G
Guest
Gość
Gdyby, tak jak proponuje Federacja, w proteście mundurowych miało by wziąść 15% obsady (2000 z ok. 14000 f-cy celnych to 15%) to powinno ich być 23000, a nie 3500.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
prawie emeryt napisał:Chcę się odnieść do powyzszej wypowiedzi dlatego ją cytuję.Poul napisał:W tej służbie moim zdaniem zmieni się dopiero, gdy nastąpi zmiana pokolenia, które obecnie zajmuje w SC najwyższe stanowiska, niestety przy obecnie panującym systemie emerytalnym w SC nie nastąpi to zbyt szybko...
W przyszlym miesiącu przechodzę na emeryturę po 30 latach pracy w cle.Wczoraj otrzymałem decyzję ZUS wymierzającą mi świadczenie na ktore juz ze wzgledu na panującą sutuację w naszej słuzbie ,czekałem z utęsknieniem.
To co zobaczyłem zwaliło mnie dosłownie z nóg-moja emerytura wynosi 1346 zł 26 gr brutto - 19% podatku. Ile więc będę otrzymywał miesięcznie? 111o zł. Jest to o 1000 zł mniej niż dostawałem na rękę pracując.
Od 1999r odkąd ewidencjonowane sa nasze skladki potrącano mi rocznie5000 zł na ZUS, a teraz moja emerytura po 3o latach pracy została wyceniona na około 40 zł za rok.( a gdzie skladki od 1975 do 1998r.?).
To,że taka jest moja em0erytura to "wina" transformacji naszej służby od 2003r.To własnie my przed emerytrą byliśmy traktowani najgorzej,akolacja,przeniesienia a urzedu do urzędu.nigdy nie mieslismy stałego miejsca pracy,dlatego omijaly nas premie,nagrody ,bo wszedzie pracowaliśmy za krótko,byliśmy zapchajdziurami a pracowalismy tak samo jak tacy jak mój przdmówca a nawet jeszcze więcej i to w gorszych warunkach,nigdy nie było dla nas pieniędzy,były problemy z okresową oceną ,bo jak można było ocenić pracownika,ktory podlegał coraz to mowym szefom?
Czy ktokolwiek interesował sie nami? Nie!!!, a wy mlodzi podsycaliście jeszcze związki,a przez to i kierownictwo ddo większego poniżania nas.
Ale pamietaj kij ma dwa końce, zbliżaja się nowa "rewolucja" w naszej słuzbie ,mnie już nie będzie i takich jak ja odejdzie więcej, ale TY możesz zostać nawet bez tych paru groszy i ZYCZE CI TEGO z całego serca.
slawomir.siwy napisał:Ze strony wszystkich obecnych na spotkaniu członków Komitetu Wykonawczego, mimo przedstawienia przez przedstawicieli związków zawodowych ze Śląska propozycji konkretnych rozwiązań, brak jest najmniejszej woli i chęci do skutecznego i realnego poparcia i uczestniczenia w PROTEŚCIE funkcjonariuszy Służby Celnej, który miałby się toczyć o realizację przedstawionych postulatów.