Wartosciowanie

Nie wiem, skąd te wszystkie posty, że wyrównania ma nie być? Przecież od miesięcy się mówiło, łącznie z ww. oficjalnymi pismami, że ma być wyrównanie od początku roku, po dokonaniu zwartościowania.

Ostatnia edycja:
Nie wiem, skąd te wszystkie posty, że wyrównania ma nie być? Przecież od miesięcy się mówiło, łącznie z ww. oficjalnymi pismami, że ma być wyrównanie od początku roku, po dokonaniu zwartościowania.

no widzisz biedaku....., co Ty teraz zrobisz , jak nie wyrównają.

Tylko wartościowanie będzie obowiązywało od 01.01.2011- a nie od 01.01.2010. Czyli jaka ma być podstawa prawna do wypłacenia wyrównania?

Tylko wartościowanie będzie obowiązywało od 01.01.2011- a nie od 01.01.2010. Czyli jaka ma być podstawa prawna do wypłacenia wyrównania?
Zadam wszystkim powyżej pytającym się o ewentualną podstawę tej hipotetycznej "podwyżki/wyrównania":
na jakiej podstawie dokonane zostały podwyżki i wyrównania w I połowie tego roku?
Niech wszyscy ci, którzy wówczas się "załapali" na tamte regulacje zerkną w kwity jakie otrzymali wtedy ze swoich kadr. No i tam jest odpowiedź co do kwestii tegorocznych podstaw prawnych jakichkolwiek podwyżek/wyrównań, o ile takowe dojdą do skutku.
Uważam osobiście, że prawnie taka możliwość istnieje w obecnie obowiązującym stanie prawnym i wszystko tylko zależy od SSC - jak zechce to zezwoli na wydanie reszty pieniędzy z uchwały modernizacyjnej w taki sposób - pamiętamy jak skończyły się rozmowy w tym temacie z pierwszej połowy roku, a jak zostały podzielone środki na wynagrodzenia...

Zadam wszystkim powyżej pytającym się o ewentualną podstawę tej hipotetycznej "podwyżki/wyrównania":
na jakiej podstawie dokonane zostały podwyżki i wyrównania w I połowie tego roku?
Niech wszyscy ci, którzy wówczas się "załapali" na tamte regulacje zerkną w kwity jakie otrzymali wtedy ze swoich kadr. No i tam jest odpowiedź co do kwestii tegorocznych podstaw prawnych jakichkolwiek podwyżek/wyrównań, o ile takowe dojdą do skutku.
Uważam osobiście, że prawnie taka możliwość istnieje w obecnie obowiązującym stanie prawnym i wszystko tylko zależy od SSC - jak zechce to zezwoli na wydanie reszty pieniędzy z uchwały modernizacyjnej w taki sposób - pamiętamy jak skończyły się rozmowy w tym temacie z pierwszej połowy roku, a jak zostały podzielone środki na wynagrodzenia...

W I połowie wyrównania były na podstawie mianowania na nowe stopnie, które weszły w roku 2010. Pismo o wyrównaniu to tylko pismo JK,który chyba nie ma mocy prawnej?

W I połowie wyrównania były na podstawie mianowania na nowe stopnie, które weszły w roku 2010. Pismo o wyrównaniu to tylko pismo JK,który chyba nie ma mocy prawnej?

W piśmie jakie otrzymałem w maju nie było mowy o stopniu jaki otrzymałem a wyłącznie o uposażeniu zasadniczym i to ustalonym od dnia 1 stycznia. Powołana podstawa prawna to: art 146, art 149 i art 222 ust 2 nowej ustawy o SC oraz Rozp MF z dnia 21 kwietnia 2000 w sprawie stawek upozażenia... (DU.2000.36.408 ze zmianami - ostatnia zmiana DU.2009.153.1224)
Ludzie, analizujcie przepisy, zwłaszcza te które dotyczą SC, a nie tylko bijecie pianę bo ktoś coś powiedział lub usłyszał... proszę Was...

