Zamach na ZZ Celnicy.pl

Też myślałem, że po prostu zwiesił mi się telefon.
Było nas tam jednak aż cztery osoby i te dwie również dzwoniły do mnie na próbę. Mój telefon zachowywał się normalnie. Gdy jednak ponownie poprosiłem taksówkarza, aby spróbował się ze mną połączyć, telefon który trzymałem w ręce nadal milczał a taksówkarz miał dobry sygnał.
Wszyscy wtedy byliśmy pewni co jest grane, ale przeszliśmy do porządku dziennego nad tym.

Celowo napisałem tego posta, bo to jedna z lepszych metod walki z tego typu praktykami.

Sprawdzał Pan w lodówce???

Warto było pisać i wysyłać maile:) Jest odzew, to ważne. Uważam, że dalej należy to robić. Jeśli jeszcze ktoś gdzieś trafi na artykuł/ audycję niech wzorem Bahamonde zamieszcza linki.

niestety z tego co widze, artykul i wywiad w Naszym Dzienniku odbił się echem tylko w Polskim Radiu i TVP Info, natomiast "prorządowe" portale, jak należący do ITI -Onet sprawe przemilczały, pomijajac ja nawet w przeglądzie prasy.

co do Masakry- proponuje calkowicie ignorowac trolla. Tak jest zadaniowany- zeby zbaczac debate na boczne wątki.

Będzie kolejny bunt na granicy?

PRZEMYŚL, OPOLE. Liderowi styczniowych protestów celników grozi wyrzucenie z pracy za wypowiedzi na temat sytuacji na przejściu w Medyce.

Sławomir Siwy, przewodniczący radykalnego związku Celnicy.PL, może zostać zwolniony z pracy. Oficjalnie z powodu jego wypowiedzi na temat wydarzeń w Medyce, gdzie "mrówki" protestują przeciwko zmniejszeniu liczby papierosów, które można wwieźć do kraju. Związkowcy twierdzą jednak, że to zemsta za jego działalność i zapowiadają protesty.
Siwy, pracujący w opolskiej Izbie Celnej, był jednym z przywódców głośnego protestu ze stycznia tego roku, gdy celnicy, domagając się podwyżek i emerytur "mundurowych", masowo brali zwolnienia chorobowe i urlopy na żądanie, czym sparaliżowali ruch na granicach. Najcięższa sytuacja była wówczas w Medyce i Korczowej. Po protestach powstał radykalny w swych działaniach związek Celnicy.PL. Później Sławomir Siwy wielokrotnie ostro wypowiadał się na temat warunków pracy celników na wschodniej granicy, krytykował zwierzchników.
Postępowanie niegodne funkcjonariusza?
Kilka dni temu dyrektor Izby Celnej w Opolu wszczął postępowanie dyscyplinarne wobec szefa związku, zarzucając mu, że jego postawa jest niegodna funkcjonariusza i koliduje ze służbą. Pretekstem zaś stały się medialne wypowiedzi Siwego, który mówił o sytuacji na granicy wschodniej, jaka powstała w wyniku protestu „mrówek". Władze celnicze uznały je za poparcie przemytników.
- To tylko pretekst. Nigdy nie popierałem przemytników. To po prostu zemsta za moją działalność związkową. Wiem, że resort finansów wydał na mnie „zlecenie" - mówi nam Sławomir Siwy. Jego koledzy ze związków już zapowiadają protesty. Zbierają podpisy pod listem otwartym w tej sprawie. Niektórzy nie wykluczają nawet radykalnych działań, podobnych do tych ze stycznia.
Celnicy czuli się zagrożeni
Po ostatnich wydarzeniach w Medyce, gdzie przemytnicy utrudniali pracę celników i obrzucali ich samochody kamieniami, Siwy zarzucał zarówno kierownictwu, jak i policji brak interwencji i igranie z bezpieczeństwem pracowników. Z kolei według Małgorzaty Eisenberger, rzeczniczki prasowej przemyskiej Izby Celnej, kierownictwo zapewniło blokowanym na przejściu funkcjonariuszom transport, jak również było w stałym kontakcie z policją.
SZYMON JAKUBOWSKI

http://www.pressmedia.com.pl/sn/index.php?option=com_content&task=view&id=5159&Itemid=40

