Zamach na ZZ Celnicy.pl

Celnicy z oddziałów wewnętrznych i większość czarnych po za "szybkimi" to tacy sami normalni ludzie których z łapanki wysłano na Koroszczyn. W razie zawieruchy wspomogą każdy protest a nie chore pomysły władzy.

Jestem tego samego zdania. Poczekajmy na wypowiedź p. Sławka. Napisałam już do kilku dziennikarzy i czekam na odpowiedzi.

Mina myslisz się i to nie wiesz nawet jak bardzo min w tym że jestem młodszym kontrolerem a nie jakims tam kierownikiem.napisałem tylko to co wiem i widze.do każdej zmiany dodano po 15 osób pracujemy w 4 zmiany więc jakiś tam podstawowy ruch zapewnią.może z mojej wypowiedzi to nie wynika ale ja równiez jestem wściekły na to jak się Pana Sławka potraktowało i jestem z Nim.Nie oceniajcie ludzi tak szybko.to nie sprzyja konsolidacji wśród nas

:)
Mina myslisz się i to nie wiesz nawet jak bardzo min w tym że jestem młodszym kontrolerem a nie jakims tam kierownikiem.napisałem tylko to co wiem i widze.do każdej zmiany dodano po 15 osób pracujemy w 4 zmiany więc jakiś tam podstawowy ruch zapewnią.może z mojej wypowiedzi to nie wynika ale ja równiez jestem wściekły na to jak się Pana Sławka potraktowało i jestem z Nim.Nie oceniajcie ludzi tak szybko.to nie sprzyja konsolidacji wśród nas

Jestem daleka od oceniania Ciebie, ale chyba nigdy nie poznałeś siły LUDU. Gdyby każdy tak myślał to do tej pory tkwili byśmy w epoce komunizmu, zduszeni i zastraszeni. Na szczęście to już przeszłość i nie możemy pozwolić aby to się powtórzyło. Trochę wiary w ludzi. Pozdrawiam Cię serdecznie.

Ogólnokrajowe Związki Zawodowe działające w Służbie Celnej wnoszą ostry sprzeciw wobec wszczętego przez DIC w Opolu postępowania w kierunku zwolnienia ze służby Sławomira Siwego - Przewodniczącego Związku Zawodowego Celnicy- PL.

Innego scenariusza nie przewidywałem brawo!!!

Dyrektor Izby
w Opolu
380000-KA-111-97/08
z dnia 9 grudnia 2008r.

Pan
Sławomir Siwy
kontroler celny
młodszy dyspozytor celny

Na podstawie art. 61 par.1 ustawy z dnia 14 czerwca Kodeks postępowania administracyjnego art. 26 pkt. 10 oraz art. 81 ust. 2 ustawy z dnia 24 lipca 1999r o Służbie Celnej
zawiadamiam, że wszczynam z urzędu postepowanie w sprawie zwolnienia Pana ze służby

Podpisał:
p.o Dyrektora Izby Celnej w Opolu
Dariusz Rostkowski

Art. 26. Funkcjonariusza celnego można zwolnić ze służby w wypadku: 10) zaistnienia innej, niż określone w pkt 1-9, ważnej przyczyny, jeżeli dalsze pozostawanie w służbie nie gwarantuje należytego wykonywania obowiązków służbowych; zwolnienie funkcjonariusza celnego ze służby może nastąpić w tym wypadku po zasięgnięciu opinii związku zawodowego funkcjonariuszy celnych;
ZZ Celnicy PL
Maria Mrugała

Czy Dyrektor jakoś uzasadnił to nieszczęsne pismo. Jeżeli możesz to podaj uzasadnienie.

Znów mam pytanie do mądrzejszych

Ogólnokrajowe Związki Zawodowe działające w Służbie Celnej wnoszą ostry sprzeciw wobec wszczętego przez DIC w Opolu postępowania w kierunku zwolnienia ze służby Sławomira Siwego - Przewodniczącego Związku Zawodowego Celnicy- PL.

Innego scenariusza nie przewidywałem brawo!!!

http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=2008

Widział ktoś osobisty komentarz oficjalnego przedstawiciela z innych ZZ ???
Choć może lepiej, niech występują tylko razem ...

