ZASADY PODZIAŁU PODWYŻEK FUNKCJONARIUSZE SCS

Status
Zamknięty.
Skoro człowiek po 25 latach służby dalej jest na pasach to czemu ma więcej zarabiać bo nie rozumiem tego toku myślenia.

... to chyba poczatek... konca srodowiska... przed nami... zalazki armii bezwolnych.... bezperspektywicznych... banknotowcow... Sorki za okreslenie, ale jakby tworzy sie nowa formacja+... Totalny brak odpowiedzialnosci za przyszlosc srodowiska... Dobry material do urabiania przez pracodawce... Brawo....

Skutki kas...

To widocznie był dobrze zaplanowany ruch...

Ludzie zrozumcie o co chodzi młodym najważniejsza sprawa to zrównać wartościowanie z ziemią wprowadzić normalność i sprawiedliwość. Starych pracowników od młodych powinien rozróżniać stopień służbowy i dodatek stażowy tyle. Niech stopień będzie lepiej płatny wtedy młodzi też będą mieli szansę go kiedyś dostać!!! Tej podwyżki w takim wymiarze jak starsi stażem młodzi nie dostaną za 5 lat- 10 lat bo jest tu i teraz. Niech starzy pracownicy zarabiają nawet 10 tyś jak na to zasługują jak wykonują trudne zadania wymagające wiedzy. Nie mam nic przeciwko. Ale dajcie szansę dojść młodym do tego w przyszłości. Nie może być tak, że ludzie robią jednakowe czynności a jeden zarabia o 1000 zł więcej a to podwyżka jeszcze to powiększy. O to chodzi i nie mam pretensji do związku wiem, że to trudne rozbić ten beton pytanie jest jedno czy związek chce go rozbić!

Ale to o czym piszesz wynika nie z różnicy stażu, ale z rozstrzelenia mnożników

Ta służba nigdy nie będzie normalna dopóki wszyscy staży, doświadczeni, zmęczeni pracą nie odejdą na emeryturę. Mam możliwość rozmawiania właśnie z takimi "funkcjoniurszami", 3/4 z nich czeka kiedy wpadnie im jubileuszówka za 25 lub 30 lat pracy, odliczają dni kiedy wreszcie pójdą na zasłużoną emeryturę. Jaka jest ich motywacja do pracy? Wieczne narzekanie jak to jest źle i gadka, że dobrze to już było. Przecież nikt nikogo nie trzyma na siłę. Młodzi na granicy robią wszytko to samo, tylko od młodego więcej się wymaga. Bo przecież jesteś młody i musisz się starać, bo to Tobie ma się chcieć. Bo ja już swoje zrobiłem i czekam na emeryturę. Bo jak ja byłem młody to w nocy w robocie nie spałem, a teraz przynoszę ze sobą karimatę. Bo ja już jestem doświadczony i mi się należy. Bo nikt mi już nic nie zrobi, bo przecież w każdej chwili mogę rzucić kwitami na emeryturę. Odbiegam od tematu ale chcę uświadomić, że starszy i doświadczony nie jest taki super żeby gratyfikować go dodatkowymi pieniędzmi. Podwyżka należy się każdemu, dlaczego nie można dać jej każdemu w takiej samej kwocie? O co tu chodzi? Ilu z obecnych starych jest w takim stapniu i takim stanowisku, że młody przez całą swoją karierę nie dojdzie nawet do połowy tego licząc jeden awans na 5 lat. I tu już jest różnica w wypłacie. Musi być jeszcze większa?

Czyli uposazenie zasadnicze po roku sluzby i 25 latach sluzby takie same... Awans co 5 lat... Genialne... Nie wpadlem na taki pomysl... To czekamy na propozycje mlodych... 🤔
Myślisz, że to było takie złe? Nie mam szerszego rozeznania ale u mnie nowoprzyjęci mają większą zasadnicza ode mnie.

Skoro człowiek po 25 latach służby dalej jest na pasach to czemu ma więcej zarabiać bo nie rozumiem tego toku myślenia.
Idac Twoim tokiem rozumowania i sugerowanych podziałów - bo ma więcej na pagonach
Dyrekcja nie jest wyrywna - awans w stopniu dostaje się, nie wcześniej niż to ustawa przewiduje...- chyba aspiranta przed emeryturą nie zobaczysz

Skutki kas...

To widocznie był dobrze zaplanowany ruch...
Nie absolutnie jestem za jednością środowiska, za sprawiedliwością bo mi się flaki wywracają jak młodszy ekspert na pasie wychodzi do kontroli i wygląda to tak obejście samochodu i sprawdzenie bagażu poprzez poświecenie do niego latarką. Ostatni wynik pozytywny kilka lat temu bo mu SG przyniosło fajki. I teraz młody ma dostać 300 zł a on 700 zł ??

