Wyjaśnienie przebiegu rozmów z Min. Michałem Boni

JESTEM ZYWOTNIE ZAINTERESOWANY POWODZENIEM W DZIALASNOSCI ZZ W SC , CHOCIAZ ZA 2 LATA BEDE EMERYTEM. PATRZYLEM SLUCHALEM, BA POPIERALEM AKCJE I JEST MI SMUTNO. SMUTNO DLATEGO ZE Z BRAKU JEDNOSCI DZIALANIA I POCZUCIA SOLIDARNOSCI ZAWODOWEJ W SUMIE PRZEGRALISMY. TAK WLASNIE JEST. DANO NAM TO CO I TAK BYSMY DOSTALI. PREMIER OGLOSIL SUKCES ( SKAD TO ZNAMY) NA PYTANIE O DALSZE ROZMOWY Z ZZ UCHYLIL SIE OD ODPOWIEDZI. DUMNIE OGLOSIL SWOJ SUKCES ZE CELNICY ZAAKCEPTOWALI JEGO PROPOZYCJE CHOC PROPOZYCJE NIE BYLY ANI NOWE ANI REWELACYJNE. PO PROSTU KPINA.

ALE DOSC PESYMIZMU. TO MA BYC LEKACJA, WNIOSKI KAZDY SAM MUSI WYCIAGAC, ALE JEDEN JEST ZDECYDOWANIE NAJWAZNIEJSCY. MUSIMY BYC SILNI JEDNOSCIA ZWIAZKOWA. NO I TRZEBA BYC LEPIEJ PZRYGOTOWANYM DO ROZMOW I NEGOCJACJI.
ps
KONFERENCJA PANI FOLTY (Z MF ) BYLA ZUPELNIE NZIECZYTELNA DLA PRZECIETNEGO WIDZA. ODCZYTANIE NIEZROZUMIALYCH TRESCI Z KTORYCH NIE WYNIKALO CZEGO TAK NAPRAWDE CHCEMY I GDZIE SA ROZBIEZNOSCI NIE POWIEKSZYLO GRONA NASZYCH SYMPATYKOW , BO KTO I KIEDY LUBIAL CELNIKA

To są jaja!!!

Teraz pani Fołta już się zgadza na 500zl w tym roku i 500zł w przyszłym. A wczoraj jak oferował to sekretarz stanu pan Boni to było to nie do przyjęcia. Niech się ta kobita w końcu zdecyduję czego chcę?

Żenada !!!

Te nasze związki to jakiś koszmar nie można wybrać z 15 tys osób kogoś kto wie czego chcę i potrafi to zaprezentować ?

Anonymous napisał:
HURA. Następny awans dostanę już w 2013 roku. SUPER
Ale się nam udało. Gratuluję wszystkim.

PS podobno w 2012 będzie koniec naszej cywilizacji

Nie mam awansu 10 lat ! -następny w 2013 r. Razem 15 lat!
To może jakiś medal za... wytrwałość!? ale jaja :lol: :lol: :lol:

Jestem spokojny o RZĄD.

Da sobie radę ze wszystkimi protestami, gdyż minister Boni jest expertem w swojej dziedzinie i ma w zespole świetnych specjalistów.
Przeanalizowali szczegółowo naszą sytuację wewnętrzną i wysunęli prawidłowe wnioski.
Tylko jeden ogólnopolski związek zawodowy moze nas skutecznie reprezentować, a do rozmów z Rządem wynajmuje się zawodowych negocjatorów.

Teraz piłka jest w posiadaniu Rządu. Celnicy pracuja pełną parą i czekają.

PS Negocjatorzy kosztują, więc musi to byc związek zrzeszający jak największa ilość celników, ale czy lokalni watażkowie oddadzą swoją część tortu? Czas pokaże!!!