Ostatnia edycja:
Dajmy wyraz swojej solidarności !

BYĆ SOLIDARNYM - TO ZNACZY DOSTRZEC INNEGO CZŁOWIEKA. TAKIM ZAWSZE BYŁ KOLEGA SŁAWEK SIWY. DZISIAJ ON ZNALAZŁ SIĘ W POTRZEBIE. OKAŻMY SIĘ BYĆ SOLIDARNYMI WOBEC NIEGO. W PEŁNI NA TO ZASŁUŻYŁ. Osobiście jestem jednym z tych, którego dosięgło prawo "Dura lex sed lex". jestem poza burtą, bo nie przestraszyłem się moralnych represji. Jestem w trudnej sytuacji materialnej, lecz uczynię wszystko, by wesprzeć P. Sławka, bo On mnie wspiera zupełnie bezinteresownie. Jeszcze dzisiaj mój teść, który patrząc z boku i popierając inicjatywy podejmowane przez P. Siwego, przekaże na konto Zarządu Głównego ZZ Celnicy PL - z przeznaczeniem na pomoc prawną - kwotę 200 PLN. /PM/

Skandal

Chociaż jestem sceptycznie nastawiony do ZZ, to z Panem Slawkiem wiazałem pewne nadzieje na normalność zwiazkową. Po moich dawnych doświadczeniach związkowych, obserwacjach poczytań czołowych działaczy, nie należę do żadnego ZZ, po prostu nie chce swoja składka finansować takiej działalności.
Jednak w tej sytuacji zrobie przelew na celnicy.pl na pomoc prawną.
Panie Sławku, życzę powodzenia, chociaz uważam, ze podstawa wszczęcia postepowania jest tak absurdalna, że nie może się spełnić czarny scenariusz dla Pana Sławka.

Słuchałem przed chwilą piosenki Jacka Kaczmarskiergo - Obława II.
Myślę, że treść pasuje do obecnej sytuacji celnikow polskich.
Polecam tekst dla refleksji lub pokrzepienia serc.

"tekst piosenki Obława II (z helikopterów) - Jacek Kaczmarski

Obce lasy przemierzam, serce szarpie mi krtań!

Nie ze strachu - z wściekłości, z rozpaczy!

Ślad po wilczych gromadach mchy pokryły i darń,

Niedobitki los cierpią sobaczy!

Z gąszczu żaden kudłaty pysk nie wyjrzy na krok,

W ślepiach obłęd lęk chciwość lub zdrada!

Na otwartych przestrzeniach dawno znikł wilczy trop,

Wilk wie dobrze czym pachnie zagłada!

Słyszę wciąż i uszom nie wierzę,

Lecz potwierdza co krok wszystko mi:

Zwierzem jesteś i żyjesz jak zwierzę,

Lecz nie wilki, nie wilki już wy!

cały tekst na http://tekstpiosenki.emuzyka.pl/1600/98.html

http://slownik.you-and-me.pl/slowo/my.html

niektórzy przedmówcy

cyt thomas: "to prawda, wielce wymowne jest milczenie pozostałych związków. Ja przynajmniej wyrobiłem już sobie zdanie o nich"
Szanowny kolego! Jest czas na waśnie i czas na rozsądek - nawet w wypowiedziach! O jakim milczeniu mówisz? Od momentu otrzymania tych infomracji podjęto natychmiastowe działania!
Pomawiane o "zazdrość" osoby z innych związków zawodowych (wskazanie wprawdzie tylko inicjałami przez jednego z forumowiczów ale wiadomo o kogo chodzi) - same inicjują wsparcie dla kolegi Siwego.
Wypada jedynie żałować, że SOLIDARNOŚĆ (nie chodzi o nazwę związku- lecz ludzką) w naszym środowisku jest okazywana tylko w chwilach tak trudnych i tak rzadko.
Nikt też mam nadzieję nie czyni tego, oczekując na podziękowania- ale z własnej potrzeby, z ludzkiego odruchu!

http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=5204

http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=2008

Życzę chwili refleksji.