Za staż jest stażowe i stopień.
Ktoś tu pisał o granicy, ja podam przykład z wew. gdzie ten podział również się nie sprawdzi.
W moim UCS wszyscy tzw. starzy mają bogate pagony i mnożniki, służbę pełnią w komórkach od 7 do 15 od poniedziałku do piatku, gdzie o 14.30 już stoją w blokach startowych do wyjścia. Młodzi którzy przychodzą bądź przyszli parę lat temu do takich stopni które posiadają starzy mają daleko i raczej nigdy ich nie doczekają.
Ci młodzi tak do ok. do 10 lat starzu są w komórkach realizacji, operacyjnych czy obserwacji, gdzie charakterystyka służby jest inna, specyficzna, grafik jest fikcją bądź nie ma o nim mowy, dyspozycyjność, działania na terenie całego kraju pod bronią itp....i i oni dostaną pi 400zł z 720zł bo reszte otrzyma ten starszy o którym pisałem powyżej?....przekręt.
Pada argumentacja, że to i tak więcej niż dają Diasi czy inny związek...nie było by tego gdyby od początku zawarto stosowne zapisy...pytanie czemu i komu zależalo aby nie było jak w MSWiA czy rok temu u nas?.
Według mnie spłaszczenie tych mnożników bądź rozwiązanie jak w Policji powinno być poddane pod rozwagę.

Idac Twoim tokiem rozumowania i sugerowanych podziałów - bo ma więcej na pagonach
Dyrekcja nie jest wyrywna - awans w stopniu dostaje się, nie wcześniej niż to ustawa przewiduje...- chyba aspiranta przed emeryturą nie zobaczysz
z tym co jest teraz to do emerytury dosłużę się młodszego rachmistrza celnego kolego.

Tak sobie to wszystko na spokojnie poczytałem i powoli dochodzę do wniosku, że trzeba się ewakuować na emke. We wrześniu stuknie mi 30. Nie lat tylko lat pracy i służby. Szkoda mi, bo jednak lubię to co robię, ale patrząc na to wszystko co teraz się dzieje, to chyba jednak nadszedł ten czas.

Sławku!!!Proponuję usunąć ten watek tj zasady podziału podwyżek.Nie widzisz co się tu dzieje??

Sławku - niech związek zrobi jak ustaliliście na spotkaniu
Osobiście mam dość sugerowania przez "młodych" - że mogę być "przekrętem" - bo stary stażem, wysyłaniem na emeryturę i inne
Czekamy (związkowcy) na informację o podjętych decyzjach na poczcie służbowej -przesłanej przez przedstawiciela izbowego.
Pozdrawiamr

Ostatnia edycja:
Dzień dobry wszystkim :)
Na początku chciałbym podziękować Panu Przewodniczącemu @slawomir.siwy za podjęcie się tego ciężkiego zadania jak podział podwyżek.
Jeżei będzie Pan mógł, to prosiłbym o odpowiedź na jedno moje pytanie - z innej beczki.
1. Dlaczego jako ZZ twardo nie reagujemy na propozycje przedstawiane przez dwóch dyrektorów IAS-ów, o których Pan wspominał? Negocjacje trwały wiele miesięcy, każdy wyczekiwał rozwiązania. Nie wierzę, że nie ma wpływu na tych dwóch.
Nie poddawajmy się tak łatwo, bo rykoszetem może być skłócone środowisko... Przecież jest zalecenie MF, że każdy DIAS ma się tego trzymać. Sam Pan SKAS zapewniał, że będzie nad tym czuwał. Mam wrażenie, że ZZ wyszedł przed szereg bez walki, bez sprzeciwu. Przepraszam, jeżeli moje odczucia są dla kogokolwiek krzywdzące.

Z drugiej strony skoro moc DIAS-ów jest taka mocna, to z tej propozycji ZZ też może nic nie wyjść oprócz głębokiego poróżnienia. Zachowajmy jakąś konsekwencję.

Pozdrawiam serdecznie

Ta służba nigdy nie będzie normalna dopóki wszyscy staży, doświadczeni, zmęczeni pracą nie odejdą na emeryturę. Mam możliwość rozmawiania właśnie z takimi "funkcjoniurszami", 3/4 z nich czeka kiedy wpadnie im jubileuszówka za 25 lub 30 lat pracy, odliczają dni kiedy wreszcie pójdą na zasłużoną emeryturę. Jaka jest ich motywacja do pracy?
Dzięki Młodziak, mnie przekonałeś. Jak dzięki temu ta służba, jak to napisałeś "znormalnieje" to chętnie wkrótce odejdę. Podejrzewam że nie tylko ja.

