Zadyma na Śląsku!!!

• Thread starter Thread starter observer
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Zaczyna się.
Wszystkie branżowe śląskie związki zawodowe z IC Wrocławia, Katowic i Opola postawiły postulaty Rządowi RP. Po upływie ustawowych terminów przystąpimy do akcji protestacyjnej.
Harmonogram na razie nie został ustalony.
Jutro wybieramy się do jednej z central związkowych na posiedzenie ich liderów - tej jakby nie patrzył prężniejszej centrali. Jedziemy z oczywistą misją mającą na celu ostatnią próbę zaangażowania kierownictwa tej organizacji do wspólnej akcji.

Druga centrala ..... no właśnie, Czy ktoś z forumowiczów widział ich gdzieś może w ostatnim czasie, albo czy słyszał o nich cokolwiek w ostatnich paru tygodniach?
Nie pasuje mi godzina i dzień spotkania, którą nam wyznaczono, ale trudno trzeba jechać. Nawiasem mówiąc można było przez grzeczność zapytać, w którym dniu i o której mniej więcej godzinie byłoby dla nas dogodniej stawić się w Warszawie(obrady trwają bowiem dwa dni). Fatalne i na pewno niegodne naśladowania też jest to, że umówienie się związkowców na to spotkanie doszło dopiero do skutku po wykonaniu kilku telefonów i wysłaniu kilku pism. Co gorsza, bez tych pism nie było szans. Jak się dopiero naiwny zorientowałem, tragedia faktycznie jest z tą biurokracją w związkach zawodowych. Ale czy ona jest niezbędna? Sorry to jest naturalnie retoryczne pytanie. Tą biurokrację narzuca oczywiście centrala.

Dzisiaj wysłałem też do Federacji i Zrzeszenia.

Komunikat Związkowy

W dniu 10 lipca 2006r. w Bielsku-Białej odbyła się II. konferencja śląskich organizacji związkowych działających na terenie Izby Celnej we Wrocławiu, Izby Celnej w Opolu oraz Izby Celnej w Katowicach.
Uczestnicy konferencji po dokonaniu oceny aktualnej sytuacji występującej w Służbie Celnej przyjęli wymieniony poniżej katalog postulatów i żądań skierowanych do rządu Rzeczpospolitej Polskiej, który zostanie przedstawiony do akceptacji ogólnokrajowym centralom organizacji związkowych reprezentujących organizacje związkowe Służby Celnej.
Uczestniczące w konferencji organizacje związkowe oczekują niezwłocznego przyjęcia wymienionego poniżej katalogu postulatów i żądań przez Federację Związków Zawodowych Służby Celnej RP oraz Zrzeszenie Związków Zawodowych Służby Celnej RP jako podstawowej płaszczyzny do rozmów strony związkowej z czynnikiem rządowym w terminie do 1 sierpnia 2006r. oraz domagają się przyjęcia ogólnokrajowego harmonogramu działań protestacyjnych w przypadku ich odrzucenia przez stronę rządową, zakładającego między innymi wejście przez stronę związkową w spór zbiorowy z pracodawcami.

Protestujemy przeciw:
• demontażowi Służby Celnej realizowanemu poprzez ograniczanie stojących przed nią zadań i przyznanych jej uprawnień,
• przerwaniu dialogu społecznego pomiędzy czynnikiem rządowym a ogólnokrajowymi organizacjami reprezentującymi Służbę Celną,
• brakowi perspektywicznej strategii rozwoju Służby Celnej oraz prowadzeniu prac nad reformą organizacji tej służby bez konsultacji ze stroną związkową,
• stałemu pogarszaniu się statusu społecznego funkcjonariuszy celnych.