Jeżeli II tura wzrostu wynagrodzenia ma być powiązana z wartościowaniem to można powiedzieć, że w przeciągu miesiąca nic się nie wyjaśni w tej kwestii. Będzie tak dopóki każdy z funkcjonariuszy nie otrzyma karty z opisem stanowisk? prawda Gefreiter?

Jeżeli II tura wzrostu wynagrodzenia ma być powiązana z wartościowaniem to można powiedzieć, że w przeciągu miesiąca nic się nie wyjaśni w tej kwestii. Będzie tak dopóki każdy z funkcjonariuszy nie otrzyma karty z opisem stanowisk? prawda Gefreiter?

Mając na uwadze to, na czym oparłem swe wcześniejsze teoretyczne rozwazania, tj. pismo-obietnica SSC z marca, Rozp. MF dot uposażeń z 2009r. i wynikająca z niego możliwość dowolnego kształtowania mnożników na dotychczasowych stanowiskach w dowolny sposób w ramach ustalonych w tym rozporządzeniu przedziałów, to jedynym ograniczeniem dla poszczególnych DIC w jest brak danych o kierunku kształtowania wynagrodzeń w odniesieniu do proponowanych stanowisk na 1.01.2011r (należy czekać na koniec wartościowania) i brak zielonego światła na podział reszty środków na IC (czytaj - brak pieniedzy do podziału), to chyba tak. Należy jednak miec na uwadze, jak mi się wydaje, że środki zapisane na ten rok w uchwale modernizacyjnej muszą jednak zastać rozdysponowane do końca tego roku i MF nie ma możliwości ich przenieść na przyszły rok... W przyszłym jest do rozdysponowania kolejna, chyba już ostatnia transza tych środków.

Przepisy nie pozwalają na rozdysponowanie środków pod wartościowanie w roku bieżącym. Kto wie czy SSC nie czyni tego celowo, aby podwyżek w 2010 roku nie było, wszak pamiętamy, jak zapowiedział w 2009, że podwyżek nie będzie. Dopiero Komisja Sejmowa i PIKIETA zmusiła SSC do uruchomienia połowy środków przeznaczonych na 2009 rok, z czego i tak połowę zamiast na podwyżki wykorzystał na nagrody.

Wracając do wartościowania.
Wiemy już na podstawie uwag, które przesylacie, że mamy do czynienia z fikcją, a nie żadnym tam wartościowaniem stanowiska.
Funkcjonariusze informują nadto o licznych nadużyciach kadry, które wskazują iż de facto dochodzi do wartościowania osób a nie stanowisk. Szerzy się kumoterstwo, nepotyzm i inne niepokojące zjawiska. Niektórzy nazywają to korupcją.
Nie będę opisywał poszczególnych przykładów. Myślę, że są to tematy dla organów ścigania.

Piszcie proszę o najbardziej absurdalnych przykładach wartościowania, o przykładach wykorzystywania przez kadrę procesu wartościowania do własnych celów, o nadużyciach władzy, itp. - e-mail - slawomir.siwy@celnicy.pl

Hi, hi ...

Policzcie sobie Siostry i Bracia w odwrotnej kolejności, aby otrzymać SUMĘ kwoty do podziału.
SUMĘ, którą najpierw podzielono tak;

- teraz część SUMY, 4 (czwartą) bo ostatnią - pozostałą po obliczeniach wypłaci się na szybko z "bylejakim" pretekstem (np. pseudowartościowania + ew. odwołania + *** - wyjaśnię poniżej ) - CAŁE pieniądze na "wyrównania" zostały wydane!
- 01.01.2011 przez SC przechodzi WIATR ODNOWY - funkcjonariusze zasiadają na FAKTYCZNIE PRZYDZIELONE im stanowiska -3 (trzecia) część SUMY ( czasowe, zadowolenie "podskakujących" + czasowe, bo później "wyrównania krzywd", obniżenie "cichszej" części "swoich" + ***)
- 17-31.01.2011 przez SC przechodzi TORNADO posiadające trzy epicentra z trąbami powietrznymi - funkcjonariusze zasiadają na FAKTYCZNIE ZAPLANOWANE im stanowiska - 2 (druga) część SUMY (np. "dobro Służby...", "doświadczenie...", ble, ble, ble, ... " ... są powodem przeniesienia Pani/Pana na wskazane stanowisko" - zachowują uposażenie przez 6 miesięcy i ... - koszty całego tego "zamieszania" + ew. odwołania + *** )
- przed wakacjami wszystko wraca do wcześniej zaplanowanej "NORMY", ustabilizowanych- ustalonych tym co trzeba i ile trzeba "wynagrodzeń i dodatków" - powiewa Zefirek ... 1 (pierwsza) część SUMY( koszty drobnych korekt i dopasowań + *** )

