Wartosciowanie

Czy we wszystkich oddziałach wewnętrznych zwartościowano stanowiska (ludzi) tak samo? Proszę o podawanie przykładów. U nas jest tak:
Dyspozytorzy + kilka osób które mają ich zastępować - C1
"Robole" - C2
Kasjerzy + obsługa AKCU - C3

Dla przykładu w tej samej Izbie, ale w innym oddziale nie ma w ogóle C3.

Zastanawiam się nad złożeniem pozwu za długoletnie blokowanie w awansach, za nierówne traktowanie wobec innych funkcjonariuszy ( bardzo nierówne, wręcz rażące ) i coś jeszcze się znajdzie. Dość tego. Mając na uwadze uchwałę SN w składzie 7 sędziów ( II PZP 7/09 z dnia 18 listopada - patrz w szczególności 2 ostatnie strony ) myślę, że sąd pracy nie powinien takiego pozwu odrzucić. Nie jestem pewien, gdyż nie jestem prawnikiem - proszę o komentarze i uwagi.

Witam
W w-wce w WZP 3 kolejne wartościowanie informują telefonicznie i wpis pod wartościowaniem jest następujący" poinformowano telefonicznie lub brak możliwości nawiązania kontaktu tele" czy to nie paranoja???
Następne kierujący GM mieli to podpisać paru napisało oświadczenie że"nie uczestniczyli w nowym wartościowaniu " To usłyszeli ,że są nie lojalni .Jak można być lojalnym w potwierdzaniu nie prawdy??? Jak na razie brak odpowiedzi z lokalnego "klubu ds wartościowania".Ciekawe kiedy będzie? Pewnie jutro o 15.30 albo wcale. Tak też może być.No cóż.
Panie Sławku nie jestem prawnikiem jak również mgr prawa ale czy nie można złożyć jednego wspólnego wniosku do sądy wraz z załącznikami? o dyskryminację i nie równe traktowanie jako pozew zbiorowy?

legislatorzy ?

I jeszcze jedno - projekt opisu sporządza osoba bezpośrednio nadzorująca opisywane stanowisko słuzbowe - par.7 - czyli np. Kierownik Zmiany, a nie Kierownik Oddziału. Czy może się mylę?

to jest numer nie z tej planety, po wtopie z mianowaniami teraz arcyminister tworzy nowe pojęcia-zaklęcia nijak nie mające się do porządku prawnego.
oczywiście mowa jest o kierowniku OC, naczelniku UC itd.
w innym wypadku mowa byłaby o osobie nadzorującej fc.
taki tani chwyt aby nikt nie ponosił odpowiedzialności i nie było wiadomo do kogo się właściwie zwracać z uwagami. oczywiście pomijając te quazimerytoryczne Zespoły, których jedynym zadaniem jest udawać, że nic się nie stało.
moim zdaniem adresatem naszych spraw powinna stać się wyłącznie prokuratura !

pewnie, że prokuratura.
Przewodniczący "zespołu lokalnego" w oficjalnym piśmie do funkcjonariusz celnego pisze:
"przedstawiony opis stanowiska obejmuje zadania, które będą realizowane na danym stanowisku po 1.01.2011"

Na podstawie jakich dokumentów tak twierdzi? Przecież takich danych nie ma.
Ewidentnie poświadcza nieprawdę.
Pozew do prokuratury na wszystkich przewodniczących zespołu, którzy pisali coś takiego.

...
Przewodniczący "zespołu lokalnego" w oficjalnym piśmie do funkcjonariusz celnego pisze:
"przedstawiony opis stanowiska obejmuje zadania, które będą realizowane na danym stanowisku po 1.01.2011"
...

A w "harmonogramie" podpisanym przez SSC, Dyrektora i Zastępcę Dyrektora Departamentów czytamy:
"8 – 12 listopada 2010 r. – poinformowanie funkcjonariuszy celnych przez kierowników komórek organizacyjnych o wynikach wartościowania ich stanowisk służbowych …" !!!
Rozumiem przez to ścisły związek: wartościowanie ich stanowisk - obecne stanowiska!
Ktoś już mi zadał pytanie: " Co zrobić, jeżeli SSC będzie udowadniał konieczność interpretacji celowościowej, a nie gramatycznej"?
Nie widzę nic prostrzego nad odpowiedź pytaniem: "Jaki jest więc cel prośby o składanie uwag ???
Jedynym sensownym wytłumaczeniem, jest uzyskanie opinii (także jako "konsultacji społecznej") o sporządzonym wartościowaniu stanowiska od osoby bezpośrednio na nim pracującej! Na temat jakich innych stanowisk czy zadań mógłby się wypowiadać funkcjonariusz ???

Widać po odpowiedzi PANA PRZEWODNICZĄCEGO komisji że nie znalazł sie przypadkowo na jej czele. Wszak nie trzeba przepisów czytać ze zrozumieniem wystarczy jak ktoś wytłumaczy przez telefon co napisać i powiedzieć. Może czas założyć pampersa bo trzeba będzie odpowiadać za poświadczanie nieprawdy w dokumentach.

Ciekawe?

oczywiście mowa jest o kierowniku OC, naczelniku UC itd.
w innym wypadku mowa byłaby o osobie nadzorującej fc.

