Wartosciowanie

no i wszystko wskazuje na to, że kolega mieszka w namiocie, ogrzewa się chrustem z lasu i kąpie się w jeziorze :cool:

3.500zł (trzy tysiące, pięćset złotych) n-a r-ę-k-ę ..... gdzie jest to "złe wartościowanie" ?
Juz Ci odpowiem gdize jest złe: ten starszy kontroler celny przez 25 lat pełnił słżbę aby teraz mieć te 3,5 na rękę z nockami ("o ironio"- to z Twojego postu), ma teraz 44 lata i przez następne 21 lat dalej będzie specjalistą Słuzby Celnej i będzie zarabiał te 3,5 tyś. zł na rękę (może przesadzam że przez 21 lat ale na pewno przez następne 10). Ale oczywiście watrościowanie jest OK, ponieważ obecni młodsi kontrolerzy z 5 letnim stażem też dostali specjalistów i dostaną kilka stówek podwyżki i dalej będą zaerabiać mniej niż ten nasz były skc toż to jawa niesprawiedliwość. Tylko jedno małe ale może i zadania w Odziale wykonują podobne ale gdzie "wartość" dla doświadczenia zawodowego, wiedzy praktycznej itp. A może ten mkc obecnie specjalista z mniejszą pensja to leń któremu nic się nie chce i trzeba wsztstko po nim poprawiać (może też byc odwrotnie nie przeczę)
Jabol i Zbój Madej zrozucie wreszczie że to wartościowanie jest dore ale tylko dla kadry i dla niewielkiej grupy która ma teraz niższe stanowiska i dostanie po wartościowaniu wyższe. Ale dla tych którzy dostaną takie same czyli lub niższe oznacza że przez długi długi czas, może i do końca słuzby pozostana bez awansu (a miała być to "ścieżka kariery"). Nie twierdzążę wartościowania nie powinno być- ale nie na takich warunkach i nie z az tak rozbieżnymi waerościami stanowisk.

Ostatnia edycja:
ucoc, daff - odniosłem się do wypowiedzi Fix'a :
Pomińmy leki odzież dojazdy i wiele innych rzeczy.Podzielmy te 2500 pln przez 30 dni -daje to ok 80pln Zostaje więc po 20 pln na członka rodziny Kto dokonuje zakupów w sklepach wie jakich luksusów można nakupić !
więc Wasze wypowiedzi są chybione. Znam doskonale koszty utrzymania i nikt nie musi mi mówić ile to kosztuje, w przeciwieństwie chyba do Fix'a.

j.23 - w większości masz rację. Wartościowanie jest dobre dla kadry, ale grupę, która dostanie teraz jakąś podwyżkę, wcale nie nazwałbym niewielką. Jak napisałem w innym temacie : wartościowanie premiuje osoby z kadry kierowniczej i mające staż pracy do 10 lat. Te osoby mogą liczyć na podwyżki [...] Wszyscy powyżej 10lat służby najprawdopodobniej nie dostaną nic, zostaną z tym, co mają. [...] Wartościowanie nie jest doskonałe, bardzo dobre, ani nawet dobre. Jest tylko dostateczne, ale to wystarczy, żeby granica czy urzędy wewnętrzne pracowały "dostatecznie" w celu zapewnienia jako takiej płynności.

Niestety, prędzej czy później każdy z nas dojdzie do etapu, na którym nie da się więcej zarabiać. Zostanie tylko stażowe, premie i jubileuszówki, bo gdyby tak nie było, to po 30 latach służby powinienem zarabiać co najmniej 5000-6000zł na rączkę - chciałbym tylko po 100zł podwyżki rocznie od dzisiaj. Który z Was uważa to za realne ?

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)

z dnia 2 marca 2010 r.

w sprawie uposażenia zasadniczego funkcjonariuszy celnych
(mnożnik 1873,84)
II. Izby Celne i Urzędy Celne

