Wartosciowanie

panowie z federacji

odtrąbiliście sukces w materii, która prawnie była oczywista. po to jest propozycja wniosków o nabór wewnętrzny na stanowiska służbowe. szefuńcio się wystraszył i woli przenieść z automatu, a wy tu macie "robić za zwycięzkich" przedstawicieli fc.
kolejny sterowany "układ" z Kapicą w sprawie której nie mógł postąpić inaczej.

pozostaje jeszcze kwestia dóbr funkcjonariuszy z OC ściany wschodniej, a nie tych z UC i IC. pani Basia nic w uzgodnieniach nie wnosiła czy wcześniej nie uzyskała zgody JK.

to jeszcze chyba nie koniec panowie od konfitur. Jabol w charakterze gońca ? bezcenne..
poczekajmy na głos związków nieobecnych na spotkaniu / było tylko dla wybranych ?/

z automatu.......to dalej ta sama komedia ;), przykład: starszy kontroler po 15 latach służby = starszy specjalista, młodszy kontroler celny z dwuletnim stażem = młodszy ekspert................ i z czego się tu cieszyć? chcemy sprawiedliwości, to wszystkich przenieśmy z automatu i niech każdy uczciwie pnie się po szczeblach kariery ;)

Jak to zinterpretować? W komórce są 2 osoby np. 1 inspektor i 1 kontroler celny,

po nowemu:
starszy specjalista (wysoka pensja) i starszy specjalista (minimalne widełki), teraz nagle zrobi się 1 młodszy ekspert i 1 starszy specjalista?

Wiem można to interpretować jako zmianę nazwy, bo Ministerstwo nie dołoży do tego złotówki.
Tyle że zmieni się hierarchia w komórce :) w tym przejściowym okresie.

Ostatnia edycja:
...Pan Jacek Kapica zaakceptował wniosek
...
w przypadku tych funkcjonariuszy, którzy w procesie wartościowania zostali zakwalifikowani na stanowiska o poziomie niższym od dotychczas zajmowanych, zastosować kryteria przekształcenia „starych” stanowisk na „nowe” przy uwzględnieniu ich praw nabytych
...

Coś tu śmierdzi,ponieważ nie ma tu aprobaty Siwego!

Jest niezwykle istotne; jak DOKŁADNIE brzmi tekst PODPISANY przez "akceptującego" (!!!), nie jak podaje Jacek Ekspert Staniszewski!

Mnie już to śmierdzi bardzo konkretnie, tylko muszę być pewien każdego słowa.

Ciekawe jak nasz JK chce przekształcić funkcjonariuszy ze starymi stanowiskami, którzy nie byli po kilkanaście lat awansowani z powodu braku kasy???? a mieli wnioski awansowe!! tylko do sądu z czymś takim..za wieloletnie zaniedbania!!! A może to są tzw. prawa nabyte a nie wykonane

nie dla psa kiełbasa z tego mogą jedynie skorzystać obecni inspektorzy celni którzy dostali propozycję na C3 lub C2 ,bo St.k.c jeżeli zarabia 3 tys to pozostanie bez zmiam w/g nowego projektu rozporzadzenia.

na tym najbardziej skorzystają obecni eksperci celni (dawne spady), którzy znowu wyjdą na swoje - właśnie tak w służbie celnej odcina się kupony, za bycie kierownikami przez krótką chwilę........... mamy już w SC oficerów bez wyższego wykształcenia - teraz jeszcze do tego dojdą celnicy zwartościowani i niezwartościowani.......żenada - a ja zastawiam się kiedy wreszcie ZZ zajmą się tym, żeby wreszcie funkcjonariuszom celnym nadać stopnie równorzędne z posiadanymi przez nich w innych służbach i w wojsku (tak jak ma to miejsce we wszystkich służbach) - bo czy nadanie stopnia oficerskiego przez Prezydenta RP w jakiejkolwiek formacji nie jest prawem nabytym?????

Ciekawe jak nasz JK chce przekształcić funkcjonariuszy ze starymi stanowiskami, którzy nie byli po kilkanaście lat awansowani z powodu braku kasy???? a mieli wnioski awansowe!! tylko do sądu z czymś takim..za wieloletnie zaniedbania!!! A może to są tzw. prawa nabyte a nie wykonane

Dokładnie !!! Jak SSC i DIC-e mają zamiar to rozwiązać ??? - przepraszam, oni nie rozwiązują problemy, oni je specjalnie tworzą - zasr...ni "fachowcy".

Pytanie nr. 1 - jeżeli st. kontroler ma dzisiaj 3100 brutto i został zwartościowany na C2 to czy otrzyma 3198 ( najniższe widełki z C 1 ) czy nie ? Pytanie nr. 2 - czy w omawianym przypadku st. kontroler będzie piąć się po grupach zaszeregowania w C 1 czy będzie de facto specjalistą z pieczątką st. specjalisty ? Pytanie nr. 3 - CO Z 15 letnimi KONTROLERAMI CELNYMI z C 2 ? !!!

Twarzowy - czytaj również tekst nie pogrubiony przez Jabola - prościej już chyba nie można tego napisac :

"...to jest mianować ich na nowe stanowisko w oparciu o wysokość otrzymywanego przez nich wynagrodzenia zasadniczego w bezpośrednim odniesieniu do stawek zaszeregowania zawartych w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 2 marca 2010r. w sprawie uposażenia zasadniczego funkcjonariuszy celnych."

