z Policji do Służby Celno-Skarbowej 2020r. czy warto??

w tym artykule piszą, że zgodnie z porozumieniem mieliście dostać 729 zł brutto na etat dla każdego funkcjonariusza od 1 stycznia 2020 r. Rozumiem, że tej kasy nie dostaliście? Czy będą w ogóle jeszcze podwyżki w najbliższych dwóch latach, bo mowa jest o programie modernizacyjnym KAS 2020-2022?

a czy są jakieś określone zasady co do mnożnika? przykładowo jak mnożę kwotę bazową czyli 1803,16 zł z mnożnikiem dla starszego specjalisty a są to widełki 1,707 - 2,900 wychodzą mi kwoty w przedziale 3078 zł - 5229 zł, czy ktoś w ogóle na starszym specjaliście zarabia ponad 5 tyś?? jakie są praktyki dla ustalania mnoznika dla funkcjonariuszy najniższy możliwy?? Trochę to dziwne bo ktoś na starszym specjaliście może zarabiać dużo więcej niż inna osoba na stanowisku młodszego eksperta gdzie mnożnik zaczyna się od 1,974...

Służba Celno-Skarbowa, w kas, to stan umysłu...

Tu kończy się logika...

Nie ma ścieżki kariery, jasnych zasad, przewidywalności, analogii do in służb...

SCS jest jedyna, wyjątkowa...

w tym artykule piszą, że zgodnie z porozumieniem mieliście dostać 729 zł brutto na etat dla każdego funkcjonariusza od 1 stycznia 2020 r. Rozumiem, że tej kasy nie dostaliście? Czy będą w ogóle jeszcze podwyżki w najbliższych dwóch latach, bo mowa jest o programie modernizacyjnym KAS 2020-2022?
ktoś dostał..... ja - nie

Słowo klucz średnio na etat... A podwyżki miały charakter uznaniowy.
Mi nie wyszła pewnie nawet połowa tej kwoty.

@Tarnowianin , nikt nie wie co nas czeka w kolejnych latach. Nie wiedzieliśmy czego się spodziewać po naszych władzach z Ministerstwa Finansów w czasach przedcovidowych. Teraz, od dłuższego czasu w kolejnych pismach dowiadujemy się, że musimy solidaryzować się z przedsiębiorcami, artystami itp., (w domyśle mamy podzielić sie pieniędzmi przeznaczonymi dla nas).
W przyszłym roku niczego dobrego się nie spodziewamy. Pomijają nas w sprawie zmian art. 15a, w sprawie dodatków motywacyjnych,....
Na koniec tego roku szacunkowo kilkanaście procent funkcjonariuszy złożyła wnioski o emerytury a nie jest to, poza jednostkowymi przypadkami, emerytura pełna. O czymś to świadczy.
Nie chcę Cię zniechęcać, bo sytuacja kadrowa robi się u nas tragiczna.
Piszemy Ci, że w sprawie stanowisk, widełek, itp nie ma u nas żadnych zasad. Możesz jeszcze 100 razy o to zapytać i odpowiedź będzie taka sama. Wiem, trudno w to uwierzyć, ale tak jest. Nie istnieje coś takiego jak ścieżka kariery. Mamy niesamowicie rozbudowaną cywilną nadbudowę, która nie rozumie specyfiki służby. Struktura po utworzeniu KAS zmarginalizowała rolę funkcjonariuszy SCS. O naszym losie decydują ludzie nie mający pojęcia o codziennej służbie funkcjonariuszy.
Zaczynam podejrzewać, że robisz sobie z nas żarty swoimi pytaniami.
Nie ma nawet jednolitych zasad dla nowo przyjętych z naborów zewnętrznych. W jednych izbach młody na start dostanie 2500 a w innej 3500. Niby mamy Szefa KAS, ale w wielu sprawach nie ma nic do powiedzenia bo Dyrektorzy Izb Adm.Skarbowej niby mu podlegają, ale w swoich województwach "zarządzają" kadrami po swojemu. Dlatego ktoś w dobrej wierze odpowie Ci na pytanie zgodnie z tym jak to jest w jego UCS, ale w małopolsce będzie całkiem inaczej. Dopytaj w kadrach (w sprawach uposażenia, dodatków, itp) a jeśli chodzi o specyfikę służby to przejdź się do działu/referatu realizacji w Krakowie, czy gdzie tam masz najbliżej i porozmawiaj z kierownikiem. Jeśli będzie się Ciebie spodziewał to zostaniesz lepiej przyjęty po przeniesieniu, jeśli uzna, że jesteś przydatny, tp może też pomóc przebrnąć przez procedury przeniesienia

