Wyjaśnienie przebiegu rozmów z Min. Michałem Boni

Dodam jeszcze ,że ważne jest także byśmy skupili się na utworzeniu jednego silnego związku...związku "Mówiącego jednym głosem" naszym...żadne dotychczasowe nie " nie zabłysnęły" ani podczas alokacji ani teraz...gwiazdy precz z firmamentu!!!Pani Fołcie już podziękujmy .

płatne nadgodziny- to kolejne oszustwo.Czy wiecie skąd mają pochodzić środki finansowe na ten cel - otóż z funduszy własnych Izby Celnej czyli z tzw etatyzacji . Mówiąc prosto - ze środków wykorzystywanych na awanse i nagrody . Inaczej mówiąc , możemy zapomniec w przyszłości w dużej części o nagrodach i awansach na stanowiskach /w sensie materialnym /, ponieważ zabraknie środków na nie. Dlatego tak ochoczo sie na to zgodzono gdyż to są środki z naszych pieniędzy.Mówił o tym Min.Finansów w jednym z wywiadów, odpowiadając na pytania.

Re: .

Dorohuski napisał:
Nie napisałem oni, tylko MY. Pracowałem na zachodniej granicy grubo ponad 10 lat. Jestem z alokacji. I nie obrażaj innych, bo się zachowujesz jak kierowca TIR-a. Trochę kultury.

Nie obrażam. Też pracowałem na zachodzie i pamiętam strajk włoski. Wtedy tylko tyle było można, a może nikt nie pomyślał co zrobić dalej. Niestety.Wiem, że trzeba znieść ten chory artykuł.

.

Włśnie o tym pisałem, że ZZ nie dopuścili ludzi do tych rozmów, bo mało się nie pogryźli miedzy sobą. A kolejka stoi w Dorohusku i tylko MY możemy ją zrobić, więć proszę nie pisać głupot. Mam szacunek dla wszystkich pracowników SC, nikomu nie jest lekko. To po co takie wypowiedzi typu: " siedzieliscie wtedy cicho". Jak sie skończyły wcześniejsze protesty to wiemy, bez komentarza>

Dorohuski napisał:
Włśnie o tym pisałem, że ZZ nie dopuścili ludzi do tych rozmów, bo mało się nie pogryźli miedzy sobą. A kolejka stoi w Dorohusku i tylko MY możemy ją zrobić, więć proszę nie pisać głupot. Mam szacunek dla wszystkich pracowników SC, nikomu nie jest lekko. To po co takie wypowiedzi typu: " siedzieliscie wtedy cicho". Jak sie skończyły wcześniejsze protesty to wiemy, bez komentarza>

Szkoda, że Siwy był tylko obserwatorem.

.

Proszę o rzeczowe propozycje, CO ROBIĆ DALEJ!!. Skończmy z tymi potyczkami słownymi. i zajmijmy się obecna sytuacją.

Ktoś już o tym wspominał, ale chyba warto powtórzyć - skąd wziął się pomysł płatnych nadgodzin??? Nie było wcześniej mowy o takim naszym postulacie a przyjmując to strzelamy sobie w stopę, bo w służbach mundurowych nie ma takiego rozwiązania!!! Już Zemke w Radiu ZET wytykał, żebyśmy się zdecydowali, czy chcemy być służbą mundurową z jej przywilejami czy korzystać z rozwiązań "cywilnych".

Dorohuski napisał:
Proszę o rzeczowe propozycje, CO ROBIĆ DALEJ!!. Skończmy z tymi potyczkami słownymi. i zajmijmy się obecna sytuacją.

Już to pisali ludzie co dalej. Wznowić jak najszybciej rozmowy. Przyjąć na razie, co zaoferowali i ustalić jakieś terminy z rządem. Muszą się określić w jakim terminie będą wprowadzać zmiany. I ich pilnować. Oczywiście nie terminy odległe tylko realne. Żeby znów nie zrobili nas w jajo.