Zobacz w jakim stanowisku występuje pensja zasadnicza 3100zł i już. Znam inspektorów, którzy zarabiali jeszcze 2 lata temu minimum, czyli coś poniżej 3tys, a nie przekształcą ich w mł.ekspertów. Zrobią to tak, jak z cywilami: ile zarabiasz, takie masz nowe stanowisko.

twarzowy przeczytaj uwaznie ...... w przypadku tych funkcjonariuszy, którzy w procesie wartościowania zostali zakwalifikowani na stanowiska o poziomie niższym od dotychczas zajmowanych, zastosować kryteria przekształcenia „starych” stanowisk na „nowe” przy uwzględnieniu ich praw nabytych -to jest mianować ich na nowe stanowisko w oparciu o wysokość otrzymywanego przez nich wynagrodzenia zasadniczego w bezpośrednim odniesieniu do stawek zaszeregowania zawartych w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 2 marca 2010r. w sprawie uposażenia zasadniczego funkcjonariuszy celnych......
Obecnie inspektor celny z propozycją C3,C2 ,obecnie st.k.c z propozycją C3,st.k.c z C2 sie na to nie łapie bo w/g stawek zaszeregowania zawartych w nowym rozporządzeniu Ministra Finansów nic mu nie mogą zabrać więc pozostawią go na zaproponowanym stanowisku.

Witam wszystkich jako nowy na tym forum, chociaż w naszej firmie już "stary". Mam pytanie dotyczące naszych uposażeń. Czy wynagrodzenie zasadnicze dla poszczególnych stanowisk będzie wyliczone zgodnie z rozp.MF z dnia 2 marca 2010r, czy zgodnie już z nowym projektem (nie wiem czy zosatał podpisany) z dnia 08.11.2010. W tym projekcie mnożniki i kategorie zaszeregowań są ciut wyższe niż w tym z marca. Czy ktoś wie coś pewnego w tym temacie. Z góry dzieki za odpowiedź. Pozdrawiam z gorzkim uśmiechem nad naszym losem....

Kurcze postawiłem swoje pytania jako retoryczne :), jakoś nikt nie odpowiedział na pytanie nr 3, które to kierowałem do takich jak Pan Jacek.

co to ma być!!!!!

no tego jeszcze nie było...połowa funkcjonariuszy zostanie zwartościowana wg. swojej pensji a druga połowa wg. zadań???!!!
ludzie co to ma być wola amerykanka czy co???
jesli propozycja federacji przejdzie to tylko do sądu bedzie sie nadawało.
jak mozna wartościować połowe ludzi a reszta ma mieć wg. tego co robi... do zadań.
i nadal bedzie królowało przysłowie czy sie stoi czy sie leży ekspert sie należy.
czy wy naprawdę nie widzicie tutaj zadnej niezgodności z nieszczesnym zarzadzeniem??
z ustawą...???
w jakiej drodze wyjątku jk chce potraktować ludzi....a co z resztą???

Równa płaca za tę samą pracę

Panie JK, kończ waść wstydu oszczędź. Jakie wartościowanie, takie pomysły. Teraz będę siedział w jednym pokoju z 2 ekspertami-byli kierownicy, 2 mł specjalistami, a miedzy nimi Ja St.specjalista. Daje mi to możliwość wniesienia pozwu, bo robimy to samo ale zapłata jest inna. Tak samo moi dwaj młodsi koledzy. Jako SSC powinien Pan znać przepisy unijne. Przypominam - Dyrektywa z dnia 10 lutego 1975 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstwa Państw Członkowskich dotyczących stosowania zasady równości wynagrodzeń dla mężczyzn i kobiet (75/117/WE).
Artykuł 1 Dyrektywy definiuje zasadę równości wynagrodzeń jako "zniesienie wszelkiej dyskryminacji ze względu na płeć w odniesieniu do wszelkich aspektów i warunków wynagrodzenia za taką samą pracę lub za pracę o równej wartości". Przepis ten w sposób szczególny reguluje sytuacje, w której ustalenie wysokości wynagrodzenia uzależnione jest od systemu zaszeregowania pracowników. System taki musi zapobiegać jakiejkolwiek dyskryminacji ze względu na płeć. Winien też być oparty na tych samych kryteriach dla kobiet i dla mężczyzn. Nie wspomnę tu o polskim prawodawstwie, które tak Pan łamie na każdym kroku. Teraz wiem dlaczego nie bierze pan pod uwagę kryterium wykształcenia i doświadczenia. Radzę schować szabloniki do szufladki.

...to jeszcze chyba nie koniec panowie od konfitur. Jabol w charakterze gońca ? bezcenne..
poczekajmy na głos związków nieobecnych na spotkaniu / było tylko dla wybranych ?/

związki nieobecne na spotkaniu chyba same się wcześniej wyłączyły z rozmów przyjmując taktykę... nieuczestniczenia.

Byłem i będę osobą przekazującą dostępne najświeższe informacje i aguirre, jestem tylko pionkiem, a nie gońcem na szachownicy:)

wyrównania

no tego jeszcze nie było...połowa funkcjonariuszy zostanie zwartościowana wg. swojej pensji a druga połowa wg. zadań???!!!
ludzie co to ma być wola amerykanka czy co???
jesli propozycja federacji przejdzie to tylko do sądu bedzie sie nadawało.
jak mozna wartościować połowe ludzi a reszta ma mieć wg. tego co robi... do zadań.
i nadal bedzie królowało przysłowie czy sie stoi czy sie leży ekspert sie należy.
czy wy naprawdę nie widzicie tutaj zadnej niezgodności z nieszczesnym zarzadzeniem??
z ustawą...???
w jakiej drodze wyjątku jk chce potraktować ludzi....a co z resztą???

A to, że gość w listopadzie został naczelnikiem, a wyrównanie (jakieś drobne naście tysięcy) dostanie za cały rok (chociaż naczelnikiem nie był) to ci nie przeszkadza? Uważasz, że to normalne? Ale na pewno jest to niezgodne z prawem.

Back
Do góry