Chyba nie tak - z kodu stanowiska wynika, że stanowisko specjalistyczne na zmianie podlega bezpośrednio stanowisku kierownika zmiany, a nie kierownikowi oddziału. Jeżeli jest tak jak piszesz to po co kierownik zmiany?

Przecież Pan Jacek chce dla nas jak najlepiej....

Nasz wielce wielkoduszny JK daje na stary sprawdzony w czasach PRLu system wynagradzania:
- stanowiska specjalistyczne
"czy się stoi czy się leży 3000 się należy

- stanowiska eksperckie

"czy się stoi czy się leży 4000 się należy + dodatkowe 1 do 2 tyś za miejsce w kółeczku wspólnej adoracji

- stanowiska kierownicze

"czy się stoi czy się leży 5000 się należy + 1 do 2 tyś za potakiwanie głową na naradzie szefa szefów.

A teraz krótka symulacja ścieżki kariery młodego celnik.

Etap 1: Określenie profilu kandydata na podstawie opisu stanowiska pracy

Zatrudnią więc wielu młodych ludzi z wykształceniem średnim, no i kilku znajomych, krewnych wujka z wykształceniem wyższym. Po kilku latach 2-4 jest do obsadzenia kilka stanowisk tzw eksperckich Robi się niby jakiś tam konkurs chociaż jak na razie nikt nie wie jak niby to ma wyglądać. Ale już tak te punkty przydzielą, że protegowani wujków je dostaną, nic nowego.
Więc czy się stoi ....

pewnie, że prokuratura.

Na podstawie jakich dokumentów tak twierdzi? Przecież takich danych nie ma.
Ewidentnie poświadcza nieprawdę.
Pozew do prokuratury na wszystkich przewodniczących zespołu, którzy pisali coś takiego.
TO O JAKIM WYRÓWNANIU MOWA??? TO JAKIEŚ CHORE WARTOŚCUJA TO CO MA BYC_A WYRÓWNANIE 0d. 01.01.2010 to NIBY ZA CO PŁACĄ????

k41

chyba będzie podlegać od 01.01.2011, tak jak i będą obowiązywać opisy stanowisk. inna sprawa czy to kierownicy zmian będą aktualizować opisy w przypadku zmian np. kadrowych. wolne żarty. całe to wartościowanie to bubel prawny.

Oto cała puenta procesu wartościowania:

F.c. wykonuje jakieś zadania i jego stanowisko zostało zwartościowane na np. B2.
70% f.c. ze stanowiska c1/c2/c3 potrafiłoby wykonać te zadania po okresie przygotowawczym.
(te 70% to tylko ilustracja tego przykładu)
Dlaczego nikt z tych 70% nie ma możliwości otrzymania tego stanowiska?
Nasza przyszłość w firmie ma być określona na podstawie tego, jakie obecnie zadania realizujemy?
I prawo ma legalizować taki mechanizm powoływania "ekspertów". A gdzie nabór i konkurencja kwalifikacji?

Jak prace nad nowym rozporządzeniem w sprawie nowych widełek (5 szczebli, zamiast 3) ? Jest szansa na podpisanie go w tym roku?

Witam. Jestem na tym forum po raz pierwszy i mam takie pytanie. Jeśli zostałem zwartosciowany na st. specjalistę a np w marcu referat zostanie jeszcze raz zwartosciowany bo np. ludzie odejda lub przyjda i bede mal stanowisko specjalisty to na jakiej grupie zaszeregowania dostanę? Najwyższą przewidziana dla specjalisty czy nie?

Brawa dla Sławka!!! Tak Sławek trzymaj jestem z Tobą lecz działam na razie sam - nie-związkowiec-jeszcze.....????

Witam. Jestem na tym forum po raz pierwszy i mam takie pytanie. Jeśli zostałem zwartosciowany na st. specjalistę a np w marcu referat zostanie jeszcze raz zwartosciowany bo np. ludzie odejda lub przyjda i bede mal stanowisko specjalisty to na jakiej grupie zaszeregowania dostanę? Najwyższą przewidziana dla specjalisty czy nie?

A czemu ma być ponownie wartościowany w marcu? Zostanie teraz zwartościowany. W marcu jak zwolnią się stanowiska to będzie tylko konkurs. Bynajmniej tak wynika z projektów.

A czemu ma być ponownie wartościowany w marcu? Zostanie teraz zwartościowany. W marcu jak zwolnią się stanowiska to będzie tylko konkurs. Bynajmniej tak wynika z projektów.

A jeśli mnie przeniosą lub sam się przeniosę na niższe stanowisko? Albo jak bedzie wiecej etatow w referacie to musza ponownie wartosciowac?

A jeśli mnie przeniosą lub sam się przeniosę na niższe stanowisko? Albo jak bedzie wiecej etatow w referacie to musza ponownie wartosciowac?
siedzisz sobie w cieplym biurze, stukasz bajer z dziewczynami od 8 do 14, dostales b3 i z tego lenistwa nawet Ci sie nie chce przeczytac rozporzadzenia, ze o ustawie nie wspomne.

Back
Do góry