Wartosciowanie

Z punktu widzenia władzy to wartościowanie jest bardzo logiczne, co będzie widoczne tak naprawde za jakies dwa lata, no, może trzy. Zmieni się służba, na pewno zniknie pare Izb, zostanie może z cztery, góra sześ, z konkretnymi ośrodkami dotyczącymi np. logistyki itp, wyspecjalizowane w danej dziedzinie, zmieni się też oblicze oddziałow, najbardziej tych wewnetrznych, kompetencje rewidentów przejmą w całości mobilni, cała księgowośc bedzie oparta na tych kilku Izbach ze względu na region województwa, stąd w rozliczeniach tak niskie zwartościowanie, zamiejowe orzecznictwo w UC wraz z częścią egzekucji tj. poborcami, całkowita marginalizacja OC wewnętrznych, wzmocnienie wschodu, cało to wartościowanie jest juz przygotowywane pod kątem planoanych dlugofalowych zmian, dlatego sila robocza będzie tak nisko zwartościowana...bo jej przybędzie, zasilą ją ludzie z likwidowanych Izb, a tak naprawde z UC podlegających pod te Izby, bo elita Izbowa będzie sie bronić, więc to ludzie z UC i OC wewnetrznych trafią na granice, a z Izb elita na ich stołki spadnie, taktak, do długoletni plan, tj 2 letni....

A ja proponuję abyśmy wszyscy po otrzymaniu pisemnej propozycji opisu i wartościowania naszych C bardzo obszernie opisali swoje zastrzeżenia i zasypali nimi zespół izbowy ds. wartościowania. Z harmonogramu zamieszczonego na corinti wynika, że kierownicy będą nas zapoznawać od 8 do 12 listopada, a następnie do 16 listopada mamy prawo zgłosić pisemne zastrzeżenia. Prawdopodobnie na każde zgłoszone zastrzeżenie zespół będzie musiał wypowiedzieć się pisemnie, być może w formie protokołu - a więc sporo pracy będą mieć. Istnieje szansa, że góra listów rozwali ten cały harmonogram i nasz szef szefów będzie miał spory problem z wprowadzeniem wartościowania w tym roku. Ja piszę i wiem że sporo osób już ma swoje szablony - manifesty. Zachęcam wszystkich. Pamiętajcie, że jeśli nasze zastrzeżenia nie zostaną uwzględnione to mamy jeszcze czas na wniesienie zastrzeżeń do zespołu ze mf. Sprawdzajcie wartość zadań i czasochłonność, bo wielu z nas zamiast 12 godzin pracy ma zaplanowane 6 by wyszło na C3. Zapytajmy, co na pozostałe 6 zaplanowało nam kierownictwo, miejmy to na piśmie.

jawna dyskryminacja pośrednia

Oczywiście, że każdy powinien coś napisać, ale czy to coś dało w przypadku mianowania. Jak przywileje to nie jesteśmy służbą mundurową, ale jak obowiązki to jesteśmy. Dość tej zabawy. Proponuję żeby wnieść pozwy zbiorowe o dyskryminacje całej grupy pracowniczej. Dyskryminacja pośrednia występuje w przypadkach, gdy pracodawca stosuje pozornie neutralne kryterium wobec grupy pracowników, powodując znaczne dysproporcje w zakresie zatrudnienia tej właśnie grupy w porównaniu z pozostałymi osobami zatrudnionymi w zakładzie pracy. Nasz Pan Minister nie wartościował stanowisk tylko Nas i to bardzo nisko. Za Naszą pracę mamy dostać najniższe stawki zaszeregowania. Nie liczy się doświadczenie, dotychczasowe stanowisko, wiedza, staż pracy. Pracujesz na Oddziale jesteś Nikim. Ne dajmy się. Zaskarżmy ten system i tych którzy chcą go wprowadzić. Już nie mogą mataczyć że nie dotyczy nas Kodeks Pracy bo jesteśmy funkcjonariuszami. Funkcjonariusze też maja prawo do równego traktowania. Gwarantuje to Konstytucja Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Piszmy więc do Rzecznika Praw Obywatelskich, Państwowej Inspekcji Pracy. A jeżeli Pan Minister i tu zacznie mieszać to do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. O samym systemie wartościowania nie chce mi się nawet pisać. Milion prac mgr zostało napisanych w tym zakresie. Ten system jest naprawdę oryginalny... no może bardziej znany w czasach rzymskich gdy było niewolnictwo. Pozdrawiam i czekam na motywację.