Zaprzestańmy kłótni pomiędzy sobą. Taka postawa nie prowadzi do niczego dobrego. Nic tym nie uzyska się. Sianie defetystycznych nastrojów służy nie nam, lecz rządowi. Na forum tym pojawia się masa postów pisanych przez prowokatorów. Każdy idiotyczny post nie służący naszej sprawie powinien być kasowany przez zespół moderatorów. Tu chodzi o naszą przyszłość i nie jest to miejsce na żadne żarty. Klamka odnośnie SC jeszcze nie zapadła, więc wykażmy się jednością i cierpliwością. Zobaczymy co uda się uzyskać, a nie bawmy się w proroków.

To ile będzie tej podwyżki???

Mam pytanie - ile z tych 500 zł podwyżki dostaną mkc, kc i inni nisko wynagradzani funkcjonariusze. Na pewno wiele osób obawia się, że podział kasy odbędzie się na poziomie izb i urzędów tj. będzie wyglądał jak zwykle, czyli źle. Poza tym, czy oni nie wpisują przypadkiem obniżki składki rentowej i inflacji do tej kwoty? Średnio 500 zł? Czy u nas średnia uposażenia nie wynosi przypadkiem 3500 zł? W takim układzie, biorąc to wszystko pod uwagę, mkc dostaną średnio kilkanaście, w porywach kilkadziesiąt złotych. To o to walczyliśmy?

Re: To ile będzie tej podwyżki???

Anonymous napisał:
Mam pytanie - ile z tych 500 zł podwyżki dostaną mkc, kc i inni nisko wynagradzani funkcjonariusze. Na pewno wiele osób obawia się, że podział kasy odbędzie się na poziomie izb i urzędów tj. będzie wyglądał jak zwykle, czyli źle. Poza tym, czy oni nie wpisują przypadkiem obniżki składki rentowej i inflacji do tej kwoty? Średnio 500 zł? Czy u nas średnia uposażenia nie wynosi przypadkiem 3500 zł? W takim układzie, biorąc to wszystko pod uwagę, mkc dostaną średnio kilkanaście, w porywach kilkadziesiąt złotych. To o to walczyliśmy?

PREMIER, SSC I WSZYCY POWIEDZILI ZE "NA ETAT" CZYLI PO RÓWNO!!!!

Dobrze, że w SC tąpnęło - obudzili się nawet Ci z nas, którzy od dawna drzemali. Płynące w związku z tym niebezpieczeństwo spostrzegła kadra obecnie aktywnie szkalująca przede wszystkim ZZ, ale równie zaciekle zajmująca się sianiem zwątpienia wśród szeregowych funkcjonariuszy!!! Dopóki nie powstaną nowe ZZ skazani jesteśmy na te, które mamy (oczywiście tylko do czasu), tam gdzie ZZ dały d...y sami musimy dopilnować rozdziału kasy. Zakładam, że opcja po równo na etat to wersja pesymistyczna. Dopilnujmy, aby ten podział był początkiem równania KOMINÓW. więcej dla mkc i tych z nas którzy są najniżej zaszeregowani, najmniej dla tych którzy stali z tzw. boku dla kadry 245 ( te od P. Gilowskiej). Już słychać głosy np. naczelnika UC Wrocław cyt." dla mnie 3.000,00 (słownie :trzy tysiace) koniec cytatu. Notabene to jeden z większych opluwaczy ZZ. Tak jak ktoś wczesniej zaznaczył Sławek formalnie niewiele mógł w Warszawie. Nie podcinajmy mu skrzydeł ON JEST WIELKI. Pozdrowienia dla wszystkich protestujacych, na wschodzie i zachodzie, południu i północy dla zolli i cywili.KOLEŻANKI I KOLEDZY RAZ POCZULIŚMY JAK TO JEST GDY IDZIEMY RAZEM. NIE DAMY SIĘ JUŻ NIGDY STŁAMSIĆ. NIE DAMY SIE KIWAĆ ANI RZĄDOWI ANI KADRZE!!!

Protest trwa !!!