- co to znaczy USTAWA MODERNIZACYJNA? Jak mam się zgodzić na coś o czym nic nie wiem. Nie pokazano mi projektu. To co na razie wskazano to: ujednolicenie uposażeń SG i SC. (sami przyznali, że jest między nami przepaść), wzmocnienie systemu motywacyjnego (jak? proszę dokładnie!), stworzenie jednolitej umundurowanej SC (wydawało mi się się, że już jesteśmy umundurowani, a nie jak chcemy "mundurowi"! - pomyłka?), zakup sprzętu i wyposażenia (po co? już jest! A jak nie ma to UE powinna na to dać pieniądze tak jak w SG), zakup i wymiana sprzętu transportowego (po co? Znów fundusze UE), budowę nowych i modernizację użytkowanych obiektów (po co? zmarnowane pieniądze, lotniska nie mogą dokończyć).
- z wczorajszych rozmów wynika: "awans raz na pięć lat", przedwczoraj było "nie później niż pięć lat". Przypadek? Czy drobna pomyłka?
- ma być 500zł. na etat, a nie jak proponują: "średnio na etat". Znów pomyłka?
- w przyszłym roku kolejny wzrost płac! Minister zapytał wczoraj w tvn 24 dlaczego nie negujemy wzrostu kwoty bazowej o proponowane 2,5 skoro w SG będzie 2,67 (nie pamiętam dokładnie ale ok. 2,6) Otóż, dlaczego nie?! Proszę o 2,67!!!
- Najważniejsze - EMERYTURY. I w tym temacie cisza. Mają być po 15 latach! Tak jak w innych służbach mundurowych. Jeśli w przyszłości zmienią terminy emerytalne dla innych służb to niech zmienią i nam. Na razie ma być jednakowo.
- uznanie za "niesłychanie ważne" powrót alokowanych do miejsc zamieszkania. Ja też uważam to za niesłychanie ważne, ale konktretniej proszę.

Pozdrowienia dla pana Siwego. Trzymam kciuki.

Dorohuski napisał:
To MY w DOROHUSKU zapoczątkowaliśmy ten protest i nikt nas się nie pyta o zdanie. Kto ustalił, że emerytury są najważniejsze, bo napewno nie my. Jeżeli dalej chcecie sie lansowac na naszych garbach, to powodzenia!!
NAJWAŻNIEJSZA jest ochrona prawna funkcjonariuszy, czy możecie to w końcu zrozumieć. Bez nas nic nie zdziałacie, więc Panie Siwy ( jeżeli Pan jeszce tego nie wie), o to toczył sie ten protest. Ja wiem, że ludziom z ZZ i z odziałów tzw. "buraczanych", najbardziej zależy na pieniadzach i emeryturach, ale my na granicy, przy obecnym stanie prawnym, nie doczekamy żadnej emerytury.[/qu

JESTEM ZA ZA ZA !!!!!!

w ustawie modernizacyjnej jest "tworzy sie jednolita słuzbe UMUNDUROWANĄ!!!!!!!!!

CZYM TO SIE ROZNIE OD TEGO CO TERAZ MAMY???

stworzenie jednolitej umundurowanej SC (wydawało mi się się, że już jesteśmy umundurowani, a nie jak chcemy "mundurowi"! - pomyłka?)

TO CHYBA ZNACZY, żE NIE BęDZIEMY SłUżBą MUNDUROWą, A CYWILNI STANą SIę UMUNDUROWANI

Anonymous napisał:
- co to znaczy USTAWA MODERNIZACYJNA? Jak mam się zgodzić na coś o czym nic nie wiem. Nie pokazano mi projektu. To co na razie wskazano to: ujednolicenie uposażeń SG i SC. (sami przyznali, że jest między nami przepaść), wzmocnienie systemu motywacyjnego (jak? proszę dokładnie!), stworzenie jednolitej umundurowanej SC (wydawało mi się się, że już jesteśmy umundurowani, a nie jak chcemy "mundurowi"! - pomyłka?), zakup sprzętu i wyposażenia (po co? już jest! A jak nie ma to UE powinna na to dać pieniądze tak jak w SG), zakup i wymiana sprzętu transportowego (po co? Znów fundusze UE), budowę nowych i modernizację użytkowanych obiektów (po co? zmarnowane pieniądze, lotniska nie mogą dokończyć).
- z wczorajszych rozmów wynika: "awans raz na pięć lat", przedwczoraj było "nie później niż pięć lat". Przypadek? Czy drobna pomyłka?
- ma być 500zł. na etat, a nie jak proponują: "średnio na etat". Znów pomyłka?
- w przyszłym roku kolejny wzrost płac! Minister zapytał wczoraj w tvn 24 dlaczego nie negujemy wzrostu kwoty bazowej o proponowane 2,5 skoro w SG będzie 2,67 (nie pamiętam dokładnie ale ok. 2,6) Otóż, dlaczego nie?! Proszę o 2,67!!!
- Najważniejsze - EMERYTURY. I w tym temacie cisza. Mają być po 15 latach! Tak jak w innych służbach mundurowych. Jeśli w przyszłości zmienią terminy emerytalne dla innych służb to niech zmienią i nam. Na razie ma być jednakowo.
- uznanie za "niesłychanie ważne" powrót alokowanych do miejsc zamieszkania. Ja też uważam to za niesłychanie ważne, ale konktretniej proszę.