*** - koszty zadośćuczynienia licznym krzywdom, utrapieniom, trudom, znojom, poświęceniom, ... i innym "osiągnięciom" Kadry SC oraz szczególnie wykazującym się postaciom w doprowadzonym do szczęśliwego końca procesie "modernizacji"

Zapanowuje ... Sprawiedliwość i Prawo (UWAGA - nie jak chcieli niektórzy: Prawo i Sprawiedliwość) - jak to mawiał pewien znany profesor mniemanologii stosowanej:
"i to by było na tyle"!
(no i można z czystym sercem jechać na wymarzone wczasy w Egipcie ...)

Siostry i Bracia. Szczytne jest, chwalebne i wielce budujące Wasze szczere oddanie regułom naszego Zakonu. Dar pokory i ubóstwa tak szczególnie umiłowany przez Ojców założycieli Zgromadzenia -jest nadal pieczołowicie pielęgnowany w sercach jego uczestników. Zdarzają się wprawdzie niechlubne wyjątki odstępców od reguły życia o chlebie i wodzie, lub opętani chęcią posiadania w szałasie czegoś poza przydzieloną pryczą, lecz ci: bądź już zdecydowali o opuszczeniu naszej wspólnoty, bądź właśnie teraz - w worach pokutnych - poprosili o dostąpienie łaski przyjęcia rozgrzeszenia.
Życzę dobrej nocy naszym tradycyjnym pozdrowieniem - NIECH WAM ZIEMIA LEKKĄ BĘDZIE !

ps
Że co, SZALONE ?! A co niby jest normalne ???

Ostatnia edycja:
dzisiaj usłyszałam newsa, który dobił mnie całkowicie - pseudokolezanki/dzy,którym przypadł w udziale stołek mł.łeksperta chodzą do osób które w różny sposób pomagają sponiewieranej większości zolli z prośbą-nakazem by zaprzestali uprawiania tego procederu gdyż przecież może się okazać,że doprowadzą do pozbawienia się stołków łekspertów! I tak rodzi się "solidarność koleżeńska" ;-((

stare porzekadło brzmi:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

nic dodac nic ując, osobiscie swieżo upieczonym mł. ekspertom sie nie dziwię , u nas takowymi zostali ludzie którzy jeszcze nie pozdawali egzaminów, dojscie do ich stopnia mi zajmie jakies 10 latek :):)

A w warszawce w jednym z wydziałów trwa wartościowanie od nowa,są robione nowe opisy stanowisk .I co wy na to ???????

A w warszawce w jednym z wydziałów trwa wartościowanie od nowa,są robione nowe opisy stanowisk .I co wy na to ???????

Piekielna ciekawość nie da mi dziś zasnąć! Czy to ten wydział, gdzie mają po etatyzacji usypiać pieski???

Odp. Uff, nie jest źle.Potwierdza to moją rację,że cały ten proces na glinianych nogach stąpa i... podzieli los KAS.
Dzięki za odpowiedź

Ostatnia edycja:
rzecz to niebywała ?

panie ministrze, dyrektorze, naczelniku, kierowniku - a jak to się ma do HARMONOGRAMU.
ludu celny - piszemy wnioski o ponowne wartościowanie we wszystkich IC, UC i OC ?

Back
Do góry