Interwencja Senatora

Norbert Krajczy

Dyrektor Izby Celnej w Opolu

Zwracam się do Pana dyrektora z prośbą o wstrzymanie decyzji o zwolnieniu ze służby, w służbie celnej, Pana Sławomira Siwego, który jest przewodniczącym Związku Zawodowego Celnicy PL. Uważam, że wywiad radiowy nie może być podstawą wszczęcia postępowania o zwolnieniu ze służby członka zarządu związku zawodowego, w przeciwnym razie takie postępowanie można uznać za ewidentny atak na swobodę funkcjonowania związków zawodowych. Mam nadzieję, że Pan dyrektor powstrzyma się od działań niezgodnych z prawem i bardzo bym prosił o wyjaśnienie zarzutów, jakie są stawiane przewodniczącemu tego związku Panu Sławomirowi Siwemu.
O obronę swojego przewodniczącego zwrócili się do mnie związkowcy, podobnie jak do Marszałka Senatu RP Pana Bogdana Borusewicza i dlatego myślę że wspólnie będziemy starali się tak działać w tej sprawie, aby nie doszło do łamania prawa, co w tej sprawie, jeżeli dotyczy działacza związkowego – przewodniczącego związku, jest według mnie ewidentne.

(...) Po protestach powstał radykalny w swych działaniach związek Celnicy.PL. Później Sławomir Siwy wielokrotnie ostro wypowiadał się na temat warunków pracy celników na wschodniej granicy, krytykował zwierzchników. Postępowanie niegodne funkcjonariusza?(...)

Ładnie zmalowane.... Jakbym Sławka w TV nie słyszał, to bym chyba uwierzył. Ot psia ich mać, takie mamy wolne media :cool:

gniew Boży

zaczyna się przyklejanie etykietki. jak nie pałą go to nożem .... w naszym grajdołku wystarczy powiedzieć co się myśli o władzy i już staje się z automatu radykałem / nie dotyczy autorytetów moralnych /.
tresura trwa.

....według Małgorzaty Eisenberger, rzeczniczki prasowej przemyskiej Izby Celnej, kierownictwo zapewniło blokowanym na przejściu funkcjonariuszom transport, jak również było w stałym kontakcie z policją....

--- a tak zapewniono ochronę oraz konwój do i z pracy, ale dopiero po tym jak celnikowi zmasakrowano samochód

"Zawsze jest jakiś parawan, za którym się można ukryć:zwierzchnik,który ma znów swego zwierzchnika,dyspozycje,instrukcje,obowiązki,rozkazy - wreszcie wielogłowe monstrum: moralność, konieczność, twarda rzeczywistość, odpowiedzialność i jak to się jeszcze nazywa.Zawsze jest parawan, za którym się można ukryć przed prostymi prawami człowieczeństwa"
Erich Maria Remarque

.....u mnie w pracy niektórym zabrakło odwagi żeby podpisać protest do SSC,na szczęście byłą to mniejszość

gniew Boży

Dox - to się zgadza bo rzecznicy nie są od przyznawania się do wpadek lecz do podkreślania sukcesów. Może ktoś z Medyki opowie na forum jak było w realu

....według Małgorzaty Eisenberger, rzeczniczki prasowej przemyskiej Izby Celnej, kierownictwo zapewniło blokowanym na przejściu funkcjonariuszom transport, jak również było w stałym kontakcie z policją....

--- a tak zapewniono ochronę oraz konwój do i z pracy, ale dopiero po tym jak celnikowi zmasakrowano samochód

i chyba po pięciu godzinach uwięzienia na przejściu- z tego co wiem to zmiana kończaca o 19.00 mogła opuścić przejście dopiero o 0.30... - Jeżeli sie mylę to proszę o korektę...

co do Masakry- proponuje calkowicie ignorowac trolla. Tak jest zadaniowany- zeby zbaczac debate na boczne wątki.