Lp. Stanowisko służbowe Grupa uposażenia zasadniczego x mnożnik
1 dyrektor izby celnej XXI-XXIII od 5250 do 8550
2 zastępca dyrektora izby celnej XX-XXII od 5850 do 7450
3 główny księgowy XX-XXII od 5850 do 7450
4 naczelnik urzędu celnego XIX-XXI od 5250 do 6450
5 zastępca naczelnika urzędu celnego XIX-XXI od 4950 do 5850
6 naczelnik wydziału XVII-XIX od 4750 do 5250
7 zastępca naczelnika wydziału XV-XVII od 4250 do 4750
8 kierownik oddziału celnego XVII-XIX od 4750 do 5250
9 zastępca kierownika oddziału XV-XVII od 4250 do 4750
10 kierownik referatu XV-XVII od 4250 do 4750
11 kierownik zmiany X-XII od 3450 do 3750
12 dowódca jednostki pływającej IX-XI od 3200 do 3600
13 starszy ekspert Służby Celnej XVI-XVIII od 4550 do 4950
14 audytor wewnętrzny XVI-XVIII od 4550 do 4950
15 radca prawny XVI-XVIII od 4550 do 4950
16 kapelan XVI-XVIII od 4550 do 4950
17 pełnomocnik do spraw ochrony
informacji niejawnych XIII-XV od 3950 do 4250
18 ekspert Służby Celnej XIII-XV od 3950 do 4250
19 młodszy ekspert Służby Celnej X-XII od 3450 do 3750
20 starszy specjalista Służby Celnej VII-IX od 3000 do 3200
21 specjalista Służby Celnej IV-VI od 2650 do 2850
22 młodszy specjalista Służby Celnej I-III od 2300 do 2500

Z tego wyliczenia wyraźnie widać ile kasy jest do odzyskania z dolnych partii tzw. specjalistów

1873,84 zł jako kwota bazowa będzie w 2011 taka sama? Czy zwiększona o inflację itp.?

Nie będę się kłócił ale "Jabol" ma rację. Zgadzam się. Osoby które dłużej pracują może nic nie zyskają ale młodsi stażem np. z Izby są do przodu.

Więc nie zgadzam się z opinią, że wartościowanie dla wszystkich jest złe. Bo są osoby które zyskają. I w cale nie są to kierownicy, tylko funkcjonariusze.

ojejku,ojejku, jak zwykle pogadaliście sobie i tyle waszego !!!!!
juz po fakcie , wartosciowanie sie dokonało, i jest jak jest , nie ma co z koniem sie kopać pewne rzeczy trzeba przyjąc na klate i iśc dalej do przodu....
ja uważam podobnie jak autor postu wyżej , ze wartosciowanie nie jest idealne ale jest to w koncu jakis krok, mam nadzieje że w dobrym kierunku??

uwazam że w firmie pracuje mnóstwo osób z poprzedniej dekady które maja wpojone w krew że im sie należy:
to, tamto, siamto itp:

przyzwyczajeni sa do roli panstwa , pracodawcy jako instytucji opiekunczo-charytatywnej
niestety ci sami ludzie podpiłowali sobie sami gałazke na której sobie siedzieli popierajac KAPITALIZM, w którym zamiast rybki dastajesz wędkę , niektórzy nadal z tym sie nie moga pogodzic

ja osobiscie należe do tych młodych ( staz 5 lat) poprzednio własna działalnośc, praca u "prywaciarzy" , mysle ze jakby 3/4 osób swoja kariere zawodowa zaczęło jak ja , a nie na starcie w cle , wielu dywagacji na rózne głupie , głupsze tematy bysmy na forum unikneli
PS;
żeby nie było ze mam "brazowe paluszki" brałem udział w czerwcowej pikecie, byłem członkiem zwiazku bo wierzyłem ze brniemy w dobrym kirunku , ale negocjacje polegaja na ustepstwach (obustronnych) a zwiazki czasami w naszej firmie zachowuja sie i postepuja jakby były zdrowo odrealnione !!!

tym którym tak bardzo zle, tym którym 3500 netto nie starcza do pierwszego, tym którym marzy sie 6000 netto pensji ( bo zasłuzyli przeciez tyraja 30 lat) tym wszystkim moge powiedziec jedno:
zastanówcie sie , nie macie kokosów ale do ubustwa wam daleko
a na dobra pensje to trzeba zasłuzyc nie stazem tylko wynikami i efektywna praca ( dokształcanie sie , kreatywność) , z własnego podwórka wiem że zacni Panowie z długoletnim stażem pracujacy w dozorze jako warsztat swojej pracy traktuja wyrko na nadzorze, a od komputera trzymaja sie z dala jak diabeł od swieconej wody....no ale kasy im ciągle mało bo im sie przeciez nalezy , oni przeciez pracuja tu od X lat

niektórzy sa najnormalniej w swiecie NIEREFORMOWALNI :):):)

Właśnie brakowało takich mądrych wypowiedzi. Nie można wiecznie na wszystko narzekać. Odwołań będzie może tyle samo co nie zadowolonych ze stopni służbowych? Ale nie 100%. Stopnie się przyjęły i to się przyjmie.

