Wartosciowanie

Brawo i WIELKIE podziękowanie k41 !!!
Muszę Cię jednak zmartwić, gdyż pewnego spostrzeżenia nie dokonałeś. Ponieważ było na tym forum wiele "prowokacji myślowych", a nawet zdarzyło się wprost nazwane rozróżnienie wartościowania stanowisko/osoba i nie przyniosło to żadnych efektów, wobec tego śmiem wątpić- by Twoje spostrzeżenia były potraktowane poważnie.
Wielu wystraszonych Kolegów nadal ma problemy z czytaniem. Albo wogóle nie czyta, albo czyta bez zrozumienia. Tych drugich jeszcze można usprawiedliwić, lecz ci pierwsi- jak sądzę większość egocentryków pewnych siebie i uwłaczających wartości pozostałych- to osoby absolutnie nie zasługujące nawet na najniższe stanowisko! Oczywiście mam na myśli tych wyrażających przekonanie "JA mam dobrze, a reszta niech się wali". Smutno jest patrzeć na objawienia tych charakterów, ale przypuszczam, iż także to było potrzebne. Pozdrawiam, życząc aby Twoje słowa dotarły do jak największej liczby osób.

Wielka Ściema

Po pierwsze szanowni koledzy i koleżanki należałoby się zastanowić jakie jest umocowanie prawne stworzonych zespołów. Takie zespoły nic własciwie nie mogą tak jest prawda.One nie moga się odnieść nawet do konkretnych zadań bo wszystko już zostało ustalone i podzielone a żadnych zmian się nie przewiduje .To trzeba wreszcie zrozumieć ze nikt nie wyrzuci do kosza rozporządzenia i załączników wszystko to jedna wielka ściema . Niby kto ma przekazać uwagi do zespołu centralnego. Jak przecież wszystko sterowano ręcznie. Sowa to też tylko narzędzie zresztą niedoskonałe, jeśli nie wprowadzi się do niego zadań to jak ma rzetelnie zwartosciować stanowisko, to jakś bzdura. Ci co ustalali ramy w świdrze gryzą pięści ze złosci bo to nie przypomina w żadnym calu tego co robili .Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę . Nisko zwartościowane stanowiska to niska kasa i tyle. Czy ktoś kiedyś słyszał aby przesunięto kogoś na inną grupę na tym samym stanowisku przecież to fikcja. To chodzi o to aby wybrane osoby otrzymały kasę . jak piszą na stanowisku że wymagane jest wykształcenie średnie to po to aby znaleźć takie swojego ziomka na to stanowisko a temu co je dotychczas zajmuje dać kopa w h.... Czy tego nie widać. I co z tego że masz fikcyjny opis iże robisz coś całkiem innego. To wszystko przecież i tak ściema i zawłaszczenie stanowisk bo na burdelu najlepiej się zarabia.

lepiej nic nie robić????

Przecież nikt nikogo nie zmusza do pisania uwag do wartościowania. Tak samo było z odwołaniami od mianowań. Kto chciał i miał odwagę to napisał, minął rok i jakiś mały postęp jest widoczny. Uważam, ze należy pisać, ale skupiając sie na merytoryce tych uwag, a nie na tym, że jest burdel itp. Sprowadzanie dyskusji prowadzonej na argumenty do pogaduszek w maglu niczemu nie służy. Kierownik poinformował, ze można składać uwagi, to składajmy. Chociażby po to, aby Ci na górze wiedzieli, że my wiemy w co oni grają.
A dla tych, którzy czują się bardzo pokrzywdzeni, ale mają do tego stosunek taki, że wszystko już pozamiatane, a po co pisać mam propozycję - napiszcie swoje uwagi z prośbą o prawidłowe sporządzenie opisów i stworzenie dla Was takich stanowisk, gdzie będą zadania z samymi 1 i przyjmijcie stanowisko młodszego specjalisty, bo przecież i tak Wam wszystko jedno i wszystko jest ustalone.