Pani Fołta zagroziła rządowi,że celnicy będą składali wypowiedzenia z pracy. Ciekawe czy ona pierwsza tak zrobi. Mogłaby dać przykład innym. A zapomniałem, że ona jest chroniona przez ustawę o ZZ. Powiem krótko w tych wszystkich związkach jest kupa darmozjadów którzy przez lata kadzili kierownictwu. Ludzie trzeba zrobić coś nowego może ze Sławkiem Siwym coś nam się uda zbudować Tylko tej pani może lepiej podziękujmy !!!

Re: To ile będzie tej podwyżki???

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:

PREMIER, SSC I WSZYCY POWIEDZILI ZE "NA ETAT" CZYLI PO RÓWNO!!!!
a dla mnie na etat oznacza, że jeśli w IC jest np 1000 pracowników to na tyle etatów dyrektor dostanie kasę, ale nie ma to już wpływu na podział :(

Minister

Gości, jak nie wiesz nie pisz. Jak podpisałeś to się wstydź. Tytularnie Panie Ministrze mówi się już do Podsekretarzy w Ministerstwie (czyli vice-ministrów). Pan Michał Boni jest sekretarzem w Gabinecie Premiera, więc tytuł "Panie Ministrze" należy mu się jak chłopu ziemia. I tyle nauki.

Jednym głosem !!!

Proponuję powołać jeden NSZZ Służby Celnej z przewodniczącym Sławkiem Siwym na czele !!! Tylko w ten sposób unikniemy takich sytuacji jak z piątku w dniu 25.01.2008. Musimy występować solidarnie przed rządem bo inaczej to wszystko się skończy w taki sam sposób jak w 2002 roku.