Możemy podyskutować o widełkach w danych grupach, wskaźnikach, dodatkach itp rzeczy w nowym roku.

Dziś rozmawiałem z różnymi osobami ze SC. Nikt nie mówi o jakiś mega wyrównaniach za 2010 rok- jakie jest stanowisko Waszych Izb w tym temacie?

No i zaczęło się.....skakanie sobie wzajemnie do gardeł , wyliczanie ile kto ma i ile może dostać, ile miał i ile może stracić ...
Niestety co niektórzy za bardzo przyzwyczaili się do " swojego normalnego" trybu pracy i swoich stołków - przeglądanie prasy , buszowanie po necie , przejścia po pokojach no i w końcu w przerwie między tymi "ważnymi" obowiązkami - napisanie jakiegoś wezwania , albo postanowienia - za całkiem niezła kasę...

ja osobiscie należe do tych młodych ( staz 5 lat) poprzednio własna działalnośc, praca u "prywaciarzy" , mysle ze jakby 3/4 osób swoja kariere zawodowa zaczęło jak ja , a nie na starcie w cle , wielu dywagacji na rózne głupie , głupsze tematy bysmy na forum unikneli.
Jakoś mało napisałeś o swojej pracy w cleOpisz swoje dokonania a będę z tobą polemizował na temat NIEREFORMOWALNYCH.

Nowicjuszu oddasz wszystkie swoje najlepsze lata tej firmie i po 20 latach dostaniesz połowę swojej pensji. Wtedy będziesz się cieszyć. Pozdrawiam

Wartościowanie stanowisk jakkolwiek by nie zostało przeprowadzone, zawsze będzie ktoś niezadowolony (...) każdy z nich uważa, że jego praca jest najważniejsza, wymagająca największej wiedzy, najbardziej odpowiedzialna, itd.
Uważam jednak za dobry kierunek, że ludzie robiący to samo, mający taki sam zakres praw i obowiązków mają dostawać takie same uposażenie zasadnicze.

Szanowny Panie Megaman. Biorę pod uwagę dwie możliwości. Albo pracuje Pan w wyjątkowej jednostce zarządzanej przez wyjątkowe kierownictwo, albo zajmuje Pan stanowisko, z którego perspektywy rzeczywistość wydaje się lekko skrzywiona. Świadczą o tym Pańskie słowa, a zwłaszcza zdanie: "Uważam jednak za dobry kierunek, że ludzie robiący to samo, mający taki sam zakres praw i obowiązków mają dostawać takie same uposażenie zasadnicze".
Zgadzam się z Panem, że do tego należałoby dążyć i osiągnięcie tego powinno być głównym celem wartościowania. Rzeczywistość jest jednak inna. Wartościuje się ludzi. Tworzy zdumiewające zestawy zadań, które nijak przystają do rzeczywistości. Nagminnie występują przypadki, w których to ludzie pracujący w tych samych referatach i wykonujący identyczne zadania zajmują różnorodne stanowiska (jedni eksperckie, drudzy specjalistyczne). Zadania które nam przypisano to w wielu przypadkach FIKCJA. Kierownicy manipulują nimi "doceniając" funkcjonariuszy według własnego widzimisie. To co się dzieję, całkowicie wypacza sens wartościowania.

Obyś długo żył

Obyś żył wystarczająco długo by za x lat, jak będziesz miał 15-20 lat do emerytury i nie miał juz zadnych perspektyw awansu i rozwoju jak my teraz .Oby wtedy młodzi funkcjonariusze będący na poczatku kariery zawodowej zarabiali więcej od Ciebie i śmiali się z Twoich rozterek. Oby mieli dla Ciebie tyle szacunku ile Ty masz teraz dla starszych kolegów. Czas szybko i nieubłaganie upłynie. Za chwilę znajdziesz się na naszym miejscu i obudzisz odarty z resztek godności mimo, że przepracowałeś najlepiej jak umiałeś ileś tam lat.....Obyś usłyszał wtedy, że swoje doświadczenie zawodowe możesz sobie w d... wsadzić. Życzę Ci tego z całego serca..