Domagamy się:
● natychmiastowego przedstawienia do konsultacji stronie związkowej projektu reformy Służby Celnej,
● udzielenia przez stronę rządową gwarancji zatrudnienia funkcjonariuszom celnym,
● objęcia funkcjonariuszy zaopatrzeniowym systemem emerytalnych na zasadach przewidzianych dla pozostałych służb mundurowych,
● przyznania funkcjonariuszom świadczeń socjalnych tożsamych z istniejącymi obecnie dla pozostałych służb mundurowych,
● podniesienia wysokości średniego uposażenia funkcjonariusza celnego o 50% w przeciągu 5 najbliższych lat,
● zagwarantowania bezpieczeństwa funkcjonariuszom celnym podczas wykonywania obowiązków służbowych, przede wszystkim poprzez wyposażenie ich w sprzęt niezbędny do kontroli celnej oraz środki przymusu bezpośredniego i broń palną.

Związek Zawodowy Służby Celnej w Bielsku-Białej

Związek Zawodowy Funkcjonariuszy i Pracowników Służby Celnej
przy Izbie Celnej we Wrocławiu

Związek Zawodowy Funkcjonariuszy i Pracowników Służby Celnej
Województwa Opolskiego

Związek Zawodowy Celników w Katowicach

Śląski Związek Zawodowy Służby Celnej w Cieszynie

Panie Siwy, druga mniej prężna (buhahahaha...)
Centrala Zakamuflowanych Związków Zawodowych SC znajduje się tutaj: 24-100 Puławy, Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 13
i ma bezpośrednie połączenie z tą bardziej prężną (buuuhahahahahaaa...) Centralą
centrala_telefoniczna_small.jpg

No spokojnie, spokojnie bo jak jeszcze centrale, liderzy i różnej maści inni idole, zarządy związkowe przystąpią do działań tak jak chce tego od nich śląsk to może być niezła ZADYMA, ale już nie tylko na śląsku. I tak ma być. Na to czekamy. Do roboty.

Wyruszyła demonstracja służb mundurowych
Z Placu Zamkowego w Warszawie wyruszyli protestujący funkcjonariusze służb mundurowych. Demonstranci domagający się podwyżek i lepszych warunków służby. Według policji, w marszu bierze udział ok. 1,5 osób. W proteście uczestniczą policjanci, funkcjonariusze straży granicznej, straży pożarnej, służby więziennej i pracownicy cywilni. Niosą flagi poszczególnych związków zawodowych, transparenty z hasłami: 'Bogaty złodziej, biedna policja, tak rządzi sejmowa koalicja', 'Koniec deklaracji, czas na konkretne działania!'. Trzymają także 108 klepsydr funkcjonariuszy policji, którzy zginęli od roku 1990, czasu powstania policji. Protestujący przejdą Krakowskim Przedmieściem, Nowym Światem, przez Pl. Trzech Krzyży, ul. Wiejską i Piękną oraz Al. Ujazdowskimi. Stopniowo wyłączane są z ruchu pasy ulic, jakimi mają przejść protestujący.GDZIE JEST SŁUŻBA CELNA ????!!!!

Na wssc piszą, że demonstrantów jest ~3500! Dlatego Słońce Federacji, kobieta elegancka i dystyngowana, którą przyjmowano na salonach Świętokrzyskiej nie mogła zaszczycic tego tłumu swoją obecnością.Mogłaby sobie przecież w takim tłumie tipsy połamać, ale wy chłopy tego nie zrozumiecie...

Ja nie rozumiem dalczego wszyscy oglądają się na ta Federację???? Nie chcą protestowac i bronić naszych interesów to bez łaski... wydaje mi się każdy tutaj obwinia za brak protestu w SC tą Pania- ona jest tylko jedna nas jest wielu.

P.S. wcale jej nie bronie ale niech każdy kto ją krytykuje skoncentruje się na tym co mozna zrobić a nie na tym jak ją obsmarowac na tej stronie.Gdyby przygotowanie protestu szło nam tak, jak krytyka tej baby to juz dawno by się on odbył. BRAK UDZIAŁU SC W PROTEŚCIE SŁUŻB MUNDUROWYCH POTWIERDZA ŻE NIKT NAS NIE TRAKTUJE JAKĄ TEGO TYPU SŁUŻBĘ. :evil: :evil: :evil: CIEKAWI MNIE CZY KTÓRYS ZE ZWIĄZKÓW POLICJI,SG, STRAŻY PROPONOWAŁ WOGÓLE WSPÓŁUDZIAL W PROTEŚCIE ZWIĄZKOWCOM Z SC???