widzę, że koleżanka Celina podziela moje poglądy...chciałbym jednak aby w tym wszystkim czynny udział brały nasze związki zawodowe....pisanina pojedynczych osób ma sens ale może się dla każdego "odbić czkawką" a skoro mamy związki i płacimy składki, to nich Nas w tej krzywdzącej sytuacji bronią!!!
Trybunał Konstytucyjny, od tego należy rozpocząć walkę o sprawiedliwość w Służbie Celnej....http://www.trybunal.gov.pl/index2.htm

Ostatnia edycja:
SG zyczy nam kat.C

QScan10122010_090755.jpg

od cat:
A czemuż to się nie chwalimy Kolego BJ, tak istotnym i aktualnym faktem powołania przez SSC centralnego zespołu ds. wartościowania i uczestnictwem w nim jego eminencji Jacka Eksperta Staniszewskiego ??? Toż przecie sama jego obecność w tak dostojnej grupie decyzyjnej, jest dla nas gwarancją ...
No tak! Jest gwarancją, że jak zespoły izbowe czegoś nie zdołają dla nas spieprzyć, to centralny z pewnością to nadrobi!

ta miotła to już zamiecie nas na pewno ....

Korzystając z możliwości ( CORINTIA ) zadawania pytań przedstawicielom Ministerstwa Finansów , KZ NSZZ „Solidarność” przedstawiła kilka pytań i wątpliwości dotyczących wartościowania i opisu stanowisk

Odpowiedzi udzieliła Pani Maria Wójtowicz Z-ca Dyrektora Departamentu Służby Celnej.

Poprosiliśmy o uszczegółowienie wielu informacji – od dnia 27-10- br. czekamy na odpowiedź.

Pytania i odpowiedzi

Ja w kwestii formalnej. Czy ktoś już dostał propozycje opisu swojego stanowiska czyli inaczej propozycje nowego stanowiska słuzbowego. Czy ktos składał juz zastrzeżenia do tego opisu.

Harmonogram !!!

Panie Sławku , może Pan coś podpowie o tej możliwości wpowiedzenia się , może jakiś wzór , podpowiedż ???????????????

Przyłączam się do pytania. W mojej IC cicho siedzą, nabrali wody w usta i nikt nic nie wie, albo wie i trzyma dla siebie, o kierowniku nie wspomnę - trzęsie się jak osika.

U mnie zapowiedziano "rozmowy w temacie" z kierownikiem na 17 XI. Określony wcześniej przez "zespół izbowy ds. ..." termin złożenia zastrzeżeń, to ... 16 XI (?!).

"Możliwość składania do dnia 16 listopada 2010r. uwag do prawidłowości stosowania zasad sporządzania opisu stanowiska do zespołu lokalnego"

Proszę o mądrą radę jakie mogą być uwagi do prawidłowości stosowania zasad sporządzania opisu- ja tak myślę,że najpierw trzeba będzie napisać pismo z takim pytaniem do kierowników jakimi zasadami kierował się przy opisie? Innego wyjścia nie widzę

Ostatnia edycja:
Miałeś chamie złoty róg ostał ci sie jeno sznur..

Jestem przekonana, ze to co cło uzyskało w ostanich latach - popatrzcie m.in.na paski płac sprzed dwóch lat i teraz - zostanie zaprzepaszczone. Kochani funkcjonariusze gryźcie się dalej, zazdroście, opluwajcie wespół z niektórymi zwiazkowcami (niektórzy z nich w gazetowych fotografiach występują w mundurach a od kilku miesięcy są zwolnieniu lekarskim). Wstyd mi za nas. Mimo wszystko mam nadzieje, ze ten nagłowek ze złotym rogiem w rekach chamów nie okaże proroczy.

Stwórzmy wspólnie obszerne zastrzeżenia do złożonych propozycji wartościowania naszych stanowisk i zasypmy nimi zespoły lokalne i izbowe ds. wartościowania.

