- co to znaczy USTAWA MODERNIZACYJNA? Jak mam się zgodzić na coś o czym nic nie wiem. Nie pokazano mi projektu. To co na razie wskazano to: ujednolicenie uposażeń SG i SC. (sami przyznali, że jest między nami przepaść), wzmocnienie systemu motywacyjnego (jak? proszę dokładnie!), stworzenie jednolitej umundurowanej SC (wydawało mi się się, że już jesteśmy umundurowani, a nie jak chcemy "mundurowi"! - pomyłka?), zakup sprzętu i wyposażenia (po co? już jest! A jak nie ma to UE powinna na to dać pieniądze tak jak w SG), zakup i wymiana sprzętu transportowego (po co? Znów fundusze UE), budowę nowych i modernizację użytkowanych obiektów (po co? zmarnowane pieniądze, lotniska nie mogą dokończyć).
- z wczorajszych rozmów wynika: "awans raz na pięć lat", przedwczoraj było "nie później niż pięć lat". Przypadek? Czy drobna pomyłka?
- ma być 500zł. na etat, a nie jak proponują: "średnio na etat". Znów pomyłka?
- w przyszłym roku kolejny wzrost płac! Minister zapytał wczoraj w tvn 24 dlaczego nie negujemy wzrostu kwoty bazowej o proponowane 2,5 skoro w SG będzie 2,67 (nie pamiętam dokładnie ale ok. 2,6) Otóż, dlaczego nie?! Proszę o 2,67!!!
- Najważniejsze - EMERYTURY. I w tym temacie cisza. Mają być po 15 latach! Tak jak w innych służbach mundurowych. Jeśli w przyszłości zmienią terminy emerytalne dla innych służb to niech zmienią i nam. Na razie ma być jednakowo.
- uznanie za "niesłychanie ważne" powrót alokowanych do miejsc zamieszkania. Ja też uważam to za niesłychanie ważne, ale konktretniej proszę.
Pozdrowienia dla pana Siwego. Trzymam kciuki.