Może ktoś mądry to skomentuje?

Admin WSSC przypomina: Przewodnicząca Federacji ZZSC w dniu 18 maja br. w piśmie do organizacji członkowskich FZZSC prosiła o zajęcie stanowiska w sprawie ewentualnego przyłączenia się do protestu służb mundurowych

Zgodnie z KOMUNIKATEM z dnia 13-06-2006 po analizie odpowiedzi, Komitet Wykonawczy Federacji ZZSC poinformował, że 8 organizacji członkowskich: -Białystok, Bielsko-Biała, Katowice, Kielce, obydwie organizacje z Olsztyna, Szczecin, Warszawa, Wrocław – wyraziły opinię o konieczności przystąpienia do tego protestu.

Dwie organizacje z Torunia i Zgorzelca odpowiadając nie przedstawiły stanowiska za przyłączeniem się do ww. protestu.

Ponadto 6 organizacji: - Łódź, Kraków, Nowy Targ, Poznań, Rzepin i Mazowsze (W-wa) nie wyraziły swoich opinii.

Żadna z organizacji członkowskich FZZSC przedkładając stanowisko dotyczące konieczności przyłączenia się do protestu funkcjonariuszy służb mundurowych nie dołączyła wniosku o zwołanie nadzwyczajnego posiedzenia Rady Federacji ZZSC. Dlatego też zdaniem Komitetu Wykonawczego FZZSC zestawienie wyrażonych opinii nie daje legitymacji prawnej – statutowej do zwołania posiedzenia Rady Federacji ZZSC w trybie art. 18 ust.6 Statutu. Lakoniczne odpowiedzi zawarte w wystąpieniach poszczególnych organizacji członkowskich zamknęły drogę KW FZZSC do ewentualnego zwołania posiedzenia RF ZZSC.

Re: Może ktoś mądry to skomentuje?

nie_celnik napisał:
Admin WSSC przypomina: Przewodnicząca Federacji ZZSC w dniu 18 maja br. w piśmie do organizacji członkowskich FZZSC prosiła o zajęcie stanowiska w sprawie ewentualnego przyłączenia się do protestu służb mundurowych

Zgodnie z KOMUNIKATEM z dnia 13-06-2006 po analizie odpowiedzi, Komitet Wykonawczy Federacji ZZSC poinformował, że 8 organizacji członkowskich: -Białystok, Bielsko-Biała, Katowice, Kielce, obydwie organizacje z Olsztyna, Szczecin, Warszawa, Wrocław – wyraziły opinię o konieczności przystąpienia do tego protestu.

Dwie organizacje z Torunia i Zgorzelca odpowiadając nie przedstawiły stanowiska za przyłączeniem się do ww. protestu.

Ponadto 6 organizacji: - Łódź, Kraków, Nowy Targ, Poznań, Rzepin i Mazowsze (W-wa) nie wyraziły swoich opinii.

Żadna z organizacji członkowskich FZZSC przedkładając stanowisko dotyczące konieczności przyłączenia się do protestu funkcjonariuszy służb mundurowych nie dołączyła wniosku o zwołanie nadzwyczajnego posiedzenia Rady Federacji ZZSC. Dlatego też zdaniem Komitetu Wykonawczego FZZSC zestawienie wyrażonych opinii nie daje legitymacji prawnej – statutowej do zwołania posiedzenia Rady Federacji ZZSC w trybie art. 18 ust.6 Statutu. Lakoniczne odpowiedzi zawarte w wystąpieniach poszczególnych organizacji członkowskich zamknęły drogę KW FZZSC do ewentualnego zwołania posiedzenia RF ZZSC.
tutaj nie ma co komentowac jestesmy niezorganizowani nasze ukochane zwiazki maja wszystko gleboko w ............. ja juz porozsylalem CV i listy motywacyjne do instytucji ktore mnie interesuja mam nadzieje ze cos sie znajdzie intreesujacego. marzylem zeby zostac celnikiem, skonczylem studia pod katem tej sluzby ale cosie teraz wyczynia i dzieje w naszej ukochanej sluzbie to przechodzi ludzkie pojecie. piszecie ze dostaliscie nagrody polroczne po 200-400 zl - kpina w tychczasach powinnismy sie zmowic i zebrac ta kase i pod obstrzalem kamer, fleszy zaniesc ta zapomoge na biurko dyrektora niech sie wstydzi za siebie i swoich przlozonych ze swietokrzyskiej. a co do dzisiejszego protestu to jak my szaracy nie wyjdziemy an ulice sami to napewno nie uczynia tego nasze kochane Panie :) lepiej brac wielkie nagrody i cicho siedziec niz narazac swoje 4 litery. szkoda bo nasza praca jest ciezka ale czasami warta poswiecenia tylko nic oprocz satysfacji nie idzie zaa tym. pozdrawiam