Oczywista sprawa wyciągania punktacji swoim pracownikom było widoczne od samego początku. Tworzenie nowych pustych etatów. Dzielenie komórek pod wartościowanie. Tylko po to by ktoś był zadowolony. W ten sposób wygląda wartościowanie. Szczytem już jest Sowa i wartościowanie pod durny program.

Zgadzam się z Koleżanką. W styczniu 2008, po 16 latach służby dostawałam "do ręki" 1800zł, więc objęła mnie tak pięknie nazwana podwyżka "dla najniżej zarabiających", a nagle teraz okazuje się, że na moim stanowisku C14 (czy innym F16) zarabiam o 500zł za dużo, bo to co robię okazało się g... warte. A ja się pytam, czy przy przyjmowaniu do służby kogoś z nas pytali co "chcemy" robić? Nie, po prostu wyznaczyli zadania i kazali zap....ać. A to, że od kilku lat jestem w UOGR nie było moim pragnieniem, marzeniem i wyborem, ale "taka była potrzeba służby". a teraz chcą mi udowodnić, że za ch...jową robotę należy mi się ch....jowe wynagrodzenie.

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)
Nie chcę wchodzić w polemiki z przedmówcami ale wg mnie obserwując wszystko co się dzieje w SC (w tym wartościowanie) służy to wzmocnieniu, dowartościowaniu i zmotywowaniu kadry kierowniczej. Traktuję to niestety jako pokłosie naszego protestu w 2008 r. aby w przyszłości do tego już nie dopuścić!

Jak dzieci! Normalnie zachowujecie się jak dzieci !!!

W takim towarzystwie ktoś chciał powalczyć o GODNOŚĆ DLA WSZYSTKICH ?!
O CZYM WY W OGÓLE PISZECIE ?????? (prawda, nie wszyscy!) Że temu to mało, co innemu zbywa? Że trzeci zyska dwie stówy, a następny nic ?
Wszystkim wam, którym wyprano mózgi i zajmujecie się podrzucanym ochłapem, na poziomie pracownika PeGeeRu (lat 70-tych) - znalazcy bonu towarowego o wartości 1 (słownie:jednego) dolara - pluję w twarz !!!
Takie prymitywne wypowiedzi w oczywisty sposób świadczą, iż z "wartościowania" nie rozumiecie absolutnie NIC i jeżeli podobnie znacie podstawy własnej pracy {przecież żaden inny zawód tyle nie wymaga, cło jest obszarem o najszerszym zakresie stosowania przepisów (prawnicy- nie wywyższać się - przepisów, nie prawa)}, to żaden z was nie zasługuje nawet na grosz podwyżki!
Wartościowanie, to owszem - między innymi - sprawa pieniędzy! I jeśli chodzi wam tylko o nie, to złośliwie i z pełną premedytacją (by było czym rozwalić te maleńkie móżdżki) dodam; to sprawa BARDZO DUŻYCH PIENIĘDZY! Licząc średnią na "łebka" wypada prawie 2100 zeta (słownie~ dwatysiącestozłotych). Oczywiście miesięcznie! Może co niektórzy pamiętają nieco z rachunków i potrafią się doliczyć, że jeżeli jeden nie otrzyma podwyższenia, to inny dostanie 4 tysiaki, jeżeli nie otrzyma drugi, to ...
A teraz spróbujcie się dowiedzieć się ILU w waszym otoczeniu JAKIE dostało pieniądze i spadajcie z waszymi tematami finansowymi w inne miejsce. Stwórzcie sobie taki temat: "podwyżki - pieniądze - kaaasaaa ..." !

Czemuż to prekursorzy wartościowania stanowisk pracy w SC,
na poziomie lokalnym,tzw.super Eksperci - notabene aktywnie
uczestniczący w tymże skomplikowanym procesie -
tak zaciekle bronią idei tego procesu ?
Idą w zaparte twierdząc, iż nikt nie skorzysta finansowo
na procesie wartościowania !
.A FE, bardzo, nieładnie !

Jak oszukać Sowę????? Tak jest prosty sposób. Usunąć trzeba nisko zwartościowane zadania. Te za 1 i 2 punkty. Potem napisać, że wy przecież tego nie wykonujecie. Odprawę nazwać prowadzeniem szkoleń za 5 punktów. Tym sposobem jest szansa na wszystkich expertów w oddziałach. Po co robić nisko wartościowe zadania????
Te zadania są dla MF takie proste, więc pewnie każdy klient to potrafi. Niech sami się obsługują.

Back
Do góry