Walczmy o slawka siwego

Musimy zrobic wszystko z powtorka stycznia wlacznie.nie bedzie nam niejak k.w twarz,on jak to mowi jeden z nas..skandal.byl nie wygodny bo walczyl o nas i nie bal sie pewnych rzeczy powiedziec wprost tym marionetkom.zjednoczmy sie jak nigdy.wschod,zachod,wewnetrzne oc itd.nie dajmy k. wygrac.

Ostatnia edycja:
prawda, biję się w pierś, dziękuję za wspólne stanowisko związków. Po długiej refleksji stwierdzam jedno - krzepiące w naszej celniczej sytuacji jest to stanowisko, choć niedosyt budzi brak Federacji. Przyzna Pan jednak, że do południa nie było żadnej informacji ze strony innych związków..., czekałem, przyznam na Pana wpis, ale OK. Liczę i wierzę że czara goryczy już się przelała i będziemy stanowić jedność. W czynach zwłaszcza....

I korzystając z okazji - wiem Panie Sławku, że wzywał Pan o nieatakowanie nikogo persnalnie na tym forum. Nikogo nie zamierzam atakować ani obrażać, chcę tylko napisać:

Panie Szefie SC.

informuję Pana, iż po wspomnianej wcześniej, długiej refleksji nad całokształtem obecnej sytuacji SC, posunięciach MF i ostatnich wydarzeniach związanych z Przewodniczącym Związku Celnicy.PL (proszę nie mówić, że decyzję podjął p.o. Dyrektora IC Opole) w dniu dzisiejszym pozbyłem się listu gratulacyjnego, który zechciał Pan podpisać 21 września tego roku.

Na Dorohusk też zjechało kilkunastu wspomagaczy, z tego kilku z MF- bez kołków i mozliwości odprawy na towarówce,a pozostałe osoby z IC - nie najlepiej sobie radzą! poza tym to wsparcie jest chwilowe, bo tylko do 17-go więc dalej Dorohusk zostaje sam...a święta za pasem...i wielka cisza w sprawie nagród , no i oczywiście odwiedziny ekspertów...! Teraz niby wielkie tłumy na zmianach, a tak naprawdę, to nie ma kogo posadzić na kwity i tylko kryzys na Ukrainie chroni ten b...l przed totalną katastrofą...! bo normalnie o tej porze byłyby juz od miesiąca wielokilometrowe kolejki i strajki kierowców...jak zawsze zresztą! Więc nie uważam, aby posunięte plany zastąpienia tych zoli -fc z grup SR przyniosło jakis efekt! może doraźny... lecz zanim będą samowystarczalni trochę czasu upłynie...!

pomoc prwana

Panie Sławku, mimo braku osobistego "uwielbienia " działających w naszej służbie ZZ, doświadczona ich wieloletnimi zaniedbaniami i oszustwami - przyglądam się działaniom Pańskiego Związki i jestem pozytywnie zaskoczona od wielu lat, że Pana działania są w końcu widoczne i zapewne pomogły lub pomogą wielu moim koleżankom i kolegom w trudnych sytuacjach związanych z naszą pracą.
Pokładam więc wielką nadzieję, że uda się Panu tą walkę wygrać , nie tylko dla Siebie, ale i dla nas, bo to co Pana spotkało jest wielce niesprawiedliwe i obużające , a ich podstepne działanie wymierzone jest w całe środowisko celnicze w Polsce! :mad:
Mam nadzieję, że moja skromna kwota przelana na konto ZZ CELNICY PL wesprze wspólną walkę o nasze dobro!

Panie Sławku jutro będę rozmawiał z koleżanką z innych związków z posłami, oczywiście w Pana sprawie również. Pienądze prześle na konto bo chće zrobić zbiórkę pieniędzy wsród celnych w Medyce. Postaram sięzrobić to jak najszybciej. Jesteśmy z Panem.

Proponuję byśmy wszyscy w miarę możliwości robili zbiórkę pieniędzy kto ile da i może w miejscu swojej pracy a nastepnie wysyłali je na konto

Back
Do góry