ZASADY PODZIAŁU PODWYŻEK FUNKCJONARIUSZE SCS

Status
Zamknięty.
Podwyżka z kwoty bazowej nie jest po równo

Jest o ten sam procent, ale jednemu wyjdzie 180 a drugiemu 500

Zyskają nie ci z wysokim stażem, dziadkowie jak piszecie, ale ci z wysokimi mnożnikami i stopniami

To jak po równo?
Zgadza się po równo - w sensie zostawienia procentu- aczkolwiek do końca też za tym nie jestem to zostawiłem tę pule bez zmian aby od czegoś zacząć i zrobić rewolucje w kwocie modernizacyjnej. Jak dla mnie pule z kwoty bazowej też można podzielić ( choć az takich rozbieżności jw nie powinno być)

Apel i prośba do Pana Przewodniczącego.

MF ''rzucił perły przed wieprze''.

Mam prawie 30 lat stażu w SC. Dzięki Panu Przewodniczącemu mam uprawnienia emerytalne.
Proszę i apeluję, nie dzielmy się ku uciesze MF. Nie dajmy się manipulować jako środowisko.
Starzy i młodzi - jesteśmy jedną formacją.
Nawet jeśli jeśli jest to z góry skazane na porażkę, proszę o równy podział.

Niech DIAS wezmą na siebie odium zła z tytułu rozdzielenia podwyżek na siebie. Nie nasz Związek.

Pozdrawiam starych i młodych.

Jeszcze chciałbym hipotetycznie zapytać. Jeśli ktoś pracuje 9 lat, to za dwa lata wyrówna mu ktoś do tego kolejnego przedziału powyżej 10 lat? Oczywiście, że nie.

Starsi pracownicy z 25% stażowego sugerują, że u nich nie będzie to już rosło, i trzeba im dać proporcjonalnie więcej. To może młodym, rok przed wejściem w inną grupę, też trzeba - bo nie oszukujmy się, nikt tego nie wyrówna.

Każde różnicowanie tej podwyżki jest patologiczne i niesprawiedliwe.

Miałem już nic nie pisać ale ostatnie stwierdzenie.
I tak zrobicie tak jak chcecie. My młodzi nie mamy nic do gadania. A wy staracie się wmówić nam że inne związki chcą dla nas gorzej i dlatego wasza opcja jest najlepsza. Oczywiście tylko dlaczego przy rozmowach z MF od początku nie walczyliście o młodych? Tylko o to żeby wam się zgadzało. Niestety taka jest prawda.
Nikt nie widzi potrzeby inwestowania w młodych funk żeby żadnemu z nich nie przyszło do głowy odejść ze służby i żeby zachęcić ludzi do pracy w naszej firmie. Najważniejsze żeby kotom kasa się zgadzała. A dlaczego? Bo większości z was już nie będzie w służbie za 2-3 lata aby tylko jubileuszowka wpłynęła i po bólu. A reszta niech się martwi. Przykre... Naprawdę przykre.
Mam nadzieję że to tylko jest moja błędna interpretacja.
Pozdrawiam.

Jeszcze chciałbym hipotetycznie zapytać. Jeśli ktoś pracuje 9 lat, to za dwa lata wyrówna mu ktoś do tego kolejnego przedziału powyżej 10 lat? Oczywiście, że nie.

Starsi pracownicy z 25% stażowego sugerują, że u nich nie będzie to już rosło, i trzeba im dać proporcjonalnie więcej. To może młodym, rok przed wejściem w inną grupę, też trzeba - bo nie oszukujmy się, nikt tego nie wyrówna.

Każde różnicowanie tej podwyżki jest patologiczne i niesprawiedliwe.
Bardzo dobre pytanie!
Również czekam na konstruktywną odpowiedź.