W tej służbie moim zdaniem zmieni się dopiero, gdy nastąpi zmiana pokolenia, które obecnie zajmuje w SC najwyższe stanowiska, niestety przy obecnie panującym systemie emerytalnym w SC nie nastąpi to zbyt szybko...

do uzdrowiciela służb celnych

Poul napisał:
W tej służbie moim zdaniem zmieni się dopiero, gdy nastąpi zmiana pokolenia, które obecnie zajmuje w SC najwyższe stanowiska, niestety przy obecnie panującym systemie emerytalnym w SC nie nastąpi to zbyt szybko...
Chcę się odnieść do powyzszej wypowiedzi dlatego ją cytuję.
W przyszlym miesiącu przechodzę na emeryturę po 30 latach pracy w cle.Wczoraj otrzymałem decyzję ZUS wymierzającą mi świadczenie na ktore juz ze wzgledu na panującą sutuację w naszej słuzbie ,czekałem z utęsknieniem.
To co zobaczyłem zwaliło mnie dosłownie z nóg-moja emerytura wynosi 1346 zł 26 gr brutto - 19% podatku. Ile więc będę otrzymywał miesięcznie? 111o zł. Jest to o 1000 zł mniej niż dostawałem na rękę pracując.
Od 1999r odkąd ewidencjonowane sa nasze skladki potrącano mi rocznie5000 zł na ZUS, a teraz moja emerytura po 3o latach pracy została wyceniona na około 40 zł za rok.( a gdzie skladki od 1975 do 1998r.?).
To,że taka jest moja em0erytura to "wina" transformacji naszej służby od 2003r.To własnie my przed emerytrą byliśmy traktowani najgorzej,akolacja,przeniesienia a urzedu do urzędu.nigdy nie mieslismy stałego miejsca pracy,dlatego omijaly nas premie,nagrody ,bo wszedzie pracowaliśmy za krótko,byliśmy zapchajdziurami a pracowalismy tak samo jak tacy jak mój przdmówca a nawet jeszcze więcej i to w gorszych warunkach,nigdy nie było dla nas pieniędzy,były problemy z okresową oceną ,bo jak można było ocenić pracownika,ktory podlegał coraz to mowym szefom?
Czy ktokolwiek interesował sie nami? Nie!!!, a wy mlodzi podsycaliście jeszcze związki,a przez to i kierownictwo ddo większego poniżania nas.
Ale pamietaj kij ma dwa końce, zbliżaja się nowa "rewolucja" w naszej słuzbie ,mnie już nie będzie i takich jak ja odejdzie więcej, ale TY możesz zostać nawet bez tych paru groszy i ZYCZE CI TEGO z całego serca.

do uzdrowiciela służb celnych

Bardzo współczuję koledze celnikowi i zdaję sobie sprawę, że mnie też spotka taka niemiła niespodzianka za kilkanaście lat. Mówiąc o wymianie pokoleniowej oraz starych najczęściej mamy na myśli "górę" zapominając o kolegach pracujących obok nas, którzy nieraz nas uczyli pierwszych kroków w celnictwie, a teraz w dobie komputeryzacji są coraz mniej potrzebni (nie zawsze na szczęście). Niedawno widziałem ich daty ostatnich awansów, najczęściej na starszego kontrolera. Przeważały daty 1986- 1984, ale zdażały się i z 1979, a nawet z 1977 roku. Nie wszystko da się zastąpić dodatkiem za wysługę lat. Kiedyś był dobry zwyczaj, że przed emeryturą "należał" się awans, ale jak większość dobrych zwyczajów i ten zanikł. A szkoda, bo każdy z nas ma nadzieję dożyć do emerytury. I próbować z niej wyżyć.

