Powiedz to tym co przyszli na konkretne stanowisko i po paru miesiącach byli w zupełnie nieprzewidywalnym wcześniej miejscuMyślę że się mylisz bo wszystkie (chyba) nabory są na konkretne stanowisko do konkretnego działu.
Powiedz to tym co przyszli na konkretne stanowisko i po paru miesiącach byli w zupełnie nieprzewidywalnym wcześniej miejscuMyślę że się mylisz bo wszystkie (chyba) nabory są na konkretne stanowisko do konkretnego działu.
jestem w trakcie przenosin, jakieś pytania?Witam!
Czy jest tu jakiś były Policjant co przeniósł sie do SC-S? Z przeniesienia bądź po zwolnieniu sie z Policji,
w Policji, gdy ktoś ukończy pozytywnie kurs to przy najbliższym święcie jest awansowany na oficera,
a u nas ludzie czekają po 2-3 lata, są także sytuacje, i to nie są jednostkowe przypadki, że ludzie bez mianowania ostatecznie decydują się na odejście na emeryturę z korpusu aspirantów, no bo ile można czekać i być pośmiewiskiem,
no ale u nas nigdy nie było i nie będzie normalnie
W Policji jest ścieżka kariery, w SCS tego nie ma.Odniosłam się do artykułu o egzaminie do mianowania w korpusie oficerów,
Masz rację, u nas jest jeszcze gorzej, bo jest problem z mianowaniami do korpusu aspirantòw,
Paranoją w tym wszystkim jest fakt, że szefostwo KAS, to w zasadzie sami "mundurowi".Problem jest też w najwyższym kierownictwie, szczególnie na poziomie MF. Nie mamy szczęścia do szefów. Tak było w cle i tak jest w kas. Ani Szefowie Służby Celnej ani Szefowie KAS nie czuli specyfiki służby funkcjonariuszy. W kas jest gorzej, bo szef kas ma pod sobą armię cywili z Urzędów Skarbowych i garstkę funkcjonariuszy, dlatego f-sze są w wielu sprawach marginalizowani i nie mają wsparcia w Szefie KAS ...
Nie mogą mi dać mniej niż mam przy przeniesieniu dlatego zastanawiam się jak zniwelują tą różnicę, przydział do grupy mobilnej nie wiem jakie tam są mnozniki i grupy zaszeregowania. Boję się tego, że różnice wynagrodzenia powiedzmy 600-800zł wpompują w dodatek służbowy, który przecież po moim ewentualnym przejściu w każdej chwili można zabrać motywując to w jakikolwiek sposób...Od 2600 do 3400 zł powinieneś dostać w zależności od województwa, komórki. Realnie ok. 3000 zł netto bez stażowego.
Nie ma żadnych zasad. Do niedawna standardowym stanowiskiem był starszy specjalista, teraz jest już sporo ekspertów, albo przeniesionych z tymi stanowiskami w 2017 przy pseudoreformie albo awansowanych po ostatnich podwyżkach gdyż wskoczyli w eksperckie widełki.ktoś coś Panowie? jakie są stanowiska w referacie kontroli mobilnej i grupy zaszeregowania, na ile można tam liczyć jeśli chodzi o podstawę bez dodatku służbowego?
Kolega nie wie w jakie bagno się pcha...Nie ma żadnych zasad. Do niedawna standardowym stanowiskiem był starszy specjalista, teraz jest już sporo ekspertów, albo przeniesionych z tymi stanowiskami w 2017 przy pseudoreformie albo awansowanych po ostatnich podwyżkach gdyż wskoczyli w eksperckie widełki.
Jak zapoznasz się ze stawkami na poszczególnych stanowiskach a linki miałeś już podsyłane, to zauważysz że widełki na poszczególnych stanowiskach na siebie nachodzą i to nie tylko na kolejne stanowisko, ale nawet 2 lub 3. Dlatego teoretycznie specjalista może mieć taki sam mnożni jak ekspert. W realizacji jest dodatek tzw. kontrolerski, wg przepisów od 100 do 1000 zł brutto. W praktyce najczęściej są poniżej 500 zł (jak ktoś ma 500 brutto to jest już szczęściarzem). Dodatek ten w każdej chwili może być obniżony do minimum czyli 100 zł. Przyznawany jest na okres maksymalnie do końca grudnia. W mojej izbie jest praktyka, że są przyznawane co pół roku (tak sobie wymyślili, żeby bez specjalnych uzasadnień manipulować przy dodatkach).
Jeśli jesteś zdecydowany to nie przyjmuj propozycji gorszej o 100 zł od tego co masz (nie wliczając dodatku kontrolerskiego który minimalnie wynosi właśnie 100 zł). Przy każdej innej propozycji będzie ryzyko, że możesz stracić.
Kolega nie wie w jakie bagno się pcha...
Tutaj nic nie jest logiczne, nie ma grup zaszeregowania - Ty i kolega robicie to samo: jeden zarabia 5000, Ty 3000, czemu tak jest? Bo tak.
No i awanse w stopniu co 5 lat, także oficera tutaj nie doczekasz...