a czy w ramach programu modernizacji KAS planowane jest coś jeszcze na lata 2021-22 czy ucięte wszystko przez covid?
Były planowane jakieś grosze na kolejne lata. W tym roku miałabyc ostatnia odczuwalna podwyżka. Znając MF wszystko będzie tłumaczone covidem jeszcze 10 lat po zakończeniu pandemii.

Służba Celno-Skarbowa, w kas, to stan umysłu...

Tu kończy się logika...

Nie ma ścieżki kariery, jasnych zasad, przewidywalności, analogii do in służb...

SCS jest jedyna, wyjątkowa...
W Policji też są widełki jeśli chodzi o mnoznik kwoty bazowej ale dopiero od 8 grupy zaszeregowania co w praktyce dotyczny tylko stanowisk naczelników i komendantów i ma to sens biorąc pod uwagę np. stanowisko naczelnika w CBŚP a stanowisko naczelnika na wiejskim komisariacie. 90% Policjantów ma jasno ustalony mnożnik w zależności od grupy zaszeregowania, różnicę może robić jedynie dodatek służbowy ale to są kwoty maksymalnie kilkaset zł i raczej nikogo nie bulwersują...

@Tarnowianin , nikt nie wie co nas czeka w kolejnych latach. Nie wiedzieliśmy czego się spodziewać po naszych władzach z Ministerstwa Finansów w czasach przedcovidowych. Teraz, od dłuższego czasu w kolejnych pismach dowiadujemy się, że musimy solidaryzować się z przedsiębiorcami, artystami itp., (w domyśle mamy podzielić sie pieniędzmi przeznaczonymi dla nas).
W przyszłym roku niczego dobrego się nie spodziewamy. Pomijają nas w sprawie zmian art. 15a, w sprawie dodatków motywacyjnych,....
Na koniec tego roku szacunkowo kilkanaście procent funkcjonariuszy złożyła wnioski o emerytury a nie jest to, poza jednostkowymi przypadkami, emerytura pełna. O czymś to świadczy.
Nie chcę Cię zniechęcać, bo sytuacja kadrowa robi się u nas tragiczna.
Piszemy Ci, że w sprawie stanowisk, widełek, itp nie ma u nas żadnych zasad. Możesz jeszcze 100 razy o to zapytać i odpowiedź będzie taka sama. Wiem, trudno w to uwierzyć, ale tak jest. Nie istnieje coś takiego jak ścieżka kariery. Mamy niesamowicie rozbudowaną cywilną nadbudowę, która nie rozumie specyfiki służby. Struktura po utworzeniu KAS zmarginalizowała rolę funkcjonariuszy SCS. O naszym losie decydują ludzie nie mający pojęcia o codziennej służbie funkcjonariuszy.
Zaczynam podejrzewać, że robisz sobie z nas żarty swoimi pytaniami.
Nie ma nawet jednolitych zasad dla nowo przyjętych z naborów zewnętrznych. W jednych izbach młody na start dostanie 2500 a w innej 3500. Niby mamy Szefa KAS, ale w wielu sprawach nie ma nic do powiedzenia bo Dyrektorzy Izb Adm.Skarbowej niby mu podlegają, ale w swoich województwach "zarządzają" kadrami po swojemu. Dlatego ktoś w dobrej wierze odpowie Ci na pytanie zgodnie z tym jak to jest w jego UCS, ale w małopolsce będzie całkiem inaczej. Dopytaj w kadrach (w sprawach uposażenia, dodatków, itp) a jeśli chodzi o specyfikę służby to przejdź się do działu/referatu realizacji w Krakowie, czy gdzie tam masz najbliżej i porozmawiaj z kierownikiem. Jeśli będzie się Ciebie spodziewał to zostaniesz lepiej przyjęty po przeniesieniu, jeśli uzna, że jesteś przydatny, tp może też pomóc przebrnąć przez procedury przeniesienia
nie robię sobie jaj, po prostu raz że jestem trochę zszokowany a dwa że na początek dostanę te 3800 zł ale jeśli duża część tej kwoty będzie wpompowana sztucznie w dodatek służbowy to ktoś mi go może za pół roku zabrać bo na przykład nie mam zadowalających wyników w służbie albo byłem na l4 i boje się że zostanę wy******, ciekaw jeszcze jestem czy można komuś widełki mnoznika obnizyć na stanowisku jeśli nie ma tych minimalnych

