Wyjaśnienie przebiegu rozmów z Min. Michałem Boni

Czarna służba !!!

Mam pomysł na reformę SC. Pewne kroki poczynil już niejaki Banaś z Opus Dei obdarowując nas kapelanami a teraz będzie nami rządził kaznodzieja Kapica chyba jezuita. Panowie czas założyć habity i posypać głowy popiołem. Czas sądu jest bliski !!!

Ju po nas !!!

Kolego o przeliczniku ze SG zapomnij. Kapica przyszedł po to żeby nas spacyfikować. Dominik był za słaby to go odstawili. Ciekawe co Fołta na to powie i ciekawe kiedy składa wypowiedzenie. To przez nią ta zadyma bo nie chciała rozmawiać. Ciekawe co teraz zrobi może marsz nędzarzy ze SC na W-wę.

Według mnie należy:
:arrow: 500 zeta w roku 2008, 2009 i 2010. Wolałbym po równo dla każdego, ale to spowoduje dużą przepaść pomiędzy starymi i młodymi;
:arrow: dać sobie spokój z emeryturami mundurowymi, a w zamian wywalczyć lepsze warunki płacy i pracy;
:arrow: zagwarantować awanse nawet co pięć lat, ale awanse z kasą. Znam przpadki ludzi którzy otrzymali gwiazdkę bez pieniędzy (tylko po co? Dla satysfakcji?). Należałoby zagwarantować awans poprzez podwyżkę pensji tym, którzy osiągnęli wszystko na danym stanowisku (np. inspektorom celnym lub ekspertom celnym). Skończyć z tymi bzdurnymi dyplomami. Wolę książkę z dedykacją lub dobry film;
:arrow: zerwać z zasadą, że jeśli spada naczelnik uc lub dyrektor ic to na eksperta. Powinien spaść na stanowisko, które zajmował przed powołaniem go do kadry;
:arrow: wprowadzić kadencyjność kadry (5 lat i finał), to uzdrowi sytuację w niektórych komórkach,
:arrow: system nagród i to poważny,
:arrow: przywróć uprawnienia utracona na rzecz CBA, powrócić do WDC i kroczyć w kierunku stworzenia z nas wyspecjalizowanej policji finansowej z uprawnieniami do prowadzenia śledztw i dochodzeń związanych z przemytem broni, narkotyków, itp. (reaktywacja uprawnień GIC-U),
:arrow: wyodrębnić nas z tego MF-u,
:arrow: wszystkich umundurować. :?

Słyszałem, że na wschodzie nie obsługują celiny ani ncts tylko jak za starych czasów na książce lecą . Mobilni,zesłańcy i giepki kwity w procedurze awaryjnej w kartony zbierają by tylko kolejki z telewizji posprzątać .Powodzenia życzę temu co zawartość tych kartonów do systemów wklepie :)
Firmy nigdy nie zobaczą PWZ-tów a gwarancje w NCTS też ciężko będzie odblokować.A ile fajek i spirytu poszło w tym burdlu wszyscy wiedzieli że na początku wszystko bez rewizji pojedzie Unia napewno cała blada na to patrzy.
Nikt już nie pamięta o przedunijnych obietnicach dodatków antykorupcyjnych zablokowanych przez MF (bo ich nie dotyczyły)
Tak jak z alokacją rząd znów wydyma celników , ta propaganda telewizyjna o tym świadczy nie ma planu do realizacji jest tylko słodkie pierdzenie do kamery. Szukajcie ciekawszgo zajęcia rozejrzyjcie się dokoła młodzi po to przychodzą do celnictwa by wpisać sobie w CV praktykę bo to potwierdzenie tego że potraficie walczyć z polskim prawem to lepszy argument niż studia
Powodzenia

Gigasped nie do końca się z tobą zgodzę. Teraz się nami na pewno zajmą. Sądzę, że w najbliższym czasie nastąpi radykalna zmiana.
Z tego co wiem rozpatrywane są dwa kierunki działań.
Pierwszy to wydzielenie części stricte celnej i polączenie jej z SG z pełnymi przywilejami SG i działaniem na rozkaz oraz przekazanie podatków do aparatu skarbowego (mały KAS)
Drugi to połączenie ze skarbówką. Z tego co wiem PO jest zwolennikiem pierwszej koncepcji choć Kapicę zawsze uważałem za zwolennika tej drugiej.

P.S. Trudno wierzyć w nic

Moi drodzy, ZZ powinny podjąć działania medialne zmierzające do zmiany wizerunku SC. Nie wystarczą listy przekazywane posłom, sentarom i mediom. Należ dotrzeć do obywatela i zmienić jego widzenie SC przez pryzmat łapówek. ZZ mogłyby rozważyć zamieszczanie stosownych "komunikatów - ogłoszeń" w prasie ogólnokrajowej lub na bilbordach. Nie wiem tylko czy mamy na to pieniądze, ale wydźwięk byłby odczuwalny. Przecież można pokazać Nas jako odpowiedzialnych przedstawicieli Państwa walczących z przemytem, zasilających budżet, dbających o bezpieczeństwo i zdrowie obywatela, ochronę środowiska oraz kulturę narodową :idea:

Przed chwila w dzienniku podano, że na podwyżki dla celników rząd przeznaczył 450 milionów. zł. Coś im sie chyba pomyliło, bo tyle kasy, to budżet na pensje dla nas wszystkich na cały rok :!:

Cały czas dezinformacja. Podali, że na zaspokojenie wszelkich żądań płacowych potrzeba 17 miliardów zł.

Back
Do góry