Fentyl. Powtarzam, że to jest tylko mechanizm pokazany i propozycja do dyskusji. Ile razmy mam to pisać? Są już merytoryczne uwagi, z którymi się zapoznajemy i mogę już napisać, że będzie to modyfikowane.
Popcorn. Nie tyle inne ZZ, co strona służbowa. Pisałem już o propozycji dwóch DIAS. W jednej nawet do 10 lat tylko 30%, czyli 98zł, a my proponujemy o 238zł więcej, czyli suma tych dwóch składników dla kogoś kto ma np. 7 lat stażu. Jak to się skończy nie jest wiadomo, bo o to trzeba będzie powalczyć.

Ps. Na szczęście wśród młodych są ludzie, którzy widzą i rozumieją, że Związek Zawodowy Celnicy PL ich wspiera i chce poprawić ich sytuację. Dzisiaj otrzymałem mailem kilka deklaracji członkowskich ludzi z krótkim stażem. Na Twój zarzut popcorn dlaczego od początku nie walczyliśmy o młodych odpowiedź brzmi, że nasz Związek nie uczestniczył w tych ustaleniach w MF, na które się powołujesz. Dotąd skupilismy się na tym w MF jedynie, by nie wchodziła podwyżka w dodatek kontrolerski i to mam nadzieję jest wygrana walka. Nic więcej. Pretensje więc kierujesz nie do tego ZZ co powinieneś.

Obiecuję też wszystkim młodym, że jeszcze poprawimy propozycję, gdyż z uwagą zapoznajemy się z wszystkimi konstruktywnymi uwagami.

Czy przedstawiona propozycja podziału podwyżki tzw. algorytmowej będzie uwzgledniała już podwyzkę "bazową" 6% oraz czy podwyzką zostana również objęci tegoroczni emeryci?

Proponujemy 238zł więcej. To mało?

Ps. Mam już wiele zgłoszeń od funkcjonariuszy po lekturze Waszych wpisów, by odstąpić i nie proponować poprawy sytuacji dla Was i zgodzić się na propozycje tych DIAS.
Apeluję zatem o opanowanie, zaprzestanie manipulacji i ataków na Związek, który chce dla Was poprawy sytuacji.

to czemu ZZ Celnicy nie zaproponuje propozycji MFu ale zamiast przedziału 30-150% (94zł-487zł) to uwzględni przedział 80-120 % (260zł-390zł) ?!!!!

@up
To byłoby rozsądne, wilk syty i owca cała

Podstawowym problemem jest wartościowanie, a raczej jego obecny brak. Zmieniasz komórkę, bądź zwiększa Ci się zakres obowiązków, a mnożnik pozostaje ten sam. Od reformy nie ma żadnych awansów, nastąpiło zabetonowanie mnożników z 2016. Teraz młodszy specjalista ma szerszy zakres niż pełny ekspert, kapral dowodzi porucznikiem, kierownik zmiany zarabia mniej niż jego ludzie, ba, kierownik oddziału nie jest już najlepiej zarabiającą osobą na oddziale.

My natomiast kłócimy się między sobą...

to czemu ZZ Celnicy nie zaproponuje propozycji MFu ale zamiast przedziału 30-150% (94zł-487zł) to uwzględni przedział 80-120 % (260zł-390zł) ?!!!!
Chcesz dać 80% byłym dyrektorom, naczelnikom, itd? Nie ma na to zgody Zjazdu. Nie ma też zgody Zjazdu na odstępowanie od algorytmu. Może być modyfikowany, nowe zmienne, spłaszczany, itd., ale kierunek musi być zachowany.

Dodatki kontrolerskie już też zostały elegancko rozdzielone. Podobno zmiana na kwotowe miała wyrównać różnice - przecież czynności są wykonywane tak samo...

Dokonano tego tak "żeby nikt nie stracił". A więc eksperci mający 10% od 5-6 tysięcy dostali tyle samo czyli po około 500 zł, specjaliści oczywiście po 200-300 zł. Robota ta sama.

Podwyżki na pewno będą równać te kominy...