Przytoczone przez administratora portalu WSSC pismo Przewodniczacej
Federacji ZZSC z dnia 18 maja br. do organizacji czlonkowskich FZZSC
daje nam jasny obraz zwiazkowego kolosa na glinianych nogach, ktory
koncowo utracil zdolnosc do realizacji zadan statutowych. Zbudowany od
podstaw wedlug schematu z minionej epoki, zbiurokratyzowany do granic
mozliwosci moloch wypracowal absurdalny schemat decyzyjny polegajacy na
statutowym ubezwlasnowolnieniu calej struktury. Nalezy zadac pytanie:
-Czy obecny stan to efekt bledu w sztuce tworzenia organizacji, czy moze
pierwotny cel ojcow (matek) zalozycieli? Jakie korzysci niesie dla lokalnych
organizacji zwiazkowych przynaleznosc do Federacji, ktorej Komitet Wykonawczy
nie moze, lub nie chce ze wzgledow statutowych wziac udzialu np. w Konferencji
Przedstawicieli ZZ? Otoz zadne. Bo i nie o to chyba chodzilo ojcom (matkom)
zalozycielom. Wymierne korzysci odnosza, a wlasciwie odnosily najwyzsze wladze,
a w szczegolnosci Przewodniczaca FZZSC. Nie zawaham sie stwierdzic, ze w przypadku
tej ostatniej mamy juz do czynienia z kultem jednostki. Dowod? Wpiszcie w Google
imie i nazwisko Przewodniczacej Federacji. Nastepnie sprobujcie za pomoca wyszukiwarki
znalezc cos o innych dzialaczach zwiazkowych w SC. Proponuje zaczac od
Przewodniczacej ZZZSC RP. Czymze wiec jest FZZSC w chwili obecnej? Niczym innym,
jak tylko wielka mistyfikacja majaca za zadanie zachowac kilka dziesiatek chronionych
stanowisk i podtrzymywac fasadowy prestiz ogolnopolskiej przewodniczacej. Wypada jeszcze
wspomniec o zaslugach Federacji w tlumieniu oddolnych inicjatyw lokalnych organizacji
dla zachowania status quo.
Nasuwa mi sie analogia do jemioly. Jak zaznaczylam w tytule, jest to moja subiektywna opinia.
Zapraszam do dyskusji.
BAJA-SLONECZKO_d.jpg

-Czy obecny stan to efekt bledu w sztuce tworzenia organizacji, czy moze
pierwotny cel ojcow (matek) zalozycieli? Jakie korzysci niesie dla lokalnych
organizacji zwiazkowych przynaleznosc do Federacji, ktorej Komitet Wykonawczy
nie moze, lub nie chce ze wzgledow statutowych wziac udzialu np. w Konferencji
Przedstawicieli ZZ? Otoz zadne. Bo i nie o to chyba chodzilo ojcom (matkom)
zalozycielom

Czytając powyższe przypomnijmy sobie ojców założycieli Federacji.

piekło

Komitet Wykonawczy Federacji nie utracił zdolności do realizacji zadań statutowych tylko nie chce ich realizować. Przywołane poniżej pismo z 18 maja aż nadto wyraźnie to pokazuje.
8 związków za protestem kłamstwo!!!! Policzcie dobrze. To jest 9 organizacji, a więc większość za protestem(są wyraźnie wykazane dwie organizacje z Olsztyna)
Poza tym 2 - Zgorzelec i Toruń nie przedstawiły stanowiska za przyłączeniem się do protestu
6 organizacji Łódź, kraków, poznań, nowy targ, rzepin i mazowsze-wa-wa nie wyraziły swoich opinii