Ja mam staż niestety poniżej 5 lat ale niewiele i mogę dostać 100 zł podwyżki a resztę to co miało być średnio na etat czyli 600 zł niech dostanie ktoś z dużym stażem i ma mniej uprawnień a są tacy. Ja żyć mam za co a kłócić się nie chcę. Niech przynajmniej ktoś ma w życiu lepiej i będzie zadowolony z podwyżek. Może przy następnych większych podwyżkach jak dożyję będę miał więcej szczęścia i coś dostanę

Nie absolutnie jestem za jednością środowiska, za sprawiedliwością bo mi się flaki wywracają jak młodszy ekspert na pasie wychodzi do kontroli i wygląda to tak obejście samochodu i sprawdzenie bagażu poprzez poświecenie do niego latarką. Ostatni wynik pozytywny kilka lat temu bo mu SG przyniosło fajki. I teraz młody ma dostać 300 zł a on 700 zł ??

To zdecyduj się

Irytuje cię że on jest stary czy to że ma radykalnie wyższy mnożnik?

Jeśli chodzi o mnożnik to ok, stale to powtarzam, za podobną robotę podobny mnożnik

Ja jestem zwolennikiem ustalenia minimalnych mnożników

Ale w oparciu o co?

O stanowisko?

To po dupie dostanie mł spec z mnożnikiem 1,8 a ekspertowi z 3,2 dosypiemy

Ale ja potrafię docenić rolę consensusu i zaakceptować wyższą podwyżkę dla młodych stażem, wyższą względem propozycji s

Wyższą ale kosztem moim i starszych kolegów, względem propozycji s

Nie ucinajcie nam rąk

I nie piszcie już tego że po roku robicie to samo...

Być może, ale nie tak samo

I z wieloma rzeczami jeszcze się nie zetknęliście...

A jeśli starszy sobie zlewa robotę, to ktoś mu chyba wystawia oceny?

Za staż jest stażowe i stopień.
Ktoś tu pisał o granicy, ja podam przykład z wew. gdzie ten podział również się nie sprawdzi.
W moim UCS wszyscy tzw. starzy mają bogate pagony i mnożniki, służbę pełnią w komórkach od 7 do 15 od poniedziałku do piatku, gdzie o 14.30 już stoją w blokach startowych do wyjścia. Młodzi którzy przychodzą bądź przyszli parę lat temu do takich stopni które posiadają starzy mają daleko i raczej nigdy ich nie doczekają.
Ci młodzi tak do ok. do 10 lat starzu są w komórkach realizacji, operacyjnych czy obserwacji, gdzie charakterystyka służby jest inna, specyficzna, grafik jest fikcją bądź nie ma o nim mowy, dyspozycyjność, działania na terenie całego kraju pod bronią itp....i i oni dostaną pi 400zł z 720zł bo reszte otrzyma ten starszy o którym pisałem powyżej?....przekręt.
Pada argumentacja, że to i tak więcej niż dają Diasi czy inny związek...nie było by tego gdyby od początku zawarto stosowne zapisy...pytanie czemu i komu zależalo aby nie było jak w MSWiA czy rok temu u nas?.
Według mnie spłaszczenie tych mnożników bądź rozwiązanie jak w Policji powinno być poddane pod rozwagę.

Wszyscy?

A w oc, realizacji, ckr, in?

U mnie z kolei dla funków z ok. 15 latami służby regułą jest od 3 belek do v, mnożniki od 1,85 do 2

To może nie o wiek chodzi a o różnice w mnożnikach...

Slawku nie poddawaj się bo robisz dobra robotę. Jako jedna z mlodych powiem tylko, że koncepcja jest słuszna i na pewno nie da sie zrównać tych kominów ta podwyzka. Według mnie popełniłeś jeden zasadniczy blad dobierając takie mnozniki A nie inne. Oczywiście jak sam mówisz mnozniki będą zalezaly od dias ale... Ale przedstawiajac mnozniki w filmiku pokazałeś taką jakąś tendencję, z którą no trudno się zgodzić. Dlatego jest takie poruszenie. Ok nie dzelimy nic po rowno ale dlaczego robic aż tak wielkie rozbieżności i roznice? Czy nie dalo się zastosować bardziej zbliżonych mnoznikow? Czy widzieliscie tabele z policji i sg? Dlaczego tam się da zalatwic takie sprawy i to szybko A u nas wiecznie problem... owszem wasza propozycja jest lepsza od tej proponowanej ale czy mamy zgadzac się na mniejsze zło? Jak widac wiekszosc się nie zgadza

Sławku - niech związek zrobi jak ustaliliście na spotkaniu
Osobiście mam dość sugerowania przez "młodych" - że mogę być "przekrętem" - bo stary stażem, wysyłaniem na emeryturę i inne
Czekamy (związkowcy) na informację o podjętych decyzjach na poczcie służbowej -przesłanej przez przedstawiciela izbowego.
Pozdrawiamr

Masz rację, ta pseudodyskusja do niszego nie prowadzi, kończmy ją, czekamy na wyniki rozmów z lokalnymi diasami i informację od przedstawiciela izbowego na pocztę służbową, oby szybko, oby wypłaty były w marcu...

Status
Zamknięty.
Back
Do góry