Wszyscy czekają do grudnia na podpisanie nowych stanowisk? czy można to zrobić wcześniej? Np. w przypadku gdy nie mamy żadnych uwag do projektu.

Ale żeś sie wyrwał.....
Nie da rady jednak "wcześniej" - musisz poczekać do grudnia, jak będą dawać prawdziwe glejty, a potem do 1.01.2011r. kiedy zacznie to obowiązywać.

moje uwagi

Witam. Dzisiaj zgłosiłam uwagi do mojego stanowiska St. Specjalista i po chwili usłyszałam że jak mi się nie podoba to dostanę Mł. specjalistę. Ele i tak zachęcam do pisania uwag. Wszystkie stanowiska poniżej mł. eksp. to tylko wielka ściema.

Celina 1111 co pisałaś w uwagach do stanowiska, jeśli to nie jest tajemnicą i na jaką końcową wartość zostało twoje stanowisko zwartościowane. Moje w OC 22 lata w cle, wyższe mgr (kierunek celno-skarbowy)- specjalista (1,64) śmiech na sali!!!!!!!!!

Warto czytać mądrzejszych- wpis K41

Kilka spostrzeżeń

Po lekturze forum, zarządzenia o wartościowaniu mam kilka spostrzeżeń, z którymi się chcę z Wami podzielić.
1. To co teraz Wam pokazują kierownicy do zapoznania się to nie jest żadna propozycja objęcia tego stanowiska - propozycja objęcia wynika z Ustawy - art.222, to wszystko przed Wami. Propozycja ma być przedstawiona na piśmie i określać: stanowisko, miejsce pełnienia służby i uposażenie. Pamiętajcie o terminie, w którym należy dać odpowiedź
2. To co Wam teraz pokazują kierownicy do zapoznania, to nie jest ostateczna wersja opisu i wartościowania danego stanowiska. Zgodnie z par.14 Zarządzenia funkcjonariusza zapoznaje się z Zatwierdzonym opisem, na którym ma pełnić służbę. A opis zatwierdza wyłącznie SSC - par.13
3. Uważam zatem, że to co Wam teraz pokazują kierownicy i umożliwiają wnoszenie uwag to nic innego jak badanie nastrojów, po prostu poligon doświadczalny. A jeżeli tak jest TO PISZCIE SWOJE UWAGI.
4. Co do UWAG do przedstawioych WAM opisów i wartościowania:
- weźcie w dłoń swoje dotychczasowe zakresy i porównujcie z tym co WAM przedstawiono
- opierając się na zapisie par. 3 ust. 3 zarządzenia wskazujcie na łamanie tych przepisów, tzn: stanowiska powinny być tak opisane aby obejmowały zadania o zbliżonej wartości, a nie jak teraz rozpietość od 1 do 4, ma być ograniczona ilość zadań - nie jeden prawie wszystkie z zarządzenie, drugi ledwie kilka, no i należy dążyć do specjalizacji.
5. Moim zdaniem, gdy już ktoś otrzyma propozycję objęcia danego stanowiska i przyjmie oraz zostanie zapoznany z opisem i wartościowaniem tegoż stanowiska to MOŻE i POWINIEN wykonywać zadania tam opisane. Gdy będą Wam kazali robić coś co w tychże opisach nie ma to, żądajćie w Każdym przypadku POLECENIA NA PIŚMIE, zgodnie z art. 127 Ustawy o SC - nie można komuś kazać wykonywać zadań kasjerki, gdy kazano mu kopać rowy (bez obrazy).
6. Nie wierzcie Kierownikom, którzy twierdzą, że opis opisem, a zakres zadań będzie wynikał z funkcjonującej obecnie karty zadań i uprawnień. Tak karta miała rację bytu, gdy nie było opisu stanowisk!!! i wynika wyłacznie z zarządzenia o statutach izb i urzędów.
7. Nie dajcie sobie wmawiać, że wartość stanowiska służbowego świadczy o większej lub mniejszej ważności opisanego stanowiska. Np wartość stanowiska 1,90, a drugiego 2,30 - oba specjalista, tylko ten drugi ma więcej zapier..... Nic więcej. A na pewno nie to, że gość, który dostaje to drugie stanowisko jest lepszy od tego, który dostanie to pierwsze.
8. Moim zdaniem opis i wartościowanie stanowisk robiony obecnie nie ma nic wspólnego z Zarządzeniem. Powinno być tak: kieronwnik (znający się na robocie, znający zadania danej komórki i mający pojęcie o rganizacji pracy tworzy stanowiska, którym przypisuje zadania i czasochłonność. Wrzuca to do SOWY i wychodzi wartość stanowiska, a ta określa kategorię tego stanowiska i tyle. To co się teraz robi jest odwrotnością powyższego - najpierw kategoria, a potem dobór zadań i czasochłonności, tak aby wartość stanowiska zmieściłą się w widełkach.
9. Nie da się ukryć, że powyższe w wielu przypadkach robione jest przez pryzmat konkretnej osoby. TO NIE WY MACIE BYĆ ZWARTOŚCIOWANI, ale na dzisiaj jakieś wirtualne stanowiska, które kiedyś mają być Wam zaproponowane.
10. Pytanie retoryczne, a może powinno być tak, że najpierw opis i wartościowanie, potem zatwierdzenie, a potem propozycja objęcia stanowiska, ale już nie koniecznie w tej komórce w której teraz Jesteście?

