Zamach na ZZ Celnicy.pl

Nie jestem w związkach ale w trudnych chwilach trzeba sobie pomagać - właśnie przelew został zrealizowany.
Apeluję mniej bicia piany więcej przemyślanych działań. Jak widać SSC zaplanował całą tą sytuację.
W jedności siła -proszę ZZ o zwarcie szeregów i zaplanowanie działań. Pospolite ruszenie już przerabialiśmy.
Ktoś wcześniej wspominał o stalinowskich metodach - i miał rację . Dziel i rządź.
Dzielić nas już zaczęli (funkcjonariusze - cywile) teraz tylko pytanie - czy my damy się podzielić?

Nie no nasz szef nas zjednoczył ,zwalniać działacza związkowego dyscyplinarnie w tej wersji opera nie przejdzie,skutek będzie odwrotny od zamierzonego

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że walka w sądzie trochę potrwa, ale sobie nie wyobrażam przegranej.
Granice absurdu tego przepisu w praktyce zostały przekroczone.

29 listopada SSC podziekował za Forum- 9 grudnia DIC w Opolu pokazał jak słaby ma charakter (bał się z pewnościa zaoponowac).
Wydaje mi się że geneza tego zwolnienia ma większy zasięg czasowy niz by to wynikało z pseudo-uzasadnienia (niezatwierdzona wypowiedż Sławka)

a chodzi tu tylko o wykluczenie Sławka (zajęcie walką we własnej sprawie) z pierwszego czytania i drugiego w Parlamencie nad projektem ustawy o Służbie Celnej.

najgorsze jest to, że nawet jeżeli uznają to, że popełnili błąd (przez co jednoczą środowisko - Brakuje niestety federacji) to nie będą się z tego chcieli wycofać, no chyba, że poleci głowa dyra z Opola, ale nic to, lepiej to niż łamanie prawa. Człowiek popełnia błędy:) nawet dyrektor.

PS Chyba, że sami chcą uwalić ustawę, o co ich nie posądzam.

Ostatnia edycja:
Ale gdzie brakuje tej Federacji...płasko leży w MF-ie jako podnóżek :-)

Federacja - to słowo powinno byc synonimem Kompromitacji!

Jabol- gdybyś "cudem" ostał się w Rzepinie podczas alokacji też byc może dłuuugo wyrażał wdzięczność w Warszawie :-) pomagając kłody pod nogi ZZ rzucać. Nikt przeciez nie posądzi związkowca o układanie się z władzą...

Sędzio nie osądzaj tak Jabola ,bo go nie znasz, a "cuda" w Rzepinie podczas alokacji miały wymiar zwyczajnie materialny.

Ostatnia edycja:
Ja również chciałem wyrazić swoje poparcie dla pana Sławka.
Akcja kierownictwa ma na celu zastraszenie wszystkich nas, a w szczególności pana Sławka i innych działaczy związkowych. Pokazuje to także, że właśnie działalność związku Celnicy.PL doskwiera najbardziej SSC -
generałowi. Dlatego (jak już ktoś wcześniej wspomniał) dla samej satysfakcji należałoby się zapisać do ZZ Celnicy.PL - najskuteczniejszego związku zawodowego w naszej formacji. Ja też bym się teraz zapisał do tego związku, gdyby nie fakt, że od jakiegoś czasu jestem już członkiem tego związku.
Myślę, że w przeciwieństwie do intencji autorów akcji, stanie się ona elementem jednoczącym nasze środowisko.

Przez chwilę mnie nie było, ale byłem zajęty wysyłaniem e-maili do większości Posłów, Senatorów, Mediów, wysyłając im apel funkcjonariuszy oraz ZZ z prośba o przeanalizowanie zaistniałej sytuacji i podjęcie interwencji. Przepraszam Sławka, że tak późno (brak czasu)

jako odnośnik podałem m.in. adres do tego wątku.
bazy adresowe mam i mogę chętnym udostępnić.