nie robię sobie jaj, po prostu raz że jestem trochę zszokowany a dwa że na początek dostanę te 3800 zł ale jeśli duża część tej kwoty będzie wpompowana sztucznie w dodatek służbowy to ktoś mi go może za pół roku zabrać bo na przykład nie mam zadowalających wyników w służbie albo byłem na l4 i boje się że zostanę wy******, ciekaw jeszcze jestem czy można komuś widełki mnoznika obnizyć na stanowisku jeśli nie ma tych minimalnych
Nie słyszałem o obniżeniu widełek bez kary dyscyplinarnej. Trudno mi sobie wyobrazić taką sytuację poza zdjęciem ze stanowiska kierowniczego.
Na proponowane warunki musisz się zgodzić inaczej do przeniesienia nie dojdzie. Postaw sztywne warunki, że Twoja pensja ma wynosić np te 3800 ale przy dodatku kontrolerskim (pewnie o nim myślisz pisząc służbowy) nie wyższym niż 100 zł., bo w realizacji minimum tyle muszisz dostać, oczywiście jeśli proponowany dodatek będzie wynosił np 300 zł, to swoje minimum podnieś do 4000, wtedy będziesz miał gewarancję, że nie stracisz.

Ostatnia edycja:
tylko tam z kolei mogą chyba człowieka przerzucić z jednego końca kraju na drugi pod granicę jak są braki :(
To tak jak u nas. Też nie masz gwarancji gdzie trafisz. Na pół roku możesz być przeniesiony w każde miejsce w Polsce praktycznie z dnia na dzień i nikt nie będzie się martwił gdzie zamieszkasz w tym czasie

Program PARTII programem partii....szaraczki do pomocy społecznej po paczki:poop:

czy ktoś mógłby mi wymienić wszystkie składowe wpływające na wysokość wynagrodzenia w Słuzbie Celno-Skarbowej, bo z tego co wiem to jest ich chyba więcej niż w Policji, z tego co ogarniam to są to:
  • podstawa
  • dodatek za stopień
  • stażowe
  • dodatek kontrolerski (chyba 150 zł?)
  • dodatek za służby nocne (+20% do stałej stawki od każdej nocki?)
  • zwrot kosztów dojazdu do miejsca pełnienia służby (jakie są tu kryteria?)

W przypadku granicy jest jeszcze dodatek za wyżywienie - jakieś 4 PLN za służbę.
Dojazdy też w zależności od liczby służb - koszt biletu na tej trasie bądź wg tabeli pkp dla danej odległości (co mniej obciąży budżet izby). Dojazd musi być utrudniony, czyli powyżej 30km między granicami administracyjnymi miejscowości zamieszkania i miejscowości pełnienia służby.
Stażowe jest oczywiście liczone tylko od podstawy.

Back
Do góry