Jak przyszedłem do służby ponad 25 lat temu i zapier... jak starzy a dostawałem połowę ich pensji- bo oni byli doświadczeni. Ja to rozumiałem, mam w sobie pokorę. Pomyślałem, że posłużę wiele lat to też tak będę miał.... i mam. Mam więcej od młodego. Młodym proponuję popracować z 15 lat, zanim będą wyskakiwać z postawą roszczeniową.
A te wycieczki, że starzy czekają na jubileuszówkę potwierdzają tylko ścisk dupy u co niektórych młodych. Popracujcie 20 lat i też dostaniecie.
Młodzi robią 2x tyle co eksperci.... hmmmm. Mniemanie o sobie nad wyraz wysokie. W życiu bywa jednak często tak, że eksperci jednak mają i wiedzę sporą i doświadczenie ogromne.

Poza tym, co się czepiacie S.Siwego? Przecież to była jego propozycja do konsultacji. Każda propozycja znajdzie zwolenników i przeciwników a w tej materii czyli pieniędzy kompromis właściwie nie istnieje. Jedni wyjdą na podziale lepiej inni gorzej. Nie wiem - może wyjdę na podziale gorzej niż inni -takie życie. Wszystkich nie da się zadowolić.
Niemniej doceniam staranie Przewodniczącego ZZ Celnicy.pl, bez względu na moje osobiste korzyści. Pokazał propozycje i czeka na uwagi.... uwagi a nie jad i mieszanie z błotem za propozycję. Ludzie kur... czy wy wszystkie problemy rozwiązujecie krzykiem i awanturą? Odnieście się merytorycznie do tego co Wam nie pasuje bo ta pyskówka części osób przypomina kłótnie w piaskownicy o wiaderko.

Panie Sławku - ja akceptuję każdą Pana propozycję - nawet tą mniej korzystną dla mnie osobiście, bo wierzę, że Pan chce dobrze dla większości zatrudnionych w KAS. Podział tych pieniędzy nie jest łatwy a widzę Pana dobre intencje!

Pokłócicie się na forum i podzielicie na grupy..... MF Was rozjedzie i gówno dostaniecie.

Wiemy, że 6% ma rożna wartość że względu na to, kto ma jaki stopien/stanowisko... Młodzi dostaną mniej, starsi więcej.
Dlaczego więc podwyżkę ze środków na modernizację tak znacząco różnicować? Czy nie można dać równo wszystkim? Może i będzie to średnia kasa, ale z tej puli wydana sprawiedliwie. Stosowanie tu mnożników tylko zwiększa różnice między funkami, a nie spłaszcza kominy. Poza tym pozwala poszczególnym dias na swobodna interpretację różnych ustaleń.
Każdemu 6% i równo z modernizacji.

Sedzia - świetne rozumowanie, ja doświadczyłem komuny to niech się nic nie zmienia, po co ma to działać jak nowocześnie zarządzane firmy. Komuno trwaj!
Fentyl, zaproponowałeś w zamkniętym wątku "Podwyżki 2020" żeby rozdać po równo.
Napisałeś: "Ani jednej propozycji sprawiedliwego podziału? Po równo do podstawy. Tyle."
Czy to coś zmieniłoby w zarządzaniu firmą, aby stała się nowoczesną?
Czy podział po równo cokolwiek poprawi?
Obawiam się, że to co proponujesz jest dużo bliższe komunie, ale każdy ma prawo do swojego zdania.

Chcesz dać 80% byłym dyrektorom, naczelnikom, itd? Nie ma na to zgody Zjazdu. Nie ma też zgody Zjazdu na odstępowanie od algorytmu. Może być modyfikowany, nowe zmienne, spłaszczany, itd., ale kierunek musi być zachowany.
Jeśli mogę. Nic nie stoi na przeszkodzie aby połączyć te dwa rozwiązania przedziały od 0.9 do 1.1 tym sposobem min 0.81 max 1.21, młody z niskim mnoznikiem dostałby 0.9x1.1 99%. Nic nie stoi na przeszkodzie aby dalej dla osób z 2.71 było 0.

