcjonariuszom szanse na rozwój bo teraz nie mają żadnej.
Jednym z głównych naszych celów jest określenie jasnej ścieżki kariery zawodowej, ale do tanga potrzeba dwojga. MF na razie nie wykazuje ochoty do tańca. Jeszcze spróbujemy zaprosić, ale jeśli nie poskutkuje, to trzeba będzie wyrywać do tańca :) Precyzyjna ścieżka kariery zawodowej to podstawa. Ja jej nie miałem, ale musimy ją wypracować dla obecnej "młodej" kadry. Jak tego nie będzie, ta służba zginie. Już pisałem, że mam czasami wrażenie, iż ktoś u góry celowo działa na zdestabilizowanie tej formacji, dlatego mam obawy, ale razem damy radę.

Dziękuje oby tak było bo nasza służba wymaga głębokich reform

Ostatnia edycja:
Kariera wg stażu, dziękują za taką

No tak! W zasadzie, to racja - tym bardziej, że jako "staremu", z modernizacyjnej wychodzi mi mniej,
niż "młodemu" (ciuteńkę ponad 200 zł)!

Sławku, kichajmy już na "młodych", bo dyskusja z nimi nie ma sensu. Jeżeli nie dociera do nich, że
wcale nie będą dyskryminowani, to może warto powalczyć o "starych" ...

Droga Młodzieży. Nic nie wskóracie. Związkowcy oficjalnie mówią że zrobią podziały i nie dadzą po równo! Szkoda czasu. Załóżcie własny związek i rozbijajcie beton. Za pare lat będzie on miał najwięcej do gadania. Szkoda mi was.

Podwyżka z kwoty bazowej po równo. Z modernizacyjnej krótko mówiąc wg zasług. Dyrektorzy powinni dostać pule i ją sumiennie rozdysponować za pośrednictwem kierowników komórek na jawnym otwartym zebraniu załogi. Każdy wie kto w komórkach ciągnie wózek i Ci powinni dostać najwięcej Jeżeli wszyscy wykonują służbę sumiennie wówczas podzielic w równych częściach, uwzględniajac zaszłości ( ktoś pracowal na równym poziomie a mial niższy mnożnik - wtedy niwelować patologie. Poszczególne pule na komórki też mogłyby się różnić ze względu na obciążenie danej komórki. Podział ten byłby niezależny od wieku, motywujący i zakopywałby zaszłe patologie. Głosy z forum mówiące o niezależnym od pracy równym podziale są komuną w czystej postaci. Rozumiem że każdy związek zawodowy ma zabarwienie lewicujące z uwagi na reprezentowanie strony służbowej ale poszczególny funkcjonariusz powinien patrzeć przez bardziej obiektywny kontekst. Uprzedzając głosy o rozdaniu kasy przez kierownikow tłustym kotom, myślę że to byłby dla nich strzał w kolano, bo niedocenieni ambitni czy starzy czy młodzi odejdą. Najwyżej zostaną tchórzliwi, małowydajni, lenie i mało pojętni. I wtedy to kierownicy będą musieli w dużej mierze sami pchać wóz.

Podwyżka z kwoty bazowej po równo. Z modernizacyjnej krótko mówiąc wg zasług. Dyrektorzy powinni dostać pule i ją sumiennie rozdysponować za pośrednictwem kierowników komórek na jawnym otwartym zebraniu załogi. Każdy wie kto w komórkach ciągnie wózek i Ci powinni dostać najwięcej Jeżeli wszyscy wykonują służbę sumiennie wówczas podzielic w równych częściach, uwzględniajac zaszłości ( ktoś pracowal na równym poziomie a mial niższy mnożnik - wtedy niwelować patologie. Poszczególne pule na komórki też mogłyby się różnić ze względu na obciążenie danej komórki. Podział ten byłby niezależny od wieku, motywujący i zakopywałby zaszłe patologie. Głosy z forum mówiące o niezależnym od pracy równym podziale są komuną w czystej postaci. Rozumiem że każdy związek zawodowy ma zabarwienie lewicujące z uwagi na reprezentowanie strony służbowej ale poszczególny funkcjonariusz powinien patrzeć przez bardziej obiektywny kontekst. Uprzedzając głosy o rozdaniu kasy przez kierownikow tłustym kotom, myślę że to byłby dla nich strzał w kolano, bo niedocenieni ambitni czy starzy czy młodzi odejdą. Najwyżej zostaną tchórzliwi, małowydajni, lenie i mało pojętni. I wtedy to kierownicy będą musieli w dużej mierze sami pchać wóz.

Podwyżka z kwoty bazowej nie jest po równo

Jest o ten sam procent, ale jednemu wyjdzie 180 a drugiemu 500

Zyskają nie ci z wysokim stażem, dziadkowie jak piszecie, ale ci z wysokimi mnożnikami i stopniami

To jak po równo?

Status
Zamknięty.
Back
Do góry