Wyjaśnienie przebiegu rozmów z Min. Michałem Boni

Dokładnie tak . Dzisiaj rozmowy! I jeszcze jedno po kiego grzyba nam płatne nadgodziny- inne mundurówki ich nie mają - sami strzelamy sobie w kolano! A głąbami z Katowic się nie przejmujcie , są w katowickiej izbie ludzie w porządku. I oni pomogą.

Jan Kowalski napisał:
jak już wcześniej pisałem, na początek zgodziłbym się na to co proponuje rząd i prowadził dalej wspólne prace nad zmianą ustawy,
mamy poważny argument, że tym razem potraktuja nas poważnie - poznali naszą siłę !
ale musimy być również odpowiedzialni i wykazać dobrą wolę - sytuacja jest bardzo napięta a ludzie nas nie lubią, taka jest prawda,
w świat idzie komunikat - "proszę dostali po 500 zł i jeszcze im mało", ludzie znają realia życia i nie mają pojęcia o co nam chodzi,
dlatego ja bym ustąpił i w razie niespełnienia obietnic - głównie w przedmiocie zmiany ustawy - uderzyłbym jeszcze raz,
dlatego ja nie będę narazie brał urlopu na żądanie - trzeba mieć jakąś rezerwę na potem,

to jest mój post z 27.01 - trzeba było tak postąpić i to my mielibyśmy przewagę i medialną i psychiczną,
teraz rząd wie, że można nas spacyfikować

-EMERYTURY TAK ALE PO 20-25 LATACH......MYSLE ZE TO UCZICWE!!!
-500 ZŁOTYCH TAK- ALE PO RÓWNO LUB WIECEJ DLA NAJMNIEJ ZARABIAJĄCYCH
-Z TYM AWANSEM CO 5 LAT TO WIECIE......PO 15 LATACH BEDE MIAŁA 3 GWIZDKI I MKC...TROCHE ŚMIESZNE.....JA BYM WZIEŁA JAKIES 3 LATA
-NADGODZINY PŁATNE...MYSLE ZE LUDZIE POWINNI MIEC WYBÓR CZY CHCA KASE CZY WOLNE
-MNOZNIK ZA ROK JEST OK...
- I OCHRONA PRAWNA JEST OK. MYSLE ZE TRZEBA BY BYŁO COS ZROBIC JESZCZE Z TYMI KTÓRYCH JUZ ARESZTOWANO I POSADZONO.....

zgadzam się - jeden związek - nowi ludzie pod przewodnictwem Sławka i Barbary. Co do emerytur , kolega wcześniej może ma rację żeby wyróżnić tych z granicy (plus mobilni, porty i lotniska) , ja sam jestem z wewnętrznego i i nie roszczę sobie praw do 15 lat. Bądźmy realistami.

Anonymous napisał:
-Z TYM AWANSEM CO 5 LAT TO WIECIE......PO 15 LATACH BEDE MIAŁA 3 GWIZDKI I MKC...TROCHE ŚMIESZNE.....JA BYM WZIEŁA JAKIES 3 LATA
- I OCHRONA PRAWNA JEST OK. MYSLE ZE TRZEBA BY BYŁO COS ZROBIC JESZCZE Z TYMI KTÓRYCH JUZ ARESZTOWANO I POSADZONO.....

DOKŁADNIE ! CO 5 LAT ALE NA STANOWISKU, A GWIAZDKI NIECH SE W D.... WSADZĄ!!

eresenowiec napisał:
zgadzam się - jeden związek - nowi ludzie pod przewodnictwem Sławka i Barbary. Co do emerytur , kolega wcześniej może ma rację żeby wyróżnić tych z granicy (plus mobilni, porty i lotniska) , ja sam jestem z wewnętrznego i i nie roszczę sobie praw do 15 lat. Bądźmy realistami.

to nie wyjdzie bo w niektórych izbach kilka razy w roku przenosza na granice do pomocy..i jak sie wtedy policzysz????
jak równo to równo....i np. po 20-25 latach

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:

DOKŁADNIE ! CO 5 LAT ALE NA STANOWISKU, A GWIAZDKI NIECH SE W D.... WSADZĄ!!