Ostatnia edycja:
usunąłem powtórzony wpis, sorry, nie mam możliwości kasowania wpisów

Ostatnia edycja:
Nie osądzam Jabola bo to porządny chłopak :-)
żartowałem tylko z tego ile procent związkowca jest w związkowcu Jacku, niestety niealokowanym.....

ze strony http://www.wssc.szu.pl/comment.php?what=news&id=2012
komentarz :
-"służalczo wykonuje - 2008-12-11 22:37:35 polecenia pana kapicy ..Bo nie sądzę, aby sam wpadł na ten pomysł...To polecającego należałoby rozliczyć z takich działań...Historia go nic nie nauczyła ...Strajk w Stoczni rozpoczął się od wyrzucenia z pracy Anny Walentynowicz...."

nic dodać nic ująć, jeśli długo się będziemy zastanawiać to ..............pozamiatają wszystko i po sprawie, może nadszedł czas refleksji??

ze strony : http://www.wssc.szu.pl/comment.php?what=news&id=2011

następny komentarz :
Zjednoczenie... - 2008-12-11 20:20:03 Mam cichą nadzieję, że sprawa Siwego zjednoczy wszystkie zwiazki, a wtedy będziemy siłą. Zycze tego sobie i wszystkim pracownikom SC. autor: ~celnik
nie zasiadajcie do rozmów!!! - 2008-12-11 21:35:01 Nie zasiadajcie do rozmów dopóki sprawa Siwego nie zostanie rozstrzygnięta!!Dzisiaj on -jutro Wy!!!To znane metody Kapicy jeszcze z czasów Bujaka kiedy był Dyrektorem gabinetu Prezesa.Zapytajcie o to byłego szefa Federacji.On coś na ten temat Wam powie!!Metody wypisz wymaluj z 1997r,kiedy przeciwko szefowi Federacji skierowano policję do jego zastraszenia!

Ostatnia edycja:
Ikony

IKONY Polskiego Cła, które zapisały się w pozytywnej ocenie to Pan Sekuła św pamięci,a pózniej co raz gorzej,Ikona KAS,a teraz jaka Ikona...???

Cały czas mam nadzieję, że DIC Opole zakończy wszczęte postępowanie bez decyzji o zwolnieniu ze służby, gdyż będzie to złe dla samej reformy, a czy dla związków?

Może MF chce w ten sposób pomóc nam w powołaniu organów niezależnych od pracodawcy?

Jako związkowcy opłacamy składki, które możemy wydatkować na cele przez nas określone.

Załóżmy, że Sławek zostanie zwolniony (sprawa w sądzie, dni, tygodnie, miesiące...), co nie musi oznaczać, że nie będzie nadal Przewodniczącym, że nie będzie reprezentować funkcjonariuszy. My, jako związkowcy określamy statut, wybieramy przedstawicieli. Co o tym myślicie?
Cel MF nie zostanie osiągnięty. Proszę Zarząd o szybką analizę tej propozycji, ocenę sytuacji, możliwości wprowadzenia w życie.
Musimy szybko reagować.

pozdrówka

Ostatnia edycja:
Odpowiadając na post jabola.

Nie wiadomo co jest celem MF. W świetle tego jak szalona i histeryczna i niemerytoryczna jest forma uzasadnienia, naprawdę trudno wyrokować. Nie oszukujmy się też, Dyrektor IC jest tylko narzędziem. ZG ZZ Celnicy PL chce złożyć zawiadomienie do prokuratury, wszak jest to swoisty zamach. W przyszłym tygodniu mamy posiedzenie i będzie głosowana ta sprawa.

Nie ma takiej opcji w Zarządzie Związku, aby rozważać w ogóle wyłączenie się z prac nad tą ustawą w Parlamencie czy z przewodniczenia Związkowi, nawet w razie chwilowego zwolnienia ze służby.