Sorki związkowcy ale mam premię od każdego wpisu, więc sami rozumiecie. Premię od Siwego oczywiście.
Co do teorii spisku, to uważajcie u rzeźnika! Nie kupujcie salcesonu, podobno jest nieźle naszpikowany!!!

Widziałem taki film kiedyś, były nawet momenty, jak on się nazywał?? Stowarzyszenie świrów??? :D

Ostatnia edycja:
Kot- palił zaczyna ględzić o wyborach bo nie ma już nerwów do K. 9 weto,może tak być jak rok temu z PIS KASY zdechły,
Srałsakra rulez

SS

Odpowiedź SSC na interwencję Związków Zawodowych
http://zz.celnicy.pl/tekst-221.html
Panie Kapica. Niech Pan ludziom kitu nie wciska. Znam Pana Rostkowkiego i wiem, że sam, bez wyraźnego polecenia by tego nie zrobił. Niestety zrobił, ale tak to już jest, że jak się chce pełnić stanowiska, trzeba być przygotowanym na takie sytuacje. Ponownie apeluję do Zarządu ZZ Celnicy: Nie prowadźcie zbędnej polemiki z SSC. Czas biegnie, a czas jest teraz po stronie SSC. Co Wam da twierdzenie, że to SSC za tym stoi. Wszyscy to wiemy, a oni się nie przyznają. Nawet DIC w Opolu zaprzeczy. Złóżcie zawiadomienie do Prokuratora, a wtedy przesłuchiwani pod odpowiedzialnością karną jasno i wyraźnie powiedzą czyj to był pomysł. Tylko siła, a nie ble ble ble.

Nie prowadźcie zbędnej polemiki z SSC. Czas biegnie, a czas jest teraz po stronie SSC. Co Wam da twierdzenie, że to SSC za tym stoi. Wszyscy to wiemy, a oni się nie przyznają. Nawet DIC w Opolu zaprzeczy. Złóżcie zawiadomienie do Prokuratora, a wtedy przesłuchiwani pod odpowiedzialnością karną jasno i wyraźnie powiedzą czyj to był pomysł. Tylko siła, a nie ble ble ble.

Całkowicie popieram tę wypowiedź.

W związku z informacjami na temat obaw o złożenie podpisu na liście poparcia dla Slawka Siwego, mimo solidaryzowania się z nim i faktycznym jego popieraniem, uprzejmie informujemy, że przesłane do nas listy zostaną przekazane wyłącznie do Rzecznika Praw Obywatelskich jako załącznik do wniosku o interwencję.

Do Szefa Służby Celnej (adresata listu) zostanie przekazana informacja o skali uzyskanego poparcia z podaniem nazw Izb Celnych, z których poparcie nadesłano.

Proszę o sprawne i odpowiedzialne organizowanie akcji.

Dotychczas nadesłano 24 listy z następujących Izb Celnych:

- IC Gdynia, Katowice, Biała Podlaska, Warszawa, Przemyśl, Wrocław, Olsztyn, Kraków, Łódź, Białystok, Opole oraz kilka bez nazw jednostek.
Zbieranie podpisów w tych izbach jest kontynuowane.
Łącznie jak dotąd spłynęło ponad 300 podpisów.

Fax- 12 62 90 510 lub skany na adres [EMAIL="maria.mrugala@celnicy.pl"]maria.mrugala@celnicy.pl[/EMAIL]
Akcja zbierania podpisów, jest inicjatywą oddolną, dlatego nasz Związek jej nie koordynuje ani też nigdzie nie zbiera podpisów. Zapewniliśmy tylko logistyczną obsługę poprzez podanie ww. faxu i adresu gdzie można przesyłać listy. Listy mogą być oczywiście wysyłane bezpośrednio do Szefa Służby Celnej,prosimy wówczas o jednoczesne poinformowanie nas o tym fakcie.

Za przekazane podpisy dziękujemy.
Pozdrawiam Maria Mrugała

Back
Do góry