W OGÓLE PODZIAŁ NA STANOWISKA I STOPNIE JEST DLA NAS WIELCE NIEKORZYSTNY. PRZEZ TO NIEKTÓRZY PO 15 LATACH ZARABIAJA 1500 zł

a czy z awansem nie moze byc tak ze na stopniu awans co 4 lata i na stanowisku co 4???????bo naprawde raz na 5 lat to śmieszne bedziemy starymi dziadkami z trzema gwiazdkami i rewidentami celnym

My, szeregowi funkcjonariusze, tak z pasów, jak i z biur, już zrobiliśmy co do nas należało. Teraz to Wy, p.Sławku, związkowcy, musicie pokazać, ze nie poszło to wszystko na marne.

myśle że należy mieć w swojego negocjatora zawodowego, poza tym należy mieć opracowaną taktykę medialną ( w opini publicznej jesteśmy źle postrzegani,nasze słabe strony można przecież przedstawić w ciekawym świetle , tak jak to rzad powrót do pracy ( myslę że chilowy) utożsamia z poparciem postulatów rzadowych co jest nie prawdą.

Anonymous napisał:
eresenowiec napisał:

to nie wyjdzie bo w niektórych izbach kilka razy w roku przenosza na granice do pomocy..i jak sie wtedy policzysz????
jak równo to równo....i np. po 20-25 latach

Właściwie to masz rację . Zgadzam się .

W swojej skromnej niewiedzy uważam że podział na granice, wzp i wewnętrznych nie ma najmniejszego sensu przy ustalaniu ewentualnych uprawnień emerytalnych, bo wystarczyło by na przykład funkcjonariusza wzp posiadającego uprawnienia po 14 latach przenieść na oddział wewnętrzny i uprawnienia by się skończyły. Ja wiem że generalnie nie ma takich załozeń żeby były podziały ale słysze różne głosy i wiem że wszystko jest mozliwe.

-500 brutto
-wzrost mnożnika jeszcze w tym roku na tyle aby podnieść nam pensje o kolejne 300 zł w 2008
- mnożnik to jest najważniejsze, Boni zasugerował że jest szansa aby w przyszłym roku było tak jak w SG czyli 2,67
- równomierny wzrost mnożnika w SG taki jak w policji czy SG
- emerytury upieramy sie przy 15 latach ( to niech rząd poda konkretna propozycję - Boni przecież nie powiedział nie )
- awans co 5 lat, ale co wiąże sie z tym awansem ( popatrzyć jak ma wojsko, policja, SG )

I jak najszybciej podjąć rozmowy z rządem przy udziale mediatora oraz Transportowców ...powtarzam jeszcze dziś tę sprawę załatwić ... i pójść wszyskie samochody jako akt dobrej woli, to będzie medialne ...

Trzeba już dziś działać bo czas nie jest już naszym atutem !!!

..... WSPÓLNA KONFERENCJA Z TRANSPORTOWCAMI I APEL o ROZMOWY Z RZĄDEM ..... już dzisiaj

Panie Sławku

Panie Sławku - dla mnie tez emerytury są na 1. miejscu, ale walcząc o nie trzeba pamiętać o tym, że już kilka rządów starało się ograniczać a nawet myślało jak odebrać je np. Policji - myślę, że w tej sprawie moglibyście skonsultować się ze związkowcami policyjnymi. Tak poza tym dokument jaki przedstawił rząd o ile byłby w formie umowy do podpisu byłby wstępnie do przyjęcia - w wielu rzeczach się nie zgodzę z M. Bonim ale w tej jednej ma rację - nikt nie zdecyduje się ot tak w 12 godzin dać nam wcześniejsze emerytury.
Może by teraz taki mały zwodzik - 1. dogadujemy się - podpisujemy umowę z rządem (z pogrożeniem palcem, że jak nie zaczną realizować to zobaczą...) 2. wracamy do pracy i pokazujemy jak umiemy uprzątnąć bałagan (korki) spowodowany przez rząd - niech odeślą ludzi przysłanch z Izb wew. i niech kierowcy będą bardziej za nami, 3. organizujemy się w miejscu pracy, bronimy się przed reorganizacjami ze strony naczelstwa/dyrekcji, jak nie wezmą się do roboty to zainkasują już maks wpierd...

panie Sławku ja proponuje jechac jutro do wawy i podpisac to co nam daje rzad
dopiszcie tylko do ustawy modernizacyjnej prace nad ustawa za pomoca celników w sprawie emerytur 20-25 lat(absolutnie nie bedzie to Pani Fołta!!!bo ona wszystko zepsuje czego sie dotknie nie ma ta pani zadnego poparcia w nas zwykłych celnikach)
i bedzie po sprawie

--------------------------------------------------------------------------------

i te awanse trzeba pamietac ze my mamy i stanowisko i stopien!!!!!!!!!!
wiec wizja 5 lat to jest smieszne