Jak pisałem zwróciliśmy się już do Kancelarii Prawniczych o stosowne analizy prawne do ustawy o SC. Mam nadzieję, że jeszcze przed Świętami wszystkie Zwiazki zwrócą sie do Marszałka Sejmu z informacją, iż celnicy chcą uczestniczyć w debacie przy PIERWSZYM CZYTANIU.
Liczę na Was, że stawicie się licznie w umundurowaniu na Galerii Sejmu. Spowoduje to gorącą debatę, ogromny lobbing i da nam wspaniały klimat do dalszych prac w Komisjach. Bardzo Was o to proszę. Zaglądajcie na forum, gdzie zamieścimy informację o terminie I czytania.

Pozdrawiam i dzięki za wsparcie.

Ostatnia edycja:
Dodam jeszcze, że postawimy też na Zarządzie sprawę przygotowań do protestu, który w razie wyczerpania wszelkich innych form wpływu na zmianę ustawy trzeba będzie niestety wdrożyć

Odpowiadając na post jabola.

Nie wiadomo co jest celem MF. W świetle tego jak szalona i histeryczna i niemerytoryczna jest forma uzasadnienia, naprawdę trudno wyrokować. Nie oszukujmy się też, Dyrektor IC jest tylko narzędziem. ZG ZZ Celnicy PL chce złożyć zawiadomienie do prokuratury, wszak jest to swoisty zamach. W przyszłym tygodniu mamy posiedzenie i będzie głosowana ta sprawa.

Panie Siwy niech Pan ich nie broni i nie usprawiedliwia, ze sa tylko narzedziem. Czy jest pan sobie w stanie wyobrazić jakby taki dyrektor odmówił wykonania polecenia np. o zwolnieniu pana ze służby ?? Wówczas najprawdopodobniej przestaby byc dyrektorem ale tylko na jakiś czas. wyobraza Pan sobie jaki szacunek i poważanie zyskałby nie tylko w opolskiej izbie ale i w kraju. Taki człowiek mógłby z powodzeniem zastąpić merytoryczne i psychiczne i moralne takiego kapice na stanowisku.

Niech pan nie usprawiedliwia dyrektorów bo podobne tłumaczenie słyszałem jak była alokacja. Niech pan popyta kolegów z katowic jacy byli "gorliwi w wypełnianiu przykazań". Ilu ludziom zniszczyli życie. Jak decyzjami przenosili jak najwiekszą liczbe ludzi do cieszyna żeby potem jak najwięcej alokować. Jak wtedy doręczano kartki alokacyjne ludziom np. w szpitalach. Czasami wystarczy spojrzeć na historie.

Ostatnia edycja:
gniew Boży

koń12 ma rację. trzeba determinacji i bezwzględnego reagowania na zło, które coraz bardziej nas otacza i pęta. to nie jest polityka miłości i w tym wypadku nie trzeba ulegać jakimkolwiek iluzjom.
tolerancja zła jest źródłem dzisiejszej rzeczywistości. liczą się jedynie potakiwacze lub pożyteczni idioci. wystarczy popatrzeć na media i w media.

"Tolerancja zła jest źródłem dzisiejszej rzeczywistości" - super trafne spostrzeżenie! Racja, że DIC Opola przegrał wszystko, historia mu nie wybaczy.
Dostał dobrą szkołę w katowickiej stajni terminatorów. Oni wciąż się dobrze czują bo mają poparcie u "góry". Są idealni do takich zadań jak alokacja, likwidacja i wszelkiej maści krzywdy ludzkie. Sprawa Sławka to kurjozum. To początek ich końca.

Nie usprawiedliwiam DIC Opole, stwierdzam tylko, że jest to celowa akcja konfrontacyjna MF wymierzona w środowisko, a nie pomysł Dyrektora, który wiadomo, że działa na zlecenie o czym zresztą dosyć głośno mówi się w IC Opole.
Nie usprawiedliwiam DIC Opole wcale, bo też to żadne usprawiedliwienie. W historii słyszeliśmy już tłumaczenia typu: ja nie jestem winny, ja tylko wykonywałem rozkazy, których realizacji nie mogłem odmówić.
Otóż można, zawsze ma się wybór.

Back
Do góry