Pozdrowienia dla pana Siwego. Trzymam kciuki.

Ochronę prawną uważam za oczywistą KONIECZNOść.

Płatne nadgodziny to pomyłka w sytuacji gdy i tak nie ma pieniędzy na godziny nocne.
Ochrona prawna, emerytury po 20 -25 latach, podwyżki od dołu, czyli najpierw dla tych co mają najmniej co by młodzież nam się nie zwinęła.
Zlikwidować te chore gwiazdki. Drabina finansowa jest za bardzo rozlazła i nieprzejrzysta.

Oczywiście, że wznowic rozmowy, wykazać dobra wolę poprzez wystosowanie przez ZZ apelu do funkcjonariuszy o jak najszybsza pomoc w rozładowaniu kolejek, włącznie z wyjazdami na dopomóżki na wschód (Rząd wykazał dobra wolę a reszta to sprawy czysto techniczne):

Nie wiem, w jaki sposób będą prowadzone rozmowy po wystosowaniu takiego apelu, ale bedą one juz bez ciśnienia i powinny dotyczyć m.takich kwestii:

- likwidacja zapisów w art.26 - mozliwość zwolnienia funkcjponariusza : dla dobra słuzb; ze względu na utrate zaufania;

- przy opracowaniu harmonogramu podwyżek przy dochodzeniu mnożnika słuzb mundurowych, to w przypadku nie przeniesienia nas do zaopatrzeniowego systemu emerytalnego mnożnik ten powinien byc wyższy o kilkanaście procent niż w Straży Granicznej, gdyz Oni nie płacą składek ZUS i netto maja wyższe pobory przy takich samych dochodach brutto;

- alokowanym można udzielic preferencyjne kredyty na zakup mieszkań,

-źródla finasowania nadgodzin i podstawa prawna ich wypracowywania, bo nie mamy takich możliwości. Tydzień pracy jest 40 godzinny, więc jak to zrobić, okres rozliczeniowy dla zmianowców to 3 miesiące.

- awanse, tak jak słuzby mundurowe, jeżeli nie zmoczą to bez łaski co dwa lata;

PS Najwazniejsze, żeby nie było niepotrzebnego cisnienia na wynik rozmów. My musimy wiedzieć, że obie strony chca rozmawiać, weźmiemy się do pracy, bo nerwowo tego np. ja juz nie wytrzymuje.W IC wewnętrznych jest w tej chwili ciężka atmosfra, straszenie zwolnieniami dyscyplinarnymi, delegowanie celników niezgodnie z przepisami (Dyrektor IC nie ma prawa przenieść celnika do pracy w innej izbie celnej, może to zrobić tylko Minister Finansów-osoba upoważniono i to w formie pisemnej i imiennej)

[/b]

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:
Czy była mowa na temat podziału ewentualnych podwyżek? Czy będzie tak, jak dotychczas, że dyrektorzy dostaną najwięcej, a MKC ochłapy?

500 MA BYC PO ROWNO!!! ZADNYCH PODZIAŁÓW!!!TO JEST WARUNEK BEZSPRZECZNY!!
DOSC PODZIAŁÓW

100% RACJI!!!!!!!!!!!! INACZEJ NA 3 FC-Y = 1500 ZŁ PODZIAŁ BEDZIE NASTĘPUJACY:

800 DUPOLIZ
600 LACHOCIĄG
100 MKC

IC Gdynia napisał:
Dokładnie jak z tymi pieniędzmi będzie?? Panie Siwy?? 500 zł czy 245zł?? Kasa po równo czy młody dostanie np 70 zł na odczepne. Jak dyrektor np w Gdyni dostanie 800 zł a ja 50zł to chyba sie pochlastam!!!
A moze honorowo Dyerektorzy i Naczelnicy zrezygnują z podwyżki ?

Back
Do góry