Negocjacje

Już w innym poście (kogo reprezentujePani Fołta?) kilka dni temu przedstawiłem swoje stanowisko negocjacyjne. teraz powtórzę.
1. Najważniejsze emerytury mundurowe. Ale z modyfikacją, że po 25 latach Służby (bez zaliczania okresów zatrudnienia w innym miejscu, tak jak ma to się przy obliczaniu wysługi i lat do normalnej emerytury). Powoduje to sytuację, że celnik, który przyjmuje się od razu po studiach, ma w wieku 50 lat możliwość przejścia na emeryturę. I tu przyjąłbym, że po 25 latach służby i skończeniu 50 lat przysługuje emerytura w wysokości 70%. Po tym terminie, funkcjonariusz pod dopuszczeniu do dalszej służby przez lekarza, pracując nadal, za każdy rok służby miałby podwyższaną podstawę emerytury o 2%, co spowoduje, że odchodząc na emeryturę dopiero w wieku 65lat osiąga 100% dochodów. Tematb łatwy w negocjacjach, gdyż obecnie osób spełniających te kryteria (25 lat służby) w kraju jest nie więcej niż kilkaset (200? 250?? 500?), co dla budżetu OBECNIE nie jest istotne.
2. Sprawy usunięcia art 25ust1pkt8a i b jest bezdyskusyjny i nawet strona Rządowa się z tym zgadza.
3. Nadgodziny. W którymś z postów przeczytałem, że nadgodziny dla wszystkich po 18zł/h. Aa co z tymi co zarabiają więcej niż 18zł/h???? Proponuję zapis : nadgodziny płatne w/g stawki wynikającej z wynagrodzenia, lecz nie mniej niż........ i tu np. 12, 15, 18 zł - temat do szacunku, gdyż może okazać się, że fundusz płac zezwala na zapłatę nawet 200%. Ale to wie tylko Księgowa i Kadry. Zresztą tą płatność obsługują finanse Izb, nie obciążają one budżetu Państwa. Temat neutralnydla Rządu
4. Ważna sprawa podwyżek. Negocjowałbym odstąpienie od przyznanej nam podwyżki 500zł, na rzecz zapisów w budżecie (581zł) chyba, że po wstępnym zbadaniu negocjatorów ze strony Premiera okazałoby się, że to 500 to jest pobad już ustalone 518. Ale wiem, że tak nie jest, więc pozostawiłbym 581, pod warunkiem zapewnienia ze strony Rządowej, że dojdziemy do tych 1500 najpóźniej 1.01.2010. (np +500 na 1.01.2009 i +500 na 1.01.2009). Zawarłbym tu jedynie warunek, że inflacja podadna przez GUS, nie przekroczy 5%. Co do podziału tych pieniędzy między f-szy to (od razu mówię, że zarabiam dobrze) największą ich część ( nawet 75%) powinni dostać MKC , KC itd. Widzę to tak, że na dzisiaj MKC dostaje 750zł, a naczelnik 250. Ścisła Kadra też. Wszyscy pośredni odpowiednio wg funkcji liniowej. myślę, że strona rządowa przyjmie takie warunki zewnętrzne (kwotę podwyżki), bo sposób podziału na pewno ich nie interesuje.
5. O restytucjach dla zwolnionych wcześniej niestety musimy zapomnieć i nie ma o co bić piany, bo żaden Sąd nie przyzna nam racji, a to są koszty, na które obecny Rząd nie ma pieniędzy. Trudno, ale ten temat należy odpuścić, a najwyżej po przywróceniu f-sza do służby po wygranym procesie, należy się zastanowić, czy nie można Mu pomóc inaczej (ZFŚS, bezzwrotna pożyczka, a może też KZ-P?)
6.Awans. jakże ważny i potrzebny. Dla mnie jednak ważniejsze jest ustalenie ścieżki awansowej, a nie ustalanie terminów "o ile nie będzie negatywnej oceny". Należy sparametryzować stanowiska pracy, określić ilu dla firmy potrzeba: kierowników, inspektorów, SKc.... itd przyporządkowując do każdego stanowiska pracy odpowiednio kwalifikowanego pracownika. I tylko jeśli zwolni się miejsce np. inspektora, konkursem wybrać na to stanowisko nowego. Obecne zapisy (nie krócej niż 2lata) i proponowane (nie rzadziej niż 5 lat) spowodują sytuację, że funkcjonariusz wykonujący określoną pracę MKC ( np. w jakimś wydziale Izby),będzie awansował bez zwiększenia mu odpowiedzialności i obowiązków. I tak robiąc to samo, po klikunastu latach będzie inspektorem z wyższą pensją, a nadal będzie wykonywał zakres pracy MKC. należy wprowadzić jasny system awansu. Skończyłeś dodatkową szkołe, kurs, zdałeś egzamin językowy, uczestniczyłeś w iluś tam szkoleniach......... pojawia się wolne stanowiski, startujesz w konkursie, wygrywasz i masz. Nie kolesiostwo, a kompetencje.
7.Odpolitycznienie Służby. Wprowadzenie przepisów uniemożliwiających ingerencję nowej władzy w substancję Administracji Celnej. Powoływanie SSC na kadencję i nie w stanowisku viceministra, który odchodzi kiedy Rząd upada, może wyłaczenie SC spod MF w formie (znienawidzonego ) Guc, jako odrębnego Organu Administracji Państwowej ( oczywiście po oczyszczeniu ze wszelkich matuzalemów).
Myśle,że na początek wystarczy. Wszystkie to propozycje nie obciążają Budżetu. Kwoty potrzebne na zaspokojenie tych żądań to na prawdę pikuś. I Rząd to kupi,bo to również wychodzi naprzeciw oczekiwaniom Rządu. Pokazaliśmy siłe, pokażmy i mądrość. W negocjacjach czasem trzeba przyjącć pozycje nawet przeciw sobie. Bo liczy się efekt, no chyba, że cały ten protest służy promocji przyszłej karierze politycznej działacza(czki?)
Chetnym do dyskuji podaję maik: Kangur-7@wp.pl

Back
Do góry