A JA ZAPYTAM Z INNEJ BECZKI???
Z OFICJALNEGO KOMUNIKATU ZZ WYNIKA ZE PANI SMOLINSKA NIE REPREZENTOWAŁA POROZUMIENIA BIAŁOSTOCKIEGO TYLKO JAKIS INNY ZWIAZEK!!!!!!!!
WIEC JAKIM PRAWEM WYPOWIADAŁA SIE W TV ZE W PIATKOWYCH NEGOCJACJACH NIE BRAŁO UDZIAŁU POROZUMIENIE BIAŁOSTOCKIE SKORO I TAK GO NIE REPREZENTOWAŁA?????
ODPOWIEDZ JEST PROSTA ZEBY FOŁTE WCISNAC NA NEGOCJACJE!!!!!!!!!!
JAK MOZNA BYŁO NA COS TAKIEGO POZWOLIC?????????????

Re: Propozycja

Zolnik napisał:
500 jest ok.
Ale należy się dobrze zastanowić nad sposobem podziału. Po równo - nie jest najlepszym sposobem. Jest mnóstwo komórek gdzie ludzie na takich samych stanowiskach pracując tak samo mają pensje jeden 1400 a obok drugi 4000- chyba każdy zna takie przypadki. Co więcej czasami nawet w jednej komórce jest dwóch np. inspektorów - jeden ma 1800 a drugi 4000. Propozycja Tuska (chyba) była taka aby najwięcej dostali ci najmniej zarabiający. Sytuacja jest tak skomplikowana, że nie można wprowadzić prostych rozwiązań. Proponuję takie zasady:
kwota przypadajaca na etat jest przekazana do każdej komórki np. 10 osób x 500 tj. 5000,
W każdej komórce należy zobowiązać kierowników do takiego podziału, który istotnie zmniejszy dystans między funkcjonariuszami na jednym stanowisku (stopniu). Dodatki za stopień powinny byc równe w ramach jednego stanowiska w danej komórce. A dla kadry uzaleznione od ilości f-szy, którymi zarządzają i stopnia odpowiedzialności pracy. Nie powinien naczelnik gospodarczego zarabiać dwukrotnie więcej niż kierownik oddziału celnego.
2. Emerytury- mogą byc po 20-25 latach ale do tego okresu powinien byc wliczony czas słuzby od dnia, od kiedy jesteśmy Słuzbą celną. Wiekszość z nas ma 15-18 lat służby i jakieś 35-40 lat. Czyli 18+20= 38 lat służby, 40+20=60 lat (wiek) - teraz po 40 pracy bez względu na wiek i mając 60 lat mając 15 w służbie (administracji) można przejśc na emeruturę. Licząc do okresy służbę od 1999r zyskujemy cokolwiek- ale bez tego NIC.
3. Płatne nadgodziny powinny byc określone przez odniesienie do kwoty waloryzowanej- no. 0,5% średniej krajowej (nie mam w tej chwili dokładnej kwoty) tak aby wyszło to 18zł/h. W przeciwnym razie za dziesięć lat nadal będzie 18 zł. Tak jak dopłaty za dojazdy od 2004r jest ta sama kwota pomimo 50% wzrosku kosztów transportu.

zgadzam się . Powinno być tak , że Ci co mają mniej powinni dostać więcej , ale z doświadczenia wiem , że jeśli zapis będzie nieprecyzyjny i będzie "średnio" to najwięcej dostaną przydupasy. Więc już wolę sztywne "po równo"

Propozycje

* 500 zł. OK - podział po równo albo odwrotnie proporcjonalnie do obecnych poborów- z zakazem innego podziału- tzn. podwyżka dla zarabiającego mniej (w ramach stopnia) nie może być mniejsza od podwyżki tego co zarabia więcej.
* Konkretny mnożnik połączony z konkretna kwotą bazową.- Wynagrodzenie w GS nie do końca jest najlepszym odniesieniem- mają jeszcze całą masę dodatkóza dojazdy i brak mieszkania i inne.
* Zakaz dawania awansów bez podniesienia kwoty wynagrodzenia. Te 5 lat na nic się zdadzą. W IC Kraków w ubiegłym roku kilkudziesięciu (może kilkunastu) celników dostało awanse- niektórzy pierwszy raz od 15 lat- i nie dostali ani zeta podwyżki. Teraz mają czekać 5 lat na kolejny awans z nadzieją, że w przyszłości Dyrektor będzie miał kasę.
* Kwestia zmniejszenia różnic w wynagrodzeniu w ramach takiego samego stanowiska przy podobnym doświadczeniu, wiedzy, wykształceniu i innych przesłankach powinna być rozwiązana w ustawie modernizacyjnej.
Okreslić terminarz i zawiesić protest.

Back
Do góry