Jeżeli macie taką możliwość piszcie swoje uwagi do zespołów, dotyczące wartościowania stanowisk, a nie że WAS zwartościowano. Wytykajcie wszelkie bezsensowne opisy typu: na stanowisku jest ustalanie rodzaju i ilości towaru, ale już przeszukanie środka przewozowego i skrytek już nie (ciekawe?), albo prowadzenie postępowania mandatowego, ale wszczynanie postępowaniań karnych skarbowych już nie, albo ustalanie rodzaju i ilośći tawarów, ale zdejmowanie zamknięć już nie.

to ja tak może z innej beczki:)
czy wiecie cos o 3% które niby maja byc płacone w grudniu, czy beda płacone, a jesli tak to czy wiadomo mniej wiecej ile ???

A ja tak z innej beczki.Jestem pod wrażeniem treści tego pytania !
Jakie tam wartościowanie, problemy dnia codziennego ?
Kiedy MOJE 3 % ! Przecież to nawet śmiech w tej sytuacji
nie jest wskazany.

Szanowni koledzy. ponieważ noszę się z zamiarem zgłoszenia uwag do procesu wartościowania, tych którzy już to zrobili proszę o przesłanie wzorów swoich pism (oczywiście bez nazwisk). Jeżeli boicie się na forum to na priva. Z góry dziękuję.

Zgadzam się z wypowiedzią Aquirre, pkt.4.Osobiście tak zrobię,
coś w tym stylu.Myślę ,że to jedyny tok logicznego rozumowania
,bez pieniactwa na potrzeby własne, które zawsze mogą być
wykorzystane przeciwko adwersarzom jedynie słusznej linii !

to pewnie ktoś z poziomu niedoszłych A lub B napisał Kolego celman.

oj Stefek:)
żaden A, B, ino pospolity C

z innej beczki, dlatego ze nudzi mnie ta polemika na forum , notabene prowadzona przez kilku zaledwie uczestników

zresztą w kwestii wartosciowania , jak pisałem juz wczesniej klamka zapadła i tyle waszego ile sobie tu naurągacie jak was wielce skrzywdzono, zamiast klepac w klawiature kompa trzeba sie było zorganizowac i działac w odpowiednim czasie , a teraz jest po temacie!!

