Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Gdy trafiłam do CŁA 20 lat temu - nie dziwiło mnie że pracując biuro w biurko (PC) z koleżankami 2x starszymi od siebie, z 20 letnim stażem mam sporo niższą pensję od nich!!! nie miałam przekonania o niesprawiedliwosci!!!!! Ja bylam nowa , świeża - robiłam dokładnie to co one (zwłaszcza po ok 6 m-cach, po egzaminie na stempel i zakończonej tzw. praktyce) Do głowy mi nie przyszło wowczas wykrzykiwać im wyższe pensje! ONE NA NIE ZAPRACOWAŁAY- i mimio, że robiłam dokładnie to co one, klepalam decyzje równo z nimi, a czasme nawet więcej - ALE NIE POMYŚLALABYM BY BOJKOTOWAĆ TO, ŻE ONE MAJĄ WYŻSZE PENSJE!!! Ponieważ ja po 1 roku pracy umiałam klepać tylko te decyzje, a one miały na tyle doświadczenia ze z marszu mogly zacząć pracę w każdej komórce uc. Ja żeby poprawnie przygotować decyzje musiałam w początkowym okresie-albo grzebać pół dnia w przepisach, o taryfikacji nie wspomnę, lub nie tracąc na to czasu moglam ich podpytać...a one w 1 minucie, z głowy rzucały mi pozyckje taryfy lub wskazywały konkretny przepisz, Dz. U. I własnie dlatego, że miały 20 letni staż pracy i doswiadczenie stanowiło to dla nich taką łatwość. dziwią mnie glosy dzisiejszej MŁODZIEŻY...jaby ich rzucać ze stanowiska na stanowiska- jak by sie odnaleźli- z marszu by ruszyli do pracy??? Wąptpię. I właśnie z tego powodu staż i doświadczenie powinno być uwzględniane. Nie można kogoś po 20 latach stawiać na początku drogi kariery tylko dlatego że w dniu wartosciowania znalazl sie w nieodpowiednim miejscu (komórce) czasmi nawet z uwagi na czasowe oddelegowanie!!!!!!!!!!! Mlodzieży - pokory trochę pokory!!!!Takiś mądry to dlaczego na identycznie zwartościowanym stanowisku ktoś będzie zarabiał 2800 zł brutto a inny 3500 zł brutto.
Ty śmiesz nazywać to sprawiedliwością??
Ciekaw co byś powiedział jakbyś był w takiej sytuacji??Robisz to samo a dostajesz dużo mniej..
Wszystko masz w harmonogramie i w zarządzeniu - tam są zasady powoływania Zespołu lokalnego i niestety musi się składać z naszych pryncypałów, bo oni z racji bycia w A mają znać się na wszystkim. Tego raczej nie podważysz. Zaskoczeniem dla naszych przełożonych był ten cały harmonogram, bo o nim ani słowa w zarządzeniu. Tylko na początku olewali sprawę bo uważali, że ten harmonogram to ściema, która ma nam dać złudzenie że my szaraczki mamy jakiś wpływ. A teraz z moich obserwacji i nie tylko moich wynika, że zaczynają paznokcie obgryzać bo raczej nasz głos w sprawie to nie ściema.
Ponawiam pytanie odnośnie wyrównania. Będzie czy nie będzie? Wg. najnowszych plotek z korytarza - to nie będzie.
A na jakiej podstawie miałyby byc te wyrównania, skoro wartościowanie wchodzi od 01.01.2011 i nowe płace także?
A czy zastanawiał się ktoś co się stanie jak jakimś cudem odwołanie kogoś zostanie rozpatrzone pozytywnie.....
wartości stanowisk osób ktore sie w danej komórce nie odwołały zostaną zmienione - zgodnie z logiką zarządzenia. Dojdzie do sytuacji kiedy 14 osób nie kwestionowało stanowisk swoich i zostało z nimi zapoznanych...piętnasty niezadowolony skutecznie odwołał się, zmieniły się wartości stanowisk tych pierwotnie zadowolonych i tych 14 dostanie inna wartość stanowiska niz w propozycji od której jak juz wiemy nie odwołali się....I CO TERAZ..... teraz żeby taki absurd nie zaistniał trzeba uwalić 100% odwołań!
Jest to jeden z wielu idiotyzmów zarządzenia....
Jest to możliwe choćby na podstawie Rozp.MF z 10.09.2009r (DU.2009.153.1224), które w kwestii uposażeń obowiązuje do 31.12.2010r. (tj. dot. f-szy z przed dnia wejścia obecnej ustawy) - np. widełki mkc to 1,333 do 2,244 mnożnika kwoty bazowej (przedział od ok 2497 zł do ok 4205 zł) co pozwala spokojnie osiagnąć poziom XIII grupy zaszeregowania przypisanej stanowisku eksperta z obecnie obowiązującego Rozp. MF z dnia 02.03.2010 r (DU.2010.36.199) gdzie mnożnik wynosi 2,108 = ok 3950 zł (a nawet grupy XIV - mn.k.b. 2,188 tj. ok. 4100zł)