WIĘKSZOŚĆ ZA PROTESTEM. Komitet Wykonawczy uważa jednak, że mniejszość. I teraz tak. Członkowie Komitetu Wykonawczego są m.in. ze Zgorzelca, Poznania no i Krakowa(Fołta). Nawet uznając, że Kom. Wykonawczy zna jakąś ponadgalaktyczną matematykę zgodnie z którą wychodzi, żę jest rzeczywiście mniej organizacji za protestem(co jest oczywistym kłamstwem) to Kom. Wykonawczy i tutaj właśnie sedno sprawy, jeżeli tylko chce może z łatwością przeważyć szalę za protestem, samemu tak się określając.
W tej wyliczance nie musiał, wolał błędnie policzyć liczbę organizacji, które były za protestem.
Za coś takiego żądam natychmiastowego podania się do dyspozycji Rady Federacji całego Komitetu Wykonawczego.
DOSYĆ TYCH MANIPULACJI.
I niech Kom. Wykonawczy nie pieprzy farmazonów, że nie darady zwołać Rady. Radę zwołuje sam Komitet Wykonawczy tylko radę w trybie normalnym/zwykłym i taka rada jest uprawniona do podejmowania wszystkich uchwał protestacyjnych i wogóle wszystko może uchwalić.
Tylko, że Komitet Wykonawczy jak widać czarno na białym --- nie chce

I jeszcze jedno. Dlaczego to pismo mówi końcowo o zamknięciu drogi do zwołania Rady Federacji a pomija milczeniem sedno a więc udział w pikiecie z innymi służbami. Poza tym do qr... nędzy sam Komitet Wykonawczy może zwołać Radę Federacji tylko qrde nie wiadomo dlaczego nie chce tego zrobić.
:evil: :evil:

trochę z wssc ale pozmieniane

Czerwcowe posiedzenie KW Federacji ZZSC.

W dniu wczorajszym (!) na internetowej stronie Federacji ZZSC ukazał się Protokół nr 4 /2006 z posiedzenia Komitetu Wykonawczego Federacji ZZSC 12-13.06.2006r.

Zwracam uwagę ( w nawiązaniu do wczorajszej pikiety służb mundurowych ) na punkt porządku obrad dotyczący aktywnego włączenia się w protest służb mundurowych. W protokóle czytamy : „Po dokonaniu analizy wystąpień RF i ponownie wyników ankiet, w wyniku dyskusji przyjęto założenie przez Członków KW FZZSC, że możliwe jest aktywne włączenie się w protest służb mundurowych, jeżeli udział wzięłoby co najmniej 2000 f. c. Pierwszy krok, to wnioski 1/3 organizacji członkowskich FZZSC o zwołanie posiedzenia RF w trybie nadzwyczajnym, gdyż w świetle postanowień Statutu, KWFZZSC nie ma uprawnień do zwoływania posiedzenia RF w takim trybie. Warunkiem koniecznym wystąpienia do Komitetu Protestacyjnego służb mundurowych jest podjęcie uchwały przez RF o pogotowiu protestacyjnym, powołanie Komitetu Protestacyjnego z określonymi szczegółowo zasadami udziału, hasłach itd. Dodatkowo ZZ działające w pozostałych służbach mundurowych muszą wyrazić zgodę na nasz udział. ”

A teraz dodam od siebie
A dlaczego qr... nie zwołać samemu drogi Komitecie Rady federacji w trybie zwykłym, ale też i po co bo qr... zgodnie z powszechnie obowiązującymi na ziemi zasadami matematyki większość organizacji związkowych była za protestem.
W co wy qr... gracie.

ps od wssc. szkoda, że z tak dużym opóźnieniem publikowane są materiały dotyczące pracy Federacji ZZSC, chociaż wydaje się to być usprawiedliwione „Dużym utrudnieniem w pracy KW, w szczególności w wyjazdowych spotkaniach przewodniczącej, jest brak laptopa wyposażonego w bezprzewodowy dostęp do internetu. Brak tych narzędzi uniemożliwia bieżące reagowanie na propozycje parlamentarzystów dotyczące zmian przepisów. W takiej sytuacji stanowisko jest przygotowywane i przesyłane z opóźnieniem, co niejednokrotnie jest niekorzystne dla S.C. ”

Cały protokół

Back
Do góry