Jak przyszedłem do służby ponad 25 lat temu i zapier... jak starzy a dostawałem połowę ich pensji- bo oni byli doświadczeni. Ja to rozumiałem, mam w sobie pokorę. Pomyślałem, że posłużę wiele lat to też tak będę miał.... i mam. Mam więcej od młodego. Młodym proponuję popracować z 15 lat, zanim będą wyskakiwać z postawą roszczeniową.
A te wycieczki, że starzy czekają na jubileuszówkę potwierdzają tylko ścisk dupy u co niektórych młodych. Popracujcie 20 lat i też dostaniecie.
Młodzi robią 2x tyle co eksperci.... hmmmm. Mniemanie o sobie nad wyraz wysokie. W życiu bywa jednak często tak, że eksperci jednak mają i wiedzę sporą i doświadczenie ogromne.

Poza tym, co się czepiacie S.Siwego? Przecież to była jego propozycja do konsultacji. Każda propozycja znajdzie zwolenników i przeciwników a w tej materii czyli pieniędzy kompromis właściwie nie istnieje. Jedni wyjdą na podziale lepiej inni gorzej. Nie wiem - może wyjdę na podziale gorzej niż inni -takie życie. Wszystkich nie da się zadowolić.
Niemniej doceniam staranie Przewodniczącego ZZ Celnicy.pl, bez względu na moje osobiste korzyści. Pokazał propozycje i czeka na uwagi.... uwagi a nie jad i mieszanie z błotem za propozycję. Ludzie kur... czy wy wszystkie problemy rozwiązujecie krzykiem i awanturą? Odnieście się merytorycznie do tego co Wam nie pasuje bo ta pyskówka części osób przypomina kłótnie w piaskownicy o wiaderko.

Panie Sławku - ja akceptuję każdą Pana propozycję - nawet tą mniej korzystną dla mnie osobiście, bo wierzę, że Pan chce dobrze dla większości zatrudnionych w KAS. Podział tych pieniędzy nie jest łatwy a widzę Pana dobre intencje!

Pokłócicie się na forum i podzielicie na grupy..... MF Was rozjedzie i gówno dostaniecie.
O tym właśnie pisałem parę postów temu ;) ból d.... Że młodzi będą mieli lepiej niż ja jak byłem w ich wieku. I dzięki takim ludziom jak Pan ta służba nigdy się nie zmieni.

Dla mnie Panie Sławku, jeśli komuś naprawdę zależy na równaniu kominów, to na zaprezentowanej przez Pana tablicy powinno się wymazać lewą stronę. Staż nie powinien mieć absolutnie żadnego znaczenia w rozdzielaniu tych środków. Równać kominy i tyle, bez względu na wiek.

A równo, chociaż oznacza tyle, że ktoś z poza układu nie dostanie mniej niż ten w układzie do czego jesteśmy w większości przyzwyczajeni.

Czyli problemem nie są młodzi tylko byli i itd (sić)?
Ilu jest tych byłych i itd w naszej służbie?
Aż tak dużo, by zwracać na nich uwagę? Zdiagnozować i wykluczyć ich w ogóle z podwyżki.
Problemem są eksperci? Wykluczyć ich z podwyżek z uchwały modernizacyjnej.
A tak przy okazji, to oni (byli, itd i eksperci) nie pracują?
Tak wszyscy byli, itd i eksperci ''zachałom'' zasługują na potępienie?

Darzę Pana ogromnym szacunkiem, ale odnoszę coraz bardziej wrażenie, że nasz Związek przykłada się w dużym stopniu do pogłębienia istniejących podziałów w naszej Służbie (dla mnie zawsze Celnej) oraz powstawania nowych.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry