Wartosciowanie

Mają stworzyć nową siatkę płac .... ZZ walczcie o jak największe mnożniki dla C. Walczcie by nie było tak koszmarnych dysproporcji między B i C. Słuchy chodzą że w każdym B i C ma być po pięć grup zaszeregowania a to do której grupy trafimy ma mieć ścisły związek z naszymi obecnymi zarobkami.
Sławek wiesz więcej ?

I tak nas wydy...ą. Zaszeregują do najniższych grup w danej kategorii, aby dać nam jak najmniej podwyżki...bo niby po co tworzą tyle grup zaszeregowania? A dysproporcje w poszczególnych grupach są podobno duże.

Zaproszenie trzech ZZ na spotkanie do MF i rozsyłanie sprawozdań z tych spotkań ma na celu rozmywanie tematu i udawanie, że coś tam w bliżej nieokreslonej przyszłości będzie może zmieniane.
Nowa/stara siatka do pobrania:
http://zz.celnicy.pl/upload/art469/97c64bd9.pdf

Zrozumcie proszę, że Mf nie zamierza nic zmienić. Są zdeterminowani i pójdą po trupach aby przyznać sobie te podwyżki. Wszyscy w Oc zrzekamy się podwyżek na rzecz naszych kierowników, którzy dostaną nawet 20 tys. wyrównania. My nic. Walczmy, bo to jawny rozbój.

Pojawiam sie znowu na forum aby swierdzić,że wiekszość funkcjonariuszy nie korzysta z internetu a co za tym idzie nie wie co ich CZEKA ! LUDZIE ! Tu chodzi o Was ! O Waszą przyszłość i przyszłość Waszych rodzin !!! Sorki ale będę szczery do bólu. Poza małą grupą osób, które myślą o SWOJEJ PRZYSZŁOŚCI reszta przypomina stado owieczek / bardzo miłe zwierzaczki / , które idą za przewodnikiem stada tj. SSC/ stada wierząc , ze ten prowadzi ich w dobrym kierunku. Nie ma odpowiednio wielkiej pały aby wbić tę smutną prawdę do głów pracujących w OC na granicy, referatach Dozoru, Referatach ogólnych i i jeszcze paru innych,że nie tędy droga !
Na chwilę obecną znikam, przestałem wierzyć w ludzką mądrość. Jutro będę pełnił slużbę z wielkim niesmakiem . Kaca będę miał w sobotę.... :(

Ja natomiast chciałbym namówić do protestów Informatyków. Przestańcie chować się za monitorami. Traktują was również jak specjalistów. Jak można wartościować administratora sieci po wykonywanych mało skomplikowanych zadaniach. Co to za wymysł. Są Administratorzy sieci i inni, programiści różnych języków, webmasterzy, serwisanci. Jeszcze do tego Microsoft na prośbę SSC powinien w systemach dodać użytownika "Administrator o niskiej wartości". To wy właśnie trzymacie systemy, bazy i inne potrzebne tej służbie do zadań. Nikt tego nie docenia i dlatego też przyłączcie się do protestu.

Również, niech zastanowią się osoby w uc i ic. Nie chcę straszyć, ale zmiana waszego miejsca pracy nie będzie niemożliwa. Zresztą był taki zamysł by osoby nie posiadające dużego stażu już wcześniej tam umieścić. I to co wam teraz zaproponują, zmieni się i na wołanie o pomoc będzie już za póżno.

JEST BARDZO DOBRE POSUNIĘCIE mf BOWIEM PODWYŻKI JUŻ O 50 I 100 PLN ZAPEŁNIĄ PLACE APELOWE PRZY PRZYZNAWANIU AWANSÓW I WIDZOWIE ORAZ NAGRODZENI MOGĄ POKAZAĆ SIĘ I ZAMANIFESTOWAĆ SWOJĄ RADOŚĆ Z POMYSŁU CZĘSTEGO NAGRADZANIA PRZEZ NIEOGOLONEGO I INNYCH MŚCI ŻELKÓW.

Sławek, taka kasa na wyrównanie?Ludzie "trzymajcie mnie" przecież to czysty obłęd. MF chce rzeczywiście rozwalić SC.

Nie chce nikogo straszyć (bo jest już późno), ale to naprawdę ostatni moment żeby się obudzić z tego letargu!!!
Nie robiąc nic, sami dajemu przyzwolenie na taką (delikatnie, nawet bardzo delikatnie mówiąc) niesprawiedliwość!!!

Po 500 dla każdego celnika...Panie Premierze !!!!

o ile mnie pamięć nie myli, miało być po 500 złotych na każdego celnika od 2008 roku do końca 2010, jeżeli już to 36 x 500 ===== 18 000 złotych brutto.Gdzie są te pieniądze?????

hmmm

Witam! Jestem tu pierwszy raz. Pewnie nigdy nie odważyłbym się na wyrażenie swojej opinii, ale bubel pod tytułem ,,wartościowanie stanowisk" właściwie postawił mnie pod ścianą i zmusił do wyrażenia paru spostrzeżeń. Wszyscy nawołujecie do strajku... Może się mylę, ale nie widzę obecnie szans na przeprowadzenia takiej akcji jak chociażby 2 lata temu. Powód jest chyba jeden. Związki zawodowe nie mogą ogłosić strajku ( wypowiedzi Pana Siwego jednoznacznie na to wskazują). Kto ma zatem ogłosić i koordynować taką akcję? Nie widzę, nie słyszę.....A może uderzyć z innej beczki w ten totalny absurd. Około 70-80% z nas zostało zwartościowanych od c3-do c1. Niedługo przedstawią nam swoje propozycje do podpisania. Proponuje abyśmy po prostu tego dziadostwa nie podpisywali. Co zrobią? Zwolnią te 70-80 % (wprawdzie zupełnie bezwartościowych wg ich mniemania, ale jak by się szybko okazało jednak niezbędnych) funkcjonariuszy???Oczywiście mogą dołączyć się Ci co znaleźli się w grupie B i wyżej. Może zechcą solidaryzować się ze swoimi kolegami których po prostu wydymano.Wierzę,że wielu z nich źle będzie czuć się w nowej sytuacji wiedząc,że swoje wysokie zarobki zawdzięczają temu, że obcięto pensje innym. Może to durna propozycja, ale zawsze jakaś. Co sądzicie?

Jest jeden problem... nie będziesz nic podpisywał czy wyrażał zgody... ewentualnie w akcie łaski poinformuję Ciebie... ot i wszystko... w niektórych rejonach Polski już tak zrobiono... i pozamiatane.

Każdy pomysł który może przeciwdziałać temu rozporządzeniu jest dobry. To jednak ostateczność. Wymagałoby to wyjątkowej jednomyślności.

opinia spoleczna bardzo lubi liczby i ma uczulenie na wydatki budzetowe, a w szczegolnosci na wysokie place urzednikow panstwowych niczym nie uzasadnione.
mozna zaczac od podeslania do kilku dziennikow wyliczen nowych "angazy" menedzerskiej kasty celnej i ewentualnego "wyrownania".

6 tysiakow? za co? + za stopien + stazowe..
prawie jak dyrektor malego banku.

Ten pomysł jest Ok. To, że ktoś w budżetówce będzie zarabiał mniej, społeczeństwa nie interesuje, a nawet znaczną część cieszy, ale jeżeli mają komuś dołożyć kasy to sprawa odwraca się o 180 stopni.

Pan celgos raczył zastrzelić mnie argumentem. No, kolego, ubiłeś Szwaba! Bogu dzięki nie Ty uczyłeś mnie języka polskiego, którym władam w miarę sprawnie i biegle, co narcystycznie niniejszym napomykam. A znajomości ojczystego języka i Tobie życzę. Używaj go rozumnie i nie ochlapuj błotem własnych frustracji.
Niemieckiego nawet nie znam, nicki mają - podobno - ukrywać. I jak nie dyskutujesz z argumentami to nie dyskutuj wcale, szkoda psuć wirtualnej śliny.

opinia spoleczna bardzo lubi liczby i ma uczulenie na wydatki budzetowe, a w szczegolnosci na wysokie place urzednikow panstwowych niczym nie uzasadnione.

.. Smogorzewski o wartościowaniu (Interia)
...Docelowo pozwolą określić uposażenie w zależności od zajmowanego stanowiska i wykonywanej pracy. Inaczej powinna być przecież wyceniana czynność stosunkowo prosta, np. praca kancelaryjna czy biurowa, inaczej przeprowadzanie kontroli czy rewizji - przekonuje.
:cool:
nie podaje tylko, że najwyżej oceniana jest praca kancelaryjna i biurowa

pamiętajmy, że w rządzie są zajebiści specjaliści od manipulacji statystykami i wypowiedzią - chociażby boni

nasze gadanie o proteście wobec systemu punktacji, awansów ( szczególnie na oficerów ) oraz przeciw wartościowaniu przekręcą na wygórowane, niczym nieuzasadnione żądania płacowe - mimo kryzysu wspólczynnik kwoty bazowej 2,67 stawia nas na równi z policją, sg i strażą - a oni nie protestują mimo że mają ciężej, w sc nastąpiła podwyżka 50 % w ciągu ostatnich 3 lat więc czego ci pogięci celnicy chcą ( tak to rząd przedstawi ) - media i opinia publiczna będzie przeciw nam

musimy stale podkreślać że nie chodzi o podwyżki czy dodatkową kasę ale o PODZIAŁ !!!
niech ta kasa pójdzie dla wszystkich a nie dla 10% kosmos a dla reszty brak perspektyw na najbliższe lata !!!

w żadnej służbie oficerem nie staje się dlatego, że ktoś chociaż przez moment był kierownikiem ( dzięki wazelinie, rodzinie, układom, dyspozycyjności )

w żadnej służbie nie można zostać oficerem bez mgr

w żadnej służbie nie płaci się tak różnie ludziom z podobnymi zadaniami i umiejętnościami tylko dlatego, że trafili przypadkowo ( albo dzięki pomocy ) do różnych komórek - np wartość stanowisk - a więc za chwilę i płacy - OC do KW w UC - w KW średnia płaca będzie 2 razy wyższa niż w OC - pytam za co qrwa znając brak mandatu nieskazitelnośći i wyjątkowych walorów moralnych u wielu z KW - ( porównać z płacą np policjanta z BSW w komendzie wojewódzkiej a płacą policjanta z podobnym stażem i stopniem ale np w prewencji - w policji różnice są niewielkie i nie wynikają z wyższych ogólnie płac w BSW niż w innych komórkach - bo bywa że to ten z prewencji ma więcej

musimy stale podkreślać że nie chodzi o podwyżki czy dodatkową kasę ale o PODZIAŁ !!!
niech ta kasa pójdzie dla wszystkich a nie dla 10% kosmos a dla reszty brak perspektyw na najbliższe lata !!!​

hmm

Jeszcze raz ośmielam się szkrabac. Najpierw do Danzigerzolla. Nie obrażaj się , ale nie powinieneś w ogóle się wypowiadac. Jesteś kierownikiem więc ten temat prawie Cię nie dotyczy. Dostaniesz piękne pieniądze a reszta celników będzie mogła o takiej kasie pomarzyć i to do końca swojej kariery. Uważasz , że to sprawiedliwe? Byc może jesteś wspaniałym i mającym szacunek u podwładnych kierownikiem. Jeśli tak, to chwała Ci za to i gratulacje dla Twoich podwładnych. Ale jeśli masz się wypowiadać o wartościowaniu to zgłaszaj uwagi merytoryczne do tego g.....jakie nam zafundowano. Nie odpowiadasz za resztę kierownictwa i nie musisz się tłumaczyć , że dostałeś więcej niż inni. Nie Ty stworzyłeś tego gniota. Tyle do Ciebie. A teraz o mojej wcześniejszej propozycji. Wiem ,że nie podpisanie nowych angażów to ostateczny krok. Trzeba na to dużej odwagi i determinacji. Może się okazać, że będzie to jednak konieczność. Powiem Wam jak to się robi w innych organizacjach. Nie powiem jakich bo łatwo byłoby mnie wtedy zlokalizować:) Moja eks pracuje w innej firmie liczącej więcej pracowników niż w całym cle. Zapewniam ,że nie mniej znaczącej niż SC .Oczywiście mają swoje związki zawodowe. Zarząd firmy już kilkakrotnie planował wprowadzać niekorzystne dla pracowników rozwiązania. Oczywiście skutkiem nie podpisania tzw"ulepszeń" było natychmiastowe zwolnienie z pracy. Związki zawodowe nie organizowały żadnych strajków. Po prostu poleciło pracownikom niczego nie podpisywać. Za każdym razem szefostwo musiało się z tych zmian wycofywać. Przecież prawie wszystkich nie zwolnią.. Wszystko odbywało w największym spokoju. Społeczeństwo o niczym nie wiedziało. Żadnych idiotycznych wypowiedzi polityków i zwykłych zjadaczy chleba w rodzaju: czego oni znowu chcą? przecież zarabiają krocie, nieroby i łapówkarze, do biedronki z nimi itp, itd. Uważam,że nasze związki też mogą coś takiego zrobić. Może w formie polecenia, czy choćby sugestii ,nie wiem. Wiem tylko,że ogłosić strajku nie mogą. Kiedy poczujesz ,że nie jesteś sam byc może odważysz się nawet na taki krok. Tyle. Pa!

Back
Do góry