z wartosciowania wbrew opiniom , na tym forum, jest sporo ludzi zadowolonych, te osoby wg was może i sa "pustakami" bo za "marne ochłapy z pańskiego stołu" przyklepuja całe to wartosciowanie , ale jak ktos dostaje 1800 na łape i teraz szykuje mu sie pare stówek ekstra to naprawde głeboko w zadzie ma jakies ideologiczne dylematy paru leciwych stażem kolesi którym było, jest i zawsze bedzie źle:p

a argument o mysleniu na przyszłosc mnie osobiscie nie przekonuje, uwazam że wielu zyje z dnia na dzień , a ich plany nie wykraczaja poza kolejny rok kalendarzowy, i mało ich obchodzi co bedzie za 20 lat bo zastanawiaja sie za co kupic dzieciom wyprawkę do szkoły, wiekszosc juz dawno dume i ambicje schowała do kieszeni bo tym rodziny sie nie wykarmi:(

praca w cle moze nie jest szczytem ambicji i marzeń, ale nie jest to praca za karę !!!

jak ktos ma takie parcie na szkło i marza mu sie stanowiska kierownicze to zapraszam do firm prywatnych , tam napewno docenia talent wiedze no i dobrze wynagrodzą ??

jak komus tak bardzo zle ,a w dodatku uważa sie za tak doświadczonego i wartosciowego pracownika a zarazem niedocenionego i skrzywdzonego po wartosciowaniu to zapraszam na rynek pracy
taki to napewno znajdzie posade z której bedzie zadowolony :)

czy sa chętni.....

Nie zamierzam z tymi mądrościami polemizować.
Wiesz dlaczego.Każdym kolejnym zdaniem
zaprzeczasz poprzedniemu.I to by było na tyle !
ŻYCZĘ POWODZENIA W SC.Takich ludzi JK potrzebuje.

Bajka ....

Spytał raz rzeźnik wieprza:
Jaka śmierć będzie lepsza?
Wieprz na to: Jeśli mam być szczery
To tysiąc volt i sześćdziesiąt cztery ampery
Wysłuchał tej uwagi rzeźnik i pokiwał głową,
A potem mu znienacka walnął w łeb pałą dębową
Tak to koledzy bywa przy wartościowaniach
Kiedy silniejszy słucha Twego zdania

Nowicjusz i Zygfryd - Wg mnie obaj macie swoje racje. Z SC nikt ślubu kościelnego przecież nie brał. A nawet gdyby to ważniejsi rangą plebany teraz bez problemu rozwody dają :)

Propozycja wartościowania

Staż pracy​
w latach​
stanowisko​
0 - 2​
Młodszy specjalista celny (do ukończenia służby przygotowawczej)
3 - 7​
Specjalista celny
8 - 12​
Starszy specjalista celny
13 - 17​
Młodszy ekspert celny (najwyższe stanowisko dla fc ze średnim wykształceniem)
18 - +​
Ekspert celny

Żeby było sprawiedliwiej okresy te mogłyby być skrócone dla f.c. legitymujących się wyższym wykształceniem (np. o 2 lata).
W ten sposób określona by została jasna ścieżka kariery i zlikwidowano by wieloletnie zaniedbania w awansowaniu.
Taki system wartościowania miałby również uzasadnienie z uwagi na fakt, że to właśnie ze stażem pracy wiążą się: doświadczenie, nabyte umiejętności, odpowiedzialność itp. a tym samym im dłużej pracujemy, powierzane nam są coraz to bardziej złożone zadania.

Najwyższe uposażenie w służbie powinno kończyć się na grupie Ekspertów. Wszystkie stanowiska kierownicze powinny otrzymać uposażenie eksperta + dodatek służbowy, zabierany w przypadku odwołania ze stanowiska.
Z kolei stanowisko starszego eksperta powinno być zarezerwowane dla „prawdziwych ekspertów” w danej dziedzinie, np. na jednoosobowych stanowiskach do spraw...., czy jakoś tak.

Krótko, prosto i w miarę sprawiedliwie. Można ?

Back
Do góry