Reprezentuje referat dozoru. Kierownictwo wartościując stanowiska wartościowała przede wszystkim ludzi przypisując wielu osobom zadania o których nie mają zielonego pojęcia. Dzięki temu "łapią się" na stanowiska np. C1 zamiast C2, c3. Nagminne jest przypisywanie funkcjonariuszom zadań, których w rzeczywistości nie realizują (albo teraz nagle będą realizować z innymi funkcjonariuszami jako tzw. "słupy", które tylko podpiszą się pod protokołem i na tym ich rola się skończy) i odwrotnie. Zdarza się, że wielu pojedynczych funkcjonariuszy "ciągnie" robotę w takim referacie realizując najtrudniejsze zadania w poszczególnych zespołach (gier, paliwa, akcyza, obrachunki) a pozostali robią proste odtwórcze czynności. Ten sposób wartościowania wyrównuje tych lepszych i tych słabszych (do najniższych widełek w danym stanowisku np. 2,51 w C1), czyli tym "lepszym" się zaniża wartość stanowiska a tym "słabszym" podwyższa. W każdej chwili i tak przełożony będzie mógł zlecić "lepszemu" funkcjonariuszowi każde zadanie (np. polecenie wykonania zadania koncepcyjnego lub analitycznego - o teoretycznie wartości 5 pkt.) bez względu na zajmowane stanowisko i uposażenie. Powyższe myślę, że jest na porządku dziennym w każdym tego typu referacie. Wobec czego na masową skalę mamy do czynienia z potwierdzaniem tego rodzaju nieprawdziwych danych. Czym grozi poświadczanie nieprawdy? Opiszmy merytorycznie na forum nasze uwagi i składajmy odwołania. Może po naszych odwołaniach ktoś z izby celnej, ministerstwa finansów zainteresuje się tym jak w rzeczywistości wartościuje się i przyznaje stanowiska w referatach/ oddziałach...

Kochana niespodzianko nie zapominaj, że to co obecnie mamy na paskach płac zawdzięczamy w dużej mierze także związkowcom. Czy uważasz, że wobec jawnego gwałcenia naszych praw mamy siedzieć cicho będąc zadowolonymi, że zarabiamy więcej niż 3 lata temu? Chyba jesteś śmieszna. Poza tym dla niektórych nie tylko pensja jest ważna ale także godność!

Proszę o mądrą radę jakie mogą być uwagi do prawidłowości stosowania zasad sporządzania opisu- ja tak myślę,że najpierw trzeba będzie napisać pismo z takim pytaniem do kierowników jakimi zasadami kierował się przy opisie? Innego wyjścia nie widzę-napisał Wicherek

O jakich pytaniach chcesz pisać,problem całego wartościowania polega na tym ,że zostały zawarościowane stanowiska, a nie ludzie. Nie można robić czegoś takiego co nazywa się tabularazą,czyli zaczynamy od początku.Nowo przyjęci do pracy/służby powinni zostać objęci stanowiskami C,a nie ludzie z 15 -30 letnim stażem w służbie z pominięciem ich doświadczeń i wiedzy.Niedopuszczalne jest wprowadzanie kategorii C2 i B dla nowo przyjętych w służbie przygotowawczej lub z krótkim stażem.Karygodnie zostali potraktowani wieloletni i doświadczeni funkcjonariusze,ale nie przez swoich przełożonych,niestety oni nie wiele mogli zrobić dla swoich ludzi, którymi kierują.Tak to wygląda na obecną chwilę,proponuję składać zażalenia na cały proces wartościowania stanowisk, który nie uwzględnił wiedzy doświadczeń odpowiedzialności ,należy podać istotne dane o przebiegu i latach w służbie,o osiągnięciach, o szkoleniach, kursach ,...o blokowaniu przez lata możliwości awansowania, to są istotne sprawy. Może, wreszcie ktoś przejrzy na oczy....

Autor odpowiedzi na pytania NSZZ przygotował je chyba według zasady: nie skłamać, prawdy nie powiedzieć.
Chociaż nie w każdym przypadku. I tak:
- odpowiedzi na pytanie nr 2 nie zna, bo nie wie jak to jeszcze będzie;
- odpowiedzi na pytanie nr 4 nie zna, bo zwyczajnie nie wie;
- odpowiedzi na pytanie nr 5 nie zna, bo nie ma takiego przepisu.

Back
Do góry